2019-07-08 52 瀏覽
希慎道2-4號係一個好神奇嘅地方,明明喺時代廣場附近,但不過係過咗幾條馬路,就寧靜到你以為自己離開咗cwb。top blade位於小斜坡之上,簡約嘅外觀話係精品店都不為過。由於用餐時間尚早,6:30左右,所以唔洗等位,離開餐廳時,已經滿座。餐廳裝修走現代簡約風格,有格調得唻又唔會令人拘緊,用餐感覺唔錯。店員主動問吓係咪第一次唻食,有禮地介紹咗menu,跟手見我哋決定到都好快咁落埋單。(menu上介紹咗flat iron哩個部位,亦係top blade嘅主打)之前望過openrice都知有任食薯條,但估唔到一點完餐,薯條新鮮炸好就一枱枱問洗唔洗添加。新鮮熱辣嘅薯條想唔好食都難,難在咁好味但邪惡嘅嘢應該食幾多!杯墊原來唔止係杯墊,仲係當你食夠邪惡薯條時向店員示意say no嘅工具,有趣。跟住餐廳signature飲品dirty lemonade同really dirty lemonade一齊出現,我估用眼係冇可能分得出邊杯打邊杯。杯底有濃濃嘅焦糖,唔會太甜或酸。飲落really dirty嘅威士忌香味清得唻都幾香,都幾適合酒鬼夏天時作熱身飲品。日日唔同嘅餐湯今晚係周打蜆,夠料,唔錯,食住薯

日日唔同嘅餐湯今晚係周打蜆,夠料,唔錯,食住薯條飲埋個湯都有啲飽,好在有個藜麥沙律清一清。

guest chef’s flat iron steak

主菜喺恰當時候登場(哩點其實好重要,但又常被忽略),跟menu建議,紅酒汁慢煮嘅guest chef’s flat iron steak揀咗medium。王牌usda prime 390days grain feed flat iron揀咗medium rare。火候控制非常精準,另到牛肉可以以最佳狀態呈現。
牛味、肉汁、嫩滑都唔錯。一個味重啲,一個淋啲,兩個都好食,好飽嘅狀態下都ko晒。可惜嘅係即時反轉咗杯墊,refill唔到薯條。下次應該唔加湯同沙律,咁就可以食多少少薯條同埋試吓甜品
2019-07-05
guest chef’s flat iron steak