重遊以前上班的地區特別令人勾起很多回憶和點點滴滴,還記得希望面試成功很大原因是因為這超正的黃金地段,怎知在這家公司工作一年左右就搬了寫字樓,吹脹!Black Jack Flat Iron Steak ($238)友善的店員極力推介五成熟,不要被鮮紅色的牛肉肉色嚇親,鮮嫩香濃到不能言喻,自家制定醬汁非常匹配,加上厚厚的香桃片,非常醒胃!USDA Prime 360 days grains fed flat iron ($268) 三成熟真的不會有錯,做質更香濃多汁,入口留香良久,輕點盤上的粗鹽,把鮮牛味更帶上另一個層次!加$48 可品嘗番茄忌廉湯和新鮮可口的蟹肉沙律,平衡一下肥味的牛扒餐,如若欖油少許一點就更見健康。番茄忌廉湯,很濃厚香滑,不錯不錯,但細食的朋友就可能好快飽,哈哈。Dirty lemonade ($45)利用grilled fresh lemon加入rosemary syrup 和lightly sparkling 而成,感覺夠玩味又好飲,睇得又解渴可口,大讚!另外這家餐廳一大特色就是All you can eat FRIES! 愛吃薯條的朋友就一定開心到笑,我也K.O.

Dirty lemonade ($45)

另外這家餐廳一大特色就是All you can eat FRIES! 愛吃薯條的朋友就一定開心到笑,我也K.O. 了一大碟,確實好味!

餐廳環境時尚,裝修設計簡潔,坐得悠閒舒適。

門口很有外國風格,I like it!

2020-01-14
  • USDA Prime 390 days Grain Fed Flat Iron
  • 黑桃Black  Jack  Flat  Iron平鐵牛扒
  • dirty檸檬特飲
2020-01-13 4874 瀏覽
今日黎到以Flat Iron做招萊嘅Steak Lab,之前睇飲食雜誌有介紹過呢間店,專誠黎朝聖!餐廳嘅牛肉來自美國,聽講經過廿一天熟成。Prime flat iron ($168) medium cooked,肉味濃而質感嫩滑,無渣無筋,完全唔會有難以駕馭嘅感覺。佐以特製嘅醬汁同香滑嘅薯蓉,配搭得十分完美。Black Jack Flat Iron Steak ($138) 牛扒用左black coffee honey sauce醃製過,所以食落有啲甜甜地同輕微嘅咖啡香味,食嘅時候沾少量伴碟嘅海鹽,又咸又甜味道好特別。無限量添加嘅炸薯條好邪惡!新鮮熱辣香脆可口固然妙不可言,最大嘅亮點係灑上松露鹽,惹味得一條駁一條,我地足足refill左三次!跟餐加$48升級做combo,有忌廉磨菇湯同埋新鮮藜麥沙律。再配埋杯飲品就perfect喇!Dirty lemonade飲落有D似凍檸蜜;Virgin Mojito就係無酒精版本嘅Mojito。兩杯飲品都唔會太甜,清新得黎又解渴。

2020-01-10
同寶慶祝特別日子黎食特別既黃店💛呢間bookmark左超耐,原來係何文田勁出名食flat iron個間既分店,仲要係黃店,9秒9即9衝😎💛·店內擺明食flat iron架啦,有三款唔同price range既牛牛食(仲有個burger,不過冇仔細睇)。我地叫左入門既香草flat iron,同black jack flat iron steak🥩~·首先上既任食薯條新鮮炸起,由店員熱情咁夾落我地既迷你pan🍳。佢用左白松露鹽做調味,唔駛點茄汁都好好味(不過佢用左@heinz 茄汁又係好揼本🤤)!!我地refill左3/4次🥳🥳!!·Flat iron 方面,medium rare既牛牛都幾有驚喜,同半山個間La Vaxxx 有得揮🤫🤫~香草味flat iron食落都有牛味,唔會被香草味淹蓋。Black Jack就真係要特別讚,係有少許慢煮style,鎖住肉汁之餘亦帶甜甜既香桃味,配搭好新鮮,yumyum🥰🥰·沙律🥗同湯整體唔錯,碗湯好好好多菇😎😎😎,又濃濃地,貨真價實🤘🏻·最後叫左個是日甜品,係芒果熱情果批,酸酸甜甜幾開胃,就算好飽都有肚繼續食🥭~·整體黎講,性價比真係超高,想食牛排既小
Herbly Flat Iron Steak

Truffle  fries

Black Jack Flat Iron Steak

Salad and soup

Dessert of the day

整體黎講,性價比真係超高,想食牛排既小黃人記住去食啦💛💛🥳🥳
Herbly Flat Iron Steak | $150
Black Jack Flat Iron Steak | $238
Salad and soup | $48
Dessert of the day | $48
Top Blade Steak Lab (銅鑼灣)
銅鑼灣希慎道2-4號地舖
Herbly Flat Iron Steak
Truffle  fries
Black Jack Flat Iron Steak
Salad and soup
  • 香草平鐵牛扒
  • 薯條
2020-01-05 1141 瀏覽
朋友話想食牛,所以一齊黎呢間銅鑼灣steak house試下,閒日夜晚都排哂隊,好受歡迎啊落完order, 店員就夾咗滿滿一堆的熱辣辣薯條~ 薯條係任食的,店員會幫你不停refillOrder main dish 加$48配埋周打蜆肉湯和沙律周打蜆肉湯好足料,口感creamy, 食到好多蜆肉同薯仔 超鍾意佢嘅藜麥沙律食落感覺好fresh,藜麥超健康,佢嘅沙律汁酸酸甜甜,好開胃Main dish 我點了Ultimate Burger ($160), 漢堡包香軟,芝士鹹香味好重,配上新鮮番茄和生菜,再加上juicy牛肉,好好味啊 朋友點嘅係Black jack flat iron steak ($238) 餐廳預設咗生熟程度,所以唔會問你想要幾多成熟~ 朋友話牛扒好juicy, 肉質嫩!食得出係靚牛肉!是日甜品-百香果撻($48)食完main dish,再食呢個帶酸甜既百香果撻,超醒胃,即刻無咗食完肉會覺得滯既感覺~ Dirty Lemonade ($45)Bless Apple Earl Grey ($35) 淡淡蘋果香的伯爵茶,好好飲~

任食薯條

周打蜆肉湯好足料,口感creamy, 食到好多蜆肉同薯仔

周打蜆肉湯

超鍾意佢嘅藜麥沙律

Ultimate Burger

Black jack flat iron steak

百香果撻

Dirty Lemonade ($45)

Dirty Lemonade

Bless Apple Earl Grey
2020-01-02
百香果撻
Bless Apple Earl Grey
2020-01-04 2624 瀏覽
今日同男朋友去咗銅鑼灣Top Blade Streak Lab食扒。餐廳最出名就係佢哋嘅Flat Iron Steak 同埋黑松露薯條任食。一點完菜,好快就有薯條食。薯條好香脆,仲散發住陣陣松露嘅香味。餐枱放有大大支茄汁,任你唧、任你點。店員見你個碟無哂薯條,就會問你要唔要添,唔需要自己問,非常之細心。藜麥沙律賣相吸引,色彩繽紛。以新鮮蔬菜及蟹肉配蜜糖沙律汁,口感清爽。周打蜆湯味道唔錯,材料亦好多,忌廉濃度合適得嚟又夠滑,好有蜆嘅鮮味。Black Jack Flat Iron 配上咗黑咖啡蜜糖醬,少少甜之如,帶有薄薄嘅咖啡香,令塊Flat Iron嘅肉味更加突出。Flat Iron其實係牛三角肩對上的肉位,牛肩肉肉質柔軟,肉味亦濃,無論味道或口感都十分出色。千祈唔好錯過呀!西班牙栗飼豬鞍架,肉汁豐富有淡淡的橡果香味,再加埋果層五花腩般嘅肥豬肉焗到香脆,可口得嚟又唔覺油膩。雖然係好肥好邪惡,但實在太好味喇🤪依份豬鞍架,切成大啖大啖咁霸氣食又得,連埋層肥肉切成薄薄嘅腩片食亦得。Really dirty lemonade,係一杯進階版嘅dirty lemonade。Dirty lemonad

Really dirty lemonade,係一杯進階版嘅dirty lemonade。Dirty lemonade將檸檬加以焦糖烤香,再混合有氣梳打。而Really dirty lemonade就再加入水楢桶威士忌。酸甜清爽得嚟又帶有威士忌嘅味道,層次豐富,餘蘊頗長。

冷壓蘋果伯爵茶:由蘋果汁同伯爵茶冷壓而成,醇和嘅蘋果香甜中滲出含蓄嘅伯爵茶韻。
2020-01-02
  • 冷壓蘋果伯爵茶
  • 黑松露薯條
  • 西班牙栗飼豬鞍架
  • House  Soup
成日放工經過都見到好多人排隊,所以我今次上網訂左位,唔洗排已經有得食啦! ➡️ Herbly Flat Iron Steak 香草平鐵牛扒食落都幾有牛味,唔會比香草嘅味淹蓋,而且賣相好靚!➡️ Spain Chestnut Fed Pork Rack 西班牙栗飼豬鞍架成個手掌咁大嘅豬鞍架,肉汁非常豐富,一d都唔油膩,非常好味!➡️ The European Pepper Steak FEAT. Signature Prime Flat Iron 呢個用左胡椒忌廉汁嚟整嘅牛扒,加左脆蔥頭,生西洋菜葉,個味超夾,塊扒嘅肉質做到恰到好處,又香濃又多汁,大推🤩➡️ Super food salad + house soup + all you can eat fries 🥗🍟沙律賣相唔錯,湯都好香濃!新鮮炸起嘅薯條,加左香草調味,唔洗茄汁都已經好夠味!➡️ Dirty lemonade用左grilled fresh lemon, rosemary syrup同埋lightly sparkling 而成,飲落好解渴!整體而言CP值超高,價錢非常親民,記得要訂位先好去啊!Top Blade Steak La

食落都幾有牛味,唔會比香草嘅味淹蓋,而且賣相好靚!
Herbly Flat Iron Steak 香草平鐵牛扒

➡️ Dirty lemonade

整體而言CP值超高,價錢非常親民,記得要訂位先好去啊!

Top Blade Steak Lab
地址📍: 銅鑼灣希慎道2-4號地舖

..............................
味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫
  • 香草平鐵牛扒
  • 西班牙栗飼豬鞍架
  • 黑松露薯條
2020-04-29 108 瀏覽
今日同朋友慶祝一年一度的生日。去了銅鑼灣食晚飯,就選了間出名据牛扒的餐廳喇,這間Top Blade Steak Lab的扒房, 閒日的晚上,近乎全院滿座~ 地方坐落舒服,生日,情侶,節日慶祝,聊天聚會是不錯的地方~.*炸薯條 無限量添加~!外脆內軟,啖啖薯香,薯條脆身及熱身入味,配以茄醬,味道更佳.*藜麥沙律還有鮮甜蕃茄及健康的藜麥襯托一起的沙律菜,味道清新醒神~*忌廉蘑菇湯 飲落幾香滑,味道濃郁嘅,還有吃得出的鮮味~*Dirty lemonade 是有汽的,解渴可口,製法特別以焦糖烤香,飲落陣陣香濃檸檬~透明漸層深黃賣相不錯~*USDA Prime 360 days grains fed flat iron ($268)美國390日殼飼PRIME級平鐵牛扒牛味道濃郁,這平鐵牛扒食落肉質幼嫩,而且脂肪比例平均,口感細緻香口,肉汁豐富,加上香濃牛肉燒汁,不錯
地方坐落舒服,生日,情侶,節日慶祝,聊天聚會是不錯的地方~
*炸薯條 無限量添加~!
外脆內軟,啖啖薯香,薯條脆身及熱身入味,配以茄醬,味道更佳
*忌廉蘑菇湯 飲落幾香滑,味道濃郁嘅,還有吃得出的鮮味~

美國390日殼飼PRIME級平鐵牛扒
  • Dirty lemonade
  • 美國390日谷飼Prime級平鐵牛扒
這個疫情時勢下,在外食飯是件奢侈的事,所以要找個好地方,找間精彩的,不能嘥了這個quota。日日在家食或是外賣,總要找一些在家不能食得盡情的食店,知道這間提供中厚薯條冇限量,高性價比牛扒,便把心一橫walk-in 試試。等了三個字入座,餐廳不是很大,走新風格簡約路線的裝修,令人舒舒服服投入進餐。因 食肆隔離限制,坐得相當寛敞。店長妹妹放低menu, 並友善地講解今日主菜,連醬汁及煮法也解釋得很仔細, 服務令人喜出望外。點了兩個signature grills, 一個香草平鐵牛扒及黑桃平鐵牛扒,牛扒兩個煮法有些不同,黑桃的用上自家BBQ醬燒的,加了幾片厚厚的香桃,微酸加微甜的,整個味道得以配合,牛扒不太油膩。牛扒五成熟昰剛剛好,不要叫七成,這樣才能特顯那個鮮嫩燒烤之感。若喜歡燒烤汁,這個一定是不異之選。至於香草平鐵牛扒,牛味相對地豐富,燒得不過火,特顯了靚牛扒的質素,少少香草已帶出其牛的鮮味,個人較喜歡這個,強力推介。還叫了自家dirty lemonade,這個都幾得意,不同出面的lemonade,我覺得有少少似咸甘桔檸檬,很解喝,爽。
黑桃Black jack flat iron steak
Herbly flat iron steak
薯條
2020-04-11
黑桃Black jack flat iron steak
Herbly flat iron steak
薯條
2020-04-07 188 瀏覽
朋友食完非常推薦的一間餐廳表示任食黑松露薯條非常正而且牛扒也是水準中上可以媲美半山的LA VXXXX所以就來試一試!店內的裝修很年輕而且餐牌都是中英對照的感覺上很親民食物方面黑松露薯條是任食的幼身連皮炸的薯條配上黑松露鹽非常香脆可口!套餐 餐湯 蘑菇湯湯底是一個比較淡的忌廉底加很多很多原塊蘑菇所有香味都是要靠蘑菇本身才有的一般~套餐沙律是一個蟹肉沙律蔬菜新鮮但蟹肉略嫌有點腥【所以我個人不推薦加配套餐~~】Flat Iron依照他的建議點了medium五成熟~很重的香草味但略嫌整體味道比香草味所蓋過而且肉的水份很多這個是相對上比較失望的US Prime依照他的建議點了mediim rare 三成熟~一來到看下去好像毫無樂趣的一塊肉這個一入口有很濃的炭燒香咀嚼之後也有或非常濃郁的肉味煮得剛剛好 是意料之外的味道我個人比較喜歡這一道多點這個也比flat iron貴大約$100大概就是一分錢一分貨的道理吧~
朋友食完非常推薦的一間餐廳
表示任食黑松露薯條非常正
而且牛扒也是水準中上
可以媲美半山的LA VXXXX
所以就來試一試!

店內的裝修很年輕

是一個蟹肉沙律
蔬菜新鮮但蟹肉略嫌有點腥

【所以我個人不推薦加配套餐~~】

Flat Iron

依照他的建議點了medium五成熟~
很重的香草味
但略嫌整體味道比香草味所蓋過
而且肉的水份很多
這個是相對上比較失望的

US Prime

依照他的建議點了mediim rare 三成熟~

一來到看下去好像毫無樂趣的一塊肉
這個一入口有很濃的炭燒香
咀嚼之後也有或非常濃郁的肉味
煮得剛剛好 是意料之外的味道
我個人比較喜歡這一道多點
這個也比flat iron貴大約$100

大概就是一分錢一分貨的道理吧~
2020-03-18 190 瀏覽
第一次黎,食lunch,覺得店員幾專業。首先坐底就會講解是日餐湯同有咩茶可以選。跟住點菜會推介牛排做幾成熟。有個朋友話檸茶想走甜佢會講解個檸底用左焦糖做所以沒法走甜但可少甜。感覺店員對店舖既食物都有了解知道serve緊啲乜。叫左burger同steak.牛排賣相非常吸引,肉質紅嫰又juicy,牛味香濃。不過同事覺得蒜頭太生所以冇試。Burger試左牛油果煎蛋burger.牛油果醬充足,蛋煎得好香生熟程度好好。漢堡唔會太乾,中間夾塊生菜又幫忙減膩,配搭幾好。之前係burger room 都成日食牛油果醬burger但食到有啲厭,呢度反而有啲驚喜。店員仲俾左個袋我地,如果想用手拎住食可以用個袋裝住,唔使整污糟手又可以裝住啲汁冇咁狼狽,我覺得好貼心。整體都幾滿意。聽講晚間薯條係免費refill,值得一試😊

叫左burger同steak.

整體都幾滿意。聽講晚間薯條係免費refill,值得一試😊
2020-03-16 412 瀏覽
平民Steak and fries,一諗就會諗起Top Blade Steak Lab, 呢度除左可以用平民價錢食到靚牛外,另一賣點係薯條是無限refill松露鹽幼薯條幼薯條新鮮即炸,香脆內軟,還加了一些松露鹽作調味,太好食了,真係忍唔住不停咁食藜麥沙律+自家靚湯 $48今日個自家靚湯係蕃茄湯,個湯偏酸,都幾開胃藜麥沙律加上酸汁,可以減低左肉既油膩感香草平鐵牛扒 $150點了medium, 熟度岩岩好,肉質柔軟,肉味香濃,蒜頭焗到全熟,好甜好好味,配牛扒一齊食都非常夾西班牙栗飼豬鞍架 $160豬都做得好出色,好嫩, 幾juicy, 另外有一舊好似五花腩既就比較肥,side dish 既紅椒絲同洋蔥絲都好好味可能我閒日去既關係,食完店員話可以到隔離街免費換取一球Movenpick既雪糕,真係又驚喜,又開心,不過要留意返雪糕店既關門時間
松露鹽幼薯條
松露鹽薯條

藜麥沙律+自家靚湯 $48
今日個自家靚湯係蕃茄湯,個湯偏酸,都幾開胃
藜麥沙律加上酸汁,可以減低左肉既油膩感
藜麥沙律+蕃茄湯

香草平鐵牛扒 $150

西班牙栗飼豬鞍架 $160
西班牙栗飼豬鞍架

松露鹽薯條
藜麥沙律+蕃茄湯
西班牙栗飼豬鞍架
2020-03-14 222 瀏覽
今次介紹呢間由內到外都係黃色嘅Top Blade💛 仲可以喺OpenRice預早拎定飛~ 喺附近行街行到咁上下先番去等嗌位😎🐮 herbly flat iron steak $150 (+$50 增量50%)🐮 usda prime 390days grain fed flat iron steak $268🍋 dirty lemonade $45薯條任食但唔馬虎,有黑松露嘅香味🖤🥳兩款牛扒都好食,正常flat iron steak $150直頭好抵食~usda prime嗰款亦貴啲都合理,牛味濃好多~👍🏻👍🏻

🍋 dirty lemonade $45

薯條任食但唔馬虎,有黑松露嘅香味🖤🥳
usda prime嗰款亦貴啲都合理,牛味濃好多~👍🏻👍🏻

2020-03-05 199 瀏覽
好一陣子前已得知此店,唯當初只有何文田店,地點較為不便。現有銅鑼灣分店,實在方便得多。假日晚上人流不少,等了約15分鐘後可入座。這裡的黑松露薯條是任食的,只需選主菜便可。店家主打Flat Iron Steak,有數款可選,包括香草,限定的black jack及美國prime級,不吃牛的朋友亦可選吃豬鞍。我選了香草的,友人則選了限定的Black Jack Flat Iron Steak。加點了一客套餐,有一個湯及一客沙律。很快便送上了湯及沙律。是日湯是周打蜆湯,湯很濃稠,料很多,不錯。藜麥沙律用上酸甜醋汁,菜是新鮮的,上方還有些蟹肉,帶來了一點鮮味。薯條剛好也送上了,一人一碟。薯條雖然是幼薯條但薯味不錯,用上松露油炸,加添不少香氣,個人挺喜歡。香草Flat Iron Steak: 用上rosemary同煎的Flat Iron是做得很美的五成熟。入口確實是不下於牛柳的軟滑,肉味亦算香濃,帶點香草的香氣。別看份量好像不多,女孩子吃是相當足夠。旁邊的蒜烤得很香,友人都吃掉了。Black Jack Flat Iron Steak: 友人點的是Black Jack,是店家的限定。原塊Flat Ir

香草Flat Iron  Steak

Black Jack Flat Iron Steak: 友人點的是Black Jack,是店家的限定。原塊Flat Iron配上烤過的蜜桃及特製的醬汁,桃汁的香甜帶岀了肉的鮮味。烤過的蜜桃更甜,還帶微焦的香氣,與香草那款沾鹽吃,又是另一番風味。
Black  Jack  Flat  Iron  Steak

整體肉質不錯,性價比高,限時90分鐘也相當足夠,如薯條能更密岀爐更好。店家亦很注意衛生,客人離座後馬上用消毒液清潔枱面,值得欣賞。
2020-01-28
香草Flat Iron  Steak
  • Herbly Flat Iron Steak
2020-02-25 217 瀏覽
已經好耐冇約過朋友仔出過街食飯😹😹頂唔順要去鋸返個扒🍴🥩於是就book左呢間餐廳試下~門口好易搵,係利園對面,過條馬路就到!因為已經book定枱,所以就唔洗係出面等~入面嘅位唔算話太寬闊,枱與枱之間都癡得幾埋下,係咁聽到隔離枱講嘢😹見到「限定」梗係要試下啦!加上open rice個個都推介black jack flat iron🤔即管試下有幾好食🤪可以+$48有沙律同薯條,抵啦!再加上個沙律勁有誠意,好多藜麥同sauce係面,感覺非常健康👍🏼👍🏼望落好似好普通,飲落好足料,好creamy🥰🥰之後仲叫左枝冷壓蘋果伯爵茶,不錯的~~(個底真係有蘋果🙈)當然唔少得呢間餐廳其中一個賣點:任食薯條🍟嘩真係抵讚,啲薯條黎到真係熱辣辣🔥我地前後添左2次😹 熱氣都照食!!!終於到左重頭戲😻 — ♠️ Black Jack Flat Iron 🥩 (Medium)真係要比100分👏🏼👏🏼👏🏼肉味夠👍🏼 | 肉質嫩滑👍🏼|夠juicy👍🏼再加埋側邊嘅桃🍑🤤一定會再幫襯👍🏼🥰
已經好耐冇約過朋友仔出過街食飯😹😹
頂唔順要去鋸返個扒🍴🥩
於是就book左呢間餐廳試下~

門口好易搵,係利園對面,過條馬路就到!
因為已經book定枱,所以就唔洗係出面等~

見到「限定」梗係要試下啦!
即管試下有幾好食🤪

可以+$48有沙律同薯條,抵啦!
藜麥沙律

望落好似好普通,飲落好足料,好creamy🥰🥰
蘑菇忌廉湯

之後仲叫左枝冷壓蘋果伯爵茶,不錯的~~
(個底真係有蘋果🙈)

當然唔少得呢間餐廳其中一個賣點:任食薯條🍟
嘩真係抵讚,啲薯條黎到真係熱辣辣🔥
我地前後添左2次😹 熱氣都照食!!!

真係要比100分👏🏼👏🏼👏🏼
肉味夠👍🏼 | 肉質嫩滑👍🏼|夠juicy👍🏼
再加埋側邊嘅桃🍑🤤
黑桃black  jack  flat  iron  平鐵牛扒

一定會再幫襯👍🏼🥰
2020-02-22
蘑菇忌廉湯
  • Black jack flat iron steak
2020-02-24 238 瀏覽
今日男朋友來接我,我去完朋友婚禮就同佢再食,增肥餐是也!這間黃店我來過3次,免費任食薯條!男朋友超想再來,見今日佢咁好就同佢再來食好嘢!環境也是一樣光猛明亮,乾淨整齊,更有防感染的用品,可讓客人使用!9點幾到達都咁多客人,真的好感動!香港人加油這個是放任食薯條的!灰白2色!幼身薯條,脆口有口感,但唔夠熱,可能就收工唔再炸男朋友點了這杯,夠凍夠蘋果味,好飲我點了這個,好大份,點了medium rare, 口感不錯,半生熟度,牛扒味香!這個男朋友愛上了,唔膩好易入口,又軟腍易咬,配上金桃的甜味,點多份都仲食到,厲害!
今日男朋友來接我,我去完朋友婚禮就同佢再食,增肥餐是也!

9點幾到達都咁多客人,真的好感動!香港人加油

這個是放任食薯條的!灰白2色!
任食薯條

幼身薯條,脆口有口感,但唔夠熱,可能就收工唔再炸
Apple  ciders

男朋友點了這杯,夠凍夠蘋果味,好飲

金桃平鐵牛扒

2020-02-22
$200 (宵夜)
Apple  ciders
金桃平鐵牛扒