小妹男友平日好少過海,咁岩有晚去開銅記, 正當發愁去邊到開餐之際,經過百得新街,偶然發現了一間特色漢堡包店,見內𥚃人頭湧湧,食物賣相又吸引,今晚就拍版係呢到啦!打開餐牌一看,burger種類已令人讃嘆,除了一般大路的款式(牛肉, 雞肉, 海鮮類等等),竟然有龍蝦,軟殼蟹和鵝肝! 呢到仲照顧到素食既朋友仔, 真係好貼心考慮到各類顧客既需要! 正係心大心細, 樣樣都想試既情況,我地點左軟殼蟹漢堡同鵝肝牛肉漢堡,更order埋芝士旋風薯條同桃味果汁, burgeRoom呢到係去cashier買飛, 食物會由店員稍後送上桌的~因為係即叫即整, 等左大約15分鐘,軟殼蟹漢堡先來,用料有原隻軟殻蟹,份量絕不欺埸由於新鮮炸起,所以十分香脆,配上新鮮蕃茄,生菜,還有酸酸甜甜的沙律醬,十分醒胃,岩曬鐘意食"熱氣野"既男友接著是鵝肝牛肉漢堡,店員為左賣相更吸引,特意將麵包分開放,實在體貼一眾相機食先的姊妹鵝肝煎得香口,仍然保持十分juicy口感, 入口即溶,牛肉足足有3cm咁厚, 充滿陣陣牛香,兩者再加埋芝士,層次相當rich, 食完令人相當滿足 PP(值得留意,在場沒有人可以一啖咬曬成個包,有D姊妹直
PP(值得留意,在場沒有人可以一啖咬曬成個包,有D姊妹直頭當扒据!手細既朋友, 一手拎起個包, 會顯得手忙腳亂喔)
最後是芝士旋風薯條,,首先薯條夠脆囗可惜不夠熱,芝士好快便凝固了,呢個比較令人失望
總括來講, BurgeRoom既包包都值得再試, 只怪我這個Bread怪天生太愛麵包類的一切, 等我丫~會再挑戰巨型漢堡的!

題外話/補充資料: 只可walk-in, 不接收電話訂座
2015-01-20
  • 鵝肝牛肉漢堡