2020-06-29 425 瀏覽
Burgerroom講起銅鑼灣邊度有最好食既burger,小編一定會答佢係Fashion Walk既burgerroom。Fashion Walk既food street其實有d似酒吧街咁,有indoor同outdoor,冬天冇咁熱坐出去飲下酒食下burger都幾chill嘅,但而家大熱天時都係坐返入面算。環境都唔錯,有d American Diner feel,似坐係外國既pubs咁食飯,有興趣可以黎朝聖一下。----Menu好豐富,超級多選擇,有牛魚雞,要出去點左餐俾左錢先,冇收加一。以高質burger黎講算性價比好高。----Mega Cheese Beef Burger with bacon 特量芝士牛肉漢堡加煙肉 $120好大個啊,芝士多到瀉曬出嚟,好邪惡!餐廳好貼心,切開左一半方便食。麵包烘左有少少脆,meat patty勁厚身,煎至好香,見到都流曬口水。而煙肉煎至微微焦脆,配埋厚身牛肉一齊食非常滋味。----Meltered cheese twister fries芝士旋風薯條 $55side dish黎,芝士同薯條一向都係絕配。平時食開粗切薯條,今次試下扭扭薯條先。扭扭
Burgerroom

----
side dish黎,芝士同薯條一向都係絕配。平時食開粗切薯條,今次試下扭扭薯條先。扭扭薯條本身有調味,好似cajun powder黎,已經好好味,加埋半溶芝士真係冇得頂!

----
Single-Bone Chicken Wings with Honey Mustard Sauce 香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬$60
炸得好香脆,味道有啲麥記既脆香雞翼,皮就更加卜卜脆,好惹味,配埋啤酒一齊食,正到冇得頂!

Homemade iced peach tea $38
食burger緊係要飲啲野,iced peach tea好清新,帶啲酸味,解左芝士同厚身漢堡扒既肥膩罪惡感!
Draft beer - Guinness $68
啤酒、雞翼、薯條簡直係鐵三角,係冷氣下歎真係世界級!

----
地址:銅鑼灣Fashion Walk食街百德新街50-56號地下D舖
2020-03-20 3502 瀏覽
Burgeroom📍銅鑼灣Friday Burger CHEATDAY‼️餐廳位於fashion walk食街,有outdoor & indoor area。由以前係加路連山道既小店,食到而家有兩間大分店,水準依然保持🥳1️⃣ 鵝肝牛肉漢堡 $168店內最Signature既burger非佢莫屬 🍔 厚切鵝肝煎到表面微焦,鵝肝油出曬黎好香☺️漢堡超級厚身,仲可以咁juicy同軟熟,真係唔易👍🏻👍🏻整體味道好夾,但會偏油膩,女仔可以兩個人share再試其他burger喔🙂2️⃣ 大烤菇鱈魚柳漢堡 $110 相對起beef burger,fish burger必然比較失色,始終紅肉同burger係夾d!大烤菇好juicy🥳 魚柳都算厚肉,不過始終係炸,都會偏油喔!Lunch time 加$30可以有combo,多d薯條同杯homemade tea🤩入餐廳前要量體溫,意識唔錯🤒️但餐廳toilet維修,要去翻fashion walk商場洗手,比較麻煩😕
Burgeroom📍銅鑼灣
Friday Burger CHEATDAY‼️

1️⃣ 鵝肝牛肉漢堡 $168
店內最Signature既burger非佢莫屬 🍔
厚切鵝肝煎到表面微焦,鵝肝油出曬黎好香☺️
鵝肝牛肉漢堡

漢堡超級厚身,仲可以咁juicy同軟熟,真係唔易👍🏻👍🏻

2️⃣ 大烤菇鱈魚柳漢堡 $110

大烤菇鱈魚柳漢堡

入餐廳前要量體溫,意識唔錯🤒️
2020-03-20
鵝肝牛肉漢堡
呢間漢堡店都聞名以久,之前見過fd打卡,漢堡入面舊鵝肝真係邪惡到極,7月頭嗰陣好彩仲未禁夜市堂食,有機會去到食佢勁邪惡嘅漢堡呢度雖然係食街,不過由於係巷子入面,要搵路的確有dd難度,兜咗陣先搵到漢堡肉類分3種,分別係牛、雞鴨、魚海鮮,我個人好傳統,覺得食漢堡一定要係食牛,加上我一心黎試試鵝肝,所以雙鵝肝牛肉漢堡係我必點小食就點咗魚手指魚手指啱啱炸起超熱,點他他醬好開胃,入面真係啖啖魚肉,魚肉味道好出,絕對唔係靠粉佢整大佢。外面有茄汁、芥末可以攞,我就攞埋芥末去點,都係好夾!當然主角係我嘅鵝肝牛肉漢堡啦,雙鵝肝真係邪惡到爆,平時食西餐一餐都係得一舊鵝肝,一次食2舊真係未試過。原本以為鵝肝嘅出現會顯得突兀,要同漢堡扒分開食,但原黎唔係,因為鵝肝超級嫩滑夠油香,一啖咬落去嗰陣,鵝肝已經爆開變成油,令到成個漢堡濕潤而且勁香,所以係超級夾,所以強烈建議畀d力壓實個包,張大個口一啖食曬全部料,唔好用刀叉慢慢分開食啊。原本以為個分量會太多而且怕膩,但因為鵝肝同漢堡本身好夾,食完都冇油膩感,呢個分量對於一個正常食量嘅男人真係啱啱好,配埋可樂,超舒服。味道方面好滿意架喇,如果可以多d芝士,咁就更邪惡了!

小食就點咗魚手指

2020-07-18 74 瀏覽
近期多間漢堡包店興起,優質嘅漢堡包熊貓真係食過唔少,而近期食過一間最好食嘅就係位於銅鑼灣的burger room 👍🏽👍🏽呢一間漢堡包店位於百德新街,係一個我覺得好Cozy嘅巷仔入面,充滿着外國的風味。有一刻也覺得自己在外地旅遊,忘記了香港一樣。而呢一間漢堡包店也是充滿外國風味,雖然近期沒有外地遊客,但是店內也有不少去在港居住的外國人。看來他們也很喜歡來這裏吃漢堡包。作為大胃王嘅熊貓,當然要推介 cheeseburger😍😍肉質豐滿,配料充足,一食落去淡淡肉汁,好食而不肥膩。食漢堡包最緊要配啲咩?就梗係薯條啦!呢度最特別嘅地方有好多唔同嘅味道嘅薯條,而我就揀咗芝士黑松露,厚厚嘅芝士汁,配上新鮮炸好嘅薯條,簡直係完美組合。本熊貓近期為咗健康關係,經常食好多菜,所以點了一份龍蝦沙律😍😍非常有驚喜,原隻嘅龍蝦,啖啖肉,配上新鮮嘅蔬菜整成的沙律,非常推薦大家吃。另外我哋亦都叫咗一份雞翼,都係非常好食。值得一提嘅係呢度嘅環境真係坐得好舒服,好適合三五知己放工後來談天說地👍🏽

另外我哋亦都叫咗一份雞翼,都係非常好食。

之前都食過佢尖沙咀分店,今次去開銅鑼灣行街,就去fashion walk 的Burgerroom食晚飯。自己出去落完單,食物會稍後送上黎,我地都幾肚餓所以叫左2份漢堡包,雞翼,松露薯條同埋一個龍蝦沙律。burger已經幫你切左一半,等你方便d食,仲可以同朋友share。龍蝦沙律成隻龍蝦,一d都唔會呃秤! 沙律菜加左柚子醋,好開胃。大烤菇芝士牛肉漢堡 牛肉好juicy,小心一路食一路滴汁,好鐘意個包係烤過,脆脆地!牛油果雞肉漢堡塊雞扒勁大塊,如果唔食牛既朋友黎到可以試試!牛油果溶好fresh的感覺!黑松露芝士薯條勁濃既黑松露芝士醬,加上粗薯條,令人食到停唔到手/口。蜜味香辣雞翼一盤有6隻,好惹味。

龍蝦沙律
成隻龍蝦,一d都唔會呃秤! 沙律菜加左柚子醋,好開胃。

牛油果雞肉漢堡

黑松露芝士薯條
勁濃既黑松露芝士醬,加上粗薯條,令人食到停唔到手/口。

蜜味香辣雞翼
一盤有6隻,好惹味。
2020-07-13 38 瀏覽
係銅鑼灣行行下街比我地發現咗一條外國風食行好chill 好有外國味 有好多唔同嘅外國餐廳🍴 所以我地揀咗食 Burger 🍔 就係呢間Burgeroom 啦店耐環境 都嘅歐美風,佢有得係室內同室外食 睇你自己想坐邊啦由於太熱 當然係入面啦!睇完餐牌自己係出面點餐我叫咗個 鵝肝軟殼蟹漢堡同一杯荔枝果茶 而朋友叫了雙鵝肝牛肉漢堡同一罐可樂 我地加個小食就係魚手指點完可以自己拎芥辣茄汁同水我嘅鵝肝軟殼蟹漢堡到啦超大份 賣相超靚打卡一流一黎到我真係冇從入手唔知點食 所以都係要用刀叉食 小狼狽 但味道唔錯 鵝肝味好突出而 軟殼蟹好脆又唔會覺得食緊炸粉 另外都好多菜同蕃茄架! 味道都幾夾!魚手指姐係魚柳 熱辣辣上黎但呢隻肉質有彈性 食落可能會誤會 係炸到老 其實唔係啊!一定要點醬荔枝果茶!正啊⋯⋯感覺比其他店嘅好飲 不過要撈勻先飲我fd 嘅 雙鵝肝牛肉漢堡都好吸睛架比你地睇睇啦!推一推呢間Burger 店!
就係呢間Burgeroom 啦
由於太熱 當然係入面啦!

睇完餐牌自己係出面點餐
點完可以自己拎芥辣茄汁同水

我嘅鵝肝軟殼蟹漢堡到啦
超大份 賣相超靚打卡一流
荔枝果茶!正啊⋯⋯感覺比其他店嘅好飲 不過要撈勻先飲

我fd 嘅 雙鵝肝牛肉漢堡都好吸睛架
比你地睇睇啦!

推一推呢間Burger 店!
2020-07-13 26 瀏覽
自己本身好鍾意食漢堡,今日同朋友係銅鑼灣買完野就去左呢間幾有名既漢堡店dinner。我地叫左個軟殼蟹沙律,個軟殻蟹真係好大最大份啊😍而且炸粉金黃但唔會粉漿黏糊,裡面嘅餡料足夠👍🏻 沙律菜中和返個油膩。朋友叫左鵝肝牛肉漢堡,佢個牛肉份量就絕對係強勁🤣勁大份,肉汁鮮甜,口感結實,有咬勁,加埋鵝肝就一流。我叫左個鵝肝軟殼蟹漢堡,本身好鐘意食軟殼蟹,軟殼蟹個種好食到餡料足夠,粉漿剛剛好就唔洗講啦。但鵝肝加左上去就未必好夾,會有啲油膩既感覺。我地share左個牛油果醬同芝士薯條,上面既份量已經好足料,幸好牛油果醬酸酸地可以解膩。我地叫左snapple, 建議唔好叫汽水,果汁雖然唔係鮮榨,但我覺得係解膩既。

2020-07-09 36 瀏覽
同朋友成日都好想試吓兩個人share一個好大嘅漢堡包,而呢一個餐廳就可以令到我哋夢想成真啦!呢一間餐廳佢漢堡嘅種類選擇都好多,而且都有其他唔同嘅小食!而且竟然俾我哋搵到我哋一直好鍾意飲嘅血橙飲品!我哋都嗌左蜜糖雞翼,啲雞翼偏細隻,但係都有成六七隻咁多!而且啲雞肉都好入味!嚟到我哋嘅重頭戲!呢個芥末烤蘑菇牛肉漢堡包,再加埋一塊大大嘅雞扒!呢個漢堡包真係超級巨型,我兩隻手先攞得起!佢牛肉扒一啲都唔馬虎,食落口啲牛肉汁完全係流晒出嚟!而且啲肉比較實食落去,個口感同出面食嘅嗰啲漢堡包差好遠!個雞扒都煎得啱啱好唔會過熟,但個人覺得個芥末醬味道重左啲,所以可能會搶咗成個漢堡包嘅味道。

呢一間餐廳佢漢堡嘅種類選擇都好多,而且都有其他唔同嘅小食!

而且竟然俾我哋搵到我哋一直好鍾意飲嘅血橙飲品!

2020-07-09 27 瀏覽
之前同朋友食過呢間野都幾次,今次決定寫黎記錄下!個人覺得銅鑼灣呢個質素,而且呢個價錢都算幾抵,所以都成日會過嚟食!前幾日六點幾過嚟嘅時候,餐廳都已經好多人!因為我同朋友唔想食漢堡包,所以就嗌左呢一個all day breakfast!但佢呢個all day breakfast真係我見過最豐富嘅一個!有吼蘑菇、漢堡包、薯餅、腸仔、煙肉、炒蛋、沙律!佢嘅炒蛋好滑身,而個薯餅亦都有三塊咁多!佢嘅腸仔入邊仲係有少少芝士留心嗰種!煙肉好大塊,仲有成兩塊!我哋都嗌左一個帶子沙律,啲帶子每粒都好大粒,而且燒得啱啱好,唔會過熟。啲沙律嘅份量都幾多上面配埋啲醋,食落去亦都唔會好酸。最後我自己都嗌左一杯玫瑰朱古力比自己,我覺得個朱古力偏甜,但係都好有玫瑰香味!

前幾日六點幾過嚟嘅時候,餐廳都已經好多人!

2020-07-09 23 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今次嚟到銅鑼灣呢間漢堡包店進行調查🍔鵝肝牛肉漢堡 $168📸表示個厚切鵝肝睇到流晒口水,真係隔住個mon都聞到個鵝肝香味🙋🏻‍♂️表示鵝肝煎到兩面焦香,入口即溶,塊牛肉目測有成吋厚,口感軟稔,略嫌芝士唔夠多,同埋個包可以加牛油煎會更香🍔蜜糖芥末大烤菇煙肉牛肉漢堡 $120📸表示層次同色彩都好豐富,忍唔住要快啲開動🙋🏻‍♂️表示個大烤菇有啲薄,如果厚啲就有多啲口感,蜜糖芥末略嫌唔夠芥末籽,煙肉唔夠脆口,可以再煎燶啲,同樣個包都係無牛油香味📈吃貨指數😋好味度 7/10🔙返啅度 7/10
🙋🏻‍♂️餓底探員今次嚟到銅鑼灣呢間漢堡包店進行調查
🍔鵝肝牛肉漢堡 $168

🍔蜜糖芥末大烤菇煙肉牛肉漢堡 $120
📸表示層次同色彩都好豐富,忍唔住要快啲開動

📈吃貨指數
😋好味度 7/10
🔙返啅度 7/10
2020-07-08
2020-07-06 40 瀏覽
同朋友兩個人share, 可以一次過食到兩種唔同味道嘅Burgers 😝1 軟殼蟹沙律如果鍾意食軟殼蟹嘅,就千祈唔好錯過,因為佢嘅軟殼蟹Size係我見過最大份嘅😻 同出邊細細隻嘅唔同。而且炸粉金黃,裡面嘅餡料足夠👍🏻 但如果你已經叫咗軟殼蟹沙律,就唔鼓勵再叫一個軟殼蟹漢堡,因為沙律兩個人分,裏面隻蟹已經夠食沙律菜就咩都有啲,但生菜為主。2 鵝肝牛肉漢堡睇埋佢牛肉份量,我諗佢大概用外國人嘅食量出餐😹 好夠料,基本上都係肉汁足夠,同埋係似乎係新鮮牛肉,感覺都結實嘅3 鵝肝軟殼蟹漢堡鵝肝嘅味道係整個漢堡包裏面就唔係好突出,如果食過日本餐嘅焦糖鵝肝嘅話,可能會覺得呢度嘅鵝肝有啲被被下去。一試無妨、但我覺唔係好值得,我覺得唔使比多$20價錢叫嘅黎食🤔4 牛油果醬芝士薯條正因為佢個漢堡包已經係外國人嘅size,薯條其實就已經太多碳水化合物,基本上只係食到少少,點一點牛油果醬同芝士過吓口癮。但佢嘅牛油果應該只係,就唔係新鮮嘅牛油果嘅。5 奇異果汁與其叫snapple 我會建議+$8 叫果汁🍹飲,口感好好多~ 有啲果肉咁🤓 不過我問過收銀,佢有誠實講明都唔係鮮榨嘅

1 軟殼蟹沙律

沙律菜就咩都有啲,但生菜為主。
軟殼蟹沙律
軟殼蟹橫切面

2 鵝肝牛肉漢堡
鵝肝牛肉漢堡(橫切面)

3 鵝肝軟殼蟹漢堡
鵝肝軟殼蟹漢堡

4 牛油果醬芝士薯條
牛油果芝士薯條🍟

5 奇異果汁
Snapple  Jucie
奇異果汁
2020-07-02
$304.5 (晚餐)
軟殼蟹沙律
鵝肝牛肉漢堡(橫切面)
鵝肝軟殼蟹漢堡
牛油果芝士薯條🍟
Snapple  Jucie
奇異果汁
2020-07-02 82 瀏覽
🍽菜式:美國菜、漢堡🏡裝潢:露天廣場、西式💰價錢:$120-160/人😋味道:🌟🌟🌟🌟📸打卡:🌟🌟🌟🌟.🍔大烤菇芝士牛肉漢堡 $110 (9/10)個size都幾驚人!無論圓周定厚度比一般餐廳嘅漢堡更大😆啲餸好高質🌟烤菇同牛肉都好juicy 夾埋芝士同千島醬 食嘅時候不論口感定味道嘅層次都好豐富🤤烤菇非常推薦 因為烤得好香好入味🤩我會話生菜係點綴 令到食個包食落fresh好多唔會好漏🥬而且店員仲好細心 將個包切開咗一半方便食好多😌.🍟牛油果醬芝士薯條 $65 (6.5/10)超多醬超多芝士!🧀薯條尚算炸得香脆 但覺得啲醬同芝士偏咸😣蓋過左薯條嘅味同口感🥺食到要搵底嗰啲薯條唔想要咁多醬🤣而且冇乜牛油果味 反而比芝士搶晒鏡 啱晒芝士控嘅一個小食!
🍽菜式:美國菜、漢堡
🏡裝潢:露天廣場、西式
💰價錢:$120-160/人
😋味道:🌟🌟🌟🌟
📸打卡:🌟🌟🌟🌟
🍔大烤菇芝士牛肉漢堡 $110 (9/10)
大烤菇芝士牛肉漢堡

🍟牛油果醬芝士薯條 $65 (6.5/10)
  • 大啡菇芝士牛肉漢堡
2020-06-30 76 瀏覽
多年前係加老連山道舊舖食過最普通果款牛肉漢堡,覺得唔錯,但就一直未試佢較出名嘅鵝肝同軟殻蟹,今晚同朋友黎到搬舗後嘅本店試下。🍴芝士旋風薯條 HK$55薯圈炸得香脆,唔算多油,芝士醬亦都幾澎湃,我就愈食愈滯,但我朋友鍾意芝士所以唔覺得滯。🍴牛油果醬芝士薯條 HK$65薯條就冇薯圈咁脆,偏腍身,朋友好鍾意牛油果,食得好滋味,我就麻麻,覺得有少少草青味。🍴香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬 HK$60有啲似老麥雞翼,單骨易咬啲,醬汁甜多過辣,唔錯。🍴鵝肝牛肉漢堡 HK$168麵包鬆軟,但烘得唔夠香脆,鵝肝同牛肉表面煎得夠香,鵝肝油香同牛肉肉味唔會互相遮蓋。🍴大烤菇軟殼蟹漢堡 HK$138大烤菇幾香軟,軟殻蟹大大隻,脆皮似英式炸魚,唔算油膩,可惜唔夠醬汁有啲乾,要另外落埋雞翼果啲蜜糖芥末醬先食得落。🍴Mojito HK$68淡淡青澀味加上冰爽薄荷味,酒味唔濃,消暑一流。🍴蜜桃冰茶 HK$38蜜桃味幾自然唔會太甜,紅茶濃淡適中,清新解渴。📍Burgeroom銅鑼灣Fashion Walk食街百德新街50-56號地下D舗

🍴芝士旋風薯條 HK$55

🍴牛油果醬芝士薯條 HK$65

🍴香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬 HK$60

有啲似老麥雞翼,單骨易咬啲,醬汁甜多過辣,唔錯。

🍴鵝肝牛肉漢堡 HK$168

🍴大烤菇軟殼蟹漢堡 HK$138

🍴Mojito HK$68

淡淡青澀味加上冰爽薄荷味,酒味唔濃,消暑一流。

🍴蜜桃冰茶 HK$38

蜜桃味幾自然唔會太甜,紅茶濃淡適中,清新解渴。

📍Burgeroom

2020-06-27 119 瀏覽
FASHION WALK呢條街好多餐廳,行過見到想食下BURGER,決定入黎幫襯下先。不愧為BURGER專門店,睇MENU係有好多BURGER可以選擇,由經典嘅牛肉漢堡,以至比較創新嘅鵝肝、軟殼蟹漢堡,甚至啱素食人士嘅素漢堡都一應俱全同朋友今次點左 鵝肝牛肉漢堡($168)、軟殼蟹漢堡($108)加配大烤菇(+$30) 、芝士旋風薯條($55)、牛油果醬芝士薯條($65)、香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬($60)、蜜桃冰茶($38)、MOJITO($68)等左陣,野食陸陸續續到齊鵝肝牛肉漢堡:呢個BURGER認真一流!鵝肝煎得好香,味道極濃郁 ,做到入口即溶嘅效果塊牛肉漢堡扒好厚身,咬落去充滿肉汁夠晒JUICY,唔會煎到乾身硬晒,再加上番茄、生菜、芝士,成個包食落好FRESH軟殼蟹漢堡加配大烤菇:見到軟殼蟹漢堡幾特別好想試,但又好想食大烤菇,咁就一於加TOPPINGS,可以一次過滿足晒本身EXPECT都係得一塊仔軟殼蟹,點知有驚喜!上菜時見到大大隻軟殼蟹,大到就連蟹鉗都突晒出黎,好吸引軟殼蟹炸得脆但唔油膩,食落去食到蟹肉嘅鮮甜味,再加上濃濃嘅大烤菇味,真係覺得自己配搭得幾正芝士旋風薯條:芝士

等左陣,野食陸陸續續到齊

芝士旋風薯條
芝士旋風薯條:芝士醬味比較濃,食嘅時候覺得好惹味,但後期覺得會鹹左少少,始終芝士食得多會開始有D濟

牛油果醬芝士薯條
牛油果醬芝士薯條:身為牛油果愛好者,見到有牛油果醬當然要叫黎食。牛油果醬絕不吝惜,個醬亦都夠清新,混合埋濃味嘅芝士醬中和返D,反而效果唔錯

香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬
香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬:好中意食單骨雞翼,因為夠方便啱晒懶人
炸得香脆唔油膩,本身已經調味少少辣辣地,再點埋蜜糖芥末醬黎食就更加惹味

蜜桃冰茶
蜜桃冰茶:味道幾好,桃味夠香亦都配合到佢個茶底,甜度適中,飲落夠凍好解渴

MOJITO
MOJITO:朋友話青檸同薄荷味幾FRESH好清新,飲返杯COCKTAIL消暑一流

呢到免加一,幾抵,所以比較自助,睇啱MENU就自己去CASHIER落單,拎水同調味醬。比起其他漢堡店呢到有樣好,就係有好多款TOPPINGS可以自由選擇,咁就可以根據自己嘅口味喜好DIY想食嘅BURGER

補MENU
2020-06-23