2023-05-07 265 瀏覽
天氣開始愈來愈熱,我和T先生都唔想出街熱到溶,但運動和户外活動另計。在諗唔到去邊既時間,不如食個chill 啲既lunch啦,是日主題係過一個慢活又chill 的星期六😌☺️揀選左堅尼地城近海旁既Bistronomique,食法國菜,特意叫餐廳預留2樓可望海景既位置,有海景,有冷氣涼住,唔錯架。和T先生分別揀2 courses 和3 courses,分別在於有冇dessert。Waiter首先奉上已烘熱的法包加牛油,牛油溶在法包上,可惜我地冇order 湯啦,配上湯會幾不錯的….Starter - Sautéed baby squid w/ chorizo 呢款幾令我驚喜,魷魚仔配上sauce, 非常惹味,而且嫩口唔韌,份量比我想像多,反而西班牙肉腸唔多片。整體來說,我幾鍾意呢個starter, 仲要唔洗加錢😉Starter - Angus beef tartare (+$38)內在有生雞蛋,酸瓜,洋蔥粒,少少basil,配上薄切法包⋯牛肉他他比較酸,應該酸瓜落得多左,蓋過牛肉既鮮味⋯咁牛肉都嫩口冇咩筋,整體上都ok的Main course - Fish of the day (+$10

Bread  &  butter

Sautéed Baby  Squid  with  chorizo

Angus Beef  Tartare

Main course - Fish of the day (+$10)
是日係sea beam。份量比我想像中大,我又真係嘩左一聲,魚配上牛油汁,薯蓉,沙律菜⋯seabeam 有少少over-cooked, 但都可以的。薯蓉有驚喜,打得好滑,牛油味剛剛好,不太濃味
Fish  of  the  day  (sea beam)

Main - daily special - pork (+$20)
呢份仲驚喜,好大份,T先生話呢份係厚切豬鞍,配上2隻焗薯和沙律菜。豬鞍煎得剛剛好,切開後仲有肉汁,仲幾嫩口,T先生食得好津津有味,一口豬再加sauce…..
Lunch  Daily  special  (pork)

Dessert - lemon tart with ice-cream
Lemon tart 份量頗大,其實可以做到1開2⋯味道上呢,檸檬味不算太突出,tart 表面有點硬口不太軟身⋯反而我鐘意個vanilla ice-cream 😅😆
Lemon  tart  with  vanilla  ice cream

食蛋糕,點可以冇一杯coffee呢⋯我地加$20,要一杯black coffee, 係我地鍾意既苦澀味重啲既nutty☺️
Black  coffee

cake + coffee 簡單係絕配
我地都好滿足。我會encore 的

Remarks: 是日有一group 一行15人既食客,其中有一pair 唔知影完婚紗相定行完禮,著住婚紗過來同佢既朋友食lunch…. 一行多人,令到間餐廳變得好嘈吵,仲嘈過酒樓飲茶⋯我諗餐廳都唔想既🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
2023-05-06
Bread  &  butter
Angus Beef  Tartare
Lunch  Daily  special  (pork)
Black  coffee
  • 香煎魷魚仔配西班牙肉腸