1K
2020-06-08 1756 瀏覽
灣仔拉麵店相信大家都知有好多間,今次經過機利臣街見到呢間樓底好高又好有日本風既幸屋就入左去試試.拉麵可以按自已既喜好去選擇麵質,配料及叉燒去迎合數同既食客.赤武士先試試辣味既拉麵,赤身豚骨拉麵可以自由選擇辣度,今次就揀左中間既辣度,拉麵上枱時見湯底顏色都幾紅,入口先帶點利辣既味道,再慢慢細嚐會有濃厚既豚骨味湧上.細麵麵質彈牙幼滑,吸湯力都幾強.叉燒一共有2款,叉燒/豚角煮或雙拼.貪心既我就全部都要!試晒停拼,叉燒大大塊,差數多有成碗咁大,肉半肥瘦入口充滿豚脂香,香而不膩.相反豚角煮相對脂肪量較少但肉質同樣軟腍.原隻溏心蛋切開中間夠晒溏心,入口蛋味香濃.味噌廣島蠔沾麵,粗身麵底入口較為煙韌彈牙,中間加上黑蒜油拌好.廣島蠔十分飽滿,入口滑溜,味道新鮮,充滿帶海水鮮味.沾麵湯用上魚介醬油,味道唔會過鹹帶香濃魚介香.炸雞炸漿夠薄得黎雞塊件件都好大,$38真係幾抵食,炸雞入口嫩又帶肉汁.唐揚魷魚鬚炸得好脆,入口脆卜卜,魷魚鬚唔會炸過火,爽脆彈牙起惹味.