2023-10-14 136 瀏覽
係屋企附近偶然發現呢間西班牙餐廳,雖然空間唔大,但係坐滿晒客人。試完之後真係覺得好食到大叫,終於明白點解咁多客!✨西班牙蒜油蝦一上桌,你就會聞到啱啱炒熟嘅大蒜嘅香氣,再搭配上帶有些許辣味嘅橄欖油,味道超香。蝦大隻得黎夠彈牙,證明夠新鮮!不過蒜油蝦嘅重點唔係蝦,而係蒜油同多士!與其話係多士,反而食落似炸咗嘅雲吞皮咁,超級香脆,點埋惹味嘅蒜油真係停唔到口。✨ 西班牙牛腹肉睇落份量唔算好多,但食完覺得超值!牛腹肉煎到啱啱好,肉質嫩滑多汁,配上香濃嘅調味醬汁,令人口齒留香。個底放咗少少鹹鹹地嘅薯蓉,吸收晒上面牛肉嘅肉汁,味道超級唔錯!✨紅蝦短麵紅蝦超級大隻,食之前要將蝦膏唧哂出黎,淋係短麵上面。紅蝦蝦膏味道濃郁甘香,短麵吸附左佢既鮮味同高湯之後會稍稍膨脹,口感有少少似炒米粉,但蝦鮮味會係口腔入而好似煙花咁爆發。蝦肉一樣鮮味十足,味道鮮甜爽彈扎實。
✨ChurrosChurros絕對係西班牙最受歡迎嘅甜品!呢款炸脆點心通常係用油炸製作。表皮金黃酥脆,入口鬆脆香甜。呢到配以熱黑朱古力醬汁,食落唔會好甜。另外仲有超好食既雲呢拿雪糕,仲見到一粒粒雲呢拿籽係上面,勁濃郁香滑!

✨西班牙蒜油蝦

✨ 西班牙牛腹肉