2018-12-03 149 瀏覽
係旺角睇完醫生,緊係去食返餐好既好好慰勞自己~特登係openrice到揀左一間近我既餐廳,啲甜品淨係睇相都覺得好吸引!726大廈已經黎過好多次,都算就腳。 呢到通常都係一層一間餐廳,DOUX係18樓,裝修擺設都偏幽暗,感覺都輕鬆既,睇落大家都係三五知己黎傾計,我一個人感覺都幾唔合群,哈。睇個MENU覺得全部都好吸引,早知叫多幾個朋友黎SHARE,係店員既介紹下,我就揀左主菜Grilled Iberico Pork Saddle同甜品既Honey Comb,另外飲品係Milk Foam Bamboo Charcoal Chocolate。 Grilled Iberico Pork Saddle with France Style Honey Balsamic Sauce 烤伊比利亞黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁 一般黎講黑毛豬會比白豬肉鬆軟,所以就算塊豬鞍咁厚都唔會鞋拾拾,加上廚師既功夫,烤得岩岩好,香口之餘又唔乾,仲有啲肉汁。配搭法式黑醋蜜糖汁,非常惹味!拌碟既配菜都好香口,唔係普通既沙律菜,有誠意的水準之作。Milk Foam Bamboo Charcoal Chocolate 竹炭朱古力

Milk Foam Bamboo Charcoal Chocolate 竹炭朱古力奶蓋

賣相先比10分~非常濃既朱古力,比較偏dark chocolate既味道,唔會太甜,撈均個奶蓋成杯就變得好滑,淨係飲佢都可以好飽了~

Honey Comb

經過左比較濃味既主菜同飲品後,我揀既甜品相對就清新一點。雖然係HoneyComb但唔係好濃稠既蜂蜜,都幾易入口,Mousse檸檬味會比較重,蜂蜜係以流心既方式出現,都幾有驚喜~為今晚餐飯畫上一個完美既句號。