餐廳: 壹.01
資訊:

2022-05-19 58 瀏覽
🥢🥢繼續觀塘覓食,聽聞最近開咗間食台灣野嘅小店,都有唔少人推介,又去試吓先。😋😋餐牌入面有唔少選擇,有魯肉飯、便當、蛋餅、小食等。由於想試多幾款野食,專登揀咗一個芒果魯肉飯share, 另外要咗一個小食拼盤,手撕雞同埋比較少見嘅熔岩蛋餅。一場去到點都要幫襯下台式飲品,我哋揀咗黑糖鮮奶同芋頭鮮奶各一。🥭🥭「壹.01芒果魯肉飯」不愧為signature dish,本身魯肉飯嘅配料已經相當豐富,再加埋香甜嘅芒果,令味道更有層次。另一個「台北夜市小食拼盤」,入面有台灣腸、花枝丸同埋鹽酥雞,熱辣辣,味道好正,真係幾有台北夜市feel. 青瓜手撕雞嘅肉質好嫩滑,唔會太咸之餘,配搭青瓜一齊食,味道好清新開胃🥒🥒。🧀🧀另一個頗有驚喜嘅「拉絲芝士火腿蛋餅」,蛋餅個皮做得外脆內軟,加埋勁多芝士,真係有拉絲效果。🧋🧋兩杯飲品都各有各千秋,黑糖鮮奶單睇造型已經好吸引,黑糖味好濃,配上鮮奶,我叫咗少甜,感覺啱啱好,如果有埋珍珠就更prefect。至於芋頭鮮奶十分足料,芋頭蓉加上濃郁嘅鮮奶,味道好夾,好飲。另外餐廳2:30pm後做緊9折,特飲仲有半價。本身定價已經好抵食,咁嘅食物質素,仲要再有折,真係值得推介呀

另外餐廳2:30pm後做緊9折,特飲仲有半價。本身定價已經好抵食,咁嘅食物質素,仲要再有折,真係值得推介呀👍🏼👍🏼
芒果魯肉飯
台北夜市小食拚盤