90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑____________👉 不專業食評🍽️.【香蔥紫菜魯飯】 HK$60【蜜汁排骨便當】 HK$65【台北夜市小食拼盤】 HK$36【芋泥肉鬆蛋餅】 HK$39【拉絲芝士火腿蛋餅】 HK$39【0冰手作芋頭鮮奶】 HK$24.(👦)  食台灣嘢就梗係要食台式蛋餅同小食拼盤😃😃 👦比較喜歡拉絲芝士火腿蛋餅😋😋 主要係芝士拉絲非常之邪惡,記得趁熱食🌟🌟 夾起一小件蛋餅嘅時候會有長長嘅芝士拉絲👍👍 可以睇到非常之足料🤭🤭 👦咁耐都冇去過台灣最掛住就係台灣香腸...鹽酥雞...花枝丸...太多一日不能盡錄,唯有點一個台北夜市小食拼盤回味一下🙈🙈. 店家係飲品方面亦主推0冰手作芋頭鮮奶👍👍 芋泥跟鮮奶呢個組合非常之夾,加上店舖0冰嘅方法會令到整個芋頭鮮奶味道更加突出,一大啖鮮奶加芋泥飲落口後滿足感非常之強烈😋😋 整體食物價錢適中,可以話非常之親民,如果係下午茶時段的話性價比更加吸引,有興趣的朋友可以一試🤭🤭.👦總分評價:⭐⭐⭐(3/5)--- 食物:⭐⭐⭐(3
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️

【台北夜市小食拼盤】 HK$36
【芋泥肉鬆蛋餅】 HK$39
【拉絲芝士火腿蛋餅】 HK$39
【0冰手作芋頭鮮奶】 HK$24

👦總分評價:⭐⭐⭐(3/5)
--- 食物:⭐⭐⭐(3/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 環境:⭐⭐⭐(3/5)
____________
平時好日都唔出一次觀塘,今日難得要過嚟呢邊做嘢,一於嚟探訪下近排好紅嘅觀塘工廈美食🤪咁啱就比我見到IG廣告話呢間台灣菜14:30後全單9折☺️最近銀包有啲空虛嘅我即刻狗衝咗🥹一場嚟到梗係要試下佢哋個芒果魯肉飯 ($58)🥭魯肉肥瘦適中,估唔到加埋芒果同蔥會有咁清新嘅chemistry🌿 薑蔥手撕雞飯($55)手撕雞份量比得好足🫶🏻同埋啲薑蔥成座山咁食落去好惹味,撈飯食一流🤤 除咗主食,呢到嘅小食都好出色✨熔岩蛋之戀 ($49 ☞ $39)其實就係拉絲芝士火腿蛋餅,即叫即整嚟到熱辣辣,入面真係勁多餡料,芝士做到名副其實既拉絲,蛋餅餅皮煎得好香脆,加埋千島醬真心冇得輸🥰 牛肉汁煮風琴豆腐 ($20/2) 個牛肉汁勁香,風琴豆腐炸完再索晒啲牛肉汁精華真心好有特色🤪 台北夜市小食拼盤 ($36) 有台灣腸、炸花枝丸同鹽酥雞,樣樣香口又豐富,MVP係有蜜糖烤過嘅juicy香腸😛最黐線嘅係呢度特飲竟然半價😱朋友嗌嘅古早奶茶 ($31 ☞ $15)同自己嗌嘅特濃0冰芋泥鮮奶 ($48☞$24)折咗之後真係平絕全港咁滯,但係份量一樣咁足料👍🏻 而且甜度適中,飲完真係十二分飽🥹總括嚟講,呢間台灣菜價錢非常

總括嚟講,呢間台灣菜價錢非常親民,性價比高,如果係附近塞緊車,不如入嚟食嘢醫一醫肚先🤰🏻🫃🏻

❃注意❃
估唔到呢度夜晚都會爆場,呢個優惠真係吸到唔少客源🥸如果上嚟食嘅話最好早少少🤏🏻
  • 熔岩蛋之戀
  • 0冰手作芋頭鮮奶
  • 101芒果魯肉飯
  • 壹.01芒果魯肉飯
2022-07-17 664 瀏覽
這次去了一家人氣隱世小店,位於觀塘中海日升中心,環境裝修簡約,是家台式小店😎。食物有很多選擇,包括便當、小食及飲品等等,下午兩點半後還有優惠,感覺更優惠呢。-💥全手作芋頭鮮奶 HKD$24 | 黑糖鮮奶 HKD$28 | 雙檸冬瓜茶 HKD$22,飲品有半價優惠。芋頭鮮奶味道香甜,芋泥口感綿密,味道不會太甜😚。黑糖鮮奶味道也很香,黑糖與鮮奶比例剛好。冬瓜茶味道酸酸甜甜,夏天飲挺消暑的😆。-💥邪惡蛋之戀 HKD$39,這個是芋泥肉鬆脆皮蛋餅,賣相吸引味道很香😍。蛋餅外皮香脆蛋味香濃,芋泥口感綿密,肉鬆口感酥脆,是個口感豐富又美味的食物😋。-💥台北夜市小食拼盤 HKD$36,拼盤有三款小食,分別是台灣腸、花枝丸及鹽酥雞。台灣腸和花枝丸外脆內軟🤩,口感煙韌挺香口的。鹽酥雞口感煙韌,味道微咸惹味。-💥薑蔥牛肉飯 HKD$55,這個材料滿滿賣相吸引,薑蔥份量多味道很香。牛肉份量多而且很入味,肉質腍身拌飯挺好的😚。薑葱用來拌飯香口惹味,不用放其他調味也可以。-💥手撕雞便當 HKD$65,這個用料也很豐富,食物有鵪鶉蛋、榨菜、花生及台灣腸等等。手撕雞肉質嫰滑,感覺像雞脾肉的口感,醬汁味道挺香的😋。把

💥手撕雞便當 HKD$65,這個用料也很豐富,食物有鵪鶉蛋、榨菜、花生及台灣腸等等。手撕雞肉質嫰滑,感覺像雞脾肉的口感,醬汁味道挺香的😋。把材料均勻拌著吃,整體口感會較豐富。
2022-07-15
15 分鐘 (外賣自取)
2022-06-28 821 瀏覽
觀塘除咗塞車之外仲有台式料理店!呢間係由幾個20幾歲嘅後生仔所經營🙈 主打多款經典台式便當同小食😜 餐廳環境乾淨簡潔,價錢非常親民,絕對可以滿足到大家去唔到台灣嘅心願🥰🥭 芒果魯肉飯 $58睇起上嚟好奇怪但食落去超級夾😍 魯肉有肉碎同肉粒,偏鹹香非常入味😆 芒果配酸酸甜甜咁又開胃又解膩😇 同時令到魯肉味更加突出!配搭爽口嘅菜譜令到整體口感更加豐富,推介~ 🍖 蜜汁紫菜排骨飯 $60排骨炸得十分酥脆,厚肉得嚟夠嫩滑🥹 另外仲加咗少少蜜汁, 香甜而不失香脆😗 紫菜份量十足而為鹹度適中,撈飯一流👍🏻 好抵食!🥓 台北夜市小食拼盤 $36有台灣腸🌭 花枝丸🥠 同鹽酥雞🍗 腸仔淋咗蜜糖,鹹甜鹹甜咁幾開胃🫣 花枝丸炸至金黃色,爽口彈牙而且又多汁!鹽酥雞外脆內軟,同喺台北夜市食到嘅味道同感覺一模一樣😍🫔 牛肉汁煮風琴豆腐(兩串)$20風琴豆腐好似海綿一樣吸滿晒牛肉汁,非常入味!同時亦保留到外皮鬆脆,食兩串都唔夠🫣🐮 秘製牛肉(單份)$25味道偏向日式牛肉,甜甜地咁送飯一流!肥牛好滑,完全唔乾柴😊 搭配香甜嘅洋蔥,正呀😎🐤 蘇子手撕雞(單份)$25早知叫雙份!無骨雞肉超級無敵嫩滑,加上青瓜絲🥒 芝麻同

🥭 芒果魯肉飯 $58

🍖 蜜汁紫菜排骨飯 $60

🥓 台北夜市小食拼盤 $36

🫔 牛肉汁煮風琴豆腐(兩串)$20
牛肉汁煮風琴豆腐

🐮 秘製牛肉(單份)$25
秘製牛肉

🐤 蘇子手撕雞(單份)$25
早知叫雙份!無骨雞肉超級無敵嫩滑,加上青瓜絲🥒 芝麻同麻油十分開胃同清新~
蘇子手撕雞

🫔 邪惡蛋之戀 $39
蛋餅皮偏煙靭同薄身,帶點微微嘅脆口感~ 芋泥口感綿密😝 搭上鹹香而鬆脆嘅肉鬆非常般配🤩 仲有淡淡嘅蛋香味添!好滿足呀🥰
邪惡蛋之戀

🥛 豆漿(大)$13
豆漿偏甜,帶點豆香味,幾解膩🤭
豆漿
牛肉汁煮風琴豆腐
秘製牛肉
蘇子手撕雞
邪惡蛋之戀
豆漿
這間台式料理小店 長期都人氣高企我自己都已經是三訪了😎主打各種丼飯便當和台式小吃~每次吃完都會好滿足 因為小店用料好大器尤其是芋泥!! 真的很推介芋泥控到訪🥰跟你說: 芒果魯肉飯還意外地有驚喜( ´▽`)免加一之餘2:30後更有9折喔! 超划算的.▫蜜汁紫菜排骨飯 $60次次都會嗌排骨 因為夠邪惡( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )大大塊蓋滿整個丼飯 外皮酥脆 啖啖肉有咬口店家還加了蜜汁秘製 香口之餘夾雜些蜜香~紫菜是韓式的 用黎拌飯增添油香和口感!.▫風琴豆腐牛肉飯 $55有少少因為風琴豆腐所以揀🤪真係一整排蓋上面 如果再卦汁些會更好牛肉份量都出奇地多 有牛肉汁加乘好惹味.▫芋泥肉鬆蛋餅 $39分別有cheese同芋泥~薄薄的餅皮裏著一層蛋再夾住滿滿軟綿帶點甜的濃郁芋泥配搭鹹香肉鬆 每一口都好飽滿 充滿口感.▫蜜汁台灣腸 $15巧吃耶 烤至微脆 有咬口😚煙韌得黎juicy帶點蜜汁 香口十足耶~.▫鹽酥雞球 $16勁多粒😎 夠香脆 一解我想食雞粒的熱情!.▫手作芋頭鮮奶 $24飲品可以半價加配 所以次次都會嗌依款🤪芋泥多到好似唔洗錢咁 好慷慨(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)口感綿密香滑 還可以吃到芋頭粒鮮奶同樣是半半
這間台式料理小店 長期都人氣高企
我自己都已經是三訪了😎
主打各種丼飯便當和台式小吃~
每次吃完都會好滿足 因為小店用料好大器
尤其是芋泥!! 真的很推介芋泥控到訪🥰
跟你說: 芒果魯肉飯還意外地有驚喜( ´▽`)
免加一之餘2:30後更有9折喔! 超划算的
▫蜜汁紫菜排骨飯 $60
蜜汁紫菜排骨飯

次次都會嗌排骨 因為夠邪惡( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )
大大塊蓋滿整個丼飯 外皮酥脆 啖啖肉有咬口
蜜汁紫菜排骨飯

店家還加了蜜汁秘製 香口之餘夾雜些蜜香~
紫菜是韓式的 用黎拌飯增添油香和口感!

▫風琴豆腐牛肉飯 $55

有少少因為風琴豆腐所以揀🤪
真係一整排蓋上面 如果再卦汁些會更好
牛肉份量都出奇地多 有牛肉汁加乘好惹味

▫芋泥肉鬆蛋餅 $39
芋泥肉鬆蛋餅

分別有cheese同芋泥~
薄薄的餅皮裏著一層蛋
再夾住滿滿軟綿帶點甜的濃郁芋泥
配搭鹹香肉鬆 每一口都好飽滿 充滿口感

▫蜜汁台灣腸 $15
蜜汁台灣腸

巧吃耶 烤至微脆 有咬口😚
煙韌得黎juicy帶點蜜汁 香口十足耶~
▫鹽酥雞球 $16
鹽酥雞球

勁多粒😎 夠香脆 一解我想食雞粒的熱情!
▫手作芋頭鮮奶 $24
手作芋頭鮮奶

飲品可以半價加配 所以次次都會嗌依款🤪
芋泥多到好似唔洗錢咁 好慷慨(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
口感綿密香滑 還可以吃到芋頭粒
鮮奶同樣是半半 好香濃滑順! 芋泥控必點♡
▫雙檸冬瓜茶 $21
雙檸的酸味剛好平衡到冬瓜茶的清甜
味道好清爽 是解渴消暑之選喔😚
  • 手作芋頭鮮奶
  • 蜜汁台灣腸
4天前 0 瀏覽
今日試咗一間充滿驚喜嘅小店🤩 位於觀塘中海日昇中心 , 離港鐵站都係幾分鐘路程 , 係我近排覺得最用心製作嘅一間小店🫶🏻 而且味道好好, 價錢非常實惠 , 食到勁飽加埋都係二百零蚊😍😍 呢間就係‘’壹.01‘’啦😋餐廳以白色為主調 , 牆上寫著 <觀塘除咗塞車,仲有壹.01>, 不禁有同感及會心微笑左🥰餐廳用QR code落單, 非常方便, 今日叫咗好多嘢食,想將美味一一同大家分享下🫶🏻🌟蘇子青瓜手撕雞餐廳可以揀一份或者兩份嘅份量, 味道唔錯, 叫咗一份,二人食剛剛好👍🌟酥炸花之丸三粒即叫即炸,熱辣辣,應該係台灣入貨並非坊間嘅墨魚丸, 撒上少少椒鹽,非常惹味👍🌟滷肉汁肉燥蔬菜蔬菜唔止一款, 配香濃嘅肉燥汁 ,呢個配搭好台灣呀😆🌟牛肉汁煮風琴豆腐香甜牛肉汁配咗類似豆卜嘅風琴豆腐, 意外地美味, 一人一寸啱啱好。🌟香蔥紫菜牛肉飯牛肉飯配咗大量海苔🤩 仲配有台灣嘅酸菜, 牛肉分量唔少, 成個配搭滿分, 個飯仲配咗適量嘅蔬菜,又好味又健康👏🌟辣椒大蔥排骨飯配櫻花蝦好味到痴咗線😂 香酥排骨份量好多, 熱辣辣。 最正係啲京蔥,炒到好香分量又多,簡直係成個飯嘅靈魂🤩 仲有櫻花蝦嘅香味同口感作點綴,

🌟蘇子青瓜手撕雞

🌟酥炸花之丸三粒

🌟滷肉汁肉燥蔬菜
蔬菜唔止一款, 配香濃嘅肉燥汁 ,呢個配搭好台灣呀😆

🌟牛肉汁煮風琴豆腐

🌟香蔥紫菜牛肉飯

🌟辣椒大蔥排骨飯配櫻花蝦
好味到痴咗線😂 香酥排骨份量好多, 熱辣辣。 最正係啲京蔥,炒到好香分量又多,簡直係成個飯嘅靈魂🤩 仲有櫻花蝦嘅香味同口感作點綴, 完美嘅配搭, 食到我有少少感動🥹

🌟芋泥肉鬆蛋餅
係我食過最好食嘅蛋餅😍 非一般傳統做法, 餅皮脆同較薄, 肉鬆同芋泥分量多,味道好, 仲有一層蛋,食到裏面嘅蛋香😍 呢個價錢食到咁好味嘅蛋餅, 絕對係冇得頂😋

🌟古早紅茶及雙檸冬瓜茶
餐廳都有台式飲品選擇,甜度都可以選擇, 實有一杯啱你嘅😆

我特別鍾意小店, 因為每間都有佢自己煮嘢食嘅態度同拿手小菜😎 壹.01絕對會畀到你哋驚喜🤩而且價錢真係實惠, 食物都可以選擇多蔥,多牛肉汁等等,非常細心。希望大家經過觀塘都支持下用心製作嘅小店啦🫶🏻

2022-07-29
  • 芋泥肉鬆蛋餅
  • 蘇子青瓜手撕雞
  • 香蔥紫菜牛肉飯
  • 特盛薑蔥排骨便當
台北夜市小食拼盤$36有腸仔、花枝丸、鹽酥雞全部都好好食👍🏻腸仔唔粉,真係同係台灣食到嘅冇咩分別,花枝丸炸得夠香口而且彈牙鹽酥雞份量好多~炸得好脆,而且雞肉肉質彈牙👍🏻全部炸物都唔會有油溢味~火喉亦都控制得好好,唔會油淋淋😎芋泥肉鬆蛋餅 $39芋泥多到溢出黎~係真材實料嘅芋泥,仲好幼滑😋甜度啱啱好,配上肉鬆鹹鹹甜甜,唔會覺得膩風琴豆腐牛肉飯 $55肉嘅份量超多~肥牛全部都沾滿醬汁,好惹味~ 風琴豆腐好巨大,而且索滿醬汁~食落好滿足😽薑蔥排骨飯 $58即叫即炸,所以製作需時~炸起熱辣辣,超級大塊‼️仲要係厚切‼️肉質嫩滑多肉汁!仲可以揀多蔥😈真心比蔥山嚇親😂真心正👍🏻全手作芋頭鮮奶 M $24超正😍芋頭份量俾得好多~有芋泥+芋頭粒,口感好正~而且完全唔加水/冰,所以係超濃郁👍🏻黑糖鮮奶 L $33好少何有得揀甜度,揀咗少甜啱啱好‼️黑糖味濃郁,奶味重 👍🏻壹.01 (觀塘)觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

台北夜市小食拼盤$36
有腸仔、花枝丸、鹽酥雞

芋泥肉鬆蛋餅 $39

風琴豆腐牛肉飯 $55
肉嘅份量超多~肥牛全部都沾滿醬汁,好惹味~
風琴豆腐好巨大,而且索滿醬汁~食落好滿足😽

薑蔥排骨飯 $58
即叫即炸,所以製作需時~
炸起熱辣辣,超級大塊‼️仲要係厚切‼️
肉質嫩滑多肉汁!仲可以揀多蔥😈真心比蔥山嚇親😂真心正👍🏻

全手作芋頭鮮奶 M $24

黑糖鮮奶 L $33
好少何有得揀甜度,揀咗少甜啱啱好‼️
黑糖味濃郁,奶味重 👍🏻

壹.01 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
4天前 0 瀏覽
香港嘅台灣小食越開越多,今次去咗觀塘哩間好評都幾多嘅壹.01😝。店內嘅裝修比較簡單,勝在食物份量多而且抵食,嗌幾多都唔會肉痛。自助落單等大概等5到10分鐘野食已經上齊曬,而且都係新鮮熱辣,哩個價錢Cp值極高!✏️芒果魯肉飯 $58 🍎8/10聽落去怪怪地,但食落又出奇地好夾,芒果份量超多又大粒,配埋足料魯肉同酸菜非常開胃😝,除咗棉密嘅肉碎仲食到肥豬肉粒,不過重口味星人就覺得可以再鹹啲,但都係瑕不掩瑜,抵食之選。✏️台北夜市小食拼盤 $36 🍎9/10單論個台灣腸真係要俾一萬分🥹,外脆內軟,咬開超juicy爆汁漏油,好食到想再嗌多份🥹。花枝丸都係啱啱炸起,如果椒鹽味再重啲就更好。鹽酥雞係炸細雞粒,雖然唔係啖啖肉但一樣咁好味😍。✏️魯肉汁蔬菜 $14 🍎8/10想食下菜所以嗌咗份,有啲雜菜同西蘭花,上面加咗肉燥汁,正正常常冇咩特別。✏️芋頭肉鬆脆皮麻糬蛋餅 $49 🍎8/10蛋餅皮厚薄適中,外微脆有嚼勁,芋泥口感綿密,配埋肉鬆入口好飽滿,如果可以加啲沙律醬就更好啦🤫。✏️手作芋頭鮮奶 $22 🍎9/10終於飲到足料又好飲嘅芋頭奶!芋泥綿密之餘唔會過稀溶曬入啲牛奶到,偶爾仲可以食到啲芋頭粒,哩個價錢抵

✏️芒果魯肉飯 $58 🍎8/10

✏️台北夜市小食拼盤 $36 🍎9/10

✏️魯肉汁蔬菜 $14 🍎8/10

芋頭肉鬆脆皮麻糬蛋餅

✏️芋頭肉鬆脆皮麻糬蛋餅 $49 🍎8/10

✏️手作芋頭鮮奶 $22 🍎9/10
終於飲到足料又好飲嘅芋頭奶!芋泥綿密之餘唔會過稀溶曬入啲牛奶到,偶爾仲可以食到啲芋頭粒,哩個價錢抵到爛!😍

✏️古早奶茶 $16 🍎8.5/10
朋友覺得味道較淡,但自己又幾鍾意😝,有啲似豆漿味913,飲到茶葉嘅澀味。

哩個價錢可以舒舒服服堂食到台灣野真係好抵,特別係啲小食飲品,全部都好平,必試爆汁台灣腸同芋頭牛奶。宜加兩點半之後仲做9折同特飲半價,成班frd去食就真係唔洗睇價錢瘋狂嗌,抵到哭!😍😍

芋頭肉鬆脆皮麻糬蛋餅
唔知你地第一站最想去邊度旅行呢?✈️其實真係好難諗,如果要揀可能近近地飛轉台灣先都好🥰早排竟然發現原來觀塘中海日升中心新開左間係食台灣料理的,主打各式各樣的便當同台式蛋餅~咁近當然要黎試下啦😙😙-🎈熔岩蛋之戀 - 拉絲芝士火腿蛋餅 $35好抵食!真係食到勁飽🤰🏻仲輕易有拉芝效果🧀基本上芝士+火腿+千島醬呢個餡料組合完全係世一喔❤️-🎈蜜汁紫菜排骨飯 $60超厚切既排骨而且炸得非常酥脆🤤份量太多自己一個真係食唔哂呢~最鍾意係佢既醬汁甜甜地咁再加埋巨量紫菜碎撈飯好加分💯-🎈全手作芋頭鮮奶 (小) +$19全天然的味道,仲有啲芋頭粒粒好有口感!-🔸壹.01📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

🎈熔岩蛋之戀 - 拉絲芝士火腿蛋餅 $35

🎈蜜汁紫菜排骨飯 $60
🎈全手作芋頭鮮奶 (小) +$19
全天然的味道,仲有啲芋頭粒粒好有口感!
🔸壹.01
📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
2022-04-30
  • 熔岩蛋之戀-拉絲芝士火腿蛋餅
這小店 經常都坐無虛席 很多擁躉我還是外賣自取吃吧 還有全單九折添.《0冰手作芋頭鮮奶》到場拎外賣時發現每一枱都有order這個 是必點的好重牛奶味🥛🥛🥛朱古力味冇埞企一d糖都無落 全部都係牛奶同芋頭本尊嘅自然味道名乎其實無落冰溝到淡晒🧊🆓.《邪惡蛋之戀》即叫即煎既芋泥肉鬆脆皮蛋餅賣相已經帶你返左台灣一樣 好吸引外皮入口酥脆 包住薄薄一層蛋🍳中中心係綿密香甜既芋泥 還有少少肉鬆外脆內軟 食到我好滿足💜.《秘製厚切排骨》酥炸蜜汁排骨都係呢到名物佢既脆皮 唔係吉列個隻 亦唔係炸魚個種脆漿係薄薄一層炸粉再上芝麻 脆得黎唔會好炸入面豬排質地鬆軟彈牙.《特盛薑蔥手撕雞便當》大量薑蓉同蔥粒 香噴噴手撕雞可以再幼細啲 但質地都幾嫩配料有蜜汁、台灣腸、鵪鶉蛋、雜菜 好豐富 勁飽.《特盛紫菜牛肉便當》成個面頭都鋪滿紫菜醉 🈵🈵der 翻一翻就會見到下邊既料 惹味唔會太肥既肥牛同樣有蜜汁台灣腸 鵪鶉蛋 雜菜 榨菜

這小店 經常都坐無虛席 很多擁躉

入面豬排質地鬆軟彈牙

《特盛薑蔥手撕雞便當》
大量薑蓉同蔥粒 香噴噴
手撕雞可以再幼細啲 但質地都幾嫩
配料有蜜汁、台灣腸、鵪鶉蛋、雜菜
好豐富 勁飽

《特盛紫菜牛肉便當》
成個面頭都鋪滿紫菜醉 🈵🈵der
翻一翻就會見到下邊既料
惹味唔會太肥既肥牛
同樣有蜜汁台灣腸 鵪鶉蛋 雜菜 榨菜
1K
觀塘呢區真係好多食肆,食過咁多間,呢間性價比極高,食物好味.超抵食,忍唔住試咗好多款小食「香蔥紫菜魯肉飯」每次食台灣野必揀 魯肉飯,皆因夠多汁又惹味,呢度嘅魯肉大粒有口感,份量夠「椒蔥牛肉飯」牛肉好嫩.加上櫻花蝦味道更香,加咗芝麻洋蔥同辣椒,辣辣地好正。邪惡蛋之戀:「芋泥肉鬆蛋餅」薄薄嘅蛋餅皮,包裹著芋泥同肉鬆,口感軟綿綿,甜甜地,口感唔會好乾,估唔到呢個配搭咁好食台北小食拼盤:「蜜汁台灣腸.酥炸花枝丸.鹽酥雞」台灣腸肥嘟嘟.花枝丸同鹽酥雞,即叫即炸熱辣辣脆卜卜,炸粉唔厚,面層嘅味粉好香口,一粒一粒食唔停口「滷肉汁蔬菜」西蘭花.椰菜煮得夠爽口,配搭滷肉汁調味,連平日唔食菜嘅,都話好好味「蘇子手撕雞」喜歡手撕雞條條嫩滑又無骨,加入醬汁 送飯一流「風琴豆腐」呢款外表同風琴一樣 串連住嘅豆腐,唔多台式餐廳食得到,口感似豆卜,加埋個汁完全唔乾身,有驚喜「0冰手作芋頭鮮奶」飲品半價超抵 , 芋泥+芋頭粒粒,好有口感,而且唔太甜,注入香滑濃郁嘅鮮奶,飲完已有飽肚感。價錢咁抵,外賣都仲有9折,買返公司食嘅最佳選擇

「香蔥紫菜魯肉飯」

「椒蔥牛肉飯」

牛肉好嫩.加上櫻花蝦味道更香,
加咗芝麻洋蔥同辣椒,辣辣地好正。

邪惡蛋之戀:
「芋泥肉鬆蛋餅」

台北小食拼盤:
「蜜汁台灣腸.酥炸花枝丸.鹽酥雞」

「滷肉汁蔬菜」

「蘇子手撕雞」

喜歡手撕雞條條嫩滑又無骨,
加入醬汁 送飯一流

「風琴豆腐」

呢款外表同風琴一樣 串連住嘅豆腐,
唔多台式餐廳食得到,口感似豆卜,
加埋個汁完全唔乾身,有驚喜

「0冰手作芋頭鮮奶」

價錢咁抵,外賣都仲有9折,買返公司食嘅最佳選擇
6天前
外賣自取
  • 0冰手作芋頭鮮奶
  • 牛肉汁煮風琴豆腐
6天前 0 瀏覽
🍽 壹.01📍地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖 💰只供參考💰人均$50-$100😋全部野食即叫即整 勁新鮮芝士派(me)同芋泥派(友人)之爭 睇黎冇咁易結束 咁就唯有叫曬2樣👉🏻 邪惡蛋之戀 = 芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $39必叫!芋泥大大pat之餘仲被我食到有粒粒芋頭 好有咬口 match埋肉鬆 個蛋餅仲要外脆內軟 簡直一流👉🏻 熔岩蛋之戀 = 拉絲芝士火腿蛋餅 $39必叫!私心推介 唔係講笑 個拉絲可以無限拉長 作為一個芝士狂迷 即刻忍唔住比個👍🏻 愈拉愈興奮😆食落知真香 再加上芝士火腿呢個配搭認真咁出色👉🏻 202蜜汁紫菜酥炸排骨飯 $60炸排骨同飯之間用左紫菜隔住 令到排骨食落去嗰陣脆卜卜 再加埋陣陣紫菜味 搞到忍唔住食多塊排骨 好邪惡啊 極度建議紫菜同飯撈一撈再食 想講淨係個飯可以唔使配餸都可以食2碗👉🏻 全手作芋泥鮮奶 跟餐+$19身為一個小小既芋泥魔人 點可以唔試埋一份 甜度較到啱啱好 唔會甜到漏 仲食到粒粒芋頭蓉 天啊 簡直係絕配👉🏻 502(蘇子)手撕雞便當🍱 $65初頭以為好似出邊啲手撕雞一樣得雞同飯 估唔到配菜竟然有台式香腸同滷水鵪鶉蛋 佢嘅伴醬撈飯一齊
🍽 壹.01

👉🏻 202蜜汁紫菜酥炸排骨飯 $60
炸排骨同飯之間用左紫菜隔住 令

👉🏻 全手作芋泥鮮奶 跟餐+$19

👉🏻 502(蘇子)手撕雞便當🍱 $65
初頭以為好似出邊啲手撕雞一樣得雞同飯 估唔到配菜竟然有台式香腸同滷水鵪鶉蛋 佢嘅伴醬撈飯一齊食 再一次食個唔停

👉🏻 台北夜市小食拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)$36
估唔到比足料 條台灣腸勁大條🤭花枝丸同鹽酥雞都好好味 炸粉夠薄身 成個小食拼盤落足胡椒鹽係面頭 怕重口味既記得落單前講一聲啦

👉🏻 壹.01特製牛肉 $25
好味又抵食 大半碗既牛汁連滿滿既牛肉 用黎送飯一流啊 即刻勁羨慕果邊反工既人 可以日日加餸都得🥺🥺

好味指數: 5/5
性價比: 5/5 超抵食 (2:30pm後9折+飲品半價) 3個人食都係$250左右 仲要食唔曬🤰🏼
環境: 4/5 裝修充滿台灣休閑文青風格

• 芋泥肉鬆蛋餅
  • 蜜汁紫菜排骨飯
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
  • 全手作芋頭鮮奶
6天前 0 瀏覽
觀塘可以話係台灣菜嘅集中地,有好多台式餐廳隱身係唔同工廈。今次就發掘到呢間壹.01台式料理,平日晚市都幾旺場。呢度主打台式便當,2點之後有9折,平均都係50幾蚊一個便當,都幾抵食😆😆壹.01 芒果魯肉飯招牌菜式,芒果同魯肉嘅配搭好特別,兩者唔算十分夾,但勝在🥭超甜,魯肉肥瘦均勻調味適中,佢嘅便當仲有唔少雜菜同鹹菜,一個飯已經夠食😗😗薑蔥排骨飯呢個幾好食😍😍勁多薑蓉鋪係面,排骨好大塊夠厚,啖啖肉,滷得入味,炸皮夠薄夠香脆,配惹味嘅薑蔥食好正😋椒蔥手撕雞飯呢個都唔錯👍🏻👍🏻雞肉份量超多,用上雞髀肉幾嫩滑,辣度低但帶少許刺激感,青辣椒辣勁好強🌶🤣好惹味。芋泥肉鬆蛋餅蛋餅皮Q彈,芋泥好香滑,幾乎湧出蛋餅,如果多啲肉鬆令味道更香會更好😆0冰手作芋頭鮮奶芋頭好有口感,既有綿密芋泥,亦有芋頭粒粒,唔錯😛人均消費:$80推介指數(10分為滿分):8分

壹.01 芒果魯肉飯

薑蔥排骨飯

椒蔥手撕雞飯

0冰手作芋頭鮮奶
芋頭好有口感,既有綿密芋泥,亦有芋頭粒粒,唔錯😛

人均消費:$80
推介指數(10分為滿分):8分

2022-08-05
10 分鐘 (外賣自取)
觀塘除左塞車,仲有好多美食等著大家探索😋 壹.01位於中海日升中心,小店經營感覺很溫馨,價錢親民更不收加一,食物方面亦令人非常滿意 ☻︎ 🔸熔岩蛋之戀🍳吃台灣料理必點的蛋餅,現點現做製作需時,不過值得等待~ 蛋餅皮烤得脆脆的,口感一流,內餡是拉絲芝士火腿🧀 超級惹味🔹台北夜市小食拼盤拼盤有齊台灣腸、花枝丸和鹽酥雞,最喜歡的是烤蜜汁香腸,很有台灣夜市風味🔸芒果魯肉飯這個菜的tag是睇落小奇怪,食落好和諧,初初覺得又鹹又甜這個配搭真的很獵奇🤣🤣 不過看到很多人推薦就挑戰一下,一試又真的岀奇地很夾,難怪成了招牌菜。芒果香甜多汁,中和了魯肉飯的膩感,吃起來清新開胃,大家一定要試試🥭🔹蜜汁紫菜排骨飯🍖袐製排骨很酥香,多蔥多紫菜✨ 超下飯的🔸飲品當初是被這裡的手作芋頭鮮奶吸引到~ 全手作芋泥絕對真材實料,賣相和味道都很讚😋 另一杯點了經典的黑糖鮮奶🧋散發著黑糖的香氣

熔岩蛋之戀

🔸熔岩蛋之戀🍳

🔹台北夜市小食拼盤

🔸芒果魯肉飯

🔹蜜汁紫菜排骨飯🍖
袐製排骨很酥香,多蔥多紫菜✨ 超下飯的
全手作芋頭鮮奶

🔸飲品