2015-10-01 769 瀏覽
自從中環好幾間由四川人打理,以正宗四川風味為主既家庭式川菜館一一摺埋之後,我已經有好一段日子冇正正經經咁食過一餐「blue blood」川菜喇!難得有為食知己介紹,是晚即管試下呢間「四姐川菜」到底係何方神聖!去到餐廳樓下,都重未去到lift lobby,我就已經俾佢長長既人龍嚇窒。可能因為係假期前夕既關係啦,等電梯既人居然有成差唔多三十人咁多,喺站站停既情況之下足足等左十分鐘先上到去餐廳!同市面大部份既餐廳唔同,呢度採用「人頭式收費」,盛惠三百大洋一位,絕無茶錢加一等雜費,非常均真。以兩個人為例,我地可以叫兩個涼菜加三個熱菜,份量亦尚算合理。重慶口水雞︰可能因為用左冰鮮雞既關係,入口時口感較「鞋」,但好彩個汁非常惹味能搭夠有突。辣得黎之餘又有少少「麻」既感覺,呢D絕對係正宗到痺既四川風味,同街邊果D淋喺紅油抄手上面既所謂「四川正品」完全兩回事!蒜泥白肉︰豬肉半肥瘦既比例剛剛好,唔會太瘦之餘又有少少肥膏,啱晒好似我呢D鍾意食「唔健康」肥豬肉既人,不過怕肥既OL記得要就住就住呀!醤汁方面同口水雞既味道有少少唔同,感覺係相對較甜同埋回甘味重D,應該落左冰糖同埋其他藥材,非常特別!重慶辣子雞︰

重慶口水雞
蒜泥白肉
重慶辣子雞︰剛上枱時都俾佢果碟好似地獄咁既辣椒嚇怕,不過好彩食落都唔算太辣!同平時食開既雞唔同,呢度既雞係切到好細粒,size大約為半粒魚蛋左右。好處係可以好似「一口牛」咁一啖食晒落口,而且唔知點解,D雞炸到非常之脆,我幾乎可以咬斷埋D碎骨食落口添,感覺非常獨特!
重慶辣子雞
招牌重慶水煮魚︰作為招牌菜又點可以唔試呢!因為怕辣既關係,我地專登order左「小辣」打底,所以雖然好似血紅色咁,但對於平時唔太食開辣野既友人都絕對「冇難度」。魚方面因為切到一片片既關係,所以可以完完全全索晒D醬汁之餘仍然可以食到魚既鮮味,而且口感非常之滑,正!
招牌重慶水煮魚
糖醋里脊︰一開始擔心D野太辣「招架不住」,所以order左呢個餸打底,驚就算其他野太辣都唔會餓親肚仔。個汁甜甜地、酸酸地非常開胃醒神,不過D排骨既肉質喺選材方面好似差左D,有D韌左少少令到口感相對鞋口,如果用D肥少少既肉會更加好!
糖醋里脊
蒜蓉炒芥菜︰送既,炒得非常夠鑊氣,絕對啱晒食到火辣辣既時候整返條「解辣」,哈哈!
蒜蓉炒芥菜
總括黎講,呢度既四川菜講正宗程度我絕對俾夠「十個讚」佢,好肯定大廚係四川人或者曾經喺果度「食過夜粥」。所以,如果平時唔太食得辣既朋友記住事先張揚叫「小辣」,否則必定後悔莫及,哈哈!

我覺得呢度樓上舖既格局非常適合請客傾密偈之用,當晚所見有幾圍枱都有D唔識講中文既外來朋友,所以我相信用黎招呼「無辣不歡」既老外絕對一流。雖然呢度「有辣有唔辣」,但我建議黎得既朋友最好focus返喺D辣野度,因為出面真係好難食到咁正宗既四川風情!誠意推介!
2015-09-30
重慶口水雞