2023-06-17 30 瀏覽
鵝頸橋真係今非昔比,往時這裏都是酒樓食肆,是一個不夜天的食街,還記得以前就算半夜收工,這裏也有很多食肆去宵夜,而家真的很多已關門大吉。反而有一排日式居酒屋還能繼續營業下去,今日就嚟呢間日式居酒屋試吓。餐牌是十分多選擇,是傳統居酒屋入到去乜都有得食。我們點了一啲串燒,卷物和甚有好平嘅釜飯。先來雞肝醬多士和麵豉煮牛筋做前菜,雞肝醬味道濃郁,搽上多士一齊食,很美味!,麵豉煮牛筋味道香濃,牛筋煮得比較軟腍,唔怕重口味嘅朋友應該一試。再來一系列嘅串燒,味道都正常發揮,其中比較有亮點的是燒牛舌,因為切得細細粒,咬落去的口感爽爽地幾好。最後就是蟹肉釜飯,它是全晚最有驚喜的菜式。一上來開蓋的一刻,熱氣騰騰,而且份量十分大,有很多蟹肉蟹膏,兩個人分享一定夠。初頭第一啖食,覺得蟹肉和飯味道較清淡,但係他隱藏了一個食法!之前我們點了雞肉棒伴蛋汁,慣例上我哋都會將剩餘嘅蛋汁留下沾其他野食。今次我哋就將它倒落去蟹肉飯撈勻一齊吃。結果它的味道層次幾何級數地上升,佢現在誤打誤撞情況之下,做出這種味道,今晚不枉此行了。

蟹肉釜飯

蟹肉釜飯