2024-05-11 11 瀏覽
今日朋友話要請我食lunch,估唔到落重本請我食omakase食好西今日黎到天后亨環呢到間樓上鋪,窗口望落去成個境好靚,燈光用畫柔和色,成個感覺好舒服茶碗蒸,平時都係淨蛋,呢到一打開好驚喜估唔到仲有魷魚仔係入面,中間仲有啲魷魚圈,好有誠意!螢光魷魚,本身已經有豉油漬過,入口好多汁好入味,味道濃郁爽口華漣蠔,估唔到日本蠔都可以咁creamy海水味好重,無金屬味龍蝦刺身配蝦頭蝦膏,第一次是龍蝦既刺身好有新鮮感食落好爽口,不過個人覺得無乜味,反而蝦頭膏好出色,一啲都唔腥,好鮮味平時食蝦頭會覺得苦,呢到完全無,全部都係鮮甜味!吞拿魚、舞茸菇天婦羅,中間包住紫蘇葉,平時好討厭紫草葉嗰陣味,不過點知食落完全冇佢嗰種好濃烈嘅青草味,反而係好香口吞拿魚香之後係壽司六貫,今日包含左膠原鯛、北寄貝、瀨尿蝦、北海道銀鱈魚、清心縣栗蟹、拖羅壽司,全部見到都好新鮮,師傅整嘅時候見刺身仲郁緊圖文有限不能盡錄淨係打卡都打到手軟北海道馬糞海膽,creamy新鮮,可以配上紫菜食拖拿手卷,見到師傅落拖拿落到好次唔洗錢咗大大舊,勁開心拎上手好大舊,睇見都興奮面頭加左少少蒜,食落係超級香口,油脂味足夠,難以形容既好食玉子布甸

華漣蠔,估唔到日本蠔都可以咁creamy
海水味好重,無金屬味

龍蝦刺身配蝦頭蝦膏,第一次是龍蝦既刺身好有新鮮感
平時食蝦頭會覺得苦,呢到完全無,全部都係鮮甜味!

圖文有限不能盡錄
淨係打卡都打到手軟

北海道馬糞海膽,creamy新鮮,可以配上紫菜食

拖拿手卷,見到師傅落拖拿落到好次唔洗錢咗大大舊,勁開心
拎上手好大舊,睇見都興奮
面頭加左少少蒜,食落係超級香口,油脂味足夠,難以形容既好食

玉子布甸,原來除左用日本蛋外,仲加入左湖北蛋,因為湖北蛋蛋味香濃啲、日本蛋滑啲,兩者合體又濃味又滑