CHEF STAGE de Eddy Chu

2019-02-22 2743 瀏覽
2月又係情人節又係農歷新年,男人帶左我去位於尖沙咀的樓上餐廳食飯。入門口前已經見到一大堆不同的烹飪比賽的獎項,我就估到男人帶我去食好野(YEAH)~現場有歌手現場唱出多首輕快的情歌,令情調陪倍增。我第一次食磯煮鮑魚,原來磯煮係加入醬汁用慢火去炆,令肉質保持鮮嫩。淡淡醬汁的味道,加上口感彈牙的鮑魚,點埋自家蜜糖芥辣,真係超惹味!我們叫的係5 Course套餐,入面會有個乳酪蟹肉鮮鮮芒果沙律做前菜。沙律菜加了黑醋汁,非常開胃。加上鮮蝦及蟹肉,整體就更Fresh了。餐湯可以揀是日餐湯或黑松露蘑菇湯,如果睇得我的餐廳分享多,都應該估到我會飲黑松露蘑菇湯啦!呢個湯的蘑菇攪到小粒狀,口感就會較豐富。鍾意食雞排的男人就揀左黃油雞排配松露鮑魚。呢份雞排配左黑松露Gravy汁,黑松露的味道唔會太搶,加埋蘑菇片及鮑魚就即刻升了格(笑)自己係屋企真係好少整羊架,因為我唔識整真係驚會好羶。餐廳將羊加煎得好香口,肉質都好軟熟,味道只係少少羶,鍾意食羊的大家可以揀呢個。值得一提,餐廳的薯菜用了紅蘿蔔及紫薯蓉。紅蘿蔔煮得夠淋身,紫薯蓉亦好滑。個5 Course Meal會包一份甜品,今次的甜品係木糠布甸!真係超耐無

現場有歌手現場唱出多首輕快的情歌,令情調陪倍增。

日本磯煮鮑魚

個5 Course Meal會包一份甜品,今次的甜品係木糠布甸!真係超耐無食/無整過黎食。呢份木糠布甸的Cream個層唔會雪到硬左,食落香滑,加埋均勻的餅碎層,真係幾好食。每份布甸仲加了個小蛋糕,我個個係紅莓蛋糕,男人個個應該係開心果蛋糕,兩個蛋糕都唔會太乾身,食落有Moist的感覺。

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
日本磯煮鮑魚