2021-09-18 249 瀏覽
點解人會食素?想健康啲?想環保啲定唔想殺身?亦有人覺得食素肉非食素,但對於雜食者,呢個都係一個baby step,係願意係個人選擇中作出取捨。走肉蔬食研究所係作為雜食者都可以輕易接受嘅素食餐廳。佢大多數餐點都係用素肉烹製,想當年李嘉誠投資素肉時都覺得呢件事好匪夷所思,但隔左咁多年素肉已係新嘅飲食風朝。叫一個餐就可以任食小食,白飯同糖水。而佢嘅小食都好好食,特別鍾意個麻辣紅薯粉,有係四川菜餐廳食嘅味道。當日另一半點左叉燒蛋飯,”叉燒”係可以媲美真叉燒,至少唔會太多醬,煎蛋嘅焦邊都係做得好,要食晒一碗飯係無難度。而我點左素滷味,滷肉飯有好香嘅五香,仲有肉碎嘅質感。但素滷味對我泥講有啲太咸。總括而言,走肉蔬食研究所係值得撘三個站嘅地鐵去食。(但除非坐到卡位,係坐得比較逼)
點解人會食素?想健康啲?想環保啲定唔想殺身?

素滷味,滷肉飯

叉燒蛋飯