餐廳:走肉蔬食研究所 (荔枝角)地址:荔枝角長義街9號D2 Place 1期3樓302號舖每日經文:耶穌又對眾人說:我是世界的光,跟從我的,就不在黑暗裡走,必要得著生命的光。——約翰福音:8:12荔枝角D2 Place一期3樓成層都有唔同餐廳🍴,近排食得比較heavy,所以今餐專登搵咗間又黃又喺素食嘅餐廳食飯💛走肉蔬食研究所 以一個實驗室課室嘅設計呈現喺大家眼前🧪,除咗好有細個中小學上堂嘅回憶之外,亦見到唔少創意同新奇嘅擺設🧸,門口仲寄賣食物同物品叫任何主菜都可以享用自助沙律吧🥗,其中涼拌黃瓜🥒、醃蘿蔔同粉絲都比較香辣惹味🌶;另外白飯同糖水都係任裝,今日嘅糖水喺木瓜紅蘿蔔雪耳糖水,木瓜煲得又腍又香甜👍片皮鴨配薄餅雜菜 $118平時食中菜時不時會叫片皮鴨🦆,估唔到連素食嘅片皮鴨都整到出嚟🤣,真係估你唔到。雖然無真正片皮鴨嘅油脂香,但賣相同口感都有八分似,以蒸籠盛載,再用薄皮包住蘿蔔絲,青瓜絲、醬汁一齊食,風味十足🤩無可能系牛肉煎藕餅 $108一份有五件,兩層爽口蓮藕片夾住impossible免治牛肉再煎香,層次分明,口感豐富,唔講以為自己真係食緊牛肉😛,另外仲有素炸蝦片同生菜伴碟,用鐵板
餐廳:走肉蔬食研究所 (荔枝角)
地址:荔枝角長義街9號D2 Place 1期3樓302號舖

——約翰福音:8:12

走肉蔬食研究所 以一個實驗室課室嘅設計呈現喺大家眼前🧪,
門口仲寄賣食物同物品

今日嘅糖水喺木瓜紅蘿蔔雪耳糖水,木瓜煲得又腍又香甜👍

片皮鴨配薄餅雜菜 $118

無可能系牛肉煎藕餅 $108
層次分明,口感豐富,唔講以為自己真係食緊牛肉😛,另外仲有素炸蝦片同生菜伴碟,用鐵板上緊係要加多兩分比你啦😎

法國純素朱古力富奇蛋糕 (跟主食+$35)
富奇蛋糕(Fudge cake)代表蛋糕較為濕潤,有啲似軟糖一樣,雖然望落賣相就一般,不過用咗法國朱古力🇫🇷,食落味道順滑濃郁,朱古力味道喺口腔入面徘徊,令人不停回味,最重要成個蛋糕都喺純素嘛😌

朱古力奶露 (跟餐+$18)
朱古力喺底,一層厚厚嘅cream喺面,再撒上可可粉,呢啲咁熱嘅天氣飲就夠晒涼爽又甜蜜蜜😆,而餐廳喺走塑方面都落咗唔少功夫,即使飲管都係竹製嘅,你又願意為環保出一分力嗎?

台式烏梅梳打 (跟餐+$18)
餐廳用梳打水而唔喺汽水,加上烏梅同梅汁,飲品形成漸變色兩層layers,影落都幾靚;飲落有陣陣梅香,不過攪勻嚟飲都真係有啲甜🙈
2021-05-16
2021-05-03 1837 瀏覽
五一懲罰祭 (day 3) ~今天幫襯這家位於 荔枝角-D2 Place 的 💛 素食黃店「走肉蔬食研究所」~餐廳的桌椅很有 "那些年" 的感覺 , 裝修佈置都充滿本土情懷 , 且貼有 "文宣" , 更播放 HongKongers 熟悉的音樂 , 正 ~除了主菜之外 , 放在吧枱的前菜、白飯、糖水 , 都是任吃任飲 .... 供應源源不絕 , 不需要衝住去搶食 , 要多加珍惜食物 , 不要眼闊肚窄 , 不要浪費食物 ~無可能系黃金素球 Stuffed Tofu with Impossible-meat ball : 個名已夠 gimmick, 一客有八件黃金素球 , 其實就是老派家常菜 "釀豆卜" 的後現代素食版 , 黃金素球炸得金黃色 , 十分香脆 , Impossible-meat 跟豆卜配合得天衣無縫 , 味道跟正統的 "釀豆卜" 沒出現多大分別 ; 配上味道酸酸甜甜的特色醬汁 , 味道是不錯吃的 ~本篇完 ~
五一懲罰祭 (day 3) ~

本篇完 ~
2021-05-01 1708 瀏覽
上次被朋友帶到這間「走肉蔬食研究所」,對素食有更加深入的認識。於是趁今晚有空,和媽媽再過來回訪多一回撐枱腳。餐廳位處D2 Place的3樓,門面頗大。內裡以課室為主題,食客化身為同學,店員則成為研究員,感覺有趣。每個main course都會包含自助沙津吧,款式有7-8款。其中涼拌薯粉頗為吸引,帶少許微辣,夠惹味。餐廳為迎接母親節而推出新menu,當然要和在場的媽媽試試味!餐牌上有一個〈無可能系〉的系列,裡面菜式全採用了impossible植物肉,而這道〈無可能系黃金素球〉也不例外。黃金素球以豆卜釀著impossible植物牛肉,植物牛肉混入薯仔粒,口感層次變得豐富了。豆卜經脆炸,再被網紋裹著,入口十分脆身,每一口都充斥『咔嚓』聲音。點了特製醬汁,酸酸甜甜甚為開胃。不過也許是炸物的關係,感覺有點略油。餃子用蒸籠原個上枱,打卡度高。餃子是細粒size,可以一口一顆,包在裡面的是impossible植物牛肉。稍嫌餃子皮有一點厚。餃子醬汁附上了2款,一款是芫荽豉油,帶點微辣;另一款就是喼汁。酸辣汁十分足料,分別放有素肉絲、木耳絲、豆乾等熬煮。入口味道偏酸,喜歡吃酸的朋友一定會愛上!梳打入喉帶
。於是趁今晚有空,和媽媽再過來回訪多一回撐枱腳。

餐廳位處D2 Place的3樓,門面頗大。內裡以課室為主題
,食客化身為同學,店員則成為研究員,感覺有趣。

無可能系黃金素球

餐廳為迎接母親節而推出新menu,當然要和在場的媽媽試試味

無可能系芫荽芹菜牛肉餃伴酸辣湯配秘製醬汁

餃子用蒸籠原個上枱,打卡度高
;另一款就是喼汁。

冬瓜綠茶梳打

梳打入喉帶點酸味,清涼解渴
2021-04-30
冬瓜綠茶梳打
2021-07-20 0 瀏覽
一直見評價好高,終於有機會去試。全自助模式。自己去落單然後取餐。有小菜同飲品無限提供。出餐好快,而且都好大份。小菜醃得唔錯,仲有沙律但我無食。依份台灣肉燥拼盤比我想像中好食!滷得好入味!個麵就一般偏硬身,湯底清清地。環境好特別做到學校課室咁~令大家都諗起細個讀書!不過服務態度就真係唔太好。我仲要比人打尖個職員都當睇唔到所以好食都唔會再去!
一直見評價好高,終於有機會去試。
全自助模式。自己去落單然後取餐。
有小菜同飲品無限提供。
出餐好快,而且都好大份。
環境好特別做到學校課室咁~令大家都諗起細個讀書!
走肉朋友都聽聞好多年,一直都主打素食自助餐。 但原來係荔枝角D2 place 都開左間素食餐廳💛 名為「走肉蔬食研究所」,就咁睇個名都比佢吸引左。日常生活中,出街食經常都多肉少菜。有時覺得食下素食都係唔錯的選擇。去到門口睇餐牌,都有唔同的選擇。每項菜式都改成一個吸睛的名稱,吸引我地order to eat餐牌:晚餐餐牌是這樣,種類不過不失啦。起碼有選擇我地叫左「無可能系鐵板銀芽金菇牛肉碎脆麵」同「片皮鴨配薄餅雜菜」($98)($118)呢間餐廳抵食之處係有自助沙律吧,唔夠食/想咬下小食的都可以出去自取,記得帶口罩出去呀😉🤭沙律吧都係啲開胃小食為主,也不錯。另外,熱茶/凍水都是自取的。仲有每日限定的甜品贈送,今次是紅豆沙🤣😛💛💛💛💛💛💛店內環境都幾靚同舒服,行市集行到攰都可以上去食下😃😃
走肉朋友都聽聞好多年,一直都主打素食自助餐
但原來係荔枝角D2 place 都開左間素食餐廳💛
名為「走肉蔬食研究所」,就咁睇個名都比佢吸引左。

餐牌:

晚餐餐牌是這樣,種類不過不失啦。起碼有選擇

($98)

($118)

💛💛💛💛💛💛
店內環境都幾靚同舒服,行市集行到攰都可以上去食下😃😃
📍黑椒牛柳絲炒麵麵底脆卜卜,用鐵板上非常有誠意,因為呢間係素食餐廳,所以個牛柳絲都係用impossoble meat,不過食落真係一模一樣嘅味道!📍黑牛可樂加雲呢拿雪糕,仲要重冰底!呢款嘢飲已經好耐冇喺茶餐廳都有得飲,所以一見到刻要嗌✌🏻📍前菜有好多款揀,每人一個兜,出去任揀有蕃茄仔、粟米、薯仔沙律、辣薯粉、羅馬生菜......📍甜品仲有番薯糖水! 超級有誠意!因為紫蕃番、黃蕃薯,仲有加薑添,又過有紅豆沙😍😍
📍黑椒牛柳絲炒麵

📍黑牛

📍前菜有好多款揀,每人一個兜,出去任揀
有蕃茄仔、粟米、薯仔沙律、辣薯粉、羅馬生菜......

📍甜品仲有番薯糖水!
  • 無可能系黃金素球
2021-07-09 0 瀏覽
菜式無論口感、味道、賣相都好高質!新派素食 好豐富好好味可惜只係試到兩款已經食到好開心好幸福有salad bar重有糖水任飲 雖然唔係主菜但一啲都唔求其食完一整餐之後真係心身極滿足!!!由”走肉‧朋友”到”走肉蔬食研究所” (姊妹店)一直研究唔同菜色去取代肉厲害! 堅守初心! 對於我黎講..扮得似唔似肉只係觀感上/味覺上既bonus似既..咪多重驚喜囉~唔似既..咪欣賞本身食材既味道好忌d人覺得素要似肉先叫好食~零殘忍、零傷害 低碳環保食素有著一定既意義 何況係素黃 💛
菜式無論口感、味道、賣相都好高質!
新派素食 好豐富好好味可惜只係試到兩款
已經食到好開心好幸福
食完一整餐之後真係心身極滿足!!!

由”走肉‧朋友”到”走肉蔬食研究所” (姊妹店)
一直研究唔同菜色去取代肉
厲害! 堅守初心!

對於我黎講..扮得似唔似肉只係觀感上/味覺上既bonus
似既..咪多重驚喜囉~
唔似既..咪欣賞本身食材既味道
好忌d人覺得素要似肉先叫好食~

零殘忍、零傷害 低碳環保
食素有著一定既意義 何況係素黃 💛
2021-07-06 168 瀏覽
呢間餐廳係大角咀走肉朋友嘅姊妹店餐廳走校園風格 而主打創意素食料理 每人叫完主菜後 就可以享用出面嘅自助吧選擇都幾多 有涼菜 沙律🥗白飯🍚 糖水🍧 另外 餐廳採用自助形式 所以唔使+1服務費✨片皮鴨配薄餅雜菜(💰$118)依家啲素食真係有創意 估唔到片皮鴨都整到🤣呢款素鴨都幾厚身 食落皮脆 而口感有啲似肉嘅用薄皮包住素鵝 蔥絲 蘿蔔絲🥕青瓜絲🥒再加埋啲醬汁一齊食 食落都唔錯嘅🤓🤓✨很得雞(💰$108)3款裏面(麥樂雞/炸雞鎚/韓式炸雞)揀2款我同朋友就揀要哂炸雞鎚🍗🍗🍗🍗賣相都幾似普通炸雞鎚😆食落就知係唔同啲😌呢個係用腐皮包住雪條棍再炸 都幾考功夫😳就咁食有啲dry 好彩有3款醬汁🤣🤣另外 側邊仲有啲薯條🍟沙律菜🥗同車厘茄嘅✨黃金蝦碌(💰$108)炸素蝦食落岀面脆口 而入面就幾彈牙😆最鍾意個調味 係香濃嘅鹹蛋味 正🤤🤤旁邊仲有啲個樣好似蝦片嘅脆片 幾香口👍🏼.✨鮮茄焗豬扒飯(💰$98)面頭鋪滿唔少芝士 仲有西蘭花喺旁邊🥦而底下就有啲已經切好嘅素豬扒同燈籠椒食過咁多款素肉 素豬扒口感最逼真😌做到好似肉咁一絲絲嘅效果😚😚😚再加埋酸酸甜甜嘅蕃茄汁 撈飯一流😋✨純素芝士蛋糕(💰+$35)呢個甜

呢間餐廳係大角咀走肉朋友嘅姊妹店
餐廳走校園風格 而主打創意素食料理
每人叫完主菜後 就可以享用出面嘅自助吧
選擇都幾多 有涼菜 沙律🥗白飯🍚 糖水🍧
另外 餐廳採用自助形式 所以唔使+1服務費

✨片皮鴨配薄餅雜菜(💰$118)
依家啲素食真係有創意 估唔到片皮鴨都整到🤣
呢款素鴨都幾厚身 食落皮脆 而口感有啲似肉嘅
用薄皮包住素鵝 蔥絲 蘿蔔絲🥕青瓜絲🥒
再加埋啲醬汁一齊食 食落都唔錯嘅🤓🤓

✨很得雞(💰$108)
3款裏面(麥樂雞/炸雞鎚/韓式炸雞)揀2款
我同朋友就揀要哂炸雞鎚🍗🍗🍗🍗
賣相都幾似普通炸雞鎚😆食落就知係唔同啲😌
呢個係用腐皮包住雪條棍再炸 都幾考功夫😳
就咁食有啲dry 好彩有3款醬汁🤣🤣
另外 側邊仲有啲薯條🍟沙律菜🥗同車厘茄嘅

✨黃金蝦碌(💰$108)
炸素蝦食落岀面脆口 而入面就幾彈牙😆
最鍾意個調味 係香濃嘅鹹蛋味 正🤤🤤
旁邊仲有啲個樣好似蝦片嘅脆片 幾香口👍🏼
✨鮮茄焗豬扒飯(💰$98)
面頭鋪滿唔少芝士 仲有西蘭花喺旁邊🥦
而底下就有啲已經切好嘅素豬扒同燈籠椒
食過咁多款素肉 素豬扒口感最逼真😌
做到好似肉咁一絲絲嘅效果😚😚😚
再加埋酸酸甜甜嘅蕃茄汁 撈飯一流😋

✨純素芝士蛋糕(💰+$35)
呢個甜品就麻麻哋啦😗😗
食落偏甜 而且好淋身 冇平時個啲咁結實
✨前菜 沙律 糖水(💰free)
當日自助吧有酸辣蘿蔔🥕酸辣青瓜🥒粟米🌽
沙律菜🥗韓式粉絲 紅腰豆 車厘茄 紫米露等等
全部都係任食嘅 而味道就正正常常啦😚
2021-06-27 150 瀏覽
之前同朋友去咗走肉蔬食研究所食晚餐,去到每人都要點一份主菜,每份主菜都包出面嘅沙律吧。當晚嘅沙律吧有車厘茄、粟米粒、紅腰豆、酸蘿蔔、麻辣青瓜、薯粉、沙律菜,旁邊有醬汁可以自己調味。除咗前菜,出面亦有紫米露同檸檬水。雞籠 (很得雞 x 2) (選2: 108; 選3: $138) (蛋素)很得雞係用腐皮包住雪條棍整成嘅素雞脾,素雞脾嘅外皮炸到好香脆,外皮好似炸雞店嘅炸雞。雞籠附有3款醬汁同薯條,醬汁包括茄汁、蛋黃醬同芥末醬。招牌鮮茄焗豬扒飯 ($98) (蛋奶素)素豬扒係用傳統豆製品整成,食落有一絲絲嘅感覺。配料有蕃茄粒同燈籠椒。我鍾意佢醬汁夠多,撈飯一流。黃金蝦碌 ($108) (蛋素)素蝦用蒟蒻整成,食落好香鹹蛋黃味,不過食多2件開始覺得膩,所以多D人一齊食會比較好。旁邊嘅脆片外觀上好似蝦片,入口即化。片皮鴨配薄餅雜菜 ($118) (五辛;可走蔥)用薄餅包住素鵝同雜菜一齊食,雜菜包括有青瓜絲、紅蘿蔔絲同洋蔥絲,我最鍾意甜醬嘅味道。法國純素芝士蛋糕 (跟餐加$35)芝士蛋糕入面有一層拖肥,唔知係咪因為上菜後放得耐未食,質感較淋,冇正常芝士蛋糕咁結實。

招牌鮮茄焗豬扒飯 ($98) (蛋奶素)

黃金蝦碌 ($108) (蛋素)

片皮鴨配薄餅雜菜 ($118) (五辛;可走蔥)

雞籠 (很得雞)、招牌鮮茄焗豬扒飯、黃金蝦碌、片皮鴨配薄餅雜菜

法國純素芝士蛋糕 (跟餐加$35)

法國純素芝士蛋糕

2021-06-11
那天我們去了逛市集 天氣熱辣辣懶懶地 又唔想走太遠 梗係D2 入面搵食啦梗係搵個地方食lunch 先 ( ˶ ̇ᵕ​ ̇˶)餐廳係以Semi Buffet 形式 先購票主食後自取食物的形式任食冷盤小食吧 /糖水 /白飯都係任裝既單單小食種類都有6-7款¹粟米粒 ²車厘茄 ³勁大粒薯仔薯蓉 ⁴辣青瓜⁵ 辣辣韓國粉絲 ⁶沙律菜 ⁷甜甜酸酸辣醃蘿蔔 ✰ 真心講佢啲小食幾唔錯 有幾款辣辣地超惹味我自己唔覺唔覺就食左好多 又捧住個肚走.💡印尼串燒黃薑飯伴蝦片🍳素肉模仿度極高 串燒肉的味道通常甜甜地醃味通常偏甜 而佢都係 薑黃粉我屋企平時都有落去煮餸呢呢個薑黃飯落左好多粉 薑黃味相當之咁香蝦片都相當之脆 我好鐘意🥰💡鹽酥雞扒拼素肉燥飯🍚 鹽酥雞炸粉較厚 而且食落口已經係淋左🥲肉燥飯未道正常 味道一般而且整體台灣味就欠奉了💡凍冰糖桂花釀 跟餐+ $18有微微桂花香 不過好甜 必須撈勻先飲無飲管供應下 比較難試到真實平均的味道💡紅棗木瓜雪耳糖水 跟餐任食料都果真不少 (ˊo̴̶̷̤ ̫ o̴̶̷̤ˋ)食到真材實料既味道雪耳同木瓜頗多 食到糖水少少杰身 飲落好重紅棗味 整體除左係少少甜左我很喜愛💕
那天我們去了逛市集 天氣熱辣辣
懶懶地 又唔想走太遠 梗係D2 入面搵食啦
梗係搵個地方食lunch 先 ( ˶ ̇ᵕ​ ̇˶)

任食冷盤小食吧 /糖水 /白飯都係任裝既

2021-05-29
印尼串燒黃薑飯伴蝦片
紅棗木瓜雪耳糖水
2021-06-15 147 瀏覽
要去荔枝角做野,順便搵下野食💛其實荔枝角都真係幾多野食🤤今次試下素食,好耐無食過素啦,原來以家食素都食得咁好味🤤💛走肉蔬食硏究所💛見到個餐牌,好多樣野都想試,一啲都唔似素食餐阿女要咗個乾炒牛河,幾好食,味道同平時食既無咩分別,好味😋我就試咗個雞扒配肉燥飯,都ok好鍾意佢地有個小型既前菜bar,自己出去夾,有沙律菜、醃青瓜(呢個都幾辣)、蕃茄仔、粟米粒等等另外仲有糖水,又係自助形式,要既話先去裝,不過我地太飽,就無試嚕佢地門口位放咗好多店舖既寄賣品,買咗啲嚐賞既糖送比屋企人食😋餐廳播住香港人好喜歡既音樂,我地好熟悉既一首已經好耐無係啲餐廳度聽過了,特別感觸🥺喜歡食素既朋友可以去試下,餐廳都算大,坐位舒適#荔枝角 #走肉蔬食研究所#素食
要去荔枝角做野,順便搵下野食💛
其實荔枝角都真係幾多野食🤤
今次試下素食,好耐無食過素啦,原來以家食素都食得咁好味🤤
💛走肉蔬食硏究所💛
見到個餐牌,好多樣野都想試,一啲都唔似素食餐

阿女要咗個乾炒牛河,幾好食,味道同平時食既無咩分別,好味😋
我就試咗個雞扒配肉燥飯,都ok

餐廳播住香港人好喜歡既音樂,我地好熟悉既一首
已經好耐無係啲餐廳度聽過了,特別感觸🥺

喜歡食素既朋友可以去試下,餐廳都算大,坐位舒適

#荔枝角 #走肉蔬食研究所
#素食

2021-06-12 203 瀏覽
今日經過D2,見到間餐廳名好特別,就入左去食午餐。原來間餐廳係食齋既,不過佢齋得黎同我地平時食開既好似。餐廳以自助形式,自己出去點餐。仲有自助沙律吧任食。喇沙麵點左個喇沙麵,明明係食齋,但上面竟然有蝦、魚蛋、豆腐、蘿蔔、蛋同菜。唔好見有蝦同魚蛋,其實都係齋黎。喇沙味略為偏淡。鴛鴦焗飯焗飯有蕃茄汁和白汁,新鮮熱辣焗出黎,味道唔錯。印尼串燒飯有兩串望落真係好似肉既串燒,其實都係齋黎,賣相真係絕對可以呃到人,串燒好惹味,仲有蝦片同煎太陽蛋。

喇沙麵

鴛鴦焗飯
焗飯有蕃茄汁和白汁,新鮮熱辣焗出黎,味道唔錯。

印尼串燒飯
2021-06-03
2021-06-03 175 瀏覽
如果朋友嚟荔枝角午飯,通常我會帶佢哋嚟呢度食,喜歡這裏的裝修,文青格調,班房的 setting,感覺好像回到過去,又有台灣飯堂的味道,可以獨立坐,又可以搭枱,人與人之間有一種親密感,但又有適當的距離。我喜歡這裏的咖喱,及喇沙,有我喜歡的味道。今天我點了黑椒牛肉炒意粉,扮牛肉嘅肉好似肉,意粉炒得香口。特別一提,這裏有一個任食沙律吧,有我喜愛的薯仔沙律,炒粉絲,拍青瓜,沙律菜,有時覺得前菜才是我的主菜。今天的主菜及配菜好像有點辣,所以凍檸茶剛好調和一下。這裏的特色,需要客人在點餐處點餐,自己取餐,完成後自己善後,感覺非常 self sufficient,自律,在這裏吃飯,有另一種人與人之間的和諧。
2021-05-23 226 瀏覽
朋友推介呢間素食餐廳,位於荔枝角D2 Place 商城裏面。D2宜家週末都會舉辦不同市集和活動,睇完玩完,再食餐好食嘅。點餐之後,可以去自助吧攞嘢食。粟米粒,麻辣韓國粉絲,好新鮮多汁嘅車厘茄,麻辣青瓜,薯蓉等,齋喺沙律吧嘅嘢食已經好好味。片皮鴨配薄餅雜菜,肉質做得好像真,食落唔講真喺以爲自己食緊鴨肉,‘鴨’皮炸得超脆,但完全無肉嘅肥膩感!將薄皮包入素肉,洋蔥、大蔥、紅蘿蔔絲同青花絲,加點甜甜的片皮鴨醬,非常不錯!無可能喺黃金素球,用上impossible meat做餡,配埋炸得口感香脆的薄身的豆卜外皮,外脆內軟的口感,食到停不了口。點少少旁邊酸酸甜甜的醬汁,平衡到炸物油膩感之餘,亦令味道更豐富。

片皮鴨配薄餅雜菜,

無可能喺黃金素球,
2021-05-16
  • 無可能系黃金素球
2021-05-22 145 瀏覽
D2Place週末市集 途經一間新派素食餐廳裏面好多年青人食客 餐牌有新豬肉Impossible Meat菜式 咁啱呢期朋友勁like植物肉 我哋走咗入去開餐啦😬-🥗🍚🥣#自助沙律白飯糖水吧沙律吧有中式西式 辣同唔辣嘅冷盤 白飯糖水任添 年輕人唔怕食唔飽-🥙#無可能系牛肉煎藕餅 $108呢個價錢有四件藕餅 唔可以佢話抵食 不過每件大嚿厚身 蓮藕爽脆 藕餅外皮煎得香口 植物牛肉色澤同烹調過嘅剁牛肉碎差唔多 質感較煙韌 -🥟#無可能系芫荽牛肉芹菜餃伴酸辣湯配秘製醬汁 $98餃子餡料有植物牛肉 紅蘿蔔 芫荽同芹菜 咬落青澀幽香 點啲秘製芫荽辣椒油或者醋 再配酸辣湯 味道濃郁😍 食到咁上下 放兩三隻餃子喺香芹高湯裏面當上湯餃子食 飲幾啖清湯 呢種食法 口腔濕潤得嚟味道又清新 -🧋#朱古力紅豆冰 $28童年回憶 紅豆粒香甜起沙-🍹#檸檬冬瓜綠茶梳打 $28冬瓜解暑 配綠茶味道幾搭 記得要篤吓面頭嘅檸檬切片 咁樣味道會更清新醒神-📍#走肉蔬食研究所荔枝角長義街9號D2 Place 1期3樓302號舖

🥗🍚🥣#自助沙律白飯糖水吧

🥙#無可能系牛肉煎藕餅 $108