2021-05-01 271 瀏覽
上次被朋友帶到這間「走肉蔬食研究所」,對素食有更加深入的認識。於是趁今晚有空,和媽媽再過來回訪多一回撐枱腳。餐廳位處D2 Place的3樓,門面頗大。內裡以課室為主題,食客化身為同學,店員則成為研究員,感覺有趣。每個main course都會包含自助沙津吧,款式有7-8款。其中涼拌薯粉頗為吸引,帶少許微辣,夠惹味。餐廳為迎接母親節而推出新menu,當然要和在場的媽媽試試味!餐牌上有一個〈無可能系〉的系列,裡面菜式全採用了impossible植物肉,而這道〈無可能系黃金素球〉也不例外。黃金素球以豆卜釀著impossible植物牛肉,植物牛肉混入薯仔粒,口感層次變得豐富了。豆卜經脆炸,再被網紋裹著,入口十分脆身,每一口都充斥『咔嚓』聲音。點了特製醬汁,酸酸甜甜甚為開胃。不過也許是炸物的關係,感覺有點略油。餃子用蒸籠原個上枱,打卡度高。餃子是細粒size,可以一口一顆,包在裡面的是impossible植物牛肉。稍嫌餃子皮有一點厚。餃子醬汁附上了2款,一款是芫荽豉油,帶點微辣;另一款就是喼汁。酸辣汁十分足料,分別放有素肉絲、木耳絲、豆乾等熬煮。入口味道偏酸,喜歡吃酸的朋友一定會愛上!梳打入喉帶
。於是趁今晚有空,和媽媽再過來回訪多一回撐枱腳。

餐廳位處D2 Place的3樓,門面頗大。內裡以課室為主題
,食客化身為同學,店員則成為研究員,感覺有趣。

無可能系黃金素球

餐廳為迎接母親節而推出新menu,當然要和在場的媽媽試試味

無可能系芫荽芹菜牛肉餃伴酸辣湯配秘製醬汁

餃子用蒸籠原個上枱,打卡度高
;另一款就是喼汁。

冬瓜綠茶梳打

梳打入喉帶點酸味,清涼解渴
2021-04-30
冬瓜綠茶梳打
2021-01-25 2537 瀏覽
💛又就到農曆新年啦, 係時間要搵下黃店賀年食品! 我地之前幫襯過”走肉蔬食硏究所”, 今次就提早同大家試下佢地同”走肉朋友”聯乘製作嘅賀年食品💪🏻! 等大家可以襯住新年前入定貨😆🧧先係2款黃金賀年糕點, 佢地都係用全素食材製作, 而且份量好大!1️⃣人氣黑糖年糕: 一煎完已經有好濃黑糖香味, 好似食黑糖珍珠果陣烤黑糖香咁🤣, 又唔會太甜, 必食之選呀!2️⃣夠薑年糕: 薑味一樣好出, 長輩食呢款讚口不絕, 食多多都唔覺膩👍🏻🧧新年成日食全盒食品, 點少得試埋佢地嘅 #黃金攢盒, 用黎做健康零食都好岩:3️⃣芥末香蕉片: 呢款最鐘意, 芥末粉好刺激到味蕾, 好爽😌4️⃣麻辣香蕉片: 幾惹味, 唔算好辣, 我地唔太食得辣都食唔停口😆5️⃣脆冬棗: 無糖又香口, 棗香味好出6️⃣凍乾芒果: 芒果味好濃之餘, 仲好香脆, 好似食緊芒果薯條咁7️⃣懷舊齋雞粒: 第一次食, 好似食酸齋咁, 甜甜地好又好易入口

人氣黑糖年糕

夠薑年糕

5️⃣脆冬棗: 無糖又香口, 棗香味好出
2021-01-24
人氣黑糖年糕
夠薑年糕
黃金攢盒
💛近排素食開始盛行,其實去支持良心小店都可以搵到素食架😆咁就放心又健康啦XD今次黎到荔枝角D2 Place嘅走肉蔬食研究所,店內空間好大,裝修走校園風,好似返左小學時代🏫(仲有傳統鐘聲😂😂)餐廳以半自助形式運作,除左主食之外,仲可以出去任拎湯水同前菜 (酸辣青瓜、甜酸蘿白、粟米、沙律菜、小蕃茄、酸辣薯粉、薯仔沙律等等)店內仲有小量board game 同漫畫提供,如果唔多人,當cafe咁休閒坐一個下午都唔錯架👍🏻今次我地就叫左 "黯然銷魂飯" 同 "台式滷水拼盤配台式肉燥飯",當然全部都係素食啦😆😆"黯然銷魂飯"上菜嘅時侯,如果你想要食飯焦,店員仲會細心安排一個煤氣爐同煲仔比你,咁就可以自製飯焦啦😍😍 蛋係半生熟,用黎撈飯一流👍素叉燒味道都幾似真叉燒,不過口感就差左少少~滷水拼盤味道唔錯夠哂入味,有豆乾,蘿白,豆腐,同滷蛋😝而肉燥飯真係幾可亂真,又夠味,真心唔錯,不妨一試👍值得一提嘅係佢任食嘅前菜真係唔馬虎,酸辣青瓜同酸辣薯粉都係爽口彈牙仲好開胃,我地都忍唔住添左幾次🤣🤣推介大家一定要試試😁😁

台式滷水拼盤配台式肉燥飯

2020-11-28
台式滷水拼盤配台式肉燥飯
2021-05-08 0 瀏覽
👍🏻家鄕足料素裹蒸糉(Jumbo)含蛋奶素,呢隻糉足足有550 g,超大隻而且超足料。糯米好實淨,內裡餡料亦都好爆滿,有:原隻素鮑魚、栗子、綠豆、原隻鹹蛋黃、冬菇、素肉等等。👍🏻台式素肉燥花生糉一隻含蛋奶五辛素,食上去無留意的嘅話仲以為自己真係食緊真粽,幾可亂真!肉燥個味道似到十足十,而且鹹度拿捏得很好!👍🏻傳統素鹹肉糉一隻含蛋奶素,糉裡面選用肥瘦適中嘅素鹹肉,食上黎素肉都可以好有口感,而且帶點肉香味,傳統鹹肉糉相對會油膩一點,而呢款就岩哂健康既我同你。而且裏面仲有少少洋蔥,更加惹味。👍🏻椰香紅荳糉純素,呢款係甜糉,但食落係椰味既甜唔係加糖個種!糯米粉入邊食到椰漿嘅味,紅荳蓉打到好綿融入落糉既裡面,感覺有少少似椰汁紅豆沙嘅味道!👍🏻👍🏻全部蒸出嚟都好有荷葉嘅香,糯米飯好軟熟!💡端午節就黎到,食素/想試下素糉既朋友可以去買返幾隻應節!
👍🏻家鄕足料素裹蒸糉(Jumbo)

👍🏻台式素肉燥花生糉一隻

👍🏻傳統素鹹肉糉一隻

👍🏻椰香紅荳糉

👍🏻👍🏻全部蒸出嚟都好有荷葉嘅香,糯米飯好軟熟!

💡端午節就黎到,食素/想試下素糉既朋友可以去買返幾隻應節!
2021-05-05 0 瀏覽
“片皮鴨配薄餅雜菜”($118)“無可能系黃金素球”($118)“檸檬冬瓜綠茶梳打”(跟餐$18)“柑桔檸檬梳打”(跟餐$18)講到新派素食餐廳一定唔少得呢間喺d2place嘅走肉蔬食研究所🥬餐廳裝修走校園風,真係有以前返學啲枱櫈😆呢道點餐取餐都係行自助型式點完餐就可以出沙律吧拎前菜,飯,仲有糖水🤩前菜款式有車厘茄🍅粟米粒🌽薯仔沙律🥔醃蘿蔔🥕等等個人覺得當中嘅拍青瓜同酸辣粗粉絲好好味🌶而呢2樣都係極度受歡迎😆refill完冇耐就比人清哂🤣身為食肉獸,難得嚟到素食餐廳點都要叫啲特別啲嘅嘢食😛最近就出咗新menu😍所以要咗當中2款😆首先係“無可能係黃金素球”💛其實即係釀咗素肉嘅炸豆腐😛每粒素球都大大粒超飽滿😍炸得夠哂酥脆😍點埋個甜酸汁幾惹味😋另一款就叫咗“片皮鴨配薄餅雜菜”🦆呢道菜係用蒸籠上,裏面擺得好夠靚😆同一般片皮鴨一樣都係會跟甜醬,京蔥,青瓜絲等而齋燒鴨個皮都真係脆脆地😆用餅皮包住哂嚟食成個感覺都幾可亂真😝飲品方面叫咗2杯台式特飲分別係檸檬冬瓜綠茶梳打,柑桔檸檬梳打🍋2杯飲落甜度岩岩好,唔會係死甜😆食完哂啲嘢食飲返杯爽哂🤣
“片皮鴨配薄餅雜菜”($118)
“無可能系黃金素球”($118)
“檸檬冬瓜綠茶梳打”(跟餐$18)
“柑桔檸檬梳打”(跟餐$18)

講到新派素食餐廳
一定唔少得呢間喺d2place嘅走肉蔬食研究所🥬
餐廳裝修走校園風,真係有以前返學啲枱櫈😆
呢道點餐取餐都係行自助型式
點完餐就可以出沙律吧拎前菜,飯,仲有糖水🤩
前菜款式有車厘茄🍅粟米粒🌽薯仔沙律🥔醃蘿蔔🥕等等
個人覺得當中嘅拍青瓜同酸辣粗粉絲好好味🌶
而呢2樣都係極度受歡迎😆refill完冇耐就比人清哂🤣

身為食肉獸,難得嚟到素食餐廳點都要叫啲特別啲嘅嘢食😛
最近就出咗新menu😍所以要咗當中2款😆
首先係“無可能係黃金素球”💛
其實即係釀咗素肉嘅炸豆腐😛
每粒素球都大大粒超飽滿😍炸得夠哂酥脆😍
點埋個甜酸汁幾惹味😋

另一款就叫咗“片皮鴨配薄餅雜菜”🦆
呢道菜係用蒸籠上,裏面擺得好夠靚😆
同一般片皮鴨一樣都係會跟甜醬,京蔥,青瓜絲等
而齋燒鴨個皮都真係脆脆地😆
用餅皮包住哂嚟食成個感覺都幾可亂真😝

飲品方面叫咗2杯台式特飲
分別係檸檬冬瓜綠茶梳打,柑桔檸檬梳打🍋
2杯飲落甜度岩岩好,唔會係死甜😆
食完哂啲嘢食飲返杯爽哂🤣
端午節都難不免「食糉」過節,過往肉糉吃過不少次,今年特地來試一下素食「走肉素糉」。走肉蔬食研究所一共四款糉類,包括:「蛋奶素」家鄕足料素裹蒸糉(550g),「蛋奶五辛素」台式素肉燥花生糉(300g)、「蛋奶素」傳統素鹹肉糉(300g)及「純素」椰香紅荳糉(230g)。🚩 「蛋奶素」家鄕足料素裹蒸糉 $88✣ 裹蒸糉裡有原隻素鮑魚,用左素XO吊味,成隻都好足料,最特別用左素肉代替傳統既肥豬肉,非常健康👍🏼🚩 「純素」椰香紅荳糉✣ 紅荳蓉唔甜,店家建議放涼後淋上甜椰漿,味道的確非常滋味👅❥ 台式素肉燥花生糉、傳統素鹹肉糉及椰香紅荳糉 $128(三心之選套餐)今時今日,素食的選擇絕對不少,如果你還對素食印象停留在刻板的概念,還搞不清楚「蛋奶素」、「蛋奶五辛素」及「蛋奶素」,不妨來試一下走肉蔬食研究所的素糉吧,絕對會對素菜有新一層的認識。

🚩 「蛋奶素」家鄕足料素裹蒸糉 $88

🚩 「純素」椰香紅荳糉

2021-05-03 0 瀏覽
話說果日買左d糭但未蒸來試食😛趁假期開糭試下味道😜💜家鄕足料素裹蒸糉(Jumbo size) 原來入面有素鮑魚,仲有原隻咸蛋黃素得來又矜貴💰就算送禮也絕不失禮✨味道又唔會太咸👍🏻而且沒有(硼沙~硼砂是澱粉分子間的關鍵連結,負責將各個分子交聯(cross-link)在一起,從而產生「QQ 的」口感。) 😛麻麻話市面好多糭都會有,但唔好的,麻麻試左素糭沒有👍🏻可以推介💜台式素肉燥花生糉原粒栗米🌰配咸蛋黃味道適中,入面仲有素肉粒😁
話說果日買左d糭但未蒸來試食😛趁假期開糭試下味道😜
💜台式素肉燥花生糉
原粒栗米🌰配咸蛋黃味道適中,入面仲有素肉粒😁

2021-05-03 7 瀏覽
五一懲罰祭 (day 3) ~今天幫襯這家位於 荔枝角-D2 Place 的 💛 素食黃店「走肉蔬食研究所」~餐廳的桌椅很有 "那些年" 的感覺 , 裝修佈置都充滿本土情懷 , 且貼有 "文宣" , 更播放 HongKongers 熟悉的音樂 , 正 ~除了主菜之外 , 放在吧枱的前菜、白飯、糖水 , 都是任吃任飲 .... 供應源源不絕 , 不需要衝住去搶食 , 要多加珍惜食物 , 不要眼闊肚窄 , 不要浪費食物 ~無可能系黃金素球 Stuffed Tofu with Impossible-meat ball : 個名已夠 gimmick, 一客有八件黃金素球 , 其實就是老派家常菜 "釀豆卜" 的後現代素食版 , 黃金素球炸得金黃色 , 十分香脆 , Impossible-meat 跟豆卜配合得天衣無縫 , 味道跟正統的 "釀豆卜" 沒出現多大分別 ; 配上味道酸酸甜甜的特色醬汁 , 味道是不錯吃的 ~本篇完 ~
五一懲罰祭 (day 3) ~

本篇完 ~
2021-05-02 0 瀏覽
今日行完市集,就去左商場入面嘅一間素食餐廳晚餐,因為唔想成日食肉。餐廳裝修偏向校園風,空間感夠大,採用自助服務形式,所以免收加一服務費。.餐點都好有創意,竟然有鐵板餐、煲仔飯之類。而今次我地就食左兩款新推出嘅母親節走肉菜式,味道唔錯,而且夠晒健康。.無可能系黃金素球選用Impossible植物肉加上豆腐煮成。植物肉含動物肉營養,而且不含動物激素、抗生素等,非常健康。外皮炸得好酥脆,入邊口感軟滑,唔講都唔知係素肉;再點埋個甜酸醬,幾醒胃。.片皮鴨配薄餅雜菜賣相真係好靚,好colorful。食落嘅味道同真嘅片皮鴨都好似,再配上青瓜絲,蘿蔔絲,洋蔥絲、青瓜絲,非常健康,食多幾件都唔怕。.另外,白飯和是日糖水:椰汁芋頭西米露都是任裝,還有自助沙律吧。自助沙律吧分別有:粟米、蕃茄仔、沙律菜、薯仔沙律、麻辣青瓜、麻辣紅薯粉、青紅蘿蔔絲、紅腰豆。我最鍾意食薯仔沙律,都忍唔住食左幾轉。.飲品叫咗菠蘿梳打冰和荔枝梳打冰,兩杯飲品入邊都有好多生果,夠晒清涼解渴。
2021-05-02
無可能系黃金素球
😱估佢唔到嘅半自助素食💛🥗~📍走肉蔬食研究所依家素食款式愈來愈新潮,味道愈來愈多元,呢間素食餐廳創意💯,無論係中式西式,主菜到甜品都有,睇得又食得😍嚟緊仲有母親節套餐💕🙆🏻‍♀️🥩無可能系鐵板漢堡扒伴雜菜牛肝菌汁 $138賣相同真鐵板無分別🤩!色彩配搭吸引,味道亦值得推介😋 漢堡嘅impossible beef 比真牛扒更濕潤更juicy,口感偏冧,同樣夠肉味配菜紅蘿蔔翠肉瓜清新鮮甜,整體份量雖多但配上配菜同牛肝汁唔容易膩😎🧆無可能系黃金素球 $118將芋泥釀入及反轉嘅豆卜外面炸得非常乾脆,有咯咯聲嘅回饋🗣,內層芋泥暖綿素球本身味道唔會好突出,但配上甜酸嘅醬汁就好balanced😉🥟無可能系芫荽芹菜牛肉餃伴酸辣湯配秘製醬汁 $98 外型似小籠包但口感係餃子餃皮好煙韌略有厚度😋內餡用嘅Impossible meat,份量同皮嘅比例恰度好處,肉味自然,芫荽味唔大可以盡情享用😌酸辣湯味道同碗仔翅相若,比較杰,酸味居多辣味輕量🥛懷舊紅豆冰質感比較稀,但奶味依然突出,比較清甜,如果想甜啲可以混合紅豆併飲😙餐廳設有沙律自助吧,有唔同前菜選擇,推介薯粉同涼伴青瓜👍🏻亦有甜品糖水提供,當日係椰汁香芋西米
😱估佢唔到嘅半自助素食💛🥗~📍走肉蔬食研究所

🥩無可能系鐵板漢堡扒伴雜菜牛肝菌汁 $138
無可能系鐵板漢堡扒伴雜菜牛肝菌汁

🧆無可能系黃金素球 $118
將芋泥釀入及反轉嘅豆卜
外面炸得非常乾脆,有咯咯聲嘅回饋🗣,內層芋泥暖綿

🥟無可能系芫荽芹菜牛肉餃伴酸辣湯配秘製醬汁 $98
外型似小籠包但口感係餃子
餃皮好煙韌略有厚度😋
酸辣湯味道同碗仔翅相若,比較杰,酸味居多辣味輕量

🥛懷舊紅豆冰
懷舊紅豆冰

餐廳設有沙律自助吧,有唔同前菜選擇,推介薯粉同涼伴青瓜👍🏻
亦有甜品糖水提供,當日係椰汁香芋西米露,西米露大粒晶瑩非常治愈😍

無可能系鐵板漢堡扒伴雜菜牛肝菌汁
懷舊紅豆冰
2021-04-30 0 瀏覽
✨近幾年多咗好多素食餐廳,呢間係荔枝角既[走肉蔬菜研究所],佢地鋪頭裝修走校園風格,地方算幾闊落,而且素食唔係走傳統素菜賣相,仲要有🥗沙律吧、前菜同糖水🍠可以任食,雖然唔算多選擇,但係我呢啲鍾意試新嘢既就梗係去試吓‼️.💬台式滷水拼盤配素肉燥飯 🍚$72呢個拼盤淨係睇個樣真係同平時食既台式魯肉飯好似,賣相唔錯!至於味道,個滷水汁做得幾好,而且個肉燥口感都做得好似,但係個拼盤,我覺得一般般無咩驚喜🤷🏼‍♀️,整體上靠個汁😏!.💬椰香馬來咖喱羊腩配麥香抓餅跟飯 $70呢個醬汁真係好食過好多餐廳,惹味得黎有微微香辣,配埋個抓餅一齊食勁正❗️至於個羊腩,口感同味道就唔係太似😆!但素食黎講味道還可以!..📍 走肉蔬食研究所 (荔枝角)荔枝角長義街9號D2 Place 1期3樓302號舖..
💬台式滷水拼盤配素肉燥飯 🍚$72
💬椰香馬來咖喱羊腩配麥香抓餅跟飯 $70
📍 走肉蔬食研究所 (荔枝角)
荔枝角長義街9號D2 Place 1期3樓302號舖
台式滷水拼盤配素肉燥飯
椰香馬來咖喱羊腩配麥香抓餅跟飯
2021-04-05 547 瀏覽
平時係D2食飯已經有留意開E間走肉蔬食研究所, 今日終於約左同事一齊去試下!餐廳以課室做主題, 環境幾大, 形式係先買飛後拎餐, 沙律前菜同糖水都係任攞的!🌟沙律前菜🥗沙律前菜款式幾多幾新鮮, 醃青瓜幾入味食落好開胃!🌟台式鹽酥雞扒配台式肉燥飯鹽酥雞炸得幾香口, 味道不錯, 蘿蔔同滷蛋都幾入味, 滷肉飯味道正常!🌟黯然銷魂煲仔飯原個煲仔飯連埋個爐一齊上, 燒一陣就有得食, 一打開就聞到香噴噴嘅味道, 煲仔飯份量幾多, 平均一人都有兩三碗, 小妹第一次試素嘅叉燒煲仔飯, 素叉燒食得多, 燒過之後味道更香甜, 略嫌飯焦唔夠多!🌟紅荳沙紅荳沙荳味香, 味道偏甜

🌟沙律前菜🥗
沙律前菜款式幾多幾新鮮, 醃青瓜幾入味食落好開胃!

🌟台式鹽酥雞扒配台式肉燥飯

🌟黯然銷魂煲仔飯

🌟紅荳沙
紅荳沙荳味香, 味道偏甜
2021-03-29 459 瀏覽
好耐之前食過一次下午茶,見到有人食暗然銷魂飯好似幾好食咁,今次難得嚟到荔枝角玩返啲戲飛所以就改咗嚟食埋晚飯,黯然銷魂飯真係幾特別因為有兩隻煎蛋之外,仲有好似叉燒嘅素食,比起平時出邊仔浦食嗰啲嘅感覺完全唔同,另外朋友仲叫咗個海鮮焗飯,有飯有魚嘅逗哏同埋有幾次魚柳嘅素食,食落去個口感都唔錯㗎,下次可以再食多少少其他嘢,不過我哋嘅最愛都係有少少辣嘅薯粉,真係食極都唔驗,好可惜最後差唔多收舖想在家嘅時候就冇晒啦下次再嚟食先
首先講講環境, 因為七點前已到埗, 場內無咩客, 所以與友人㨂左張4 人高枱坐, 而非中間的長枱,老實講, 嗰啲長枱有啲似大學飯堂😅😅😅所以感覺麻麻而餐廳係採取自助服務, 自己去收銀比錢落單, 自己取餐, 自己執枱, 所以無加一服務費。但留意番,餐廳只收現金同八達通。我哋叫左2 人餐-$268包2 主食,2杯飲品及是日蛋糕1份黑椒牛柳絲炒意粉預期中的味道,牛柳絲都係食開素肉嘅口感同味道,黑椒味不重, 意粉不會太淋爛, 偏硬有啲咬口,但唯一缺點係超級油。鐵板雜扒蛋係流心的, 但係好油至於條香腸, 真係麻麻地, 似唔扎實, 一啲都無香腸的感覺素漢堡扒漢堡扒都係同坊間的素扒味同口感差唔多, 無特別,夠厚夠扎實素豬扒素豬扒就較失望, 首先無諗過佢係炸豬扒,而且佢炸得無素年的吉列豬扒咁香脆(無比較無傷害,但昨晚先食完素年,所以好大對比), 但勝在夠厚,有咬口。但口感同味道都似大粒版嘅仿炸帶子🤭🤭係底有好多好多無味但烚熟左硬骨骨嘅翠玉瓜,紅蘿蔔同西蘭花,仲有啲炸得唔禾口的薯塊而黑椒汁其實係甜燒汁, 無黑椒味Chocolate brownie 朱古力不濃,雪得太硬, 無咩合桃。另外, 餐廳提有一些前

我哋叫左2 人餐-$268
包2 主食,2杯飲品及是日蛋糕1份

黑椒牛柳絲炒意粉
2人鐵板餐  -  黑椒牛柳絲炒意粉

鐵板雜扒
2人鐵板餐-鐵板雜扒

蛋係流心的, 但係好油
至於條香腸, 真係麻麻地, 似唔扎實, 一啲都無香腸的感覺

素漢堡扒
2人鐵板餐-鐵板雜扒

漢堡扒都係同坊間的素扒味同口感差唔多, 無特別,夠厚夠扎實

素豬扒
2人鐵板餐-鐵板雜扒

而黑椒汁其實係甜燒汁, 無黑椒味

Chocolate brownie
2人鐵板餐-甜品

朱古力不濃,雪得太硬, 無咩合桃。

另外, 餐廳提有一些前菜在自助區取, 有生菜,沙律菜,醃蘿蔔,醃青瓜,薯粉同沙律醬薯仔,正常水平。白飯, 檸檬水可以任添。
仲有糖水, 今日係雙色(紫薯/黃薯)蕃薯糖水,薑味夠濃, 甜味適中(雖然甜味不是至蕃薯) ,但整體幾好飲

但如果比我揀多次, 268 蚊, 我會食返「走肉朋友」🤣🤣
2021-03-24
2021-03-17 463 瀏覽
同朋友玩vr 前既一餐諗住是但搵一間食點知就係呢間入面裝修吸引到我入去入面仲有學生枱滿滿既學生時代回憶呀仲有佢地可以狂refill 飯,伴菜野食味道都唔錯下次會再黎幫襯
2021-03-04