Bochord

2024-05-11 85 瀏覽
最近發掘咗一間超有feel嘅fine dining餐廳,用餐🍽️環境係100分😍 特登叫餐廳安排靠窗座位咁就可以飽覽維多利亞港海景嗌咗八道菜Tasting menu,全部courses 都好高質!自家製餐包可以配上羅勒乾蕃茄牛油,海鹽牛油🧈同埋橄欖油黑醋Cecina de Wagyu Beef Carpaccio西班牙和牛薄片,食落好似parma ham咁,但成個口腔都充滿牛味😋Spanish Red Prawn Carabinero 🇪🇸 紅蝦他他比起上一個course呢個比較light餐廳用墨魚汁啫喱上下夾住個他他,幾特別有兩種口感Hokkaido King Scallop帶子王仲有蘆筍粒昆布啫喱同埋魚子整成嘅他他平時唔係好食蘆筍,但咁樣夾埋一齊食都OK食到最後會feel到有啲涼係因為底下係一個sorbet👍🏻 幾清新Bouillabaisse海皇湯材料豐富,有鮑魚、新鮮蜆同蝦 🦐 ,店員再喺客人面前倒上龍蝦湯,非常打卡AbleSpanish Sardine Confit油封沙丁魚配菜薊同白蘆筍店員建議我哋三樣嘢一齊食,咁就可以中和返嗰個沙甸魚嘅鹹味,平時好少食菜薊,今日同啲蘆筍單食
特登叫餐廳安排靠窗座位
咁就可以飽覽維多利亞港海景

自家製餐包可以配上羅勒乾蕃茄牛油,海鹽牛油🧈同埋橄欖油黑醋

紅蝦他他比起上一個course呢個比較light
餐廳用墨魚汁啫喱上下夾住個他他,幾特別有兩種口感

Hokkaido King Scallop
帶子王仲有蘆筍粒昆布啫喱同埋魚子整成嘅他他
平時唔係好食蘆筍,但咁樣夾埋一齊食都OK

Bouillabaisse

Spanish Sardine Confit
油封沙丁魚配菜薊同白蘆筍
店員建議我哋三樣嘢一齊食,咁就可以中和返嗰個沙甸魚嘅鹹味,平時好少食菜薊,今日同啲蘆筍單食啲都有種好清新嘅感覺

食到一半有 lime sorbet 🍋‍🟩 比客人清下個喉嚨

Smoked French Eel Pasta
手工意粉非常彈牙,而且好掛汁。
欣賞佢啲麵唔會散吓散吓咁出餐而係砌到一座迷你山咁,從而令個菜式好 presentable 🍽️
喺食咗以上各前菜墊胃之後呢個時候安排一個比較實在飽肚嘅主食真係啱啱好👍🏻

Charcoal Grilled A5 Miyazakigyu Rib Cap
宮崎肉眼頂蓋係肉眼牛排的精華部位
食落有少少入口即溶嘅感覺🥰 肉質滑嫩又多肉汁

Mango Mousse Pandan Cake
甜品擺盤好靚,芒果🥭mousse 清新又唔膩

Drinks 🍸
Tellado
Apple juice, lemon 🍋 juice, elderflower syrup
唔算太甜,幾rich