OOULI

朋友今日專程帶我去食呢間韓式Fine Dining,佢話呢排好忙都冇時間食飯,今日係唯一可以好好享受lunch time 所以今日要食餐好嘅午餐🥢book咗呢間係身兼老闆同主廚嘅韓式餐廳食飯餐廳位於銅鑼灣Sugar+23樓,樓底高又有落地大玻璃,今日天氣好好望到維港海景同維園景色,座位亦好舒服。叫得fine dining ,服務當然要有返咁上下,呢度都做到佢嘅要有嘅水準,侍應先生非常有禮同埋好留意到我哋需要,而每次上菜都會清晰介紹佢嘅食材同埋食法,非常貼心❤️午市4 courses tasting menu - 🥢韓國當造特色蔬菜, 韓牛, 新鮮蜆肉,及自家大米,15 小時以上烹調傳統粥 - 這道韓國當造特色蔬菜展現了餐廳對於新鮮、高品質食材的堅持。蔬菜鮮甜的風味,加上蜆肉鮮嫩多汁,完美地捕捉到了海洋的鮮味。搭配粥的煮法更是讓蜆肉的鮮甜得以完美展現。每一口都充滿了海洋的風味,令人回味無窮.🥢海鮮清湯配烤釜山鮑魚 — 這道海鮮清湯給人一種清新的感覺。清湯清爽而鮮美,烤釜山鮑魚則帶來了獨特的風味和口感,肉質鮮嫩多汁,底既冬瓜粒吸收了海鮮和鮑魚的精華。🥢烤韓國頂級1++韓牛 — 這道烤韓牛的質

午市4 courses tasting menu -

🥢烤韓國頂級1++韓牛 — 這道烤韓牛的質地極為嫩滑,入口即化。烤得恰到好處的焦香使得每一口都充滿了濃郁的牛肉香氣,配上自家製的甘筍蓉,清新的甜味平衡了牛脂感,更能帶出牛肉的鮮美。

🥢釜山自家農珍米飯配48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜 - 這道菜充滿韓國風味。米飯的質感綿密,帶著韓國大米的香氣,令人回味無窮。鰻魚湯經過48小時的烹調,湯底濃郁,鰻魚肉鮮嫩可口。時令的釜山伴菜每一款伴菜都經過精心挑選和烹調,讓整個菜餚更加豐富多樣。

🥢Coffee or Tea with traditional Korea snack - 傳統的韓式五穀茶,好清甜的穀物味

比起一啲傳統食fine dining 嘅西式餐廳,呢間餐廳質素好好,環境優美,食完幾道菜好飽但都唔會有好大嘅負擔嘅感覺,因為佢煮得比較清新同健康,好值得同三五知己過嚟食享受一個好寧靜嘅下午或夜晚🎑
  • Jan Chi - Grill Hanwoo Beef
  • Jili - Tang