OOULI

2024-02-26 554 瀏覽
Oouli 4 courses lunch menuDeul Kkae Juk賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧粥品採用韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉,以及自家大米,經過1.5 小時以上烹調慢煮而成。食落口感線滑稠密,每一啖都充滿牛肉的鮮和蜆肉的甘甜滋味,加搭香口薄脆的米餅一齊食,別具一番風味。Jili Tang賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧海鮮清湯上特意打成了一層泡沫,口感挺身十分特別,湯品入口鮮甜清香,另加的辣粉令清湯的鮮味更出眾,令人回味無窮。附上的烤釜山鮑魚非常鮮美,食落爽口滑彈,煙韌又可口。Jan Chi烤澳洲和牛賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧和牛鮮嫩無比,咬落軟腍嫩滑,肉汁滿溢,牛味出眾,表面淋滿香甜的燒汁,為牛肉更添惹味。附上的紅蘿蔔蓉造型猶如小兔子,十分精緻可愛。烤釜山鰻魚賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧鰻魚烤得焦脆燻香,食落肉質軟嫩又鮮美,配搭特調的薑味薯蓉一齊食,組合新穎驚喜十足。JinSu Sung Chen賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧珍珠米飯特選自釜山自家農田,食落粒粒分明,米香滿溢,嚼感極佳,與五種時令特色釜山伴菜攪拌均勻,一起入口,味道口感層次極其豐富,滋
Oouli 4 courses lunch menu

賣相:🐧🐧🐧🐧

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

附上的烤釜山鮑魚非常鮮美,食落爽口滑彈,煙韌又可口。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

附上的紅蘿蔔蓉造型猶如小兔子,十分精緻可愛。

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

珍珠米飯特選自釜山自家農田,食落粒粒分明,米香滿溢,嚼感極佳,與五種時令特色釜山伴菜攪拌均勻,一起入口,味道口感層次極其豐富,滋味必食推薦。

附上的鰻魚湯採用釜山鰻魚熬製,慢火細煮48 小時,極富心思之作。飲落魚鮮滋味突出,清甜不膩,十分潤喉,拌飯一流。

🐧❣️跟餐奉送餐茶及傳統韓式小食❣️

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳設計典雅細緻,四處有大大小小的精品作點綴,十分賞心悅目。

餐廳採納大量落地玻璃,景觀開揚舒心,客人可以一邊享用餐點,一邊俯瞰銅鑼灣與維港景色,十分寫意。

🐧❣️餐廳職員服務一流,態度溫文有禮,除了極主動回收更換餐碟外,呈上每一道菜時,他都會詳細介紹菜色特色和建議食法,值得一讚👍

🐧❤️結語:Lunch set 非常豐富製作用心,誠意推薦👍
JinSu Sung Chen
Fine dining 大家第一時間諗起係西餐,2024新一年就試下新元素🤩,韓式🇰🇷fine dining 你又試過未?丁丁推的 OOULI❣️環境:8/10餐廳位於銅鑼灣糖街Sugar+,望住特大維園景色,日光同入夜各有特色✨,夜晚增添浪漫氣氛💕食物:8/10OOULI 4 courses lunch menuDuel Kkae - Juk由蔬菜,韓牛,蜆肉長時間烹製嘅粥,非常鮮甜,而且口感細滑,完全冇顆粒感,以為飲緊忌廉湯,配上脆米餅,加強米香味同口感😋Jili - Tang由海鮮清湯做主角,湯上嘅氣泡都由清湯打成,全是空氣感😂用咗少少辣椒粉提鮮,鮑魚爽口彈牙,而且相當入味,正😜Jan Chi-澳洲和牛🐮牛肉口感軟腍,特製醬汁包住牛肉,甘筍醬汁同牛肉互相配合而唔會喧賓奪主💕Jan Chi-烤釜山鰻魚鰻魚皮香脆😋,而魚肉仲好juicy,配合薑味薯蓉,組合相當新頴但出奇地好配🥰JinSu - Sung Chen釜山珍珠米飯味香而帶甜😘唔加任何野都覺得好食,鰻魚湯經過48小時嘅烹制,鰻魚精華全部係湯入邊,相當鮮甜,而五小碟配合高質珍珠米完美組合,食完想encore🥸💰性價比:8/10人均

環境:8/10

食物:8/10
OOULI 4 courses lunch menu
Duel Kkae - Juk
Jan Chi-澳洲和牛🐮
Jan Chi-烤釜山鰻魚

💰性價比:8/10
人均$500/$600,有3/4courses 可以選,韓國fine-dining 係香港選唔多,有service,OOULI值得一試💕
2024-02-03
特別節日都會想食下Fine dine,通常都係西式,估吾到原來韓式fine dine都幾有風味。見到呢間餐廳口啤不錯,而且環境超靚,就黎嘆個韓式fine dine午餐。餐廳係sugar + 23樓,景觀好開揚,有數個窗邊位,可以望到海景同樓下維園景色👍🏻4道菜午餐$5381. Deul kkae-Jim自家大米經過15小時以上烹煮的粥,加入左韓國當造蔬菜,韓牛,蜆肉,仲有一塊脆米薄片。吾會有一粒粒米的感覺,有d似濃湯,好鮮甜的味道。2. Jili Tang烤釜山鮑魚好鮮味,爽口彈牙。清湯用左魚高湯,好鮮味,底下仲有白蘿蔔,清甜冇渣👍🏻3.Jan chi🥩澳洲和牛香濃肉味,配左燒汁同甘筍汁。🐷36小時慢煮濟州黑毛豬五花豬五花幾嫩,juicy🤤配埋紫蘇葉同腌蘿蔔一齊食幾特別。4Jinsu sung chen最特別的一道菜,原來係店主係釜山的自家農場空運來的米,即場打谷,再用壓力煲煮成飯,超新鮮,啖啖米香!最後仲有咖啡/茶同韓式糕點,完美作結。🌟🌟餐廳環境真係好舒服,職員每道菜都會解釋,服務好好,靜靜地享受一個精緻午餐真係好relax

4道菜午餐$538

1. Deul kkae-Jim

2. Jili Tang

3.Jan chi
🥩澳洲和牛
香濃肉味,配左燒汁同甘筍汁。

🐷36小時慢煮濟州黑毛豬五花
豬五花幾嫩,juicy🤤配埋紫蘇葉同腌蘿蔔一齊食幾特別。

4Jinsu sung chen

最後仲有咖啡/茶同韓式糕點,完美作結。

2024-02-04
2024-01-24 427 瀏覽
特別日子想有高級嘅餐飲體驗🍾,可以試下唔同類型嘅fine dining🌟 。西式、日式席前料理👅大家都可能食慣,今次我哋就發掘咗最新款嘅韓式fine dining🇰🇷,一路食飯,同時有藝術級嘅視覺體驗🎨,仲可以嘆住俯瞰維園、維港嘅風景🌇。我哋今次揀咗4 Courses Set Lunch ($538)💕。.♨️Deul Kkae - Juk用咗韓國當造特色蔬菜🥗、韓牛🐮、新鮮蜆肉🌊、同自家大米15小時以上烹調嘅傳統粥🍚。長時間慢煮,令到肉味、鮮味融入咗埋一齊👅,連米粒都變成綿滑嘅粥底,配埋麻油、米餅薄脆💕,好有韓式風味。.🫧Jili - Tang呢度菜係海鮮清湯配烤釜山鮑魚⚓️。海鮮清湯上面嘅泡沫好精緻😍,而且泡沫挺身,好啱同湯一齊飲,口感特別🫦。海鮮清湯味道好鮮味又有蔬菜嘅甜香😋。慢煮鮑魚口感啱啱好🥳,既軟身又彈牙。.🐮Jan Chi - Australia Wagyu Beef Homemade Carrot Purée其中一份套餐嘅主菜,我哋揀咗澳州和牛🐄配自家製紅蘿蔔蓉🥕。和牛配埋韓式燒烤醬味道好香🤩,甜香味、牛味、油脂香都好出,口感多汁💦。自家製蘿蔔蓉造型好可愛😝。.🐷Jan C
♨️Deul Kkae - Juk
🫧Jili - Tang
🐷Jan Chi - Slow Cook Jeju Pork Belly
另一道主菜,我哋揀咗36小時慢煮濟州黑毛豬五花🐖。五花肉嘅油脂感好香💥,好啱包蔬菜嘅食法,食到醃製蘿蔔嘅蒜香味🤤,而紫蘇葉嘅特色香味都好夾🍃。
🍱JinSu - Sung Chen
呢度菜用嘅飯,係用咗釜山自家農田種嘅珍珠米🇰🇷,煮到軟糯嘅口感好韓式。五種時令特色釜山伴菜好惹味😋,突出到每道菜色嘅自然鮮味,最特別係醃製生魚肚🎏,脆口又香口。而48小時鰻魚湯♨️真係超級足料,煮嘅鮮甜香味超濃郁👅,湯面頭仲有一啲魚嘅油脂香😍,高質。
☕️Coffee with a traditional Korea Snack
飲品可以揀茶或咖啡,一路飲嘢配埋小食好夾💕。小食係韓國傳統甜食🌼,味道似沙琪瑪甜甜香香🍬勁好食,好啱配埋飲品。
2024-01-20
2023-11-30 957 瀏覽
未試過🇰🇷韓式fine dining,呢日就帶埋朋友一齊見識一下,餐廳用上落地玻璃,邊食邊望睇住維港嘅風景🏞️~Deul Kkae - Juk呢碗粥入口綿滑、有鮮味👍🏻,原來用左超過15小時烹調而成,裡面嘅米係自家種植,香脆嘅飯焦片配粥食超夾~Jili - Tang🥣海鮮湯入口清爽,釜山鮑魚的鮮甜彈牙~Jan Chi - 澳洲和牛🥩澳州和牛口感嫩滑有肉汁,配埋香甜濃郁嘅自家製胡蘿蔔泥,味道更平衡🥕Jan Chi - 36小時慢煮濟州黑毛豬五花🐷慢煮嘅五花肉肉質特別鮮嫩多汁,自家烤肉醬令豬味更特出~JinSu - Sung Chen🍚珍珠米飯入口軟糯,原來係來自店主釜山嘅農田,配埋充滿魚香嘅48小時鰻魚湯同加五種時令釜山伴菜,真係每一啖都充滿釜山味😍Tea with a traditional Korea Snack🫖食完飯飲返杯傳統韓國茶搭配一道韓國小食,為是日韓式fine dining畫上完美句號🥰

Jili - Tang🥣
Jili - Tang

海鮮湯入口清爽,釜山鮑魚的鮮甜彈牙~

Jan Chi - 澳洲和牛🥩
Jan Chi - 澳洲和牛

Jan Chi - 36小時慢煮濟州黑毛豬五花🐷
Jan Chi - 36小時慢煮濟州黑毛豬五花

慢煮嘅五花肉肉質特別鮮嫩多汁,自家烤肉醬令豬味更特出~

JinSu - Sung Chen🍚

Jan Chi - 澳洲和牛
Jan Chi - 36小時慢煮濟州黑毛豬五花
3天前 0 瀏覽
~ 𝐎𝐨𝐮𝐥𝐢 ~ 𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧 𝐟𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠 ~🫶🏽 𝟗-𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬 𝐭𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 🫶🏽一次非常完美的韓式fine dining 體驗,餐廳位於銅鑼灣的Sugar+ 23樓,餐廳彩光一流,落地玻璃窗可以飽覽銅鑼灣的夜景,非常有情調及格調。餐廳主要的食材均由韓國引入,而且老闆在韓國自設農場,連大米都是他們自家種植的,於香港可為少見。在香港要不然就是吃炸雞還是部隊鍋或是韓國飯卷,比較少有韓國高級精緻料理,是日晚餐給我們相當大的驚喜。
🫶🏽 𝟗-𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬 𝐭𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 🫶🏽

一次非常完美的韓式fine dining 體驗,
餐廳位於銅鑼灣的Sugar+ 23樓,餐廳彩光一流,
落地玻璃窗可以飽覽銅鑼灣的夜景,非常有情調及格調。

餐廳主要的食材均由韓國引入,
而且老闆在韓國自設農場,
連大米都是他們自家種植的,
於香港可為少見。

在香港要不然就是吃炸雞還是部隊鍋或是韓國飯卷,
比較少有韓國高級精緻料理,是日晚餐給我們相當大的驚喜。
2023-03-06
2024-03-11 29 瀏覽
優雅寫意韓式午宴Deluxe 4 Course Lunch Menu✨Deul Kkae - JukTraditional Korean Porridge, Beef, Clam, Korean Seasonal Vegetable韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉、及自家大米15小時以上烹煮傳統粥綿密鮮甜的傳統粥作前菜,足料豐富,清甜暖胃✨Jili - TangGril Korean Snapper in Seafood Clear Soup灘鮮清湯配烤釜山鮑魚擺盤精緻,鮑魚吸收了高湯既精華,咀嚼後浸岀鮑魚之鮮,清湯感覺清新怡人✨Slow Cook Jeju Pork Belly Perilla Leaves, Homemade Barbecue Sauce36小時優煮滂州黑毛豬五花五花腩肥瘦均勻,肉嫩無比,配上自家制燒烤醬,卷著紫蘇葉一起細嚐,不油不膩✨Roasted Freshwater Eel Ginger Mashed Potato, Spicy Seafood Sauce烤釜山鰻魚不得了!鰻魚非常新鮮,烤至外層香脆,內裏肉質雪白鮮味,令人回味無窮✨JinSu - Sung C
優雅寫意韓式午宴
Deluxe 4 Course Lunch Menu

✨Deul Kkae - Juk
綿密鮮甜的傳統粥作前菜,足料豐富,清甜暖胃

✨Jili - Tang
灘鮮清湯配烤釜山鮑魚

36小時優煮滂州黑毛豬五花

✨JinSu - Sung Chen
5 Types Special Banchen
釜山自家農田珍珠米飯配48小時饅魚湯加五種時令特色釜山伴菜
充滿韓國特色的五種時令特色釜山伴菜,伴菜色彩繽紛,令人食慾大增

最後甜品奉上韓式糕點及熱玫瑰花茶作結,過了一個休閒寫意的下午☺️☕️

OOULI
📍銅鑼灣糖街31號 sugar plus 23 樓

2024-03-09 29 瀏覽
之前見Food Blogger介紹韓國Fine dining, 襯住朋友慶祝生日,就去試吓。遇上grand opening嘅promotion,$1,480有9道菜Tasting Menu,而且環境舒適,望住維園景觀,坐足3個鐘,happy meal!!每道菜嘅presentation都唔錯,食材豐富,煮法咩都有,韓國風味得嚟又有驚喜!服務好體貼專業,每上一道菜都仔細介紹,又有showmanship,nice!
人蔘雞
主菜-烤釜山鰻魚
2024-03-08
生日
OOULI 主打釜山精緻料理,所有食材均從韓國新鮮直送,資深韓籍主廚老闆用心炮製,以保留韓國最傳統風味。座落於銅鑼灣Sugar + 23樓居高臨下,開揚景觀可飽覽180度維港海景,難怪香港版「社内相親」都在此拍攝! 週未點了 oouli 4 course lunch set (每位𝐇𝐊$𝟓𝟑𝟖+10%) ,供應時間由12-2:30pm🍲Duel Kkae - Juk:韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉、及自家大米15小時以上烹調傳統粥,口感綿滑細膩,養生暖胃🐡Jili - Tang Grill Korean Snapper in Seafood Clear Soup: 泡泡海鮮清湯帶有清甜白蘿蔔香,烤釜山鮑魚厚肉爽身🥘Jan Chi Australia Wagyu Beef:三小片澳洲和牛油花均勻,口感軟嫩多汁,特製甘筍醬汁更係錦上添花🐟Jan Chi Roasted Freshwater Eel:烤釜山鰻魚微脆惹味,配薑辣味薯蓉,口感柔潤軟滑🍚JinSu - Sung Chen Busan Own Farm Rice with Eel Soup (5 Types special Ban

🍚JinSu - Sung Chen Busan Own Farm Rice with Eel Soup (5 Types special Banchen): 自家釜山珍珠米飯即場用韓式蒸飯機煮製,甜潤軟糯有彈性,配酸甜鹹辣皆有的韓式五小碟,及48小時慢煮鰻魚湯,很有家常菜的温暖感

🍶Coffee or Tea with a traditional snack: 可選熱咖啡/綠茶,及韓式甜點蜂蜜藥果作結尾

📍OOULI
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 23樓
(港鐵銅鑼灣站 E 出口, 步行約4分鐘)
2024-02-21 29 瀏覽
平時多數都係食西式Fine Dining,但其實韓國菜同樣地都有Fine Dining🥰餐廳位於銅鑼灣鬧市,高樓底設計,加上足夠採光🌞,令整間餐廳景觀開揚😍,加上寬敞空間,坐得舒適😝,很享受整體氛圍,落地大玻璃窗邊位置更可飽覽維園及海景🌊,令人賞心悅目☺️✨4 Course Lunch Set $538✨Deul Kkae - Juk以自家大米烹調15小時以上的韓式傳統粥🥣,配上韓國當造特色蔬菜、韓牛🐮、新鮮蜆肉配料,粥底綿滑濃稠🥰,帶有清甜海鮮鹹香味😗,加上香脆芝麻餅增加香口口感😎✨Jili - Tang- 海鮮清湯配烤釜山鮑魚以新鮮魚肉🐟熬造而成清甜湯底,清湯上的泡沫豐厚有層次👌🏻,底層白蘿蔔吸收湯底精華😋,清甜無渣,釜山鮑魚爽口彈牙😛✨Jan Chi- 澳洲和牛和牛油脂感重🐮,肉質軟腍,牛味濃郁😍,特製醬汁味道較為濃郁😗,更突出牛香,以甘筍醬汁🥕味道清甜,可平衡和牛油膩感🤣- 烤釜山鰻魚鰻魚外皮煎得香脆,魚肉嫩滑多汁🤤,肥美油脂豐富,味道鮮甜而不腥😈,底部薑蓉薯蓉🥔有驚喜,質地幼滑綿密😝,薑味濃厚但不會過分辛辣,愈食愈開胃☺️✨JinSu - Sung Chen- 釜山自家農田珍珠米

✨4 Course Lunch Set $538

✨Deul Kkae - Juk

✨Jili - Tang
- 海鮮清湯配烤釜山鮑魚

✨Jan Chi
- 澳洲和牛

- 烤釜山鰻魚

✨JinSu - Sung Chen
- 釜山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜
經過高壓蒸飯煲烹調後,米飯軟糯有嚼勁🍚,米香濃厚,鰻魚湯底鮮甜😗,五款時令小菜分別是醃漬蘿蔔乾、銀魚乾、黑豆果仁、醃紫蘇葉和番薯乾😝,味道偏辣惹味😂

✨Coffee or Tea with a traditional Korea Snack
藥果是韓國傳統宮廷點心之一,造成菊花🌻造型後油炸,表面加上蜂蜜,口感似扎實的沙琪瑪🤣

整個用餐體驗很舒服❤️,職員會細心地解釋每道菜,服務態度很好💯,係到靜靜地享受精緻午餐真係很放鬆👍🏻

📍 OOULI - 銅鑼灣
@oouli_

#justlingggxd_韓國菜
#justlingggxd_銅鑼灣
2024-02-19 39 瀏覽
韓式fine dining我真係未食過🙈今日多得朋友帶我嚟試吓lunch fine dine,首先環境好靚,仲可以望到維園🥳雖然係lunch,但每一道菜都會講解同埋都好精緻🌸*4 course lunch set $538pp**Deul Kkae - Juk*韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉及自家大米烹調15小時以上的傳統韓式粥。粥底綿滑濃郁,啖啖都係菜或者肉碎,非常足料食完之後亦都好暖胃。*Jili - Tang*海鮮清湯配烤釜山鮑魚,高湯打起泡泡,面頭加咗少少辣椒粉,鮑魚彈牙,下面有蘿蔔超級清甜冇渣。*Jan Chi*澳洲和牛淋上肉汁再配上甘筍汁解膩。略嫌少少過熟,但係肉質依然保持唔靭有牛味。36小時慢煮濟州黑毛豬五花,有蘿蔔同埋紫蘇葉加埋辣醬一齊食,啱啱好平衡油膩感。如果就咁食黑毛豬就會食到豬油香味。*JinSu - Sung Chen*用壓力煲煮成嘅釜山自家農田珍珠米飯將飯入面嘅甜味逼出,加5種時令特色伴菜非常開胃。最後飲埋48小時熬製嘅鮮甜鰻魚湯非常滿足。最後會有茶同埋韓式餅乾做一個完美嘅句號。

*4 course lunch set $538pp*

*Deul Kkae - Juk*

*Jili - Tang*

*Jan Chi*

*JinSu - Sung Chen*

最後會有茶同埋韓式餅乾做一個完美嘅句號。
情人節餐即時評價今日我同我女朋友揀咗銅鑼灣嘅呢間韓式Fine dining 餐廳試一試我哋準時晚上8:30到但係餐廳仲未做完上一轉6:30嘅客人之後我同其他客人等咗半個鐘頭去到九點先入座我自問同我女朋友都食咗唔少間 Fine dining 餐廳但係呢一間都算稱得上其中一二差嘅一間一開始睇到個餐牌嘅時候見到佢1480 一位我覺得佢收得呢個價錢都應該有返咁上下期待但係都睇得出呢間餐廳好多唔細心嘅位例如呢個1480嘅價錢係佢哋開業2022年做嘅一般有心搞節日餐廳嘅餐牌都會再重新設計過但係冇諗過佢直頭用返2022年嗰一張仲有好多裝飾上都仲用緊聖誕節嘅裝飾每一味菜中間相隔嘅時間係大概15去到20分鐘咁耐但係講緊呢啲都係頭盤中間嘅肉類都煮得真係偏耐咬起嚟啲口感好差佢哋一啲自稱好signature嘅嘢食無論賣相定係口感定係味道都睇唔出有咩咁特別食完成餐飯,你都唔會覺得特別飽雖然果腹感從來都唔係Fine dining 考慮嘅因素之一但係你味道做得唔好份量就要做返足啲但好可惜佢兩樣都做得唔好上到主菜我唔問個侍應都唔知原來有一味菜係漏咗上俾我哋仲要係我期待嘅人蔘雞湯飯最後經理只係扣返10%嘅Server
情人節餐即時評價

咬起嚟啲口感好差
佢哋一啲自稱好signature嘅嘢食
無論賣相定係口感定係味道
都睇唔出有咩咁特別
食完成餐飯,你都唔會覺得特別飽
雖然果腹感從來都唔係Fine dining

係漏咗上俾我哋
仲要係我期待嘅人蔘雞湯飯
最後經理只係扣返10%嘅Server charge俾我哋

但係要讚嘅係啲員工態度係幾好嘅
都好有禮貌,同埋有問必答
但係比我感覺上成餐飯就係佢哋用態度

所以都要嗱嗱聲搭返的士返去
成件事好急趕地完成

希望大家唔好嘥錢錢去試呢間餐廳
因為呢個價位的確有更加更好嘅選擇

都祝大家情人節快樂!
(P.S. 我女朋友都算幾鍾意影fine dining嘢食嘅人
但係我哋今日都冇乜邊幾張相影得落手
啲賣相真係唔係好吸引)
2024-02-14
情人節
2024-02-10 35 瀏覽
一直都好鍾意食韓國菜,但韓式Fine Dining就真係第一次食,餐廳座落於Sugar + 23樓,景觀靚采光足令成個環境好開揚舒適,坐窗邊位仲可以望到海景同維園,用餐體驗upupup*\(^o^)/*𝐇𝐊𝐃 𝟓𝟑𝟖 𝐟𝐨𝐫 𝟒 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬-Deul Kkae -Juk第一道上既係用韓國自家大米烹調左15小時以上既傳統粥,裏面有韓國當造既特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉…所以味道非常鮮甜而且好棉,仲有片香脆既飯焦米餅(っ˘ڡ˘ς)-Jili -Tang海鮮清湯配烤釜山鮑魚鮑魚鮮甜爽口彈牙唔會韌,而清湯亦好鮮甜但對鍾情濃稠湯既我黎講過於寡淡🤣-Jan Chi36小時慢煮濟州黑毛豬五花完美既肥瘦相間加上Q彈既豬皮,沾上BBQ醬再用芝麻葉醃蘿卜包裹住,口感層次豐富又解膩烤釜山鰻魚底部既薑蓉薯蓉好驚喜,幼滑軟棉而且薑味好濃烈,而烤白鰻本身調味比較單純所以好睇品質,入口冇腥味且鮮甜,食落肥美油脂豐富,尤其是魚皮有嚼勁膠質滿滿,沾少許海鮮醬已非常好食💯-JinSu -Sung Chen釜山自家農田珍珠米飯48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜鰻魚湯清香鮮甜,飲落暖胃幾舒服,幾鐘意食佢地既珍珠米,好香米味

𝐇𝐊𝐃 𝟓𝟑𝟖 𝐟𝐨𝐫 𝟒 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬

-Deul Kkae -Juk

-Jili -Tang
海鮮清湯配烤釜山鮑魚

-Jan Chi
36小時慢煮濟州黑毛豬五花

烤釜山鰻魚

鰻魚湯清香鮮甜,飲落暖胃幾舒服,幾鐘意食佢地既珍珠米,好香米味而且米質粘性強食落糯糯地,加入伴菜做伴飯食更添風味😋

最後上埋韓國傳統小食同茶做結尾💕
📍好耐之前已經mark低咗呢間韓國菜fine dinning,真係未食過主打釜山菜嘅餐廳!用落地玻璃有靚景打卡。今次lunch揀咗4 courses set lunch ($538),店員都會好細心為我哋介紹送上嚟嘅每一道菜。Deul Kkae - Juk韓國傳統粥超過15小時烹調,材料仲用上當造特色蔬菜、韓牛同新鮮蜆肉,粥上面再加埋麻油,非常濃稠。Jili - Tang第二道菜海鮮湯上面再加上泡沫,再配埋釜山鮑魚。呢個海鮮湯入口清甜,鮑魚彈牙又新鮮。Jan Chi主菜分別可以揀澳洲和牛、濟州黑毛豬五花同烤釜山鰻魚,我揀咗澳洲和牛,一上菜嗰陣真係覺得擺碟好靚!牛味香濃再配埋帶微辣黑椒汁好好食!另外份濟州黑毛豬五花係用咗36小時慢煮,食落入口即化,再包埋蘿蔔同紫蘇葉嚟食,完全唔會覺得肥膩。JinSu - Sung Chen 店主用釜山嘅農田珍珠米,再以特製壓力煲煮成,飯粒口感煙韌。鰻魚湯就用咗48小時熬製,配埋飯做湯飯食好香。另外仲會有五種時令特色釜山伴菜自由配嚟食。最後仲可以揀返一款coffee/tea搭配一道韓國傳統甜食餅,望住個靚景一路傾偈真係超舒服!

JinSu - Sung Chen
店主用釜山嘅農田珍珠米,再以特製壓力煲煮成,飯粒口感煙韌。

初嘗韓式 Fine Dining 坐得十分舒適這個價錢的確有一大部分是為了觀賞維港景色若想在特別日子作慶祝又唔想吃西餐/omakase 的話可以考慮一下這些 ~‧˚₊ ៸៸✧ 4-courses lunch | 538𓏸 Deul Kkae - Juk由韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉、自家大米 15 小時以上烹調傳統粥配上面頭的脆米餅、十分美味𓏸 Jili - Tang海鮮清湯配烤釜山鮑魚將海鮮清湯打成泡沫湯頭十分清甜,內裡還有煮得十分軟腍沒有絲的蘿蔔、再配上烤釜山鮑魚賣相和味道一流! 𓏸 Jan Chi烤韓國項級1++韓牛賣相十分精美韓牛的牛味更為濃郁配上甘筍汁,十分美味~烤釜山鰻魚個人更喜歡這道主菜 ~鰻魚已經烤得很好吃而配菜是加入薑汁的薯蓉及香辣的海鮮汁味道很特別! 𓏸 JinSu - Sung Chen由釜山自家農田珍珠米飯配 48 小時鰻魚湯加五種時命特色釜山伴菜珍珠米飯會當場在你面前用壓力煲煮,吃下去飯粒粒粒分明、很是煙靭鰻魚湯很清甜 ~配上一旁的五種釜山伴菜一起吃𓏸 Coffee or Tea with a traditional Korea Snack餐點完成後還有T
初嘗韓式 Fine Dining
坐得十分舒適
這個價錢的確有一大部分是為了觀賞維港景色
若想在特別日子作慶祝
又唔想吃西餐/omakase 的話
可以考慮一下這些 ~

‧˚₊ ៸៸
✧ 4-courses lunch | 538

𓏸 Deul Kkae - Juk
配上面頭的脆米餅、十分美味

𓏸 Jili - Tang
海鮮清湯配烤釜山鮑魚
將海鮮清湯打成泡沫
賣相和味道一流!

𓏸 Jan Chi
烤韓國項級1++韓牛
賣相十分精美
韓牛的牛味更為濃郁
配上甘筍汁,十分美味~

烤釜山鰻魚
個人更喜歡這道主菜 ~
鰻魚已經烤得很好吃
而配菜是加入薑汁的薯蓉及香辣的海鮮汁
味道很特別!

𓏸 JinSu - Sung Chen
鰻魚湯很清甜 ~
配上一旁的五種釜山伴菜一起吃
JinSu - Sung Chen

餐點完成後還有Twining Black Tea 及韓國傳統小點 — 油蜜菓
口感有點像沙其瑪

‧˚₊ ៸៸