Al Forno 係大家打卡熱店經常見到佢既signature 菜式,咁岩朋友想試一下我成日話好食嘅Croffle,所以拉埋佢晚餐時間二訪。對上一次日間時間試過佢地Tea Time 前先有既名物-鹹牛肉炒蛋花生醬牛窩夫🤤食到舔舔脷。可惜因為成日獨家村得一個人去打卡,餐牌上仲有好多名物未試到帶點遺憾離去。加上夜晚同日頭嘅餐點好唔同,今轉拉多個朋友嚟穩陣。.AngBur 💲148⭐️4/5夜晚嘅牛窩夫都係鹹點選擇,無甜版本。先試比較多人推介嘅🥐牛肉漢堡。餐牌上面好清晰咁寫低呢份漢堡既配搭-安格斯漢堡配蕃茄芝士酸青瓜同脆煙肉。漢堡都唔算好大份,但係材料十足,賣相亦都好打卡able. 牛窩夫keep到一貫優質水準,醬汁豐富食落去邪惡但滿足。.Beijing Pizza 💲148⭐️3.7/5其實Al Forno 係靠做手工薄餅起家。佢地本身係蘇豪區做左好多年主打賣手工薄餅,約滿後先轉戰更加就腳既銅鑼灣。佢地薄餅有好多選擇,諗左好耐先決定試下呢款北京烤鴨胸Pizza。好少見長方型版本Pizza🍕。批身塗左我一向喜愛厚厚既烤鴨醬🤤 面加芝士同鴨胸同京蔥,餅底有咬口幾好味。美中不足係鴨胸份量偏少芝士唔算
AngBur 💲148
⭐️4/5
Beijing Pizza 💲148
⭐️3.7/5
其實Al Forno 係靠做手工薄餅起家。佢地本身係蘇豪區做左好多年主打賣手工薄餅,約滿後先轉戰更加就腳既銅鑼灣。佢地薄餅有好多選擇,諗左好耐先決定試下呢款北京烤鴨胸Pizza。好少見長方型版本Pizza🍕。批身塗左我一向喜愛厚厚既烤鴨醬🤤 面加芝士同鴨胸同京蔥,餅底有咬口幾好味。美中不足係鴨胸份量偏少芝士唔算好澎湃係輕巧版,無想像中咁咁邪惡。
Al Forno Tiramisu 💲68
⭐️3.8/5
晚市甜品選擇比想像中少,淨係得三款自家製甜品:Brownie + 椰子雪糕/Basque Burnt Cheese Cake同Tiramisu。Tiramisu 係呢到既Signature Item,無懸念下揀左呢款。口感比一般既輕盈不會過甜,手指餅蛋糕將咖啡酒索得滿滿,食到有酒同咖啡香。比想像中大份輕盈,連平日極少食甜野既朋友大讚好好味。
飲品:
1️⃣Ice Age - 菠蘿、西柚、熱情果、青檸梳打 💲78
2️⃣Flamingo - 菠蘿、小紅莓、檸檬、石榴梳打 💲88
3️⃣支裝手工啤 💲58(happy hour)
夜晚無咖啡轉為賣酒。可惜我唔飲酒。非酒精類飲品都好多選擇。花多眼亂唯有叫餐廳推薦。叫左兩款Mocktail ,朋友就叫手工啤。我自己鍾意杯Flamingo多d,除左因為顏色鮮艷,甜中帶點點酸我幾鍾意。Ice Age 就偏酸系特飲。
總結:雖然坊間唔少輕食店都有提供Croffle,但用佢做主食仲要整得有誠意既既餐廳唔多。佢地既手工pizza 有特色,可以encore。晚市同早市試到既野好唔同,大家可以分開兩個時間黎試下。
不專業食評 nei.foodie
支裝手工啤