2022-02-02 1118 瀏覽
終於到了老虎🐯年的日子,先祝大家心想事成,身體健康,多吃也不會胖!幾天假期除了🧧拜年以外也是相約朋友見面的時候~這天就來分享一間非常適合與伴侶、朋友來到chill一下的餐廳~ 迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬 $98/ 3件先來一份前菜醒醒胃🤪 吧!迷你蟹餅size適中,做得外皮酥脆內裡鬆軟,切開發現滿滿的🦀蟹肉絲,真材實料有驚喜🤩 底部配上份量剛好的蒜香蛋黃醬,味道很配很好吃!捨不得一口吃光呢~怕膩了嗎?旁邊味道清新的沙律菜🥬跟車厘茄正好把膩感中和,剛剛好👌🏻鹹牛肉炒蛋流心花生醬牛窩夫 $88絕對是為了這個而來的一度菜😍,皆因之前看到網上💻的相片而一直收藏著,今天來到一定要吃到這個💪🏻賣相太吸睛👀,花生醬會另外附上,讓客人自行倒入花生醬,又是拍照📸的好時候!店家的「牛窩夫」其實就是croffle啦,香脆又充滿🧈牛油香的口感跟味道,一直覺得比分開🥐牛角酥和窩夫🧇更好吃這次除了是鹹食以外還是一個港式fusion來的~ 鹹牛肉炒蛋🥚一般會配搭麵包🍞但這次配搭croffle同樣出色,炒蛋有蛋汁💦不會太乾鹹牛肉沒有用太多令鹹味不會太重,多重口感又有層次,👍🏻出色;花生醬幼滑又充滿花生🥜香,把整體味道增潤了

迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬 $98/ 3件
先來一份前菜醒醒胃🤪 吧!

鹹牛肉炒蛋流心花生醬牛窩夫 $88
這次除了是鹹食以外還是一個港式fusion來的~ 鹹牛肉炒蛋🥚一般會配搭麵包🍞但這次配搭croffle同樣出色,炒蛋有蛋汁💦不會太乾鹹牛肉沒有用太多令鹹味不會太重,多重口感又有層次,👍🏻出色;花生醬幼滑又充滿花生🥜香,把整體味道增潤了不少,絕對是神來之筆🖌!

白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿 $138(午市套餐)
除了牛窩夫,我們還點了一份set lunch,可以選意粉及餐湯或手做🍕薄餅,價錢亦相宜
擺盤同樣吸引,有掛滿🧄蒜蓉碎的意粉、大蝦🦐跟大片風乾火腿,入口如想像中帶重重的蒜香,未必每位都能接受但作為「蒜粉」的我實在大推🙌🏻;意粉軟硬度適中掛汁力強,還有滿口的橄欖油香,反之🥂白酒味就相對較弱,蝦球爽口鮮甜風乾火腿又不會過鹹,在我來說是很滿意😌這個味道

周打蜆湯(午市套餐跟配)
進餐那天的午市套餐奉送周打蜆湯,意想不到這個也是非常有水準😉,濃稠的白湯內有滿滿的蜆肉、薯仔🥔等食材,蜆肉新鮮湯頭滿有海鮮味

Dirty Chocolate $58(只提供熱飲)( + $30 午市套餐加配)
Latte Tiramisu $58(只提供熱飲)
美食滿檯,當然也要有飲品🥤配襯
點一份午市套餐可以優惠價加配杯特飲,跟朋友分吃點了同樣eye-catching😎的Dirty Chocolate跟Latte Tiramisu
喝過太多次令人失望的熱朱古力,幸好這裡的沒有這個問題😚 表面有灑上可可粉的奶泡跟黑白朱古力碎,以半瀉的造型示人非常打卡✨ 入口即感受到幼滑的奶泡跟濃郁微甜的朱古力🍫香,恰到好處不太膩
另一款同樣造型滿分💯,latte的咖啡味偏nutty,算是我喝過的同款飲品中😋最好喝的;上面放了一條滿佈mascarpone cheese🧀跟可可粉但還脆口的手指餅,像Tiramisu感覺很好,兩款一同享用感覺就像吃甜品🍰~

布朗尼配椰子雪糕 $50
提拉米 $68
想吃巴斯克芝士蛋糕🎂可惜這天來到的時候已經賣光😩了 就改吃另外兩款甜點
Tiramisu屬於店家🌟signature food,份量大賣相還不錯的💕,浸過咖啡酒的手指餅表面鋪了滿滿的Mascarpone芝士,入口軟滑,酒香咖啡☕️香跟芝味三者並重,味道香濃互不搶味,甜而不膩拿捏得恰到好處😊,手指餅還能保留到香脆令口感變得豐富,不愧是招牌✌🏻
另一款布朗尼帶有非常紥實、帶些微苦澀回甘的黑朱古力味,愛❣️朱古力人士必定喜歡,配上清爽軟滑,夾雜椰子🥥絲以加強口感的椰子雪糕🍦,一黑一白的造型已經漂亮,兩者味道也是相當匹配又好吃,為這餐帶來非常圓滿的句號🥳

店家處於介乎灣仔與銅鑼灣交界且並非人流最旺的位置,反而帶有該區少有的🤫寧靜感
餐廳裝潢走工業風🏭設計,映入眼簾的除了有水泥風的牆壁地板與及🪵木色系的餐桌座椅之外,還有一系列的藝術擺設、畫像🖼,充滿特色
咖啡店前身為意大利🇮🇹餐廳,餐單以意大利菜為主,價格💰親民,這天試過這麼多美食、飲品跟甜品也是非常出色跟滿意,開始期待下次再訪又會有什麼樣的驚喜🤤了
2022-01-25
2022-06-12 63 瀏覽
灣仔嘅🌟Al Forno Cafe and Bar🌟,係有特色牛窩夫🧇嘅良心小店💛,同時提供意粉🍝、手工Pizza🍕、小食,仲有得飲酒🍹,夠晒Chill!🥰🦀自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬 $98迷你蟹餅炸到外脆內綿,一咬啲鮮味就爆晒出嚟,係好正嘅餐前小食!🤩🍳牛油果煙三文魚配太陽蛋牛窩夫 $118流心煎蛋🍳、煙三文魚🧡、牛油果🥑呢個無敵配搭,加埋香脆可口嘅牛窩夫🧇,成件事就好似一個變奏版嘅All Day Breakfast咁,豐富又好味!😇🍔安格斯漢堡配蕃茄芝士酸青瓜脆煙肉牛窩夫 $148以酥脆嘅牛窩夫取代漢堡包🍔,而脆煙肉🥓同埋酸青瓜🥒就拮喺上面,勁有創意!🥩牛肉同埋🧀爆芝嘅醬汁,風味夠晒濃厚!😘💛抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫 $118嘩!賣相好靚又吸引!😍倒插嘅雪糕筒下面係大量嘅Cream,仲有甜美嘅紅豆🫘及抹茶雪糕🍵,而下面就係Signature嘅牛窩夫🧇,甜美可口,有賣相又好味道,正到爆!🥰🍰巴斯克焦香芝士蛋糕 $55香濃綿密嘅芝士香糕,加埋焦香嘅外層,香上加香,nice!😇🤎Latte Tiramisu $58成件Tiramisu插入杯Latte飲又得,分開食又得,勁有特色!😚🍹Ice

🦀自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬 $98

🍳牛油果煙三文魚配太陽蛋牛窩夫 $118

🍔安格斯漢堡配蕃茄芝士酸青瓜脆煙肉牛窩夫 $148

💛抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫 $118

🍰巴斯克焦香芝士蛋糕 $55

香濃綿密嘅芝士香糕,加埋焦香嘅外層,香上加香,nice!😇

🤎Latte Tiramisu $58

🍹Ice Age $78

由菠蘿🍍、提子🍇、熱情果、青檸組成,酸酸地仲幾爽,🍊件橙仲切得好靚!☺️
呢間位列頭十位嘅良心意大利餐廳主打手工pizza 意粉 Tiramisu 仲有croffle店內擺咗好多熊仔模型 博物館咁打卡一流自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬 $98蟹餅外層炸得好酥脆 裡面係滿滿嘅蟹肉咬落外脆內軟 配埋個蛋黃醬幾唔錯厚切薯條配松露醬 $68薯條同樣係外脆內軟 厚切比較有質感松露醬好香 不過食到底好多鹽粒 有啲鹹鹹牛肉炒蛋配流心花生醬牛窩夫 $88一埸黎到又點可以唔試佢地嘅招牌croffle呢款配搭超特別 又鹹又甜咁 結果係出乎意料地好食窩夫即叫即做口感十足 炒蛋超巨型 賣相味道都滿分牛油果煙三文魚配太陽蛋牛窩夫 $118叫左新奇刺激嘅鹹牛肉croffle 梗係要叫返個穩陣野平衡返 creamy 牛油果配煙三文魚 呢個配搭當然係冇得輸白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿 $158用上我最愛嘅扁意粉 口感一流al dante蝦肉份量唔少 而且爽口彈牙 鹹香惹味提拉米蘇莓莓牛窩夫 $78試完兩款鹹croffle 再試埋甜嘅 各有特色我特別鍾意個椰子雪糕 又香又滑  另外加入咗肉桂 令成個味道多咗個層次髒髒朱古力 $58呢杯用上幾種唔同嘅朱古力泡製無論係賣相同味道都同樣出色法國玫瑰朱古力
呢間位列頭十位嘅良心意大利餐廳
朋友呢杯相對冇我果杯咁濃郁
如果玫瑰味同朱古力再平衡啲就更好
2022-06-06
2022-06-07 208 瀏覽
呢間位於銅鑼灣嘅Cafe and bar,早於3月已經決定要試,不幸地遇上第五波疫情要禁晚市,最終嚟到6月才能到訪難得嚟到當然要瘋狂少少,小食、主食、甜品同酒精飲品樣樣有啲小食就點了以下幾款:▶️厚切薯條配松露醬▶️爆谷雞粒配香辣醬▶️Al Forno 雞翼 (水牛城)▶️自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬 - 小食類各有特色,我自己就最鍾意水牛城雞翼同蟹餅。水牛城雞翼外皮香脆,味道酸酸辣辣。而自家製迷你蟹餅,一客3件,外層香脆,內裡滿滿嘅蟹肉,點上蛋黃醬更加惹味主食又點了以下幾款:▶️白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿 - 上枱時已聞到香濃嘅蒜香味,大大隻蝦碌,集賣相同味道於一身▶️墨魚汁意粉配帶子 蟹肉 蟹籽 - 墨魚汁香味濃郁,而蟹籽鋪滿了帶子上,食落會有不同口感同味道▶️Al Forno pizza (始祖) - 點呢款pizza 係因為「貪心」,咩材料都有,滿足晒所有口味,而批底亦做到香脆可口甜品點了3款:▶️意大利芝士莓莓牛窩夫 - 以牛窩夫做點品嘅底,再鋪滿意大利芝士、草莓同藍莓,雙莓嘅酸味反而可以消除飽滯感▶️抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫 - 雪糕搭外觀非常靚,由底而上疊起,外脆內酥的牛窩夫,茶味香濃的抹茶雪糕、

難得嚟到當然要瘋狂少少,小食、主食、甜品同酒精飲品樣樣有啲

小食就點了以下幾款:
▶️厚切薯條配松露醬
▶️爆谷雞粒配香辣醬
▶️Al Forno 雞翼 (水牛城)
▶️自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬

主食又點了以下幾款:

甜品點了3款:

▶️抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫 - 雪糕搭外觀非常靚,由底而上疊起,外脆內酥的牛窩夫,茶味香濃的抹茶雪糕、軟綿清甜的紅豆、鬆軟的忌廉,脆皮雪糕筒,口感豐富,味道又好,打卡必點

▶️Latte Tiramisu - 特別在咖啡上面的手指餅芝士,將手指餅浸落咖啡度,充滿tiramisu味道,撈勻飲一啲都唔會膩。一杯latte有兩重味道

最後就飲品有很多選擇,試了幾款好啱夏天嘅cocktail 同mocktail

▶️One and All (Strawberry, Lime, Ginger Ale)
▶️Mojito (Havana Rum, Mint, Lime, Sugar, Soda)
▶️Margarita (Tequila, Cointreau, Lime Juice)
▶️Fruit Punch (Pineapple, Orange, Passion Fruit, Grenadine, Soda)

總結:小店嚟講,食物有質素有誠意不在話下,最值得一提就係店內劃有酒吧區,提供各式各樣嘅酒精類飲品,可以約埋三五知己把酒談歡!

• 自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬
  • 白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿
放工嚟到銅鑼灣食飯,揀咗呢間西餐,So far食咗幾樣嘢都好食!咁啱坐咗喺窗邊,呢晚又唔係好熱,感覺都幾chill😍🔸松露烤蘑菇Pizza Pizza啖啖芝士,好重松露香味😍松露愛好者不要放過😝而且食得出係手工Pizza,批底唔會好厚,剛剛好!🔸白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿好香蒜香味的意粉😍蝦都幾新鮮,份量適中👍🏻🔸自家迷你蝦餅配蒜香蛋黃醬蝦餅細細件配蛋黃醬都幾Match,外層夠晒脆,好好食😝🔸鹹牛肉炒蛋配流心花生醬牛窩夫呢個窩夫嘅配搭幾特別,有鹹有甜,而且分開兩層夾住食,有啲似三文治🥪😜🔸TiramisuTiramisu 賣相好靚,味道就正常發揮啦😌🔸伯爵水果茶配玫瑰士多啤梨呢杯係最鍾意既🥰有玫瑰香味,食完啲咁Heavy既野,飲返呢個好清新,清咗頭先嘅油膩!可以話暫時係我喺餐廳飲過最好飲嘅水果茶😍🔸Flamingo Mocktail📍#AlFornoCafeandBar (#銅鑼灣美食)銅鑼灣告士打道218號地舖

🔸松露烤蘑菇Pizza

🔸白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿
好香蒜香味的意粉😍蝦都幾新鮮,份量適中👍🏻

🔸自家迷你蝦餅配蒜香蛋黃醬
蝦餅細細件配蛋黃醬都幾Match,外層夠晒脆,好好食😝

🔸鹹牛肉炒蛋配流心花生醬牛窩夫

🔸Tiramisu
Tiramisu 賣相好靚,味道就正常發揮啦😌

🔸伯爵水果茶配玫瑰士多啤梨

🔸Flamingo Mocktail

📍#AlFornoCafeandBar (#銅鑼灣美食)
銅鑼灣告士打道218號地舖

• 鹹牛肉炒蛋流心花生醬牛窩夫
  • 鹹牛肉炒蛋配流心花生醬牛窩夫
4天前 0 瀏覽
係openrice 見到呢間幾多like,於是心血來潮想試下,竟然又比我walkin成功,雖然係坐bar 枱位置,但都冇所謂如果大家想坐得舒服d,記住提早book 位呢間餐廳野食係好打卡ABLE,我推介咸牛肉炒蛋花生醬牛waffle
如果大家想坐得舒服d,記住提早book 位

呢間餐廳野食係好打卡ABLE,我推介
咸牛肉炒蛋花生醬牛waffle
  • Al Forno Tiramisu
  • 鹹牛肉炒蛋流心花生醬牛窩夫
5天前 0 瀏覽
呢一間係銅鑼灣嘅西餐廳🍴個人認為最出色一定係佢哋嘅牛窩夫🧇🥐平時多數都係食開甜嘅 但呢一款鹹牛肉炒蛋配流心花生醬真係幾唔錯 鹹鹹甜甜 有啲似食緊蛋牛治咁 好特別😎
近來知道有一間銅鑼灣餐廳「Al Forno Cafe and Bar」推出了一系列的牛角窩夫、新派咖啡等…當然約埋朋友一齊去食!餐廳以水泥牆為主,帶點工業風,更採用開放式設計,令人感覺更開揚,更自在!他們收藏了不少Bearbrick Figure,真係讓人目不暇給,嘆為觀止!玫瑰蜜糖泡沫咖啡 賣相精緻的天馬拉花,加上玫瑰花瓣裝飾,真係有種不捨得破壞這美麗嘅拼圖!咖啡入口細緻順滑,淡淡玫瑰幽香,香甜怡人。自家雪糕配Mocha Mocha咖啡上加上自家製朱古力雪糕,更有倒轉雪糕筒,賣相精緻吸引,朱古力味軟滑香濃,一飲愛上。Al forno水牛城雞翼水牛城雞翼炸得鬆脆香口,加上酸香微辣的醬汁,層次豐富,非常惹味,旁邊更有爽脆西芹、酸甜沙律醬在旁,更添口感。自家製迷你肉丸配芝士蕃茄醬芝士爆棚的蕃茄醬肉丸,一篤一拉,強勁拉絲效果即時令人胃口大開,迷你肉丸入口肉汁豐富,味道酸甜,芝味濃郁而不油膩。卡邦尼意粉配流心溫泉蛋卡邦尼意粉加上流心溫泉蛋,輕輕一刺,即流出香滑蛋醬,跟卡邦尼意粉混合,更顯香滑味濃,柔滑豐盈,溫和地攻佔我嘅味蕾。提拉米莓莓牛窩夫即叫即做牛窩夫加上片片草莓及提拉米芝士,還有順滑朱古

玫瑰蜜糖泡沫咖啡
咖啡入口細緻順滑,淡淡玫瑰幽香,香甜怡人。

自家雪糕配Mocha

Al forno水牛城雞翼

自家製迷你肉丸配芝士蕃茄醬

卡邦尼意粉配流心溫泉蛋

提拉米莓莓牛窩夫
即叫即做牛窩夫加上片片草莓及提拉米芝士,還有順滑朱古力雪糕球,食起來上層香甜軟滑,下層鬆脆酥香,難怪來到都必點牛窩夫。
呢度環境好舒服,今次坐吧枱位~仲可以睇住店員整嘢飲,見到都幾乾淨衛生~呢到加分餐廳裝修好靚,放咗好多Bearbrick,可以一飽眼福😎自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬 $98蟹餅外層炸得好酥脆,炸粉唔厚薄薄地一層入面放滿蟹肉絲,味道濃郁配埋蛋黃醬一齊食好夾🤪爆谷雞粒配香辣醬 $78雞粒係爆谷size,份量都幾多炸粉好簿,表面微微辣~我覺得雞肉偏瘦,感覺上健康啲🤣但肉質出奇地鮮嫩,我覺得個微辣醬幾好食😜鹹牛肉炒蛋配流心花生醬牛窩夫 $88呢個係Signature💓一定要試呀!一心係衝住呢樣黎,期待咗好耐🥰果然無令人失望💯味道咸咸甜甜,但係唔會覺得奇怪,意外地好夾會額外比多一杯仔花生醬,自己可以控制落幾多入面嘅鹹牛肉可以中和花生醬,食落好creamy,唔會太膩~花生醬迷必試😎安格斯漢堡配蕃茄芝士酸青瓜脆煙肉牛窩夫 $148Present好靚💕 材料好豐富💕呢度嘅Croffle係用25%牛油製成酥皮牛角包,再熱壓成窩夫形狀,所以係超級酥脆鬆化👍🏻入面嘅牛肉漢堡好厚~牛味重得黎夠juicy塊酸青瓜好爽脆,唔會過酸,另外我哋加咗煎炒洋蔥, 所以個口感更加豐富,同埋食落唔膩😎墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹子 $
餐廳裝修好靚,放咗好多Bearbrick,可以一飽眼福😎

自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬 $98
蟹餅外層炸得好酥脆,炸粉唔厚薄薄地一層
入面放滿蟹肉絲,味道濃郁
配埋蛋黃醬一齊食好夾🤪

爆谷雞粒配香辣醬 $78
雞粒係爆谷size,份量都幾多
炸粉好簿,表面微微辣~

鹹牛肉炒蛋配流心花生醬牛窩夫 $88
呢個係Signature💓一定要試呀!
一心係衝住呢樣黎,期待咗好耐🥰
果然無令人失望💯
味道咸咸甜甜,但係唔會覺得奇怪,意外地好夾
會額外比多一杯仔花生醬,自己可以控制落幾多

安格斯漢堡配蕃茄芝士酸青瓜脆煙肉牛窩夫 $148
Present好靚💕 材料好豐富💕
入面嘅牛肉漢堡好厚~牛味重得黎夠juicy

墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹子 $168
一上枱已經聞到墨魚汁嘅香味,意粉質地彈牙
帶子好大粒,上面仲鋪滿左蟹子,又靚又好食
蟹肉好鮮甜,撈埋意粉一齊食好正~大滿足💓

Latte Tiramisu $58
鋪上滿滿mascarpone cheese嘅手指餅掛在杯上,好得意好靚,最啱打卡🤪
咖啡夠熱,酒味都出,可以將手指餅浸落去,索滿濃濃咖啡味~好正💕💕

Dirty Chocolate $58
髒髒朱古力一向顏值都好高,呢杯都好靚~
用咗幾種唔同嘅朱古力,唔會太甜,飲落順滑,不錯不錯🥰

總結無論環境定係食物都值得去試吓~
餐廳都幾full,建議預先訂位😎

Al Forno Cafe and Bar (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道218號地舖
2022-06-14 0 瀏覽
估唔到咸牛肉炒蛋同花生醬又幾夾🤣🤣🤣但croffle唔夠香脆😝𝐿𝒶𝓋𝒶 𝓅𝑒𝒶𝓃𝓊𝓉 𝒷𝓊𝓉𝓉𝑒𝓇 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝓈𝒸𝓇𝒶𝓂𝒷𝓁𝑒𝒹 𝑒𝑔𝑔𝓈 𝒶𝓃𝒹 𝒸𝓇𝑜𝒻𝒻𝓁𝑒 炒蛋流心花生醬牛窩夫 HK$88𝐿𝒶𝓉𝓉𝑒 𝓉𝒾𝓇𝒶𝓂𝒾𝓈𝓊 HK$58食物💛💛💛💜💜環境💛💛💛💛💜 服務💛💛💛💛💜 打咭指數💛💛💛💛💜回頭指數💛💛💛💜💜

𝐿𝒶𝓉𝓉𝑒 𝓉𝒾𝓇𝒶𝓂𝒾𝓈𝓊 HK$58

食物💛💛💛💜💜
環境💛💛💛💛💜
服務💛💛💛💛💜
打咭指數💛💛💛💛💜
回頭指數💛💛💛💜💜
如果想吃韓國大熱的牛窩夫,有間位於銅鑼灣的 Cafe and Bar 推薦大家。Al Forno Cafe and Bar - 日間是Cafe,晚上則是可以和朋友喝一杯聊天的酒吧其實這間我之前有來吃過,除了對美食有印象深刻外,便是整間餐廳放滿 Bearbrick今次用餐坐吧桌位置,可以近距離看到飲品的製作過程呢!首先點了一個 - 甜薯薯條 配肉桂蜜糖醬 ($68)甜薯較為粗身,外脆內軟。本身自帶甜味,再沾甜甜的醬更惹味。不是 Happy Friday 的關係,和朋友都只是點咖啡。鮮奶配濃縮咖啡冰波 ($52) & 玫瑰蜜糖泡沫咖啡 ($52) 前者 Expresso 很易入口,所以加少許鮮奶已足夠,朋友說兩者分開來喝也可以呢後者不知是我的錯覺還是怎,這裡的咖啡好像比一般Cafe的大杯。濃滑的泡沫咖啡上不止有拉花,還有玫瑰花點綴。因為朋友不太愛甜的就點了兩款鹹的牛窩夫。自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫 ($138) - 太陽蛋看起來不錯,是有少少燶邊。下層是炸得酥脆,又可以吃到一絲絲蟹肉的厚身蟹餅!將半熟流心蛋切開,讓蛋汁沾到蟹餅更添美味,而牛窩夫是一如既往的香脆鬆軟。鰻魚配炒蛋牛窩夫 ($11
今次用餐坐吧桌位置,可以近距離看到飲品的製作過程呢!

首先點了一個 - 甜薯薯條 配肉桂蜜糖醬 ($68)
甜薯較為粗身,外脆內軟。本身自帶甜味,再沾甜甜的醬更惹味。
甜薯薯條 配肉桂蜜糖醬

濃滑的泡沫咖啡上不止有拉花,還有玫瑰花點綴。
鮮奶配濃縮咖啡冰波

玫瑰蜜糖泡沫咖啡

因為朋友不太愛甜的就點了兩款鹹的牛窩夫。
下層是炸得酥脆,又可以吃到一絲絲蟹肉的厚身蟹餅!
自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫

鰻魚配炒蛋牛窩夫 ($118) - 疊得很高,單看已經覺得份量十足!
頗大條的肥美鰻魚,還有厚厚的炒滑蛋,美中不足是蛋讓底下的牛窩夫變稔了 ...
鰻魚配炒蛋牛窩夫

甜品則點了 - Al Forno Tiramisu ($68)
入口會有濃烈的酒香和微若的咖啡味,兩者味道都很突出,甜度亦恰到好處的喔
手指餅則是半脆半濕的狀態,吃完應該會對Tiramisu有新認知 (笑)
2022-06-07
自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫
鰻魚配炒蛋牛窩夫
Al Forno Tiramisu
Al Forno Cafe and Bar 📍銅鑼灣告士打道218號地舖.位於銅鑼灣嘅人氣cafe & bar @alfornocafeandbar 啱哂打工仔放工同朋友食嘢飲吓酒🍻 食物種類都好豐富,夠哂特別,仲有最近好hit嘅croffle𠻹🥰.🖤 墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽 $168: 意粉夠al dente,墨魚汁味道濃郁, 帶子夠鮮甜厚肉,面頭仲有蟹肉同蟹籽,好滿足🤩.🍕 蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥菠蘿Pizza $148: Pizza採用100%意大利進口麵粉,麵糰經過兩日發酵而成,即叫即做,仲要係人手搓造餅底,口感特別鬆脆~ 烤雞好嫩滑,加上菠蘿同蜜糖燒烤醬,夠惹味😁.🦀 迷你蟹餅配香蒜蛋黃醬 (3粒) $98: 蟹餅好足料,真係有一絲絲嘅蟹絲~即炸夠新鮮,外脆內軟,沾上香蒜蛋黃醬夠香濃😆 .🍗 Al Forno 水牛城雞翼 6pc $88: 雞翼即叫即做,拎岀嚟仲噴緊煙,甜酸辣味完美結合,伴有西芹條及沾醬,有助減膩😉.🤎 Al Forno Tiramisu $68: 佢哋嘅tiramisu好岀名,Mascarpone cheese入口幼滑又creamy,lady finger
Al Forno Cafe and Bar
📍銅鑼灣告士打道218號地舖

🖤 墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽 $168
墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽

🍕 蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥菠蘿Pizza $148
蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥菠蘿Pizza

🦀 迷你蟹餅配香蒜蛋黃醬 (3粒) $98
迷你蟹餅配香蒜蛋黃醬 (3粒)

🍗 Al Forno 水牛城雞翼 6pc $88
Al Forno 水牛城雞翼 6pc

🤎 Al Forno Tiramisu $68
: 佢哋嘅tiramisu好岀名,Mascarpone cheese入口幼滑又creamy,lady finger浸入濃濃嘅咖啡同酒,最緊要唔會太膩😝

🍸 One and All $88
: 用上士多啤梨、青檸同ginger ale,好refreshing,夏日飲啱哂😗
One and All

🍺 手工生啤 - 小矮人 $58
: Happy Hour 6PM-8:30PM Wine & Beer 平$10,入口帶甜,味道香醇,手工啤配手工pizza簡直perfect😍
手工生啤 - 小矮人
墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽
蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥菠蘿Pizza
迷你蟹餅配香蒜蛋黃醬 (3粒)
Al Forno 水牛城雞翼 6pc
One and All
手工生啤 - 小矮人
放工係銅鑼灣搵到呢間比較隱秘嘅黃店café chill下~好正🙈🥳//🍝墨魚汁意粉配帶子 蟹肉 蟹籽 $168意粉墨魚味好香,麵質亦都好彈牙,配埋煎得好香好新鮮嘅帶子同一絲絲嘅蟹肉,一個字Jeng🤤🥐鰻魚配炒蛋 牛窩夫 $118好大條鰻魚!!!真係癲咗😻炒蛋幾滑,鰻魚嘅醬落得啱啱好,唔會淨係食到鰻魚汁嘅味,加埋酥脆嘅牛窩夫,食完真係好飽🙈🥜鹹牛肉炒蛋配流心花生醬 牛窩夫 $88呢個真係超有驚喜!!!😍真係冇諗過鹹牛肉炒蛋加花生醬會係咁夾,兩種味balance得好好🥹落埋加配嘅花生醬,食落好有層次,超滿足🥰🥰🐔Al Forno 雞翼 (海鹽和黑椒) $88雞翼唔係啲厚炸粉嘅雞翼,熱辣辣新鮮出爐🥹雖然係簡單嘅配料,但已經好夠味😻唔會好咸,加埋黑椒嘅辣度好開胃🤤🦀Al Forno 迷你蟹餅 配蒜香蛋黃醬 $98呢個蟹餅擺盤精緻,蟹餅食到蟹絲,細細舊食完都唔會有罪惡感🤫蒜香蛋黃醬好香,加少少檸檬汁仲有份清爽嘅感覺🍃🍰Al Forno Tiramisu $68 呢款Tiramisu酒味比較重,面頭嘅Mascarpone Cheese好細滑🤤手指餅偏脆身,成個tiramisu有口感之餘仲好香🥺真係
🍝墨魚汁意粉配帶子 蟹肉 蟹籽 $168

🥐鰻魚配炒蛋 牛窩夫 $118

🥜鹹牛肉炒蛋配流心花生醬 牛窩夫 $88

🐔Al Forno 雞翼 (海鹽和黑椒) $88

🦀Al Forno 迷你蟹餅 配蒜香蛋黃醬 $98

🍰Al Forno Tiramisu $68
呢款Tiramisu酒味比較重,面頭嘅Mascarpone Cheese好細滑🤤手指餅偏脆身,成個tiramisu有口感之餘仲好香🥺真係一啖接一啖咁食,好正~

🍹伯爵水果茶 (熱情果) $58
呢杯水果茶就正正常常,食完正餐飲好refresh😻

🍫摩卡配自製朱古力雪糕 $68
Mocha好好飲!係杯邊淋上朱古力醬,令到mocha嘅朱古力味好濃😍加埋朱古力雪糕🍨真係雙重享受,又好飲又好食仲要好啱打卡添😭朱古力控真係必試😤
2022-06-11 0 瀏覽
✦ 爆谷雞粒配香辣醬一口雞粒嘅size,食得方便。辣味適中,是一個不錯的佐酒小食。✦ 自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬切開蟹餅後,見到一絲絲嘅蟹肉,口感豐富和滿足。伴菜嘅沙律都好好食,可以調和返蟹餅的較重味道,係一個perfect match嘅前菜。✦ 白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿意粉即叫即做,所以起菜嘅時間也會比較長。意粉配上蒜香蝦和風乾火腿一齊食,味道剛剛好。✦ 提拉米莓莓牛窩夫牛窩夫配上Tiramisu cheese cream同椰子味雪糕,已經好好食。倒入香甜的咖啡酒後,香甜味會更重,甜而不膩,絕對係一個有驚喜的甜品。✦ 話梅柚子蜜梳打賣相已經攞滿分,沾有鹽邊的杯邊,提升了話梅柚子蜜的味道,飲完有種醒神的感覺,至啱呢排濕漉漉的天氣。✦ 髒髒朱古力賣相又係滿分,係一個滿瀉嘅香濃朱古力,上面鋪面朱古力粉,入口香滑,不妨試試。