瑰麗酒店嘅呢間中菜廳 以新派港式茶餐廳做主題🍴高樓底搭配黑白格仔瓷磚牆 復古摩登 華麗高級 打卡最啱🖤🤍不過我就覺得俾人吹捧得太誇張 食地道經典野 都係去返茶記好啲🙈.📌麵包籃每人會有軟硬麵包各一 軟包係甜餐包 啖啖香甜同牛油香 但似隔夜 較實同乾🍞硬包係法棍 外層硬脆 內裏煙韌 重麵粉香🥖建議兩款都要搽牛油 食落油潤香口好多🧈.📌神級叉燒飯 $288呢到嘅名物 講到神級咁勁 諗都唔諗即刻嗌返個😎腍叉燒用上西班牙黑毛豬梅頭肉🇪🇸肉質軟嫩 有焦脆邊 夠豬香 不過口感好單一 就係腍 冇爽口/甘香肥膏位🐷流心燶邊煎蛋幾香口🍳最驚喜係個山形大米蔥油飯底 用左日本珍珠米 粒粒分明 飽滿有咬口🍚撈埋豬油, 古方秘製陳年醬油同流心蛋黃 味道甘香 仲啲切粒洋蔥碎 食落更爽甜🧅同平時鹹嘅燒味飯唔同 幾好食🙌🏻不過就略嫌有啲油膩 都幾滯👀.📌鮮茄焗西班牙黑豚豬扒飯 $290用原個瓦煲放焗爐度焗 都幾加分🔥豬扒係西班牙黑豚肉🇪🇸有炸過 炸皮厚薄適中 但炸得過火左 偏硬🥩肉質軟嫩 不過唔新鮮 有啲騷味🥺茄醬唔會太重口味 酸酸甜甜 仲有啲三色豆 味道清新 份量剛好 啱啱撈晒個飯🥫焗飯係絲苗米 有炒底 粒粒分明

📌麵包籃
麵包籃

麵包籃

📌神級叉燒飯 $288

📌鮮茄焗西班牙黑豚豬扒飯 $290
鮮茄焗西班牙黑豚豬扒飯

用原個瓦煲放焗爐度焗 都幾加分🔥豬扒係西班牙黑豚肉🇪🇸有炸過 炸皮厚薄適中 但炸得過火左 偏硬🥩肉質軟嫩 不過唔新鮮 有啲騷味🥺茄醬唔會太重口味 酸酸甜甜 仲有啲三色豆 味道清新 份量剛好 啱啱撈晒個飯🥫焗飯係絲苗米 有炒底 粒粒分明 乾爽唔油膩 幾香口 蛋花多啲就更好🍚加埋隻燶邊流心太陽蛋🍳就係高級版嘅普通焗豬扒飯🤓

📌咕嚕猴頭菇 $210
咕嚕猴頭菇

咕嚕猴頭菇加埋爽脆香甜三色椒同菠蘿一齊炒 整到咕嚕肉咁🫑🍍炸衣較似天婦羅皮 唔夠硬脆 粉漿感都有啲重🤏🏻猴頭菇軟嫩中帶點韌實 口感有幾分似肉👅冇另加調味 酸甜醬分開上 好夠酸 清新醒胃✨整體覺得平時素食店做得更出色 不過呢度就可以食到猴頭菇嘅原汁原味🍄

📌士多啤梨千層酥 $98
之前試過招牌雲尼拿味 就覺得一般🙍🏻今次呢款 三層酥皮都唔夠酥脆 冇乜層次感 牛油味唔算濃 仲有啲焦苦味🥲夾心士多啤梨吉士醬稠杰幼滑 果香味濃🍓應該加左啲忌廉芝士 酸酸甜甜 但份量太多 整體甜膩感太高🧀慶祝生日會有白朱古力生日牌同蠟燭🎂
士多啤梨千層酥
士多啤梨千層酥