2020-11-01 139 瀏覽
渝味曉宇重慶老火鍋係政府宣佈放寬堂食人數之後,就同朋友黎到嘗試下傳統重慶麻辣火鍋。重慶火鍋比人既形象就係麻辣,好多唔食辣既朋友通常因為咁而卻步。而本人平常都唔係好食得辣,但今次食麻辣火鍋都算可接受。而佢既湯底可以選擇辣同唔辣,照顧不同客人需要。首先,我叫左個雙併鴛鴦鍋,普通辣大紅鍋拼山珍菌湯鍋。 叫完湯底之後,侍應會奉上每人一碗餐廳預設既湯水,比我地先清熱及潤喉,照顧周到。「美國安格斯優質肥牛」-打邊爐點可以唔叫肥牛,牛肉肉質好滑,入口即溶。「特色迷你燕餃」-平常好少食燕餃,見有機會就叫叫黎試下,食落去似係細版既魚皮餃,味道唔錯。「羊肉」-有唔少朋友因為怕羊肉會有羶味,所以唔鐘意食。但今次我食這款羊肉無羊羶味,羊肉食落去入口即溶。「手打墨魚滑」-無論蝦滑或者墨魚滑,都係打邊爐必點既食材,所以當然要試下啦。墨魚滑,配上麻辣湯既味道,食落口又彈牙又辣,過癮十足。總括而言,優質食材配上傳統既重慶麻辣火鍋湯底,極力推薦朋友去嘗試。
渝味曉宇重慶老火鍋

首先,我叫左個雙併鴛鴦鍋,普通辣大紅鍋拼山珍菌湯鍋。