2024-04-20 38 瀏覽
今日要同大家分享我去咗莆田嘅食評。其中有幾款菜式特別出色,包括脆皮蒜香雞、芋香鴨、蟶炒金黃蛋同椒鹽哆頭蟶。首先,脆皮蒜香雞係呢間餐廳嘅招牌菜之一。雞肉炆得好嫩滑,皮脆口感極佳。佢嘅特色就係加入咗豐富嘅蒜香味,真係令人回味無窮。每一口咬落去,都能夠感受到雞肉嘅鮮嫩同蒜香嘅香氣。其次,芋香鴨係另一個令人驚艷嘅菜式。鴨肉經過特別處理,肉質鮮嫩多汁,外皮烤得金黃酥脆。鴨肉同芋頭嘅結合,帶出獨特嘅香味同口感。除咗以上兩款菜式,我仲推介蟶炒金黃蛋同椒鹽哆頭蟶。蟶炒金黃蛋係一道簡單卻美味嘅菜式,蟶肉鮮嫩,金黃炒蛋鬆軟滑嫩,完美嘅結合。蟶肉嘅鮮味同炒蛋嘅香濃口感,令味蕾得到極大嘅滿足。而椒鹽哆頭蟶則是一道非常開胃嘅小吃,哆頭蟶經過炸至金黃酥脆,配合椒鹽調味,帶出蟶肉嘅鮮美,入口酥脆多汁,絕對係一道下酒好選擇。總括而言,脆皮蒜香雞、芋香鴨、蟶炒金黃蛋同椒鹽哆頭蟶係我嘅推介菜式,呢間餐廳絕對係一個不容錯過嘅選擇!