2021-05-25 70 瀏覽
已經好耐無去台灣旅行,只能夠食台灣野一解思鄉愁啦!呢間桂花小幸係將軍澳廣場一個唔太起眼既位置,但門口都好多人排隊!我地兩個人叫左兩個原盅燉湯套餐,一個三拼牛肉飯定食,另一個係鹽酥雞雞肉飯定食。呢個定食非常抵食,有浸時菜同燉湯附送。燉湯係蟲草花燉雞湯,味道唔會太濃,亦唔覺有味精,好過有d專賣燉湯個d鋪頭。上湯浸時菜餐廳就用左上湯津白,有少少上海菜味道,菜唔會太淋亦唔會太硬,作為定食既配菜一流。三拼牛肉定食用左腱心牛肉、牛腩同牛丸,份量非常足夠。腱心牛肉既牛味幾濃,牛腩都好入味,牛丸係台式牛丸,牛肉味濃,食落都好彈牙。而鹽酥雞扒雞肉飯定食,鹽酥雞扒炸得恰到好處,唔似街邊買個d台式炸雞扒咁重粉味,亦無咁濃味,能夠食到肉質鮮味。雞肉飯用左傳統台式醬汁撈雞肉煮,雞肉份量好足夠,醬汁都好配合到雞肉飯,好濃既台灣味。我地都叫左鹽酥花枝丸小食,5粒大大粒,鹽酥味無係台灣夜市食個d咁濃味,但都爽口彈牙好好食。食完野梗係要飲番杯台式特飲啦,我地叫左一杯芝士奶蓋阿華田同鐵觀音珍珠奶茶。芝士奶蓋阿華田唔算好甜,奶蓋撈埋阿華田味道幾特別,更加濃郁順滑。鐵觀音珍珠奶茶當然唔及酒樓個種鐵觀音咁濃茶,但撈埋珍珠奶茶又
已經好耐無去台灣旅行,只能夠食台灣野一解思鄉愁啦!

芝士奶蓋阿華田唔算好甜,奶蓋撈埋阿華田味道幾特別,更加濃郁順滑。鐵觀音珍珠奶茶當然唔及酒樓個種鐵觀音咁濃茶,但撈埋珍珠奶茶又別一番風味!