餐廳: 百樂潮州酒家
資訊:

2023-02-20 403 瀏覽
是日係老公嘅生日,問佢要去邊度食飯。之前有朋友喺呢間餐廳請食飯,我哋又覺得幾好味,於是就預訂呢間餐廳去試佢其他的菜式。去得食潮州菜,咁就一定要食佢嘅滷水鵝。我哋嗌咗個滷水鵝肉拼盤,裏面除咗鵝肉,仲有墨魚片,豆腐同蛋。佢嘅鵝肉醃得好入味,鵝皮唔算太肥,亦唔係過鹹。啲豆腐非常之潤滑,係我喜歡嘅口感。至於啲墨魚,因為唔係我嘅所好,所以覺得一般。之前朋友請食飯時預訂咗一個白肺湯,驚為天人,所以我哋嗰晚亦嗌咗一份。份湯足夠六至七個人飲,豬肺㷛得好腍,但係唔知道係唔係因為已過晚上八時,啲湯已經煲到底,份湯嘅杏汁味竟然掩蓋咗白肺湯嘅清甜,飲落非常之唔舒服,阿女直頭想作嘔,是當晚嘅一個敗筆。上一次嚟食到嘅鱔幾好味,於是我哋都嗌咗個蒸白鱔片。今次就冇嗌錯喇,雖然同上一次食嘅煮法唔一樣,但係呢個鱔片一樣係咁好味,不但喺魚肉鮮甜潤滑,蒸嘅時間亦啱啱好,連本來唔食鱔嘅妹妹都多食咗幾片。芋茸香酥鴨係老公要嘅,因為係炸物,加上阿女同我都對芋頭麻麻哋,所以係咁依食咗一啖。如果鍾意食芋頭嘅人應該會覺得幾好味,不過我就嫌佢肥膩,感覺一般般。潮式炸雙棗係潮州餐館內一個非常普遍的菜式,我會覺得呢度做得一般,叫做不過不失。蔬

滷水鵝肉拼盤

杏汁燉白肺湯

梅子豉汁蒸白鱔片

芋茸香酥鴨

潮式炸雙棗

蔬菜方面,要咗個方魚炒芥蘭片,又真係幾好味。方魚係炸的,用嚟炒芥蘭,有咗一種鹹香的味道,食落非常開胃。

方魚炒芥蘭片

老公喺飯桶,唔食飯唔飽,所以要咗一個細分嘅潮州炒飯佢一個人食,佢話味道OK喎!

潮州炒飯(小份)

呢餐飯一共食咗1700百幾蚊,淨係茶芥同埋小食就要百二蚊,仲要加一,一啲都唔平,坦白講要食潮州菜有其他更好的選擇,雖然味道喺好,但係係唔係物有所值就見仁見智喇。

2023-02-12
生日
滷水鵝肉拼盤
梅子豉汁蒸白鱔片
方魚炒芥蘭片
潮州炒飯(小份)