餐廳: 百樂潮州酒家
資訊:

2024-04-24 89 瀏覽
今次與朋友聚會,方便泊車所以揀咗Elements,又想試吓老字號潮洲店,百樂潮州酒家自然係首選。在OpenRice訂位7pm,坐近門口(唔知入D有冇位,定坐近門口幫店舖營造多客人的氛圍。眼見其他客都坐門口的)。必試的滷水拼盤、蠔餅、杏汁豬肺湯都有叫。另外,雞、魚、菜都叫了及還有店員介紹的蝦蟹雙棗。湯唔錯,豬肺都算腍,滷水拼盤覺得一般,墨魚比較好,蠔餅唔夠脆。反而魚有D驚起,皮脆肉嫩,雞不太鹹,肉質唔韌。最失色係雙棗食唔出有蝦及蟹味,煲菜都一般。整體而言,食物比以前退步了。值得一讚係那天晚上的服務質素好,待應主動協助拍照及更換碗碟,走人時行錯方向找泊車服務台,店員追出門口及呼叫提示另一方向。每人平均消費$500,可以有其他選擇。
2024-04-23
百樂潮州酒家是一所高级潮菜食馆, 食物不錯, 但是服務卻是讓人失望. 今天是2024年4月20號, 中午11點45分我單獨一人沒有訂枱直接進入九龍站圓方的百樂酒家午飯, 門口一位穿綠色制服,梳起髮髻的女士說有枱,然後帶我入內, 同時大大聲聲, 用粗魯的語氣對我說了幾次一點鐘要交枱, 我說用膳時間不是90分鐘嗎?為何75分鐘就要我離開? 她用粗魯的聲線對我說,因為我是沒有訂枱的walk-in 客, 所以要一點交枱, 這裏是高級食府,我個人消費350元, 為何會得到這樣粗魯的對待呢? 我立時和經理傾談, 為何我來消費卻得到如此對待?限時90分鐘我明白, 這是普遍繁忙餐館的規則,但是否歧視我一人用膳,就要我75分鐘離開呢? 經理立時多次為她粗魯的員工道歉. 怪不得香港人要上內地消費, 好明顯酒家這位帶客入內的員工是香港飲食業的害群之馬, 這樣的服務質素我們還有信心在香港消費嗎?若果在內地個人消費350元已經得到非常好的服務質素, 在香港卻買了一肚子氣.

2024-04-20
2024-04-04 133 瀏覽
在西九龍文化區圓方商場找午膳地點, 見到品牌潮食店, 決定探店, 侍應態度般切, 客人看來多似熟客, 亦有九龍站上屋苑客源, 座位分隔可取, 寬敞舒適菜單内有好多選擇, 潮式小食少不了, 今次點了:潮式豬腳凍手打魚蛋粉例牌鵝片骨豆腐其中最欣賞豬腳凍, 豬腳去骨煮成肴肉再釀入猪腳, 口感猶勝上海肴肉, 入口爽軟無渣手打魚蛋粉, 一般水準, 不過不失鵝片豆腐, 鵝肉肉質可更理想, 我偏好軟滑一些, 帶骨肉件反更有口感, 墊底豆腐畧重鹵水味😀平平凡凡一頓潮洲菜

菜單内有好多選擇, 潮式小食少不了, 今次點了:
手打魚蛋粉
例牌鵝片骨豆腐

手打魚蛋粉, 一般水準, 不過不失

平平凡凡一頓潮洲菜
鵝片骨豆腐
2024-02-26 307 瀏覽
食物質素不過不失。但係招呼態度就真係麻麻,見到我應該係招呼國外華人朋友,一上嚟就hard sell 凍蟹,魚翅,蒸魚。我話唔食就對住朋友sell, 問有乜特色嘢就翻炒凍蟹,魚翅,蒸魚。結果算啦我自己揀。因為朋友班高鐵8點至出到嚟,我哋開飯時間比較夜,到咗九點零一放低筷子想傾一陣就收碗碟同杯,擺明茶餐廳式服務。大佬,我哋兩個都叫咗兩千幾蚊(其實都係得𧐢仔煎,鵝片,排骨之類),真係傾多陣都唔得。其實除非有特別原因,呢啲食肆真係唔值得幫襯。

其實除非有特別原因,呢啲食肆真係唔值得幫襯。
2024-01-19 582 瀏覽
阿媽個陣時話食得開心就係最正,我今日黎到這家百樂潮州食得一個字:正!香煎蠔烙外皮金黃鬆脆,入口後即刻感到啲蠔肉鮮嘅唔得了,啲汁液一啜一啜咁流出嚟,簡直係潮州小食嘅極品😋。再點個潮式炒蘿蔔糕,啱啱好咁炒香,媽媽話彈牙又足料,每一啖都食到啲蘿蔔嘅自然甜。至於鹹水角,外皮驚喜般啖啖韌勁,脆到喺口裏嗲嗲作響,餡料仲鮮美得滴~蝦仔,豬肉碎,腰果唔使講,入口即化!最後嗌咗碗方魚肉碎泡粥,記得細細個食過嘅味就係咁回甘,底味夠哂,每啖粥入咀都好似帶住微微海風,帶起個鼻。正所謂「平民至寶」,絕對係會令你回味無窮嘅一餐🍚。店內氣氛嘅話,就係溫馨,地點方便,好岩同家人一齊悠閒地坐低傾吓偈,食吓靚靚嘅嘢,開心過一個悠閒午后。下次食飯,應該多啲嚟呢啲地方,食得開心又唔會使太多,真心推介!👍🥢👵🏻

2023-10-14 1045 瀏覽
中午和朋友去喝茶,叫左半只雞,雞翼上很多毛都沒有拔,真係太嘔心,而且服務態度又差,食物質量太差,不會再去,價錢又貴…衛生很差👎👎其他的點心也不熱,而且𠧧水的味道也很一般,非常不值去的餐廳。
蟹肉瑤柱菜苗餃有酸味韭菜豬紅啲豬紅好多粉 完全冇豬紅味叫菜心俾咗芥蘭D侍應淨係招呼大枱食過幾次 一次比一次差都係山谷呀嘛,咁你山谷都好大㗎,有部份完全唔推薦唔會再嚟 !

蟹肉瑤柱菜苗餃有酸味
韭菜豬紅啲豬紅好多粉 完全冇豬紅味
叫菜心俾咗芥蘭
D侍應淨係招呼大枱

食過幾次 一次比一次差
都係山谷呀嘛,咁你山谷都好大㗎,有部份完全唔推薦
唔會再嚟 !
2023-06-29 1504 瀏覽
中午同朋友3大兩細食午餐,叫左兩樣點心,豬肚湯,一隻乳鴿,烏魚飯,同例牌鹵水鵝肝,食物出品一般,份量唔大,环境非常一般,服務麻麻,買單時差唔多$2000 吓到!茶水每位$24,兩個小朋友都只係飲水都收左$48,一份小食$100!真係未見過小食可以甘貴价,太夸張啦,再都唔會来!食左飯好快已经肚饿,又貴又食唔饱。大概通左关游客多左所以餐厅想赚多d,但做生意都要有良心,价格要合理呀!大家千祈唔好来呀!夸張!
2023-05-20 1275 瀏覽
欣賞完極盡華麗,璀璨輝煌的百樣玲瓏、卡地亞與女性珠寶展後,便到此醫肚。雖然是黃金周,但人流不算擠迫。點心及小食的價錢媲美中上食肆,質素尚可,最可取的是各樣食物上枱時均新鮮熱辣,否則不值索價。份量多,醮料也美味,可惜牛栢葉灼得有點過火$72 三件質素正常的煎韭菜果,實在有點小貴平平無奇,質素正常燒賣也是質素正常可惜蝦沒有鮮味是日最佳出品,鱔柳厚切,炸得香脆可口,梅膏醬酸甜度適中解膩最佳的濃茶,免費奉上。

茶位    $22,前菜  $20

薑蔥白灼牛柏葉

份量多,醮料也美味,可惜牛栢葉灼得有點過火
潮式煎韭菜粿

$72 三件質素正常的煎韭菜果,實在有點小貴
潮州蒸粉果

平平無奇,質素正常
鮮蝦蟹籽燒賣王

燒賣也是質素正常可惜蝦沒有鮮味
梅膏醬燒鱔柳

是日最佳出品,鱔柳厚切,炸得香脆可口,梅膏醬酸甜度適中

解膩最佳的濃茶,免費奉上。

2023-05-04
梅膏醬燒鱔柳
2023-03-11 1373 瀏覽
The food was so-so. We were looking forward to the taro dessert to find they were not making it though it was still on the menu.The worst was when the group of people in the room were smoking. When we raised our concern, the staff gave us really bad attitude.

2023-03-06 1208 瀏覽
🤣睇返草稿嗰度,原來勁多post都未出🤑呢間係之前做節嘅時候食🙇🏻‍♀️食物正正常常但服務真係好一般😩重有d趕客😅💫杏汁豬肺湯:杏汁味太濃都係女人街餐廳嗰間最好飲💖💫咕嚕肉:正正常常值得讚嘅,係肥瘦均勻💫豆苗:有啲鹹💫炸雙棗:一般💫最好食嗰個魚我唔記得咗叫咩名🤣送飯一流👍🏻💫蒸豆腐:一般我諗如果唔係屋企人話食呢間,睇見open rice負評講到服務咁差都未必會去🫠老老實實嘢食OK嘅...但如果同一個價位仲有好多其他選擇🤘🏻
🤣睇返草稿嗰度,原來勁多post都未出🤑

💫杏汁豬肺湯:杏汁味太濃都係女人街餐廳嗰間最好飲💖

💫咕嚕肉:正正常常值得讚嘅,係肥瘦均勻

💫豆苗:有啲鹹

💫炸雙棗:一般

💫最好食嗰個魚我唔記得咗叫咩名🤣送飯一流👍🏻

💫蒸豆腐:一般

2023-03-05 882 瀏覽
味道正常,但價錢幾貴,完全唔值叫了餐牌上沒有的鹵水掌翼,$218!加一😨鹵水鵝肉,$168 加一茶錢$22 加一,加花生酸菜 $40 加一另加四個點心,三個人 $862,完全唔值,應該無下次😨😨😨😨食物味道正常,但價錢真心貴,完全唔值,服務只是普通酒樓服務,用餐限 90 分鐘,十二時食至 1:45,酒樓說要埋單,說因已經超時,外面未見排隊,但可能預訂已經爆滿。應該不會再去,一句到尾,完全唔值。埋單時真的比𠆤價錢嚇咗一跳
味道正常,但價錢幾貴,完全唔值

叫了餐牌上沒有的鹵水掌翼,$218!加一😨
鹵水鵝肉,$168 加一
茶錢$22 加一,加花生酸菜 $40 加一

應該不會再去,一句到尾,完全唔值。

埋單時真的比𠆤價錢嚇咗一跳
2023-02-26
2023-02-22 686 瀏覽
今天 22 02 2023 -下午茶點心 :蝦餃皇好味,蝦米腸好味,配兩條菜心在旁感覺並不良好,而且味道古怪,滿心歡喜叫了個魚翅灌湯餃,材料水準唔錯,可惜鹹許多,不知道何解?希望食店留意!
今天 22 02 2023 -
下午茶點心 :
蝦餃皇好味,
蝦米腸好味,配兩條菜心在旁感覺並不良好,而且味道古怪,
希望食店留意!

通關後有d餐廳又忘記做疫情期間支持距地的本地客,服務態度直線下降,可惜也可悲。食物正常,鹵水拼盤一如既往的維持穩定。魚香茄子也有火候。蠔仔粥用料略有縮減,可能系個案。但食物品質怎麼也「有個性」的服務態度,點外賣過程已經被問「究竟要點幾多道?」,當時餐廳剛剛開晚市,沒有多人也沒有繁忙,原來而家消費多也會被詬病。最後問幾耐可以取外賣,卻被告知「多過20分鐘!」 如果唔系比左錢,一早無謂受氣。理解通關後客流多,未必有往前的耐心和態度,但請不要忘記一班曾經在最艱難的時候支持和喜歡你們的客戶。生意人取財有道,服務行業更是要有待客之道。願餐廳通關後順順利利,但再見也再也不見。謝謝通關後有d餐廳又忘記做疫情期間支持距地的本地客,服務態度直線下降,可惜也可悲。食物正常,卤水拼盘一如既往的维持稳定。鱼香茄子也有火候。蚝仔粥用料略有缩减,可能系个案。但食物品质怎么也“有个性”的服务态度,点外卖过程已经被问“究竟要点几多道?”,当时餐厅刚刚开晚市,没有多人也没有繁忙,原来而家消费多也会被诟病。最后问几耐可以取外卖,却被告知“多过20分钟!” 如果唔系比左钱,一早无谓受气。理解通关后客流多,未必有往前的耐心和

生意人取財有道,服務行業更是要有待客之道。

理解通关后客流多,未必有往前的耐心和态度,但请不要忘记一班曾经在最艰难的时候支持和喜欢你们的客户。

生意人取财有道,服务行业更是要有待客之道。

愿餐厅通关后顺顺利利,但再见也再也不见。谢谢

2023-02-21
外賣自取
其他
2023-02-20 401 瀏覽
是日係老公嘅生日,問佢要去邊度食飯。之前有朋友喺呢間餐廳請食飯,我哋又覺得幾好味,於是就預訂呢間餐廳去試佢其他的菜式。去得食潮州菜,咁就一定要食佢嘅滷水鵝。我哋嗌咗個滷水鵝肉拼盤,裏面除咗鵝肉,仲有墨魚片,豆腐同蛋。佢嘅鵝肉醃得好入味,鵝皮唔算太肥,亦唔係過鹹。啲豆腐非常之潤滑,係我喜歡嘅口感。至於啲墨魚,因為唔係我嘅所好,所以覺得一般。之前朋友請食飯時預訂咗一個白肺湯,驚為天人,所以我哋嗰晚亦嗌咗一份。份湯足夠六至七個人飲,豬肺㷛得好腍,但係唔知道係唔係因為已過晚上八時,啲湯已經煲到底,份湯嘅杏汁味竟然掩蓋咗白肺湯嘅清甜,飲落非常之唔舒服,阿女直頭想作嘔,是當晚嘅一個敗筆。上一次嚟食到嘅鱔幾好味,於是我哋都嗌咗個蒸白鱔片。今次就冇嗌錯喇,雖然同上一次食嘅煮法唔一樣,但係呢個鱔片一樣係咁好味,不但喺魚肉鮮甜潤滑,蒸嘅時間亦啱啱好,連本來唔食鱔嘅妹妹都多食咗幾片。芋茸香酥鴨係老公要嘅,因為係炸物,加上阿女同我都對芋頭麻麻哋,所以係咁依食咗一啖。如果鍾意食芋頭嘅人應該會覺得幾好味,不過我就嫌佢肥膩,感覺一般般。潮式炸雙棗係潮州餐館內一個非常普遍的菜式,我會覺得呢度做得一般,叫做不過不失。蔬

滷水鵝肉拼盤

杏汁燉白肺湯

梅子豉汁蒸白鱔片

芋茸香酥鴨

潮式炸雙棗

蔬菜方面,要咗個方魚炒芥蘭片,又真係幾好味。方魚係炸的,用嚟炒芥蘭,有咗一種鹹香的味道,食落非常開胃。

方魚炒芥蘭片

老公喺飯桶,唔食飯唔飽,所以要咗一個細分嘅潮州炒飯佢一個人食,佢話味道OK喎!

潮州炒飯(小份)

呢餐飯一共食咗1700百幾蚊,淨係茶芥同埋小食就要百二蚊,仲要加一,一啲都唔平,坦白講要食潮州菜有其他更好的選擇,雖然味道喺好,但係係唔係物有所值就見仁見智喇。

2023-02-12
生日
滷水鵝肉拼盤
梅子豉汁蒸白鱔片
方魚炒芥蘭片
潮州炒飯(小份)