餐廳: 南記海鮮飯店
資訊:

2022-12-19 1579 瀏覽
又到冬至,老闆請我哋去屯門三聖食海鮮😍,一班人搭咗45分鐘的士,才到達目的地。老闆同幾個同事揀海鮮,我哋一班人入咗南記坐低。朋友都有介紹過呢間海鮮食肆,但實在太遠,始終的唔起心肝入嚟食返餐,今日終可一試。食肆位處屋邨嘅冬菇亭🍄,座位空間比較逼,店內衛生實在麻麻🥲。第一碟上枱的是招牌燒鵝,燒得外皮香脆,內裏肉質嫩滑多汁,燒鵝調得入味,非常好食😋。另一道招牌菜,脆皮芝士焗龍蝦,龍蝦有一隻手掌大🖐,肉質結實,龍蝦味道偏淡。面層嘅芝士🧀焗到金黃色,但係食唔到芝士味反而有好香嘅蛋味🤔。椒鹽瀨尿蝦,瀨尿蝦🦐同蒜粒🧄都炒得非常乾身香口,瀨尿蝦肉質鮮甜。原條象拔蚌刺生(兩食),既可生食,亦可在上湯裏微微灼熟才食,象拔蚌肉質爽脆,味道非常鮮甜,好食到停唔到口😍。阿拉斯加長腳蟹🦀,啖啖肉,肉質豐厚,味道鮮甜,每一啖都非常有滿足感😍。上湯麵包蟹伊麵,熱辣辣嘅麵包蟹🦀特別好食,蘸上上湯齊食更好食😋。清蒸鮑魚,鮑魚都幾大隻,肉質細嫩鮮味🥰。蒸青衣,魚味一般,肉質鬆散😶。胡椒蜆肉湯,蜆比較細小,有淡淡嘅胡椒味🤗。總括而言,整體食物味道唔錯,我覺得主要係食材本身新鮮,其實烹調技巧上,沒特別提升食材嘅味道,咁遠入到嚟

清蒸鮑魚,鮑魚都幾大隻,肉質細嫩鮮味🥰。

蒸青衣,魚味一般,肉質鬆散😶。

胡椒蜆肉湯,蜆比較細小,有淡淡嘅胡椒味🤗。

總括而言,整體食物味道唔錯,我覺得主要係食材本身新鮮,其實烹調技巧上,沒特別提升食材嘅味道,咁遠入到嚟,實在有點失望🥲。
2022-12-16