餐廳: FireBird
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2017-11-23 106 瀏覽
踏入年尾又係大大小小飯聚嘅時間。朋友較早時候食完依間 Firebird 後大力推薦,佢一講到個燒雞時嗰種眉飛色舞表情真係可以搵佢做餐廳 “待燃人”。不過亦因為佢嘅繪形繪聲敍述就令我recall 返好幾個月前有電視節目介紹過(應該係)依間餐廳。有咁嘅前提,就相信啲食物差極有限亦唔驚失禮人。依據openrice 顯示嘅位置,發現有少少出入,正確位置應該係銅鑼灣邊寧頓街中間位置先啱;並唔係地圖上嘅禮頓道嘅交界。由於搵路遲到嘅關係,去到肚餓嘅好友已經order晒食乜。末座底已見前菜盛合六小碟,依個前菜不論味道同賣相都同懷石料理差唔多,當中碟芝士鰻魚我同朋友每放一粒入口都會開聲話好食、好味。鰻魚入口仲暖嘅,即做剛燒起香噴噴;芝士又軟又香,真係好想獨佔成碟一個人食曬佢。蘿蔔蓉雖然冇乜味,但係夾落去又唔散好功夫。其他四小碟雖然相對無咁突出,不過亦滋味十足。跟上嘅黑松露宮崎煙肉凱撒沙律,黑松露味道突出不過非我所好,宮崎煙肉亦可能較细粒關係與一般煙肉相若,整體係好味嘅。是晚戲玉1 號出場,燒鹿兒島和牛;餐廳會燒煮前先捧出原舊和牛供客人觀賞;霜降雪花一般嘅脂肪,色澤豔麗嘅鮮肉,畀我哋欣賞半分鐘嘅目的完全係

有咁嘅前提,就相信啲食物差極有限亦唔驚失禮人。

前菜盛合(6點)

好功夫。其他四小碟雖然相對無咁突出,不過亦滋味十足。

宮崎煙肉凱撒沙律 (黑松露沙律醬)

是晚戲玉1 號出場

鹿兒島霜降A4和牛燒

燒鹿兒島和牛;餐廳會燒煮前先捧出原舊和牛供客人觀賞;霜降雪花一般嘅脂肪,色澤豔麗嘅鮮肉,畀我哋欣賞半分鐘嘅目的完全係吊食客胃口,攞返入去烹燒嘅幾分鐘過程,就不斷想像舊和牛會幾好食。
鹿兒島霜降A4和牛燒

到正式上枱亦不負所望, 香噴噴嘅油脂一放入口充滿牛肉味嘅肉汁, 每次嘅咀嚼就響個口腔裏面綻放出嚟。十幾分鐘嘅過程可以話係一次色、香、味嘅藝術品鑑賞。

到戲玉2 號

魔鬼火焰原隻雞腿

魔鬼火焰原隻雞腿,同公仔箱見到嘅感覺基本上一樣
,點火一刻嘅氣氛就有啲似點緊生日蛋糕蠟燭咁,但係現場感就幾大個嘅電視都俾唔到你。烈焰火舌响大大隻雞髀上面搖曳擺舞,依隻野火尤物响表演完畢之後
當然要趁熱食,

意外地咁大隻雞髀都居然啲肉幾嫩吓
,响香料同酒香嘅輔助之下雞髀肉亦覺得特別juicy。而旁邊嘅椰菜亦都索咗唔少酒香,簡單伴菜都生色不少。

明太子芝士椰菜燒餅

明太子芝士椰菜燒餅上檯嘅時候明顯係墜幕嘅開始,與和牛、燒雞相比,呢個菜係絕對係內斂唔再玩突出,雖然燒汁同明太子醬將依個餅嘅精緻度提升唔少,烹煮嘅技巧亦分分鐘比之前兩個餸高
,但係一食到個餅咸入面,平淡既感覺就會相對明顯。
完美句號又點少得餐後甜點呢?

燒日本甜薯配抹茶雪糕

依個燒日本甜薯配抹茶雪糕,番薯蓉淋、雪糕入口溶、炸番薯絲脆,三種口感簡直就似一場交響樂嘅感覺。
雖然埋單每人三百幾但係依一場色、香、味大匯演係物有所值, 工作完一整年,年尾食幾餐好嘅咁先對得自己煮㗎嘛。

2017-11-20
前菜盛合(6點)
燒日本甜薯配抹茶雪糕