2020-07-25 1339 瀏覽
一直都想試舊式茶樓風味。但就怕自己唔識規矩,會令到自己有不愉快經歷。開始時係想試中環間舊店。因為聽講最近又開返。但朋友堅持唔想去。原因係店員零禮貌。無服務和食物質素差。那我都要遷就下朋友。就嚟試這間只差一個字的老茶樓。佢哋兩間茶店背景應該係一個大故事。但我只係食客所以唔會太深究。講返正題:這間店最好的地方係有升降機。老友記就可以舒服上去嘆茶食點心。冷氣都好夠。地方都算大。當然坐位就比較窄。這點就希望能夠改善。我點了水仙。這裡可以選擇碗沖茶。但其實我想講我地這些新派人都唔太識用。茶葉很多很濃。好唔好飲就真係睇個人。我就覺得太濃。最後我還因爲這樣唔太舒服咗一個下午。因為真係好削胃。如果大家唔係經常飲濃茶。我建議叫佢落少啲茶葉。姐姐哥哥服務還好。四圍問茶客需唔需要加水?今次和朋友就只點選了兩款點心。就係蝦餃和燒賣。蝦餃其實冇咩大特別。都係和其他酒樓差唔多唔算熱騰騰。可能已經蒸好一段時間。只可以話唔點都唔覺可惜。燒賣就更加普通。虾肉唔算鮮味。反而豬肉比虾肉更多。食完這兩款點心。根本對其他點心零興趣。選擇又很少。再加上個胃又唔太舒服。所以就結帳離開。今次用餐體驗都唔太差。只是自己掌握唔到自己原來

講返正題:這間店最好的地方係有升降機。

今次和朋友就只點選了兩款點心。就係蝦餃和燒賣。

蝦餃

食完這兩款點心。根本對其他點心零興趣。
選擇又很少。再加上個胃又唔太舒服。所以就結帳離開。今次用餐體驗都唔太差。只是自己掌握唔到自己原來對濃茶都唔太容易適應。來這裡無需要太早。因為無早餐時段。
十一點後樓上三樓才開。就可以更多位置選擇。間中試吓這些舊式酒樓都係一件樂事。

2020-07-09
$35 (早餐)