2022-11-08 671 瀏覽
真係好耐冇試過去飲茶見到推車仔嘅點心😆😆😆勁有童年回憶除咗懷舊,食物質素都非常之不錯!尤其係個蛋撻,同雪山叉燒包,蓮蓉包,腸粉🥰🥰仲有燒賣同埋蝦餃添不過唯一美中不足嘅就係,我哋坐喺3樓墜入變,好多時嚟到我哋嘅車都冇晒嘢食🙈尤其係燒賣同蝦餃,真係要特登出去拎先有最特別係個馬仔,真係未試過喺酒樓度食馬仔,宜家先知原來係酒樓出產嘅🤣呢度嘅馬仔加入左唔少嘅杏仁,食落去又香又脆口,多咗幾種層次🤤而家蓮蓉包都唔錯,大大個咁,平靚正
真係好耐冇試過去飲茶見到推車仔嘅點心😆😆😆勁有童年回憶

仲有燒賣同埋蝦餃添

而家蓮蓉包都唔錯,大大個咁,平靚正
2022-11-03 567 瀏覽
推住車仔賣點心的茶樓已買少見少,呢度有3層樓,第一層是廚房,第二、三層全層都可供入座。到二樓出𨋢眼見已爆場,店員話三樓剛開左,也可坐上面。我哋當然想在二樓湊熱鬧,入到最入有張大枱,二話不說就坐低了。推着點心的車仔源源不絕看見姐姐們也樂在其中雖然每個都是老臣子但個個做野都很爽手款款點心也很好吃腸粉嫩滑自家制燒賣由於太肚餓關係,仲有幾款點心都忘記影低就食咗了,雖然點心來來去去都是嗰啲,但整體食物質素偏好,懷舊且有回憶。值得大家一來再來。
推着點心的車仔源源不絕
看見姐姐們也樂在其中
雖然每個都是老臣子
但個個做野都很爽手
款款點心也很好吃

腸粉嫩滑

自家制燒賣
值得大家一來再來。
2022-11-02 396 瀏覽
每天一次餵養自己力量,做最喜歡的自己吧!下雨天☔️!工作大半天,大家都值得好好的休息吓,途經上環,好耐冇去傳統的茶樓飲茶🫖,就比自己好好放鬆一下啊食物與一般茶樓一樣,沒有太多驚喜,至在與朋友一起,欣賞伙記同點心阿姐勤力親切,環境佈置好懷舊
每天一次餵養自己力量,做最喜歡的自己吧!

牛肉腸
2022-11-01
2022-10-23 601 瀏覽
今日新玩意,飲茶玩手機就當然㗎啦,今日玩手機係即刻寫感受🤣星期日的早上,突然想去蓮香居飲茶,真係正確的選擇!呢度係非常傳統的中式酒樓,大部份食物用點心車的形式推出來讓顧客挑選。其實天氣未凍都可以食蛇羹嘅,先來一碗蛇羹$60,好足料,加埋適當份量的陳皮及薑絲,美味很滿足😋食完蛇羹即刻叫籠乾蒸燒賣同牛肉,相信點心係自己整的,因為賣相都係不規則形狀🤣,用料新鮮,牛肉同豬肉都美味,燒賣還有我喜愛的香菇👍食完兩個點心唔夠喉,叫多個粉果同埋棉花雞,啲魚肚好入味,我一向鍾意食😋最後,仲有我哋嘅至愛,懷舊碗仔翅,有肉絲、冬菇絲、木耳絲、蟹柳(如果真的有蟹肉就發達啦),加少少胡椒粉同醋,一絕👍食完呢啲其實都飽,不過諗諗吓食埋甜品就更完美,最出名嘅當然係西米焗布甸,一定不會失望的!不過注意:兩個人來飲茶多數係要搭枱㗎☺️(我哋未夠12點到自己一張枱,過多半個鐘就有人搭枱了。)
今日新玩意,飲茶玩手機就當然㗎啦,今日玩手機係即刻寫感受🤣
不過注意:兩個人來飲茶多數係要搭枱㗎☺️
(我哋未夠12點到自己一張枱,過多半個鐘就有人搭枱了。)
2022-09-29 771 瀏覽
懷舊特色的茶樓在香港買少見少,有點心車、茶盅、大水煲、特色枱櫈和點心,感覺和現代茶樓有莫名的分別,這些都是一種情懷和回憶吧,以為茶客大多數是上了年紀的人士,但卻發現亦有中學學生和一些年輕人光顧,點心質素還算可以,賣相普通,但味都唔錯,而且新鮮熱辣,懷舊點心並非一般茶樓能容易食到的,侍應招呼亦屬正常水平,並且個別很熱情有禮,在疫情下可能少咗一部分外地遊客,所以不難找到座位,整體來講都值得一去的特色茶樓,而且價格亦屬合理水平。
2022-09-29
  • 金錢雞
  • 豬潤燒賣
2022-09-26 739 瀏覽
放假之日常,送完兩個囡返學🎒,接放夜更的太太放工,時間啱啱好。之後同佢食個早餐🥣,今日就選了這間老派茶樓飲茶🫖。呢度早幾年同朋友食過晚飯,飲茶反而是第一次。威靈頓街的蓮香居早排已經執笠,呢類型的酒樓買少見少,要好好珍惜。上到樓上,地方不大,一眼👀望曬,全場都是老人家,我哋兩人拉低了全場的平均年齡😂。好熱鬧,好嘈,座位好硬,唔好坐,但就是別有一番風味。茶可選擇壺上或盅上,我哋當然選擇盅上啦。點心全部都是推車仔,點了幾樣,樣樣水準以上。蝦餃、鮮蝦腸尤其出色。而皮蛋瘦肉粥就麻麻哋,冇乜味。埋單$200有找,感受一下老香港情懷。👍👍

埋單$200有找,感受一下老香港情懷。👍👍

2022-09-19
$100 (早餐)
2022-08-29 1174 瀏覽
之前蓮香樓做吳住好彩都有去食過懷舊野今次都想食埋懷舊系列呢間都係 推車仔🤨牛孖筋個醬汁好像咖喱➕辣汁➕黑椒咁🤣我個人ok既除左有牛筋重有類似酸齊既麵巾牛肉燒賣,蝦腸2樣都正常蝦腸既蝦大隻,不過一條都有2隻如果 一條,有3隻中size既蝦更好👍🏻叉燒酥少有既3角造型應該不是剛出爐但咁酥脆👍🏻表面有層蜜糖❤️叉燒彈牙👍🏻足料啖啖都有叉燒肉豬潤燒賣係點先有2粒,其中一粒既豬潤同肉分左體🙈豬潤吳夠爽,肉就一般吳夠西環另一間好芝麻糕同出面吳同,呢到既係 啞色入口不算滑但香濃既芝麻味🤨腩仔卷係我第一次食好像中式臘腸包咁不過入面就係燒腩仔➕芋頭又幾好食🤨包夠鬆,燒腩仔有咬口,芋頭就琳琳地結 : 個人推介 叉燒酥,牛孖筋👍🏻👏🏻#牛孖筋#牛肉燒賣#蝦腸#豬潤燒賣#芝麻糕#腩仔卷#蓮香居

之前蓮香樓做吳住

啖啖都有叉燒肉

豬潤燒賣
係點先有
2粒,其中一粒既豬潤同肉分左體🙈
豬潤吳夠爽,肉就一般
吳夠西環另一間好

芝麻糕
同出面吳同,呢到既係 啞色
入口不算滑
但香濃既芝麻味🤨

腩仔卷
係我第一次食
好像中式臘腸包咁
不過入面就係燒腩仔➕芋頭
又幾好食🤨
包夠鬆,燒腩仔有咬口,芋頭就琳琳地

結 : 個人推介 叉燒酥,牛孖筋👍🏻👏🏻

#牛孖筋
#牛肉燒賣
#蝦腸
#豬潤燒賣
#芝麻糕
#腩仔卷
#蓮香居
2022-08-20 1060 瀏覽
香港現在少有的舊香港老式茶樓 還有點心車的存在 去過一次就會明白蓮香獨有的飲茶文化人情味非常濃厚 無論是和伙計聊天還是和旁邊的茶客聊天吹水 品美食的同時也學到了很多呢這家蓮香居有3層 一樓賣茶葉 2/3樓飲茶一進去要自己找位置或者搭台(食客都很有禮貌不要害怕 說不定還有意外的收穫呢)我們2個人去吃就是搭台😁還可以問下其他食客的推薦🌟坐下後伙計會給一張蓋章紙 每次拿東西都要給姐姐蓋章喔 可以選擇坐在座位上等姐姐推車車過來 最好是自己走去車車前面拿🌟不然有可能推到你面前的時候已經沒有了要等下一輪 🌟想吃到想吃的要靠手速靠搶🤓🌟喝茶推薦用傳統茶盅 一開始不會用 最後是和我們一起搭台的茶客教我們沖茶 怎麼沖好喝 還討論了一下飲茶歷史文化哈哈!人情味也在這裡體現出來了 *下次還要找爺爺奶奶拼台虛心請教一下😆今天點了蝦餃/牛肉燒賣/燒賣/豬手/奶黃蓮蓉包/排骨/蘿蔔糕/金錢肚/棉花雞 超級撐!就連豬手下面的薯仔🥔都好好吃😋🌟灌湯餃 10:30前才能吃到建議早點去吃喔!最後買單317港幣2個人🌟人均100-150#蓮香居地址:上環德輔道西40-50號

這家蓮香居有3層 一樓賣茶葉 2/3樓飲茶

超級撐!就連豬手下面的薯仔🥔都好好吃😋

🌟灌湯餃 10:30前才能吃到
建議早點去吃喔!
最後買單317港幣2個人
🌟人均100-150
#蓮香居
地址:上環德輔道西40-50號
  • 蝦餃
2022-07-02 3060 瀏覽
打風食咩好?!? 梗係去飲個茶, 食個包喇!☕近近地去左屋企附近蓮香居, 難得無咩人, 又唔駛撘枱, 坐得好舒服!😎唔知係咪打風人少, 所以野食款式唔多, 想食既都好似無咁!😅而味道已經唔太吸引, 比較出眾就係古法 🍞馬拉糕, 非常鬆軟, 清香, 而且唔太甜, 真心好好食!😋其餘食左糯米雞, 大蝦腸粉, 山竹牛肉, 棉花雞, 豬潤燒賣, 咸水角, 麻蓉包.. 都好不般, 當中麻蓉包真係好唔得😅 餡料好乾, 又唔香, 就係唔好食! 加上價錢唔平, 應該都未必再想去了!
打風食咩好?!? 梗係去飲個茶, 食個包喇!☕

2022-07-02
  • 馬拉糕
2022-06-21 2005 瀏覽
去到上環家人又未食過這間就決定去食,我哋去到3樓不用等位就入去,不過推車仔偏少,每次出來都好多人爭,我哋4人叫左9個點心加一個飯約四百多元。食完家人覺得有點貴不太值,只係坐得比較舒服。個飯炒得都幾乾身,但蝦幾大隻但完全沒有味道,份量都不少夠熱。包類的就不夠軟熟,茶底偏淡可能不夠人手就要叫多幾次先有人加。蝦餃幾好食但就比較細隻,鳯瓜同鴨腳扎味道都夠濃,雞扎反而覺得冇咩味,排骨連住晒唔係一舊比較難食到,反而加分係底部用生根。

2022-06-17 1906 瀏覽
蓮香居屬米芝蓮推薦食肆,分上下兩層,下層不收茶錢可搭枱,上層收茶籛不能搭位,裝修古典,仍沿用七八十年代的點心車。 茶具精美每隻都有花紋,工作人員也很友善。我們點了一些在其他酒樓比較少有的點心。 蓮蓉西米布甸要中午後才有,值得一試。 沙翁也是現今酒樓比較少有的點心。 這碟傳統造法的芝麻糕不及現今的芝麻卷爽滑。 碗仔翅外面四圍都有得食,這裏要星期六日才有供應,大大碗都係30蚊,十分足料所以很好吃, 呢個我一定番食。

蓮蓉西米布甸要中午後才有,值得一試。
沙翁也是現今酒樓比較少有的點心。
這碟傳統造法的芝麻糕不及現今的芝麻卷爽滑。

2022-05-14
2022-06-13 1455 瀏覽
作為新一代嘅年輕人,推車仔嘅茶樓就只有喺電視劇睇過😵‍💫幸好仲有機會嚟體驗下傳統港式茶樓嘅環境同文化😆星期六嘅朝早幾乎坐滿晒成場,好彩我哋一行六人都仲有位坐😎姐姐每次推車仔岀嚟嘅時候都好期待,因為唔知會推咩岀嚟🤭所以每round都會好期待!!今次我最驚喜嘅有兩樣:豬膶燒賣,西米布甸1: 豬膶燒賣今次係我第一次食豬潤燒賣!好驚訝有呢個配搭,對我而言係幾新奇!因為岀邊新式啲嘅酒樓比較少見😵‍💫嚿豬潤好足料!又唔會好dry!! 100分!2:西米布甸都係第一次食!我本身以為係凍嘅,點知原來係熱嘅!😮熱熱地食落好暖,又唔會太甜。冇諗過原來可以有呢種食法好味到自己食晒成碗🤭🤭整體嚟講,今次體驗十分難忘,食物方面唔駛講,姐姐都好熱情同細心😌😊會再嚟!

星期六嘅朝早幾乎坐滿晒成場,好彩我哋一行六人都仲有位坐😎

今次我最驚喜嘅有兩樣:豬膶燒賣,西米布甸
1: 豬膶燒賣
豬膶燒賣

2:西米布甸
好味到自己食晒成碗🤭🤭
西米布甸

2022-04-23 1820 瀏覽
懷舊酒樓,要好乾淨嘅環境就未必啱你,不過整體算係企理嘅。食物質素同味道OK啦,勝在有好多款懷舊點心可以食到😋 今日四個人叫咗南乳豬手👍🏼黑椒牛孖筋👍🏼潮州粉果 呢個唔記得咗叫咩名🤣 味道一般煎堆仔👍🏼芋角👍🏼👍🏼皮蛋酥👍🏼👍🏼杏汁豬肺湯,一般,咸咗啲!魚腸焗雞蛋,至在回味吓,但真心唔算好食。實咗啲,魚腸份量亦少咗啲,味道一般😳鴨腿湯飯👍🏼服務方面都OK㗎,不過要幫手最好搵喲部長,因為啲姐姐你問佢乜佢都係答你「冇」㗎🤣
懷舊酒樓,要好乾淨嘅環境就未必啱你,不過整體算係企理嘅。
南乳豬手
黑椒牛孖筋👍🏼