2021-04-12 1618 瀏覽
難得星期日放假,當然最好選擇就是飲茶,一早起床來到西環附近的「蓮香居」,當日飲茶的茶客都真是好多,都好滿座也要等了一會兒才找到位置,不過都要與其他人一起搭枱。一坐下來,侍應都好有效率地問我們飲什麼茶,同時可以選擇用茶壺或者茶盅。我就不太熟識用茶盅,所以我都是選擇了用茶壺及鐵觀音茶。見到伙計拿著大大個熱水煲,真是辛苦了他們了,水滾茶靚是常識,在地上也會發現到有一個熱水爐座,讓客人隨時都有熱辣辣的熱水泡茶飲。見到一架架的點心車行過,又開始想起一些童年的回憶,小時候都好喜歡拎住張可蓋印仔的點心紙周圍搜索下點人車的點心,看下有什麼好東西吃,好像尋寶般。偶爾都會發現到剛出爐又新鮮的點心。這一刻我閞始又拎住張點心卡出去尋寶,但今次我先去了熟食檔先,熟食檔有糯米飯、粥、腐皮卷等......我就向點心姐姐落了單點了一份馬蹄糕及蘿蔔糕食住先,小量淺嚐已經感到馬蹄糕的香甜。馬蹄粒粒都好爽口份量又多,而蘿蔔糕煎得都好脆,糕身都好香軟有蘿蔔的清甜,味道真是不錯。一邊開始食糕時,一邊都有不同的點心車行過,聽到一賣包子的點心車,我又好興奮地又衝上點心車選擇了一個雞球大包及千層奶黃糕,大大個的雞球大包真是好足料,熱

蘿蔔糕、馬蹄糕

一邊開始食糕時,一邊都有不同的點心車行過,聽到一賣包子的點心車,我又好興奮地又衝上點心車選擇了一個雞球大包千層奶黃糕,大大個的雞球大包真是好足料,熱辣辣包身又鬆軟,肉質都好鮮香,但千層奶黃糕的質感比較乾身,
幸好甜度都適中,奶黃味都好香甜。

千層奶黃糕

鮮蝦蒸粉果的賣相很晶瑩剔透,皮薄又夠Q彈,蝦肉份量又多質感爽彈,加上半肥瘦的豬肉餡,盡出鮮味無窮,令人欲罷不能。

鮮蝦蒸粉果

淮山雞札也是我必食的選擇,水準都一切正常,淮山片包裹了冬菇、雞肉、魚肚等......最吸引我就是吸盡雞肉的肉汁及魚肚的精華,多款的材料放置一起,吃完都是已經夠晒滿足。
淮山雞扎

叉燒酥一共有三件,每件的賣相都是金黃又平均,鋪滿了大量的白芝麻,一咬開已經感到酥皮的鬆脆,叉燒汁也慢慢濺出,而叉燒餡的味道都好甜美和味。再加上白芝麻的香惹,鹹甜味道同時呈現,也盡情享受不同滋味。
叉燒酥

突然聽到有人大叫「西米布甸」,懷舊的點心甜品我又怎會錯過,我又馬上衝出去拿了一份熱騰騰的西米布甸,有金黃脆脆的焦面,每一口都有粒粒的西米,蛋味及奶香都十分濃郁,口感十分香滑,作茶餘飯後的甜品就真是不錯。
西米布甸

最後一款點心甜品蛋撻,本來一份有三件,但我已經忍不住先食了一個,撻皮都好脆,蛋味濃郁,蛋撻細細粒,易入口又不怕吃得太多。
蛋撻

服務真是好殷勤,不停為客人斟水、收碟、執碟等......反應都好快又醒目,點心姐姐都好親切又熱誠。整體食物水準都好,價錢都好合理。傳統的點心紙、點心車、茶盅等......讓我勾起不少童年飲茶的回憶了。
2020-11-14
蘿蔔糕、馬蹄糕
鮮蝦蒸粉果
淮山雞扎
叉燒酥
西米布甸
蛋撻
2021-07-03 270 瀏覽
前排同朋友講起飲茶,重記得好耐之前,曾經幫襯過唔知係蓮香居定蓮香樓,記得佢嘅金錢雞超級好食 🤤 所以就同朋友揀咗蓮香居試吓,不過去到先發現自己原來之前係食蓮香樓,不過既然嚟到咁當然要幫襯下。裝修格局又係同蓮香樓差唔多,又係有手推車姐姐賣點心,啲餐具圖案又差唔多,就算連餐牌都有九成似,真係好易令人混淆。😵‍💫蝦餃、其他點心 : 蝦餃偏細粒,其他點心亦無驚喜位同賣點,最好食只有個沙翁,就連我期待已久嘅金錢雞亦做得好差,相都唔想影,超級失望。😔新鮮豬潤燒賣 : 只係豬潤加燒賣,味道十分普通。魚翅撈飯 ($98) : 都幾大兜可以三個人食,魚翅份量都唔少,不過個汁就冇咩味,有啲可惜。
新鮮豬潤燒賣 : 只係豬潤加燒賣,味道十分普通。
2021-06-24 343 瀏覽
之前領略過中環蓮香樓的食物質素之後,和另一半大膽來蓮香居試菜,好吃才和朋友們來吃晚飯。當晚人氣十足,不似中環店那麼稀疏。叫了杏汁白肺湯,好足料。有點過咸。我品嘗到輕微的杏仁香味,但另一半吃不出。西檸雞好好味!雞肉滑,但如果可以提升鬆脆度會更好。當晚還叫了龍蝦伊面,端午節優惠都幾低食。當晚好幾枱都有點這道菜。當日星期日,糖水是馬來西亞咋喳,我自己就好喜歡,另一半覺得有椰奶會好吃些。整體水準比中環分店高,可以返嚟先其他菜式。

當晚人氣十足,不似中環店那麼稀疏。

杏汁白肺湯

西檸雞好好味!雞肉滑,但如果可以提升鬆脆度會更好。
西檸雞

伊麵上湯龍蝦

馬來西亞咋喳

整體水準比中環分店高,可以返嚟先其他菜式。
2021-06-13
杏汁白肺湯
西檸雞
伊麵上湯龍蝦
馬來西亞咋喳
呢日口痕,好想食西米布甸,要假日先有得食仲要11點後先至有😂真心好食除咗布甸,叉燒酥,炸雲吞同埋蛋散都真係好經典😂必食系列煎腸粉同埋淮山雞扎👍🏼正蒸雞飯就一般啦不過真係可以食返懷舊嘅味道😋最鍾意佢哋會推住點心車出嚟😂可以慢慢食
2021-06-17 318 瀏覽
好開心啊😃!今日同學兄食晏對方提議「蓮香居」食懷舊,都好喎反正我未去過。兩間蓮香樓蓮香居都去過,各有各精彩之處,前者會比較近 60 年代,後者似在 79 年代上茶居感覺。久違的點心車一見開心到極,兒時跟父母上茶居最開心就是車內的啫喱糖一個個膠碗載著,上面加把紙傘今日見到特別親切。🥰現在沒有啫喱糖,惟有點了我更喜愛的炸雲吞。🥢炸雲吞餡是一隻小蝦同豬肉末,小蝦微彈雲吞香脆可口,淋上酸汁味道提升。🥢豬潤燒賣,即叫即蒸味道可以,就是豬潤有點老。🥢胡椒豬爽肚不是隨便一間酒樓食到的,一見點心姐姐宣傳即叫下來,給我一碟惹味爽脆豬肚。🥢杏汁豬肺湯熱騰騰原盅的燉湯,杏汁較少,白肺軟綿整體清潤補肺。海鮮瓜粒泡飯點心車有限酒樓可見,蓮香居可尋覓惜日感覺。

點心車

🥢豬潤燒賣,即叫即蒸味道可以,就是豬潤有點老。

🥢胡椒豬爽肚

🥢杏汁豬肺湯
熱騰騰原盅的燉湯,杏汁較少,白肺軟綿整體清潤補肺。

海鮮瓜粒泡飯

點心車有限酒樓可見,蓮香居可尋覓惜日感覺。

2021-06-15
2021-05-02 879 瀏覽
今次專登拜訪蓮香居都係為咗佢個懷舊灌湯餃。9:15am去到坐低,一路食住其他點心一路等,等到10:00am終於見到阿姐推住架車仔出嚟,嗱嗱聲問佢攞一籠😋呢度啲點心味道OK嘅,同埋呢款灌湯餃真係已經唔多地方有得食。服務方面呢,呢度啲伙計大部份都係上咗年紀嘅,不過你叫佢幫忙沖水,佢哋都好快手㗎👍🏼
2021-04-28 738 瀏覽
因為限聚令,所以好耐無飲茶啦,而家可以4位,所以weekend 決定去飲茶我鍾意蓮香居仲保留到舊香港嘅感覺,有姐姐推車仔嗌住有咩食啦,用茶樽而唔係茶壺斟茶啦,仲有好多叔叔伯伯拎住份報紙係度刨,呢d情境已經愈見愈少啦呢度嘅野都好啱我,因為呢度嘅師傅好夠味,啱晒我呢d重口味嘅人🤭我最鐘意食呢度嘅灌湯餃,呢度個灌湯餃同出面唔同架,呢度係冇湯浸住架,d湯係喺隻餃裡面嘅,最正係佢皮薄又juice,好正😋豬手同鳳爪都好夠味,放係底嘅豆卜索曬啲汁😋勁好味跟住呢,我就鐘意食沙翁,好鬆軟。但蛋散就麻麻啦,唔鍾意佢比較淋。好香荷葉味牛腸皮薄餡靚其實其他食物我都覺得唔錯架,仲有好多野食都想試,可能再等多個weekend, 我會再黎過架😋😁

豬手同鳳爪都好夠味,放係底嘅豆卜索曬啲汁😋勁好味

跟住呢,我就鐘意食沙翁,好鬆軟。
但蛋散就麻麻啦,唔鍾意佢比較淋。

好香荷葉味

牛腸皮薄餡靚

2021-04-25
早餐
  • 沙翁
2021-04-25 778 瀏覽
老遠係天水圍開車過海竟然唔係食西餐,今日去懷舊港式茶樓開餐。樓高三層,第一次嚟報到,去到二樓好似搶頭馬咁,嗱嗱聲揾個靚位坐。天天不同,午市糖水午市價錢都唔算貴餐單上有好多點心,但當日來來去去都係嗰三四架車。冇咩選擇!唔好講笑,呢啲懷舊茶樓真係好污糟!阿叔過嚟收枱,抹完枱等於冇抹,成張枱都係油。仲要喺我哋面前扭扭塊枱布,嗰張枱布搾出嚟嗰啲水啡黑到呢!我同隔離嗰位睇到都O嘴,只好嗱嗱聲又攞晒身上嘅乾濕紙巾不停抹枱。忙完一輪,又到啲杯杯碟碟。我隔離嗰位滾水沖一下隻茶杯咋,嗰啲油竟然出晒嚟!朋友都忍唔住同隔離啲阿姐阿叔講啲碗碟要洗多幾次吖!我哋洗完又洗,過完水又再洗,洗咗幾轉先到。適逢星期六,點心車確實有好多,但可惜見唔到架煎腸粉嘅車仔。今日試食咗叉燒包、黑椒爽肚、乾蒸牛肉、燒賣,仲有春卷。無可否認,個爽肚做得好好,真係爽脆。但其他就食唔出同外面有咩分別。。。

天天不同,午市糖水

午市價錢都唔算貴

餐單上有好多點心,但當日來來去去都係嗰三四架車。冇咩選擇!

2021-04-18 802 瀏覽
返完夜收工肚仔餓,心血來潮約埋同事一齊去飲個早茶,諗咗一陣就選擇左呢間舊式嘅茶樓,之前因為疫情關係所以關咗門,而家開返就好想去試一試,茶樓分開兩層,所以都容易可以搵到位。呢度嘅特色係推車仔運送點心,非常之有特色,即刻叫即刻食,我哋分別叫咗叉燒腸,豬潤燒賣,柴魚花生粥,灌湯餃,豬肚,牛媽根, 煎三色糕...我哋兩個人叫咗八樣嘢食,因為太肚餓啦,掛住食都唔記得影相,味道非常之好,果然係懷舊茶樓,可以值得一去試。下次再去食其他點心....

2021-03-04
早餐
  • 豬潤燒賣
  • 灌湯餃
2021-03-05 1322 瀏覽
去到上環海味街點可以唔食咁出名嘅蓮香居!推車仔嘅酒樓我嘅年代就真係未經歷過啦🤪不過去到已經係夜晚 冇得食點心唯有食返D小菜啦😍(好多價錢唔記得左太抱歉了😢)🧆生煎蓮藕餅媽咪以為係蓮藕入面塞D肉🥵點知原來係潮州個隻肉餅!不過炸得來脆卜卜又香口 一D都唔會油淋淋😍🧆蓮香霸王鴨 💰~200點上D甜麵醬真係唔使停😭食落層皮又香口 一D都唔油!D鴨肉又唔會好柴!真係唔怪之得咁出名🧆家鄉煎釀鯪魚 💰68將魚肉撩曬出來再塞返D自家製鯪魚肉入去煎我就真係從來冇見過啦😍不過阿爸就話呢個真係懷舊!係70年代嘅菜式來架!魚肉十分入味!鯪魚真係有百般烹飪方式🥳🍲東江豆腐煲 💰75潮州釀豆腐真係豐富曬豆腐個口感!自家製鯪魚肉同豆腐真係好match😍生菜都多到食唔曬!完全唔需要再叫多碟菜!湯好鮮甜 我飲左兩碗🤪🧆煎蠔餅麵粉會好多 成個餅好厚實😭最啱我呢啲厚實星人 點雨露真係double幸福!超級推薦

🧆生煎蓮藕餅

🧆蓮香霸王鴨 💰~200

🧆家鄉煎釀鯪魚 💰68

🍲東江豆腐煲 💰75

🧆煎蠔餅
2020-09-20
  • 蓮香霸王鴨
蓮香居啲老牌酒樓點心當然有保證,除咗點心之外如果想叫啲飯食,乳豬飯係首選,不過都好睇運氣因為唔係成日都有!乳豬飯嘅乳豬10分足料,係多過正常燒臘檔嘅例牌、1/4隻。乳豬肉同出邊嘅餐廳一樣會被切食一件件, 乳豬都算多肉,鍾意啖啖肉嘅朋友就好開心乳豬皮入口超級無敵脆卜卜, 脆到咬開時有啪一聲, 乳豬肉肉質嫩滑仲會流出肉汁期間我們還點了叉燒酥,叉燒酥表面焗到金黃,裏面超級多叉燒,甜度適中,充滿幸福感,是道不錯的小吃。炸魷魚鬚反而麻麻哋,呢個手推車冇要專登去出邊櫃面嗌,反而油膩感太多

乳豬飯嘅乳豬10分足料,係多過正常燒臘檔嘅例牌、1/4隻。

乳豬飯
乳豬飯
2021-02-16 1201 瀏覽
之前呢間關咗門,最近重開就諗住試吓。呢度有幾層,所以搵位唔難,唔似中環嗰間,要企晌食客枱邊等成粒鐘都未必有得食,而且呢度點心款式多,推車點心姐姐個個好有禮貌,真心食得開心。今次只係隨便叫咗幾款點心試吓,呢度點心份量都幾大碟,雖然唔講得超級好食,但主要食佢個懷舊情懷。沙翁 : 未見過酒樓有得食,只係晌澳門食過,雖然凍咗少少,但蛋香味幾出。蝦餃 : 細細粒,好易食,唔差。排骨 : 呢個就麻麻地,勝在大碟,但無咩肉味。馬拉糕 : 熱辣辣並帶微微黑糖味道,好食。义燒酥: 又係唔夠熱,普通。雞扎 : 正正常常
之前呢間關咗門,最近重開就諗住試吓。

蝦餃 : 細細粒,好易食,唔差。
排骨 : 呢個就麻麻地,勝在大碟,但無咩肉味。
馬拉糕 : 熱辣辣並帶微微黑糖味道,好食。
义燒酥: 又係唔夠熱,普通。
雞扎 : 正正常常
沙翁
雞扎
义燒酥
馬拉糕
排骨
蝦餃
題外話/補充資料: 呢度有D懷舊點心我都未食過,如蝦多士、大包、豬肚燒賣等,但肚溶量有限,唯有等下次再試。
2021-02-04
  • 沙翁
  • 馬拉糕
2020-11-23 2559 瀏覽
抱着要試試懷舊老飯店嘅心態,遠遠來到上環嘅蓮香居晚飯,這裡充滿著七十年代的酒家風格,侍應們相信也是跟飯店一起長大的,每位也是叔叔伯伯了。我們一行六人,幸好朋友一早已經預訂了著名的杏汁白肺湯,湯材料份量十足,除了豬肺外,還有份量的雞腳和豬展,加上杏香,所以鮮甜無比,每人也忍不住先飲了兩大碗湯。先上的第一道菜,脆皮炸子雞,雞皮燒得脆脆的,雞肉嫰滑,配上自家製的豉油,不消數分鐘,便被我們六人掃光了。接着上埸的第二道菜,是飯店推介的窩貼大明蝦,就好像是中式蝦多士,上面鑲了蝦膠,下面是脆脆的多士,上碟時熱騰騰,一口咬落去,十分鬆化,那蝦肉混合了一塊小小的煙肉,香溢無比,。跟著,就是功夫無比的鑲鯪魚,這餸菜雖則其貌不揚,咬上口第一個感覺,肉質爽滑彈牙,據說這魚甚考功夫,先將魚肉取出加工,混合蝦米、果皮攪成魚膠,再重新讓進鯪魚內,再把它煎炸成外脆內軟,步驟要一步一步慢慢來,不溫不火,實在是個考功夫的老餸菜。接下來的是蝦子柚皮,軟軟滑滑嘅柚子皮,配上惹味的蝦子汁,相得益彰。喜歡吃肉的朋友,忘不了要點一個炆豬手呢!吃了幾道肉,係時候來一個青炒豆苗,作為一道清泉。吃飽了,還不忘要記得食它的西米焗布甸,剛

吃飽了,還不忘要記得食它的西米焗布甸,剛剛焗出嚟,熱騰騰又香又滑,金黃色蕉脆的表層下,小心內裏藏了一層蓮容,超滑口好味,除了這飯店,都很少有地方做這個懷舊甜品了。

馬拉糕又香又滑又鬆軟,但這時大家都已經吃飽飽,而且它給布甸搶了風頭呢!

最後,飯店還送上紅豆沙呢,真係要捧住個肚走!
2020-11-14
  • 西米焗布甸
2020-10-03 2054 瀏覽
今日同媽媽去老店飲茶而家香港已經無乜仲有車仔叫賣嘅茶樓喇見到啲人仲會推車賣點心感覺好興奮甚至都忘記左以為係點樣去拎點心添點心都係點心但風味確係唔同感覺特別新鮮熱辣!我地揀左幾款點心全部都唔錯!見到人地食叉燒飯我地又試一個落單嘅時候,店員仲特別提醒呢排叉燒偏瘦可以幫我地特別落單寫肥叉燒,希望可以拎個平衡黎到一睇叉燒非常靚肥瘦均勻蜜味濃,好味!但我更欣賞嘅係呢度嘅人情味會記得熟客口味,會自動奉上對味清茶而且唔會只係冷板板嘅落單上菜侍者了解自己嘅出品,同顧客有交流似乎先係喺潮流下仲可以適者生存之道
今日同媽媽去老店飲茶
而家香港已經無乜仲有車仔叫賣嘅茶樓喇