2012-10-02 58 瀏覽
摸左半日蜆 , 又攰又肚餓 , 想打邊爐 , 但東涌選擇不多 , 索性搵個熟路又遠又方便返沙田o既地方一諗就諗到 , 就返大角咀食啦 , 邊爐己預備下星期會去用團購食 , 諗諗下不如去食雞煲啦 !!上次o係旺角食過一間任食o既 , o個陣睇過佢地大角咀都有分店o家 !! 上 openrice confirm 後即刻出發 !!環境比旺角店細好多 , 破舊好多 , 呢間野之前都係餐廳 , 佢無改間格無重新裝修就繼續沿用所有野地方需少 , 但 d 枱都唔細 , 而且都唔會話太迫 , 仲有電視睇添 , 有一個任飲多種汔水o既雪櫃 ,不過呢度就無任裝 d 鼓油 , 麻辣醬等等 , waitress 話係因為個雞煲加左上湯都好濃味 , 真係要用先拎都得呢度無咁多人無咁忙亂 , waitress 服務都較為殷勤 , 會幫我地攪動雞煲 , 主動收碟仲不時睇下我地使唔使加湯野食有少少漏單 , 同 waitress 講佢都好快幫我地跟 , $ 118 一位任飲任食仲要無加一 , 真係抵到震 !!兩位雞煲有半隻雞 , 好濃郁川椒麻椒味 , 叫少辣都越滾越辣 , d 雞好多肉 , 唔會好肥 , 個煲本身好多洋

個煲本身好多洋蔥 , 加上湯後一直滾到佢淋晒 , 好正好入味 , 雞翼尖o個 d 位都可以滾淋先食
雞煲食到一半左右 , 加入上湯 , 落晒 d 蘿蔔 , 切得好薄 , 入晒味都唔知佢甜唔甜 , 總之要追加多碟啦
仲有南瓜片同芋片 , 都係切得好薄 , 滾耐少少就己經唔見左 , 肥牛同豚肉都唔錯
當然不能夠要求有 d 咩高水準靚牛啦 , 不過肥瘦比例唔錯 , 唔韌唔騷就己經係我可接受範圍之內
好食o既邊爐料要數一數炸魚皮 , 鬆脆香口 , 白魚蛋軟韌彈牙 , 仲好有魚味 , 唔好淥太耐 , 容易太咸
蟹籽丸都幾好食 , 同平時街市買到o個 d 唔同 , 無咁淋身同埋 d 蟹籽比較有咬口 , 感覺到卜卜聲添
牛柏葉都 ok , 粗幼得宜 , 爽口唔韌 , 滑雞片有 d 連皮o既好好食 , 雞味係少但滾起黎好似個雞煲多肉食左咁
炸枝竹需要黎到係完全無炸, 只係一塊普通o既腐竹 , 不過好滑溜好索湯 , 仲無炸o既咁多油 ~
對我黎講要記住下次唔好點o既有魚皮餃 , 好腥 , 個皮唔夠彈性 , 豬紅有陣怪味
薯粉 , 難以控制滾o既時間 , 因為幼身而且質感 , 花膠好容易滚到變左一 pat 野 , 入口感覺並不良好

## 我地兩個一諗起雞煲 , 都會先以至尊為首選 , 因為覺得任飲任食真係好 arm 我地 ,
不過就好似打邊爐咁 , 其實非任食o既話 , d 配料會靚 d , 所以評任食時 , 要求會調低 , 放心 ~
2012-09-30