2014-09-02 2448 瀏覽
講起食,我好有要求同心得咖。所以泥緊我會一口氣為大家介紹三家我近排食左,而且覺得直推薦的食府。分享一下我的味覺之旅。先介紹第一個,我至喜歡的打邊爐,今次就泥到美食雲集的九龍城了。咪睇九龍城好似舊區呀,間間舖都有料到,你去街邊食串串燒都有驚喜咖。所以今次我去的地點就係個名好有型的大邊爐了。上樓的大邊爐,唔怕開門關門攻一道熱氣同塵入泥,環境好舒適,冷氣充足。枱同枱之間間隔充裕,坐得舒服,一到歩叫左兩jar 邊爐孖寶,酸梅湯同竹蔗茅根。呢度的職員個個都好有禮貌。同我地介紹有咩正野食。好啦。最後我叫左麻辣湯底+ 皮蛋清湯(一濃一淡,balance 點)安格斯牛肉,本地手切牛肩肉,牛係打邊爐唔少得的美食,叫左安格斯牛同本地手切牛肩肉。安格斯牛勁嫩滑,充滿牛鮮味,厚薄適中。一食唔停口,滾五秒就剛剛好,口感同質感到一流!因為想試多一種牛,所以叫左細,但份量都好夠,果然真材實料。再泥本地牛肩肉,牛肩肉係牛味最重,最有質感彈性同均勻的部分。所以係我必吃的部份,呢個肩肉就算滾耐左都唔會硬,正到不得,絕對係愛牛人士必吃。海鮮蛋角,呢個直情要比5個like , 首先呢個菜式之前未見過,原來蛋角要即叫即整。上枱
講起食,我好有要求同心得咖。
麻辣湯底+ 皮蛋清湯
安格斯牛肉,本地手切牛肩肉,
安格斯牛肉
因為想試多一種牛,所以叫左細,但份量都好夠,果然真材實料。
本地手切牛肩肉
海鮮蛋角
海鮮蛋角,呢個直情要比5個like , 首先呢個菜式之前未見過,原來蛋角要即叫即整。上枱熱辣辣,可以即食可以滾係湯度吸下味。廚師包得好功夫,不會散不會爆。蛋角內海鮮足料,有鮮蝦,同大大嚄帶子,好甜好正,絕對係一定要叫再泥多round !
必點三秒腐皮
另外一個必點三秒腐皮。這裡的炸腐皮係自家製,即叫即整,炸腐皮炸得夠鬆化,層數多而且夠薄,又大嚄,師父預先吸好油,上台不會油膩膩的。滾三秒。有説不出的好味道。新鮮程度爆燈。
魚皮餃,大隻又多汁
嘆過大邊爐的食評,發現大家都鐘愛佢地的餃子,可惜當日無食到。但叫左另外一樣我覺得好出色的。就係魚皮餃。呢個魚皮餃,大隻又多汁,而且唔易散。睇得出用料靚。
必吃炸魚皮
當然仲有必吃炸魚皮啦。乾身卜卜脆。而且大片唔易碎。我仲叫左竹苼,生根,手打蝦丸,墨魚丸。要讚大邊爐用料真係靚,你睇竹苼好白好靚,份量夠大不欺場。手打丸起彈牙。一口氣連食四粒。
大邊爐的魚麵
到尾聲,當然叫個麵食下啦。我最中意魚麵,有得玩有得食。大邊爐的魚麵同平時食到的不同,佢地用左鯪魚肉,一樣咁正,配上陳皮香味。不搶更帶出鯪魚肉味。比起平時食開的白魚魚面更清新而且有彈性。perfect .
唔知大家有無同我一樣的諗法,最怕去打邊爐抽氣力不足,攪到周圍佈滿水氣,但人都無咩心情,係大邊爐就完全無呢個問題,抽風系統完善,食完唔會一陣味。而且環境乾淨舒適,乾淨。服務周到。價格合理,份量夠大。

題外話/補充資料: * 如果餐廳餐牌可以比客人選一些簡單的下火甜品,如涼粉,馬提糕。會更好。
2014-08-20
麻辣湯底+ 皮蛋清湯