2023-04-11 540 瀏覽
每次喺中環返實習,都會約friend子黎呢一間拉麵食lunch 🍜🍜🍜呢間拉麵好特別,主打唔係日式而係美式拉麵😮😮 成間舖頭嘅裝修都係偏美式風格(有啲Cafe嘅感覺),係咁嘅環境食拉麵都幾有特色😙1. 原隻慢燉雞髀醬油湯拉麵 $138Food Sec基本上每次嚟都係食呢一款招牌嘅雞髀醬油拉麵😂😂因為平時食拉麵都係配叉燒或者係雞扒,呢度竟然有原隻雞髀上,都幾吸引🤣🤣佢隻雞髀係慢煮嘅,所以啲肉係超級軟稔,基本上你輕輕一督都已經夾到啲肉黎食,但你又唔會覺得好似煲湯煲咗好耐嗰啲老雞咁鞋咁柴,所以都幾好食❣️湯底係雞白湯嚟嘅,就加咗醬油味,配上乾蔥同埋木魚粉吊味,拉麵都係比較稔身嘅~2. 柚子海鹽拉麵 $98Friend子啱啱做完運動,所以就叫咗比較清新嘅柚子海鹽拉麵🍃🍃個湯底做得相當出色,比較輕身(Food Sec食拉麵係好怕一啲好濃好稠嘅湯底😅),唯一有少少不足嘅係柚子味唔夠出,但整體嚟講都好好食嘅(friend子差唔多飲晒佢啲湯咁滯😂😂😂)呢度嘅定價一啲都唔平嘅,但有喺中環返工都會知道中環食lunch都真係幾貴🫠🫠所以呢間衡量過質素、環境同地段各樣因素之後我覺得還可以接受嘅~味道:👩🏻‍💻7

1. 原隻慢燉雞髀醬油湯拉麵 $138

2. 柚子海鹽拉麵 $98