2025-06-08
-𝐍𝐎𝐉𝐎 🍜位於中環砵典乍街既拉麵居酒屋 — NOJO一直都係我香港十大最愛拉麵店之一 近排先知原來佢係黎自九州宮崎縣「塚田農場」既副線 餐廳有室內外座位室外可以一邊飲酒邊傾偈 比較Chill 室內就落雨都唔怕🍜 Chicken Thigh Soy Sauce Ramen ($148)雞白湯醬油拉麵 — 每次黎食都係我既必食之選🤍係其他地方都唔會搵到有咁大舊又好味既雞脾拉麵🌟雞髀先用日本醬油、胡椒等調味以60度慢煮2個鐘再用醬油搽係表面炙燒至皮脆肉嫩 入口即化 香氣撲鼻所以雞皮微微焦香 醬油滲透每一絲纖維 肉嫩多汁同埋最中意係有炸得金黃香脆既炸牛蒡 好好味🌟湯底係以日本直送雞白湯為基底 再加入雞腳、豬背脂等熬製而成 飲落啖啖骨膠原精華 帶濃厚肉香細嚐有日本醬油既鹹香同黑蒜油既甘潤 鹹香中帶有甘甜拉麵亦係自家製 — 用日本小麥粉及加拿大麵粉製成麵條掛湯 口感煙韌帶麥香 每次食都覺得好幸福🥳🍜 Wagyu Ramen($198)和牛西冷拉麵 — 和牛片切得薄身 但油花分布平均 入口即溶 油脂滲出時香氣四溢 肉味濃郁 同樣以雞白湯為基底 加入洋蔥同蔥粒 令牛肉油香更突出同時帶清甜 亦都有炸
𝐍𝐎𝐉𝐎 🍜
雞髀先用日本醬油、胡椒等調味以60度慢煮2個鐘
再用醬油搽係表面炙燒至皮脆肉嫩 入口即化 香氣撲鼻
所以雞皮微微焦香 醬油滲透每一絲纖維 肉嫩多汁
同埋最中意係有炸得金黃香脆既炸牛蒡 好好味🌟
湯底係以日本直送雞白湯為基底 再加入雞腳、豬背脂等
熬製而成 飲落啖啖骨膠原精華 帶濃厚肉香
細嚐有日本醬油既鹹香同黑蒜油既甘潤 鹹香中帶有甘甜
拉麵亦係自家製 — 用日本小麥粉及加拿大麵粉製成
麵條掛湯 口感煙韌帶麥香 每次食都覺得好幸福🥳
🍜 Wagyu Ramen($198)
和牛西冷拉麵 — 和牛片切得薄身 但油花分布平均
入口即溶 油脂滲出時香氣四溢 肉味濃郁
同樣以雞白湯為基底 加入洋蔥同蔥粒 令牛肉油香更突出同時帶清甜 亦都有炸牛蒡 咬落有層次感
🦀 Crab Paste Toast ($68)
蟹肉醬麵包 —中意呢個蟹肉蟹膏極度濃郁
配上香脆既麵包多士 甘香鮮美 好味呢🌟🌟🌟
🐟Fatty Tuna Sushi Roll with Original Smoky Soy Sauce ($128)
吞拿魚壽司卷 — 壽司卷用上油脂豐富既吞拿魚腩
魚香脂滑 配搭煙燻醬油微微帶出魚肉油脂的甘香
🐙Oyster and Octopus Okonomiyaki ($78)
牡蠣同八爪魚大阪燒餅 — 外層金黃香脆 餡料份量十足
一次過可以食到八爪魚既爽口彈牙 又有牡蠣既鮮味
燒醬同美乃滋平衝海鮮既鮮味
🐣Overnight Sake Lees, Soy and Ginger Marinated Fried Chicken ($88)
清酒糟醃炸雞 — 有驚喜🌟🌟🌟🌟
炸雞皮脆肉嫩 鮮嫩多汁 中意食落仍然有淡淡清酒香氣
帶點微甜同發酵香 有少少似啲腐乳炸雞咁
就算唔點醬都已經好入味 口感層次豐富🥳
🍤Sakura Shrimp & Corn Tempura
第一次食櫻花蝦粟米天婦羅 🌟🌟🌟🌟🌟
櫻花蝦鮮味十足 帶微微鹹香 粟米粒粒甜美多汁
炸得香脆不油膩 可以選擇伴芝士粉食
但個人覺得唔點都已經好鹹鮮又清甜 必食!
🍢Japanese Wagyu SUKIYAKI Skewer($98)
🍢Japanese Pork Skewer ($68)
🍢Japanese Chicken Skewer ($68)
三款炭燒串燒外層炭香撲鼻 燒得好香脆 大大串又肉厚
每串都配上黃椒、青瓜、冬菇同番茄仔 蔬菜鮮甜多汁
令整體口感更豐富又解膩 雞肉同豚肉帶少少燒汁
加上油脂豐富 將甜味完全平衡 牛肉則焦香油潤
每一啖都食到食材本身既精華
🍸 NOJO Mojito ($138)
大杯裝Mojito沙冰 好清新清涼 岩晒而家天氣熱黎飲🌟
🍸 Pistachio Martini ($128)
冇諗過開心果碎都可以整成 Martini 酒精濃度唔高 易入口
口感偏濃稠 帶好香甜既開心果 有食開心果雪糕既即視感