餐廳: La Parole
資訊:

2018-01-19 1021 瀏覽
社企食店越趨多元化了, 除了為基層供應廉價食物的飯堂外, 也有高檔西餐廳及中菜館等, 近期又發現上環有一間食法國菜的La Parole , La Parole扣除成本後所有利潤捐畀福利機構~庭恩兒童中心, 協助有語言障礙的小朋友克服困難, 社企概念其實很好, 可以提供工作機會給社區人士及協助 target supplier, 為社會資源分配提供一點力量。La Parole 走高檔法國菜, 裝飾很grand, 氣氛浪漫 。另人邊適合包場攪私人PARTY今晚同朋友吃這個6道法國菜 ($438/位, SPECIAL OFFER)法式餐包 附蕃茄蒜蓉醬牛油橄欖油傳統法包皮脆內鬆軟, 搽牛油或番茄醬食, 清新又香口, 至於那件核桃提子脆皮麥包就齋食己經好好味了, 呢度嘅麵包個包皮真係焗得好脆口, 夠 raw, 麥味又香, 我跟朋友食到唔停口.....我地食完叫多份….即每人食左一份餐包共4件, 真大食。北海道帶子二重奏 ~ 帶子刺身伴魚子醬及芥未併海鹽香煎帶子 北海道帶子一味二食, 香煎及刺身各一半, 還加了少許魚子醬提鮮, 刺身帶子鮮味十足, 也算爽口, 香煎朋友食左。蟹肉蘆荀意大利飯蟹肉略欠

另人邊適合包場攪私人PARTY

法式餐包 附蕃茄蒜蓉醬牛油橄欖油
法式餐包

北海道帶子二重奏 ~ 帶子刺身伴魚子醬及芥未併海鹽香煎帶子
北海道帶子二重奏

蟹肉蘆荀意大利飯
蟹肉蘆荀意大利飯

蟹肉略欠鮮度, 以露荀粒代替意大利飯, 清甜爽脆。

香煎鵝肝併新鮮無花果
香煎鵝肝併新鮮無花果

鵝肝表面煎得焦香脆口, 內心卻極度嫩滑, 入口即溶, 放2粒黑鹽再混合底下的蘋果醬同食, 冇咁油膩, 更好食, 以新鮮無花果伴上, 清新健康減罪惡

龍蝦湯
龍蝦湯

入口 creamy, 香濃美味, 喊度也適中, 仲有龍蝦肉食。

香橙雪葩
過塲清喉嚨食物, 除左橙香應該還加了檸檬汁, 香橙雪葩酸勁十足, 唔太甜, i love it

香橙雪葩

香煎銀雪魚伴蕃茄香蒜奶油汁
香煎銀雪魚伴蕃茄香蒜奶油汁

presentation 鮮艶奪目, 好搶眼, 未食己加分了, 銀雪魚皮薄薄一片, 煎到脆卜卜, 魚肉則保持嫩滑, 拈些淡淡然帶微酸微香的蕃茄奶油汁伴食, 芳香帶點清新。

香煎法國牛柳伴南瓜、意米、青瓜、紅蘿白粒
香煎法國牛柳伴南瓜意米青瓜紅蘿白粒

我同朋友都好鐘意佢地個意米南瓜雜菜粒, 煙靭意米同爽脆青瓜紅蘿白粒及香甜南瓜, 撈埋個柚子醬食, 口感豐富又好味, 呢度廚師主打吃食材本身味道, 調味醬汁都好輕手, 淡淡然的調味, 注重健康食既客應該會 like 。

牛柳半隻手掌大, 5成熟, 肉質嫩滑, 完全冇根, 似食緊牛肉他他的生牛肉, 嫩滑但牛味唔濃..

香焗龍蝦配芝士忌廉汁及北海道帶子火雞卷配雞雜汁
香焗龍蝦配芝士忌廉汁及北海道帶子火雞卷配雞雜汁

帶子略煎香處半熟狀態, 爽甜, 而火雞卷就配雞雜汁, 你冇睇錯系雞雜汁, 我初時都以為自己聽錯左, 第一次食雞雜汁, 味道似雞肝醬混左少許燒汁咁, 唔喊, 好淡味, 都幾特別, 而火雞卷有驚喜, 竟然唔嚡口, 火喉出色。

龍蝦鮮甜, 配香濃芝士汁, 好惹味。

紅桑莓蛋糕配expresso 雪糕
紅桑莓蛋糕配expresso 雪糕

全晚亮點, 佢哋嘅甜品真係堅得, 紅桑莓蛋糕莓味道非常突出, 個陣新鮮桑莓酸香好正, 絕不化學, expresso雪糕啡味出眾, 濃香到不得了, 食落仲有粒粒咖啡口感, 超好食

即磨咖啡
完美的法國 fine dinner 以一杯香濃即磨咖啡完結。

哈……去廁所走廊啲晝都幾靚
  • 甜品