餐廳: La Parole
資訊:

社企滋味 feel so good!

Click 入 選擇喜愛的社企餐廳。

如欲了解更多關於社企的資料,可瀏覽此網址

餐廳: La Parole
資訊:

2021-12-29 1772 瀏覽
上環柏廷坊尚善,是家社企,亦我很喜歡的日本料理店!支持社企!上次吃尚善,發現柏廷坊3樓法國菜,也是家社企,準備來試試。點了 set lunch,包括以下的:#餐前麵包:有2款,1個軟、1個脆,我喜歡軟包。#黑松露忌廉湯:喝西湯,我喜歡濃湯,這個黑松露夠濃,好味!#香煎安格斯肉眼牛扒:我吃不慣太生的牛扒,點了medium well,肉有點柴!#菠蘿椰子奶凍:味道挺好的!但奶凍不夠滑!#凍檸檬茶:少冰少甜,好喝!一心來支持社企,卻感受到濃濃的敵意!原因:我更改booking,而且不只1次!該店女經理(看服裝判斷),對我非常不滿!據她掌握的資料,我改過4、5次!(我經Open Rice訂座,亦是經Open Rice更改booking)1) 入座安排:※和我同電梯的先生,女經理跟他確認booking後,會領他入座;※接着,女經理跟我確認booking,她就走開3、4步,我以為我沒講清楚,再講1次,女經理面黑黑的指了指水吧前的餐枱。2) 點餐※我左邊和右邊枱,都是女經理負責落單,還很耐心介紹菜品;※我等了約10分鐘,才有位男店員幫我落單。3) 訓話※等我點好餐,女經理走近,同我講:妳改咗咁多次,

上次吃尚善,發現柏廷坊3樓法國菜,也是家社企,準備來試試。

點了 set lunch,包括以下的:
#餐前麵包:有2款,1個軟、1個脆,我喜歡軟包。
#黑松露忌廉湯:喝西湯,我喜歡濃湯,這個黑松露夠濃,好味!
#菠蘿椰子奶凍:味道挺好的!但奶凍不夠滑!
#凍檸檬茶:少冰少甜,好喝!

一心來支持社企,卻感受到濃濃的敵意!

1) 入座安排:

2) 點餐
※我左邊和右邊枱,都是女經理負責落單,還很耐心介紹菜品;
※我等了約10分鐘,才有位男店員幫我落單。

3) 訓話
※等我點好餐,女經理走近,同我講:妳改咗咁多次,我以為係惡作劇!
※她繼續講:其實妳1個人,唔駛book,決定邊日嚟就直接嚟,唔駛改嚟改去!中午1個位,實有!

女經理對我很不滿!
不敢再來!!
2021-07-09
2021-12-26 1100 瀏覽
呢間法國餐廳我同男朋友一直有幫襯開貪佢氣氛好 價錢又友善少少價錢就可以食到似樣法國餐法國餐一直高不可攀冇1000蚊一個人頭你都唔好打算食到好野餐廳仲要係上環 裝修是是正正平時唔會太多人上黎比你慢慢坐最難得係平安夜都keep住服務水準佳節通常餐廳想做2 round生意普遍都會限時但今次平安夜7點入座都冇限時由我地慢慢享受聖誕有聖誕頭箍 聖誕眼鏡比客人影下相估唔到有小朋友獻唱好有聖誕氣氛5 Course Christmas Dinner一樣有熱辣辣麵包1. 日本松葉蟹牛油果配龍蝦高油及多士2. 香煎法國頂級鵝肝配秘製鵝肝醬,伴新鮮啤梨及啤梨蓉3. 招牌龍蝦湯4a. 香煎日本佐賀A4和牛4b. 西班牙純種黑毛豬架5a. 白蘭地聖誕布丁伴開心果雪糕5b. 朱古力薄脆蛋糕唔逐一點評因為樣樣都出息最好味係日本松葉蟹牛油果配龍蝦高油及多士個蟹膏好正絕唔係大路貨個前菜令大家對成個dinner set好有信心每次有得揀多數都係揀鵝肝以前細個以為自己唔鐘意食鵝肝(因為只食過鵝肝罐頭)宜家先知鵝肝其實香煎一下已經好正又滑又嫩至於和牛 A4黎講已經夠我食唔係下下一定要A5廚師肯花心思 處理得好 個matchi
呢間法國餐廳我同男朋友一直有幫襯開

絕唔係大路貨
個前菜令大家對成個dinner set好有信心

每次有得揀多數都係揀鵝肝
以前細個以為自己唔鐘意食鵝肝
(因為只食過鵝肝罐頭)
宜家先知鵝肝其實香煎一下已經好正

呢篇食評冇重點
都係推大家搵日紀念日去食
佢真係好划算
又有情調 又好味
(生日 情人節都食過幾次!)
題外話/補充資料: 平時當然再平D 平安夜呢個價錢好划算
2021-12-24
平安夜
2021-11-11 2314 瀏覽
經友人極力推薦,今年的慶生飯在此舉行…餐廳地址不難找,所在的商業大廈,大堂光潔明亮,指示清晰,令人有好感!餐廳地方不大,枱與枱的分隔寬敞,佈置cosy and comfortable ,氣氛恬靜,點叫了當日set dinner 生果雜飲,買2送1,菠蘿橙汁,很新鮮,清甜可口頭盤 - 吞拿魚及蝦 ,龍蝦湯 - 細portion ,龍蝦湯夠杰,味很濃郁,正!主菜 - 頂級A5和牛,size 細,只有2小片,medium rare,粉紅色的牛肉,入口即溶化,滿口油脂香,柔軟嫩滑⋯⋯食落有幸福感磨菇會豬扒,磨菇香,豬扒吾鞋口,吾靱,咬落有小小彈牙….甜品 - 疏乎厘,配雪糕。好有水準!很滿足的一餐,@495 ,下次會再來!
經友人極力推薦,今年的慶生飯在此舉行…

生果雜飲,買2送1,菠蘿橙汁,很新鮮,清甜可口

頭盤 - 吞拿魚及蝦 ,

龍蝦湯 - 細portion ,龍蝦湯夠杰,味很濃郁,正!

磨菇會豬扒,磨菇香,豬扒吾鞋口,吾靱,咬落有小小彈牙….

甜品 - 疏乎厘,配雪糕。好有水準!

很滿足的一餐,@495 ,下次會再來!
💰性價比極高💰 5 courses 法國菜平日一聽法國菜 就覺得一定好貴 加上中上環地段 閑閑地過千蚊不等🥲La Parole $500 就食到 五道菜喇!仲要有高質日本A4和午🐮 西班牙黑毛豬架🐷 招牌甜品梳孚厘🧁真係好掋食🤤雖然超值但 不論食物精緻擺盤 定味道質素 做足法國菜🌟 視覺和👅味覺衝擊力餐廳每月定期更新menu ♥ 驚喜之餘唔會厭#laparole #平民法國菜 #法國菜 #上環 #上環美食 #hongkong #food #foodporn #socialenvy #yummy #amazing #instafood #dinner #eating #852#delicious
💰性價比極高💰 5 courses 法國菜

真係好掋食🤤

餐廳每月定期更新menu ♥ 驚喜之餘唔會厭

2021-11-03 1098 瀏覽
餐廳位於上環. 聽講係社企嚟嘅.晚餐只有一個Menu. 冇散叫. 一共五道菜. 頭盤湯同主菜都可以再揀.頭盤係蝦同埋吞拿魚. 蝦幾香. 肉質都讚. 吞拿魚就一般般.第二個頭盤係鵝肝. 煎得好香.龍蝦湯好味. 可惜唔夠熱. 主菜係和牛. 叫咗七成熟啱啱好. 由於比較多脂肪. 五成熟會唔好食.最後甜品係Tiramitsu. 正正常常.今晚帶咗葡萄酒. 第一支免開瓶費.整體食物質素唔錯. 環境同埋服務質素OK. 當然同其他米芝蓮餐廳冇得比.
餐廳位於上環. 聽講係社企嚟嘅.

第二個頭盤係鵝肝. 煎得好香.

龍蝦湯好味. 可惜唔夠熱.

最後甜品係Tiramitsu. 正正常常.

今晚帶咗葡萄酒. 第一支免開瓶費.

2021-10-24 984 瀏覽
生日晚飯,選了聽聞已久的上環社企法國菜。生日做善事,積德積福🤭可能由於疫情,晚上只有set dinner, 價錢都是劃一,每位$500左右,選擇有限。✅環境寧靜,算是乾淨,但裝橫不算太貴麗時尚。✅由頭盤、餐湯、主菜、甜品,每道菜味道都可以,不過不失。但不算是很有驚喜。⚠️每道菜的碟,都有約一寸高的邊,用刀叉時非常不便,總是「頂」著。而且用盤進食,感覺很snoopy 😅. 不知道傳統法國菜的餐具是否有條高邊? 又為了什麼呢? ⚠️ 訂座時跟餐廳說在甜品寫上生日字眼,端上甜品時,豪邁成熟的女待應,大聲吩咐後生男待應:「過來過來唱歌⋯⋯」,其他枱客都望著,令主角十分尷尬。

✅環境寧靜,算是乾淨,但裝橫不算太貴麗時尚。

頭盤
麵包
梳乎厘
頭盤
麵包
梳乎厘
2021-08-16 2845 瀏覽
第一次黎既時候應該係6,7年前感覺非常好 真真正正係食法國餐晚餐Menu可以由廚師自由發揮前後幫襯過3,4次今次隔左1年幾再黎 真係非常失望食午餐 餐廳人數約1/3首先 隔枱用既膠板非常低劣完全與餐廳格調不符牛扒 豬鞍 味道非常一般 無汁伴碟蔬菜 清水煮一樣甜品peach 上枱賣相用狗兜一樣 服務方面 大部份男性侍應接待非常好但另一位務似經理級的女士可以用手勢應一應客人後 秒速離開完全沒有跟進 係咪招呼包(半)場團體就要先服務?沒有工作既 在場中與其他職員大聲高談 命令其他同事既同時 講其他客人壞話指責其他同事 對待呢D客人應該咁咁咁本身抱住對法國餐既要求黎幫襯最後得到既係 椰林閣質素既食物 茶餐廳既服務永遠blacklist
第一次黎既時候應該係6,7年前

甜品peach 上枱賣相用狗兜一樣

服務方面 大部份男性侍應接待非常好
但另一位務似經理級的女士
可以用手勢應一應客人後 秒速離開
完全沒有跟進 係咪招呼包(半)場團體就要先服務?
沒有工作既 在場中與其他職員大聲高談
命令其他同事既同時 講其他客人壞話
指責其他同事 對待呢D客人應該咁咁咁

本身抱住對法國餐既要求黎幫襯
最後得到既係 椰林閣質素既食物 茶餐廳既服務
永遠blacklist
2021-08-14
2021-07-27 1816 瀏覽
Very nice dine and wine experience. Only cost around $680 per head. The service is great! They sang the birthday song when bring out the birthday dessert. Nice food and dinning experience. 7 of us have a great time and dinning experience! We order few sparking water, 1 bottle of champagnes and red wine each. Only cost around $680 per head.
日本北寄貝、魷魚、孩子、新薯蛋黃醬沙律伴西瓜
香草焗日本佐賀A4和牛(120g)
香橙疏乎厘配青檸雪葩
2021-07-26
日本北寄貝、魷魚、孩子、新薯蛋黃醬沙律伴西瓜
香草焗日本佐賀A4和牛(120g)
香橙疏乎厘配青檸雪葩
  • 香橙梳乎厘配香橙雪葩
  • 黑松露蘑菇湯
2021-07-23 1747 瀏覽
呢間係法國菜,食fine dinner,見到佢有promotion,就去試下。每樣菜都幾靚,呢個價錢,真係算係咁!我去食果日唔係呢個餐牌,不過都係 5 courses dinner set!第一碟…頭盤,幾細緻,味道不過不失!中間係帶子,對熟帶子唔係特別好,不過呢個都煮得唔錯!第二碟…鴨胸配莓汁,好香!但又無覺得好好食既感覺!第三碟係龍蝦湯…我覺得鹹左啲!個鹹味令到啲龍蝦味唔係好出到!之後就主菜…焗龍蝦加雜菜呢個唔係差既,不過都係無乜特別最後就甜品…香蕉餅平時去泰國旅行仲好食總括黎講…味道真係唔算好出色,不過呢個價錢就好唔錯喇!成餐飯左兩2個幾鐘,不過我就等到好肚餓😂

第一碟…頭盤,幾細緻,味道不過不失!

中間係帶子,對熟帶子唔係特別好,不過呢個都煮得唔錯!

第二碟…

鴨胸配莓汁,好香!但又無覺得好好食既感覺!

之後就主菜…焗龍蝦加雜菜

呢個唔係差既,不過都係無乜特別

最後就甜品…香蕉餅

平時去泰國旅行仲好食

2021-07-15 1528 瀏覽
一人在La parole 法國餐聽午膳,order左1set午餐, 點了頭盤蜜瓜火腿沙律,主菜 黑毛豬,甜品raspberry cheese cake. 先上熱騰騰的麵包 圓形的介紹 是粟米包,另外是法式麵飽, 麵包很好吃外脆內煙韌, 很想encore但怕太飽. 頭盤沙律菜很新鮮,蜜瓜鮮甜多汁配無花果火腿十分美味,主菜黑毛豬外脆內軟充滿肉汁,要了七成熟剛好最喜歡吃骨那一部分,半肥瘦豬肉香味濃, 配菠蘿汁甜酸味道剛剛好 yummy, 真的很好吃!很驚喜!甜品 raspberry cheesecake 分量配搭得好不會互相搶味, 芝士柔滑濃厚, 配曲奇餅底還有一些芒果粒伴碟真的很豐富! 今天真的很滿足順帶一提餐廳是社企幫助言語有問題的小朋友, 是全數捐助, 真的很有意義! 一定 會再來光顧!

! 今天真的很滿足

一定 會再來光顧!
2021-07-15
  • raspberry cheese
  • 蜜瓜黑毛豬火腿沙律
  • 西班牙100%黑毛豬架
2021-06-30 1311 瀏覽
三個星期前book位問7月1號晚開?開當時話7月1號係照常營業。但6月30號晚6:30通知餐廳月1號唔開,因為小booking. 假期好多餐廳已經book滿, 7月1號叫人哋點樣去搵位再食飯! 咁樣嘅營業手法, 考慮去其他餐廳好了!
咁樣嘅營業手法, 考慮去其他餐廳好了!
2021-04-05 2731 瀏覽
假期book 枱食法國嘢,十二點半到了,只有一枱人,點了兩個午餐,一個是豬鞍,另外一個是大蝦辣扁意粉。前菜有驚喜,個溫泉蛋親吞拿魚他他配日式汁,味道好好,溝勻蛋汁,好開胃,好新鮮嘅感覺。主菜很普通,不多說,個扁意粉,冇乜味道,有些失望。甜品有水準,紅酒燴啤梨,很清甜,好滋潤,法國嘢食係好細緻,細節做得好好。食了一小時,走嘅時候,差唔水多滿座。

前菜有驚喜,個溫泉蛋親吞拿魚他他
配日式汁,味道好好,溝勻蛋汁,好開胃,好新鮮嘅感覺。

主菜很普通,不多說,個扁意粉,冇乜味道,有些失望。

食了一小時,走嘅時候,差唔水多滿座。

2021-04-02
2021-03-30 1901 瀏覽
今天找朋友食lunch,她建議去她公司附近的社企法國餐廳。Set lunch 係三道菜:健康沙律水耕菜 牛油果 南瓜 車厘茄 提子乾 南瓜籽 加埋自製乳酪蛋黃醬好豐富的沙律,這個頭盤比想像中大碟!黑毛豬架伴紅酒蘑菇及椰菜花餐廳建議七成熟,果然恰到好處,太熟可能會不夠腍,畧嫌椰菜花不太入味和硬身!雜莓啫喱 海綿蛋糕 大馬士革玫瑰奶凍賣相可愛, 奶凍不太甜,夾集著啫喱和海綿蛋糕,不錯的甜品!
今天找朋友食lunch,她建議去她公司附近的社企法國餐廳。

Set lunch 係三道菜:
健康沙律
好豐富的沙律,這個頭盤比想像中大碟!

黑毛豬架伴紅酒蘑菇及椰菜花

雜莓啫喱 海綿蛋糕 大馬士革玫瑰奶凍
賣相可愛, 奶凍不太甜,夾集著啫喱和海綿蛋糕,不錯的甜品

2021-03-29
2021-03-27 1586 瀏覽
所謂精緻晚餐(fine dining),重點其實在於閒情。有了時間和閒情,你才能 mindful 地讓嗅覺和味蕾去感受每一度菜的味道。今晚既有閒情,也就即管精緻一下吧。頭盤是新鮮椒鹽鮑魚及紅海藻水耕菜沙律配芝麻醬及紅酒醋。這個配搭相當和諧。用少許椒鹽將冰凍鮑片的鮮味點了出來,加上鮮嫩的海藻和蔬菜配以芝麻沙律醬,引發了對之後幾度菜的期望。跟著的法式黑松露炒蛋,看來簡單,卻正是廚藝的真正考驗。蛋的生熟程度處理得恰到好處,不生不硬,上面的黑松露不僅是一種點綴,而是毫不喧賓奪主地帶出鮮蛋的香味。餐湯我仍然是捨棄了法式龍蝦湯而要了黑松露蘑菇湯,倒不是著迷黑松露,而只是想喝蘑菇湯。不用說這個配搭是渾然一體,相得益彰。主菜我要了香煎美國安格斯肉眼配紅酒燉牛面頰肉,配燒汁。將兩種完全不同處理的牛肉放在一起,竟如此自然地對照出彼此的特色!太太要了北海道帶子、大蜆、海蝦及魷魚,法國頂級康堤芝士忌廉汁,配以法式火腿牛角包,竟無意中跟最初的頭盤互相呼應,接續著海洋美食的主題,發揮得淋漓盡致。最後的甜品我要了焦糖燉蛋,太太則要了朱古力心太軟吉士,傳統的口味,一貫的水準,如此就完結了一頓美好的精緻晚膳。在服務上扣

在服務上扣了一粒星,是因為上湯的時候溫度略為不足,想是預備好放了一會才拿出來吧。

2021-02-18
試食活動
2021-02-20 1491 瀏覽
我們最喜歡在這裡慶祝但好像從來都沒有在這裡吃過午餐沒有開晚市唯有吃午餐(我中意食晚餐 通常比較有氣氛嘛)可能因為冇晚市D人全部塞係午餐慶祝個餐廳超多人 Full曬 好逼之前因為疫情 餐廳推出360 per head的晚餐超划算(想起舊年11月30號提早食聖誕餐  因為不是正日實在太划算  )宜家節日正日500一個人仲要係午餐點都有少少唔抵 食物質素一如既往地好我最中意佢個梳乎厘食完好幸福o(* ̄▽ ̄*)o佢d前菜都好好味今餐仲送左個朱古力比我地試食味道都唔錯
我們最喜歡在這裡慶祝但好像從來都沒有在這裡吃過午餐

沒有開晚市唯有吃午餐

(我中意食晚餐 通常比較有氣氛嘛)
可能因為冇晚市

食完好幸福o(* ̄▽ ̄*)o

佢d前菜都好好味

今餐仲送左個朱古力比我地試食
味道都唔錯
題外話/補充資料: 我的食評只係幫自己record 冇乜參考價值 sorry~
2021-02-14
情人節