餐廳: 莆田
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2018-07-30 121 瀏覽
前兩個星期,和屋企的老人家來過這裡吃午飯,他們都覺這裡的中午頭等餐唔錯,抵食,之後,還說要帶埋姨媽來吃一餐,當為同佢食餐生日飯。今日真的約了姨媽來吃午飯。因為有七人吃飯,所以一個6人餐是不夠吃的,所以加了三個餸。老豆記得上次是吃了B餐,所以今次轉食C餐。加了一個九轉小腸、冰爽酒糟蟶子和蒜蓉蒸蟶子。小食、冷盤先上,分別是脆紫菜、冰鎮苦瓜、蝦苗拌頭水紫菜、阿元香草雞和九轉小腸。頭三款菜上次已講過,今次不再多講。【阿元香草雞】雞切得細細件的,皮好薄,唔肥。有香草味和酒味。【九轉小腸】原來真係有九個轉架喎,好爽彈,而且入味。【傳統扁肉湯】肉湯正。小雲吞皮薄,聽說粉皮是有用豬肉作材了,所以口感較特別。【軟煎黃花魚】三條小黃花魚的皮煎得金黃香脆,魚肉肉質幼細。不過,我們不大欣賞個茨汁。【自製滑豆腐】不愧叫作滑豆腐,果然很滑。還有就係個厚冬菇,好好食。【砂鍋紅糟雞】好重南乳味,所以唔係個個都鐘意食。之不過,雞肉其實係好嫩滑的。【馬來風光】原來係馬拉盞炒通菜。通菜炒得爽脆,馬拉盞都好多,所以好惹味。【冰爽酒糟蟶子】蟶子經煮熟後,再用花雕酒浸住。蟶子嗦了酒香,食落除了有蟶子的鮮甜味之餘,還有酒香。【蒜蓉

【阿元香草雞】
雞切得細細件的,皮好薄,唔肥。有香草味和酒味。

【九轉小腸】
九轉小腸
原來真係有九個轉架喎,好爽彈,而且入味。

【傳統扁肉湯】

【軟煎黃花魚】

【自製滑豆腐】
不愧叫作滑豆腐,果然很滑。還有就係個厚冬菇,好好食。

【砂鍋紅糟雞】

【馬來風光】

【冰爽酒糟蟶子】

【蒜蓉蒸蟶子】
這個做法較傳統,老人家較喜歡這個做法。蒜香味加蟶子鮮甜味,就是滋味。

【興化炒米粉】
米粉好幼細,比一般平時食開嗰種米粉起碼幼一半,所以個口感較細緻。配料多,有海鮮、花生、雜菜。味道調得剛剛好。

【花生湯圓】
這個甜品較少吃,味道不太甜。但係啲湯圓好似熟唔透,有少少怪。

姨媽其實食得好開心,仲話生日正日會請我哋去食自助餐添。

埋單$912,老豆問點解上次食一個套餐只是故$598 (全包),今次只是加多三個餸,點解貴咗咁多? 原來佢計漏咗三個餸和第七位的茶位係要加一收費。
2018-07-28
九轉小腸