2024-04-29 167 瀏覽
好多人話,食嚟食去,屋企飯最好味,因為永遠會食得出媽媽嘅用心。如果出街食,又點樣知道廚師有冇用心呢?我諗最簡單就係睇佢嘅笑容。食Omakase 既時候,好多師傅都會講解下食材,但係講講下笑出黎,真情流露我都係第一次見。 🍖講緊嘅就係油坊住呢條魚,喺我食六件壽司嘅最後一件。師傅話哩條係好大條既魚,佢地係成條買返嚟,自己切割,我問佢地係咪會切俾客人睇,佢自豪咁話會啊,而且每次個個都舉起哂手機,仲好高興咁叫同事攞個 I pad俾我睇下之前的相,相入兩位師傅攞住條魚,笑到見牙唔見眼,我諗就係呢種對自己工作嘅喜愛,就睇得出佢嘅用心。件壽司的確相當好味,肉質爽脆,又有油香,師傅仲特別係上面加炸蒜,用酥脆對比增加客人對魚肉口感嘅體會。另一件好特別嘅壽司係骨膠原鯛魚,原來條魚真係食骨膠原長大,講真望落真係幾水潤,肉質又真係好Q彈順滑,身價一定不霏。仲有右口魚,如果唔問真係唔識,原來右口大條d,而且冇鱗,口感滑好多,左口就一般做薄切為主,而且今次仲加入右口魚肝,令到成件壽司特別香,更加細滑。 🍖刺身方便,有時候會覺得一片片嘅刺身,總係會同壽司相類似,變左越食越混亂d口味。今次嘅刺身就好唔同,漬左既吞拿魚

🍖刺身方便,有時候會覺得一片片嘅刺身,總係會同壽司相類似,變左越食越混亂d口味。今次嘅刺身就好唔同,漬左既吞拿魚切粒,加山芋蓉,龍蝦起肉,加入海膽同魚子,原條熒光海賊,同埋最好味既華連生蠔。四種嘅姿態都好唔同,令到刺身壽司層次分明。

特別講下呢種生蠔,肉質結實爽脆,以前食過有d生蠔,d肉太林身,唯有夾硬話creamy,有時有啲大少不一,自己食着歪d果隻感覺又會不爽。華連之所以喺日本一,就係因為佢完全唔會有以上嘅問題,隻隻大小均勻,肉質真係好爽,唔需要有太重海水味,反而加少少醋汁,已經帶出佢既鮮味。

🍖最後係海膽飯同埋吞拿魚蓉手卷。其實佢可以分成兩種手卷出,不過海膽放飯碗入邊,影相就靚好多,而且個紫菜可以由客人自己決定點樣配合。吞拿魚蓉手卷就超足料,由於吞拿魚蓉同飯都係打橫鋪喺紫菜上面,變成由頭到尾都可以食到吞拿魚蓉,而上面仲加左天婦羅脆脆,又係一個對比式去昇華個口感嘅好例子。

🍺配搭瀬祭三角九分,呢餐係滿足,長知識,同埋感受用心既一餐。