2021-04-15 1400 瀏覽
2021年4月8日 星期四放埋呢幾日假又要開始準備返工既節奏,所以今日當然要出街食返餐好既,原本打算食銅鑼灣一間餐廳嘅自助餐,可惜去到先發現已經full左,唔接受walk in,咁唯有喺附近睇吓有咩好食點知去到Tower 535嘅時候,見到原來段純貞牛肉麵係果到開咗新舖,咁當然點都要去試吓啦,畢竟已經太耐冇返台灣啦,已經好掛住當地嘅食物好快就已經安排到入去坐低,睇返餐牌發現真係好正宗嘅台灣段純貞牛肉麵店,因為裏面既食物同台灣當地的店舖提供嘅食物差唔多,都係一樣可以選擇手工麵或者細麵,而且淨係牛肉麵都有好多選擇,我哋好快手已經每人揀咗一款麵,再加小食同飲品等咗一陣首先嚟到嘅係我點嘅拌麵,蒜香手撕雞乾拌麵,成碗麵俾上面嘅配料完全覆蓋晒,有好多大小不同的花生粒同碎葱,撈埋手工麵同醬汁一齊食,有好多口感,味道好豐富,食完唔會太口渴或者太鹹,麵條好掛汁,所以每一啖都好夠味老婆就要咗原味牛肉麵,我見到湯汁好似好濃郁所以就試咗少少,果然好重牛肉味之餘湯底都好鮮甜,老婆話牛肉仲好腍添!!我都見到每舊牛肉筋同肉既部分佔一半半,所以口感應該唔錯小食方面,唔於老婆唔食得辣,所以我哋將紅油抄手轉咗做雞湯抄手,
2021年4月8日 星期四

我都見到每舊牛肉筋同肉既部分佔一半半,所以口感應該唔錯

小食方面,唔於老婆唔食得辣,所以我哋將紅油抄手轉咗做雞湯抄手,雞味幾濃,而且雲吞吸收晒雞湯嘅味道,所以食落去夠晒味,又整到皮薄餡靚

飲品方面我要左杯荔枝乳酸,酸酸甜甜咁,容易幫助消化,而且都幾大杯

老婆就要左胚芽珍珠奶茶,見到成個杯面都有胚芽,下面既珍珠就佔左全杯既4分之1,都幾足料,老婆話飲落茶底唔錯,唔會太甜,加上有胚芽同珍珠,所以口感幾豐富

成餐飯每人大約百幾蚊,一定平過食自助餐,而且仲食到台灣既味道添,唔錯!!
2021-04-08