2021-04-23 1290 瀏覽
「段純貞牛肉麵」銅鑼灣新店原來就喺人氣日本🇯🇵過江龍店「京都勝牛」隔離,上次去食「京都勝牛」時已經諗住下次試「段純貞牛肉麵」㗎啦。話晒係台灣🇹🇼過江龍,冇得去旅行唯有喺香港食頂住癮先😝😝▫️原味牛肉麵 (HKD84) - 麵類方面以牛肉湯麵為主。不得不讚個牛肉湯底,採用23種藥材及牛大骨來熬製,湯色香濃而唔油膩。每件牛肉都幾厚身,肉香軟腍又夠入味。麵條有兩款選擇 - 細麵或刀切手工麵。我覺得食湯麵嘅話揀手工麵會比較好,麵質彈牙及掛湯一流,完全吸收湯底嘅精華。▫️青花椒香手撕雞乾拌麵 (HKD78) - 乾拌麵揀咗細麵,麵條幾幼滑,配手撕雞食唔錯!味道雖帶點麻辣,但只係好輕微,可以吃小辣嘅人應該會接受得到。店舖提供多款台式小食,款款都咁吸引😋😋我哋今次食咗兩款小食👇🏻▫️滷水拼盤 (HKD78) - 一個拼盤有五款小食算幾多。鮮菌、滷蛋、豆干、牛肚同埋牛𦟌全部都吸收晒啲滷水汁,味道豐富。▫️酥炸排骨(HKD48) - 外表炸得酥脆,食落口唔會覺得好乾,反而會有多汁嘅感覺。配上酸菜一齊食夠開胃,我哋好快就K.O. 咗呢碟酥炸排骨🤪🤪食台灣菜點可以唔點飲品呀!▫️抹茶珍珠奶茶 (HKD32) - 點呢

食台灣菜點可以唔點飲品呀!
▫️抹茶珍珠奶茶 (HKD32) - 點呢杯飲品叫咗少甜,對我嚟講甜度啱啱好。奶味比抹茶味突出,喜歡喝濃味抹茶嘅人可能會覺得味道普通。

▫️凍頂烏龍茶(HKD30) - 其中一款養生熱飲,啱晒唔鍾意飲甜嘢嘅人!因為呢壺茶係冇落糖㗎,茶味香濃,可以幫助解膩。
  • 酥炸排骨
2021-04-19 1940 瀏覽
段純貞,幾個月前已經聽過,當刻登陸香港,記得喺荃灣分店一位難求,我冇諗過連牛肉麵都要排隊。 我以為日本拉麵魚生飯排隊喺常識,想不到台灣嘅牛肉麵都係風潮。無辦法,香港人,忙旅行,太久了。 以二十三種不同中藥造嘅湯底,好令人有興趣,同類朋友我想起林東芳,更叫人想念台灣。 聽人講銅鑼灣分店相對少人,是日放假,唔使排隊,就最好黎食,三點正好直入。 原味牛肉麵,睇個樣都幾好,最傳統嘅牛肉麵樣子,台灣嘅感覺。 用上幼麵最好,湯底濃度一流,蒜,薑,豆瓣同蔥嘅味道共冶一爐,好有台北的街頭感覺。 牛肉用上特別嘅牛腱心肉,勁大條,味道濃厚,基本上吃呢件牛腱心肉,都值得來一程。 麻辣嫩五花牛肉麵,上枱嗅到那個麻辣香已經夠了。選擇了手工粗麵,個人來說,兩個都不相伯仲,不過粗麵更掛湯。 點多一個鹽酥雞,水準正常,可能牛肉麵太搶鏡,呢個炸雞相對冇乜特別。 飲品方便,同老婆一人試一杯,胚牙珍珠奶茶同荔枝乳酸飲料各有所好,好處嘅係兩杯飲品都唔特別甜。 如果唔使排隊,可以再試多次,獨門二十三香,係幾特別。 段純貞牛肉麵 銅鑼灣謝斐道535號Tower

原味牛肉麵,睇個樣都幾好,最傳統嘅牛肉麵樣子,台灣嘅感覺。

如果唔使排隊,可以再試多次,獨門二十三香,係幾特別。

段純貞牛肉麵 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖
2021-04-12
2021-04-15 1123 瀏覽
2021年4月8日 星期四放埋呢幾日假又要開始準備返工既節奏,所以今日當然要出街食返餐好既,原本打算食銅鑼灣一間餐廳嘅自助餐,可惜去到先發現已經full左,唔接受walk in,咁唯有喺附近睇吓有咩好食點知去到Tower 535嘅時候,見到原來段純貞牛肉麵係果到開咗新舖,咁當然點都要去試吓啦,畢竟已經太耐冇返台灣啦,已經好掛住當地嘅食物好快就已經安排到入去坐低,睇返餐牌發現真係好正宗嘅台灣段純貞牛肉麵店,因為裏面既食物同台灣當地的店舖提供嘅食物差唔多,都係一樣可以選擇手工麵或者細麵,而且淨係牛肉麵都有好多選擇,我哋好快手已經每人揀咗一款麵,再加小食同飲品等咗一陣首先嚟到嘅係我點嘅拌麵,蒜香手撕雞乾拌麵,成碗麵俾上面嘅配料完全覆蓋晒,有好多大小不同的花生粒同碎葱,撈埋手工麵同醬汁一齊食,有好多口感,味道好豐富,食完唔會太口渴或者太鹹,麵條好掛汁,所以每一啖都好夠味老婆就要咗原味牛肉麵,我見到湯汁好似好濃郁所以就試咗少少,果然好重牛肉味之餘湯底都好鮮甜,老婆話牛肉仲好腍添!!我都見到每舊牛肉筋同肉既部分佔一半半,所以口感應該唔錯小食方面,唔於老婆唔食得辣,所以我哋將紅油抄手轉咗做雞湯抄手,
2021年4月8日 星期四

我都見到每舊牛肉筋同肉既部分佔一半半,所以口感應該唔錯

小食方面,唔於老婆唔食得辣,所以我哋將紅油抄手轉咗做雞湯抄手,雞味幾濃,而且雲吞吸收晒雞湯嘅味道,所以食落去夠晒味,又整到皮薄餡靚

飲品方面我要左杯荔枝乳酸,酸酸甜甜咁,容易幫助消化,而且都幾大杯

老婆就要左胚芽珍珠奶茶,見到成個杯面都有胚芽,下面既珍珠就佔左全杯既4分之1,都幾足料,老婆話飲落茶底唔錯,唔會太甜,加上有胚芽同珍珠,所以口感幾豐富

成餐飯每人大約百幾蚊,一定平過食自助餐,而且仲食到台灣既味道添,唔錯!!
2021-04-08
無得飛就嚟轉味蕾小旅行啦!講起台灣美食,除咗掃街夜市,又點少得紅燒牛肉麵呢?今次同A姐去到源自台灣新竹市,位於銅鑼灣嘅段純貞牛肉麵分店,創辦人為紀念已故祖母段純貞所創立嘅品牌,而呢度嘅代表當然就係濃郁嘅牛肉湯底啦!紅油抄手紅油抄手色水夠晒紅,聞落仲充滿麻香味添!食落唔算太辣,香料豐富,好有層次。抄手裏面除咗豬肉,仲有蝦仁,令口感大大提升。三寶麵呢度嘅招牌菜當然係牛肉麵,但貪心嘅我哋就試咗三寶面,除咗腱心之外,仲有牛筋同牛肚,夠晒豐富。至於上枱嘅第一件事當然要試吓個湯啦,呈深啡色嘅湯底,視覺效果已經感覺到佢嘅濃郁,原來湯底用咗23種唔同嘅中藥材、天然牛脂、老薑、八角、紅蘿蔔、白蘿蔔等熬製而成,味道非常香濃,甚有層次。至於配了方面,份量非常足,牛筋入晒味,滑溜軟腍;牛肚爽口彈牙;腱心夠嫩滑,好驚喜。麵底方面揀咗手工麵,由於麵條厚薄長短不一,所以食嘅時候好有口感,非常掛湯,好滿足。燉濃湯雞麵除咗牛肉湯,呢度嘅雞湯亦非常充料!雞湯湯色清澈,雞味濃郁,絕對係精華所在。大大隻雞比預先斬半,食嘅時候非常方便。另外雞嘅生熟度啱啱好,雞肉非常嫩滑,好juicy!珍珠奶茶、抹茶珍珠奶茶食台灣野又點少得叫番

紅油抄手

三寶麵

燉濃湯雞麵

珍珠奶茶、抹茶珍珠奶茶
食台灣野又點少得叫番杯珍奶呢?我同A姐分別叫咗珍珠奶茶同抹茶珍珠奶茶!珍珠奶茶嘅茶味香濃,又唔會太甜,比例啱啱好;但我哋更鍾意抹茶珍珠奶茶,因為抹茶味濃厚,好香濃!

2021-04-09
段純貞牛肉麵 (English name: Duan Chun Zhen) is a Taiwanese beef noodle restaurant originally from Taiwan. It recently opened a branch in Causeway Bay so boyfriend and I decided to give it a try. I did go to the one in Taiwan so many years ago so wondered how this place compared.The menu is in English and Chinese with photos of all their food. The noodles you can choose from wide flat noodles or thin noodles. They also offer appetizers as well.I chose the Tomato Beef Noodles with Tendon and Shank ($88)

I chose the Tomato Beef Noodles with Tendon and Shank ($88). There was a big piece of cooked tomato on top. The soup was rich and thick with a heavy tomato presence. It was more like a borscht. I chose the thick noodle and portion was a lot. The noodle clung to the soup well and was very smooth. The tendon was soft and melted in my mouth. The shank was so soft and tender.

Boyfriend had the Braised Beef Noodle with Tripe, Tendon and Shank ($92). The soup wasn't too spicy and had an intense beef taste. He chose the thin noodle and we both agree. The thin noodle was a better match for the soup. The tripe was soft and tender. But again it was the shank that was the star. Literally one of the best we've had in Hong Kong.

Price was pretty expensive but it tasted quite good. Comparable to the one in Taiwan? Pretty much but not as expensive.
2021-04-02
2021-04-25 0 瀏覽
今日無意中喺銅鑼灣發現左Tower535地庫原來有好多嘢食,睇左一陣最後都係想食下台灣野,就入左段純貞食牛肉麵。我係睇完餐牌決定試下佢嘅原味牛肉麵同蒜香手撕雞乾拌麵佢有兩款面揀一款喺粗面一款係幼面。兩款麵都唔錯,所以最後決定左要原味牛肉粗麵同蒜香手撕雞江拌幼麵。兩款面都好好食,各有特色特別係原味牛肉麵,佢嘅牛肉好林,十分值得推薦。另外叫左一款小食紅油抄手,個人覺得紅油抄手味道唔錯,不過就辣左啲,因為本人食唔到好辣,好彩有叫嘢飲。朋友分別叫左乳酸荔枝特飲同麥芽珍珠奶茶,不得不讚佢嘅珍珠奶茶真係好好飲,好地道嘅台灣珍珠奶茶。整體黎講,性價比好高值得回顧。
整體黎講,性價比好高值得回顧。

幾個月前段純貞黎到香港,但係第一間香港分店嘅選址係荃灣,位置有點不便,所以一直都未試。第二間分店終於開左係銅鑼灣,決定要一試台灣人氣嘅牛肉麵店。✨三寶麵 (配手工麵) $92 🍜三寶麵有腱心、牛肚同牛筯。腱心選擇左半筯半肉嘅部位,肉質非常鮮嫩腍滑,吸收到湯汁既鮮味👍🏻👍🏻。牛筯嘅硬度亦剛剛好,唔會過硬或者過軟。而牛肚較薄,表現不過不失。手工麵比較粗厚,厚薄不均,食落更有嚼勁,如果做到更吸汁會更好。湯底除左有少少辣味同牛肉味,仲帶有少少藥膳味😋。整體來講份量較少,但係味道同質素都做得幾好👍🏻。✨燉濃湯雞麵 (配細麵) $84 🐓湯底濃而不膩,就咁飲都唔會覺得過鹹或者口乾,反而試到用真材實料嘅鮮雞,慢慢燉出黎既味道,雞肉驚喜地做到非常入味,質感都相為嫩滑🤤,份量亦都很多。細麵口感唔錯,可以吸到更多雞湯,非常入味。整體來講依碗麵比較有驚喜✨✨

✨三寶麵 (配手工麵) $92 🍜

✨燉濃湯雞麵 (配細麵) $84 🐓

2021-04-24
  • 燉濃湯雞麵
Taiwanese Handmade Noodles again🖤🍜💫..黎到CWB 想食台灣 🐮牛肉麵❓ 呢間餐廳確係其中一個好選擇🍜。位於Tower 535 地庫,新店乾淨舒適、簡潔明亮,而且感覺寬敞,食飯都特別舒服。而且麵店有2種麵條選擇:幼麵 or 手工麵。前者吸湯,口感細嫩;後者煙煙韌韌,口感好Q,因應自己口味挑選。ll $84Classic Beef Noodles配以手工麵🍜:牛肉湯底以牛大骨熬煮,再細火細燉數小時,湯頭濃郁。牛肉🐮 炆煮鬆軟入味,加上口感帶Q 既手工麵條,煙煙韌韌,滿足。ll $78Shredded Chicken Green Peeper Flavor Dry Noodles w/ Peanut配以細麵🍜:第一次試他家既乾拌麵。以青花椒滿香帶微辣🌶,加上雞絲🐥、乾蔥頭、蔥花,滿清新惹味既涼拌麵。ll $48Shrimp & Pork Wontons in Rich Chicken Broth小食邊面:雞湯鮮味,簡單卓熟雲吞🥟,已經好味,而且大大粒,有6粒。.ll $28Taro Milk Tea w/ Pearlsll $28Milk Tea w/

l[原味牛肉麵]l $84
Classic Beef Noodles

l[青花椒香手撕雞乾拌麵]l $78

l[雞湯抄手]l $48

l[香芋珍珠奶茶]l $28
Taro Milk Tea w/ Pearls
l[胚芽珍珠奶茶]l $28
Milk Tea w/ Wheat Germ & Pearls
最後黎台灣餐廳,珍奶🥛 不少得吧。2杯同樣濃濃:前者芋香;後者多一份胚芽麥香,感覺更健康。最後又捧住肚皮走。
×××[段純貞牛肉麵 -Duan Chun Zhen]×××
©銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖
2021-04-22 0 瀏覽
數年前在台灣吃過的段純貞牛肉麵 現在在HK也吃到了🥰 麵條都可選細麵或手工麵 細麵比較軟 掛湯力較高 而手工麵粗而厚 口感很有嚼勁😋 整體都很不錯 個人更喜歡手工麵 可以回頭😚【原味牛肉麵 HKD84】湯底濃郁得來也很清甜 挺好喝的🤤 牛腱肉厚身 入味而且肉質軟淋☺️ 【麻辣嫩五花牛肉麵 HKD84】 麻辣湯底不算很辣 反而蒜香味比較重~ 牛五花薄片口感上沒牛腱肉軟 但肉質也柔軟重肉味! 【雞湯炒手 HKD48】雞湯也濃味不味精 炒手大概是一口小雲吞的大小 作為小食都不錯~

📍台灣過江龍牛肉麵‼️· 煙韌手工麵🤤 -- 段純貞牛肉麵🍜🐮·#pigfoodeixhk_銅鑼灣#pigfoodeixhk_台灣菜=======================段純貞係台灣新竹市嘅人氣牛肉麵餐廳,上年喺荃灣開設香港第一間分店後,前排再喺銅鑼灣開設第二分店🤪上星期就約咗@breadismyboyfrd一齊去試下💕------------------------------⭐️原味牛肉手工麵 $84 (7.9/10)牛骨湯底濃郁唔油膩,滲出藥材嘅清香🤤麵可以揀細麵同手工麵,我哋就要咗手工麵🤤外形似闊身版嘅刀削麵,食落煙韌、好有咬口,仲幾飽肚🙈牛肉份量慷慨,有四大塊,口感軟腍,肉味濃郁🤤整體不俗🥰👍------------------------------⭐️蒜香手撕雞乾拌麵 $78 (7/10)面頭舖滿炸蒜粒、花生、香蔥,食落夠晒香口~雞絲調味亦恰到好處😜惟幼麵食落略為濕身同黏口🙈------------------------------⭐️雞湯抄手 $48 (7.3/10)雞湯頭清甜唔油~雲吞足料,皮夠薄身,內餡嘅蝦同豬肉好鮮味!🤪---------------------

#pigfoodeixhk_銅鑼灣
#pigfoodeixhk_台灣菜
=======================
⭐️原味牛肉手工麵 $84 (7.9/10)

牛骨湯底濃郁唔油膩,滲出藥材嘅清香🤤
⭐️蒜香手撕雞乾拌麵 $78 (7/10)

⭐️雞湯抄手 $48 (7.3/10)

⭐️香麻醬涼拌豆腐 $48 (7.8/10)

豆腐滑捊捊,加埋個醬又辣又麻,超級惹味!🤤連我本身唔係好食得辣都忍唔住係咁食🤣中意食辣嘅朋友一定要試下🥰
整體嚟講食物有水準,推介牛肉麵同香麻醬豆腐❣️價錢以銅鑼灣嚟講亦唔算太貴,份量都大份~
賣相:7.5/10
2021-04-12
  • 雞湯抄手
  • 香麻醬涼拌豆腐
2021-04-20 0 瀏覽
這兒的環境空間不錯!店員態度友善:)與友人分別點了原味牛肉麵跟蒜香手撕雞拌麵我倆都點選店家特有的手工麵是寬闊平身的麵條吃下蠻有嚼勁的!!!我的牛肉麵湯頭濃郁,牛肉鬆化軟淋,十分入味:)配上自家酸菜更覺惹味友人的拌麵會配上半熟的溏心蛋呢!!!另外,我們點了一份 雞湯抄手一份有六顆包入鮮肉和蝦仁的抄手雞湯比牛肉湯來得清澈但味道清而不寡,很適合不愛辛口的我們呢:D我倆也各自點了一款飲料,我的台式奶茶也挺對口味喔!!!
這兒的環境空間不錯!

店員態度友善:)

與友人分別點了原味牛肉麵跟蒜香手撕雞拌麵

我倆都點選店家特有的手工麵

是寬闊平身的麵條

吃下蠻有嚼勁的!!!

我的牛肉麵湯頭濃郁,牛肉鬆化軟淋,十分入味:)

配上自家酸菜更覺惹味

友人的拌麵會配上半熟的溏心蛋呢!!!

另外,我們點了一份 雞湯抄手

一份有六顆包入鮮肉和蝦仁的抄手
雞湯比牛肉湯來得清澈

但味道清而不寡,很適合不愛辛口的我們呢:D

我倆也各自點了一款飲料,我的台式奶茶也挺對口味喔!!!
2021-04-20 0 瀏覽
段純貞終於係港島區開分店啦,要去潮聖下先~過咗lunch time去無咁多人,店內位置寬躺,座位有梳化質地,舒服好坐兩個人叫以下食物,食完好似去左台灣,旅行症又發作🔸原味牛肉麵(刀削麵)牛肉係牛展,傳統台灣啲牛肉麵咁,有三大舊,厚厚淋淋,好味!個湯底好濃牛肉味,令刀削麵好入味,我差唔多飲晒成碗湯🔸蒜香手撕雞乾拌麵(含花生)佢都可以揀幼麵&刀削麵,因為乾拌所以揀幼麵會入味啲麵質幾好,唔會太淋/太硬,而且濕濕地唔會太乾味道適中,手撕雞都鋪滿表面,普普通通最正係兩粒溏心蛋,中間非常流心,好香蛋味🔸紅油抄手係豬肉,有蝦,味道都幾辣,好多辣椒醬,好香有6粒,都幾抵食,配菜有芽菜🔸胚芽珍珠奶茶(左)🔸香芋珍珠奶茶(右)兩杯都係正常水準,特別香芋珍珠奶茶好香芋香味不過甜咗少少,可以叫少甜珍珠都好煙韌,有甜味,算幾好味
段純貞終於係港島區開分店啦,要去潮聖下先~
兩個人叫以下食物,食完好似去左台灣,旅行症又發作

🔸原味牛肉麵(刀削麵)
牛肉係牛展,傳統台灣啲牛肉麵咁,有三大舊,厚厚淋淋,好味!
個湯底好濃牛肉味,令刀削麵好入味,我差唔多飲晒成碗湯

🔸蒜香手撕雞乾拌麵(含花生)
佢都可以揀幼麵&刀削麵,因為乾拌所以揀幼麵會入味啲
麵質幾好,唔會太淋/太硬,而且濕濕地唔會太乾
味道適中,手撕雞都鋪滿表面,普普通通
最正係兩粒溏心蛋,中間非常流心,好香蛋味

🔸紅油抄手
係豬肉,有蝦,味道都幾辣,好多辣椒醬,好香
有6粒,都幾抵食,配菜有芽菜

🔸胚芽珍珠奶茶(左)
🔸香芋珍珠奶茶(右)
兩杯都係正常水準,特別香芋珍珠奶茶好香芋香味
不過甜咗少少,可以叫少甜
珍珠都好煙韌,有甜味,算幾好味

2021-04-18 0 瀏覽
銅鑼灣謝菲道535號Tower唔知幾時已變成新蒲點,新食點,今日來到『段純貞』~台灣牛肉麵的名牌。發現竟然有麻辣味嘅麵,正合朋友心意,佢點咗『麻辣嫩五花牛肉麵』(手工麵),為何揀手工粗麵,佢話平時食得幼麵多,咪試吓粗麵囉,就咁睇好粗條,厚薄程度不一,絕對係手工製造,而且更易挂汁,朋友話唔算太辣,係佢可以接受的辣度,牛肉好滑嫩。『原味牛肉麵』(幼麵)係我叫嘅,濃郁嘅湯底,配埋傳統製法,氣孔多多的幼麵,吸收埋湯汁精華,還有入味的大大舊牛肉,真真好享受。『新鮮豚肉鍋貼』有亮麗的外表,有飽滿的餡料,唔錯。『荔枝乳酸飲料』和『珍珠奶茶』亦係正常好味道。

『珍珠奶茶』亦係正常好味道。

2021-04-17 2 瀏覽
《青花椒香手撕雞乾拌麵》- 有手工麵同㓜麵選 要左手工麵 麵身十分粗厚 有咬口 青花椒汁清甜 灑上大量脆脆花生粒 更香口 手撕雞有咸香 帶出雞肉香味《麻辣嫩五花牛肉麵》-都係選左手工麵 麵質煙韌 掛湯能力好強 麻辣湯底香濃藥材味 唔算辣 反而蒜香好重 配合五花牛肉肥美 牛味出 份量十分多《紅油抄手》- 皮薄 雲吞飽滿 大大隻 秘製紅油辣汁有粒粒蝦乾 香口 辣勁度夠晒 醋香解膩 開胃《珍珠奶茶》茶味夠濃,珍珠唔會太爛👍🏻唔算太甜整體依家如果食辣既值得一試
《青花椒香手撕雞乾拌麵》-

《麻辣嫩五花牛肉麵》-

《紅油抄手》-

《珍珠奶茶》
茶味夠濃,珍珠唔會太爛👍🏻唔算太甜

整體依家如果食辣既值得一試