2018-04-07 615 瀏覽
喺尖沙咀想食高質素嘅日本嘢,唔少朋友都推介鮨一,今次終於抽到時間去試,果然係名不虛傳,尤其是呢度最出名嘅馬糞海膽、甲羅燒,一定必食!仲有矜貴嘅池魚王刺身,極鮮極甜,雖然比一般池魚貴但都值得食。開場嘅白子刺身係時令嘢,唔係成日有得食,所以趁機會梗要試吓,食落鮮甜唔腥,配合微酸嘅汁,清新開胃,好適合作為前菜。另外我哋亦點咗蕃茄海葡萄沙律,用嘅係日本蕃茄,又甜又多汁,海葡萄非常新鮮爽脆,好食又健康。呢度嘅日本厚岸蠔亦好大隻、好鮮甜,滴少少檸檬汁更加提升鮮味,所以其實最緊要係食材新鮮,簡簡單單已經係最好食。刺身必食池魚王,矜貴之處係高級日本食肆及五星級酒店先食到,呢度師傅刀功極強,薄切到睇到碟上花紋,食落極清甜爽滑,脂肪比例亦適中,一食就知係新鮮日本直送運到,池魚王雖然係貴過一般池魚,但鮮甜程度係超越好多倍,所以絕對值得食。嚟到鮨一,其中一樣最出名嘅係日本馬糞海膽,今次呢個手卷,海膽鋪到滿晒,真係從未見過咁足料嘅海膽手卷,味道非常鮮甜,配埋爽脆紫菜,令整體濃而不膩,恰到好處。另一重點係甲羅燒,蟹羔撈蛋黃令蟹羔香味更出,啲咁濃郁嘅蟹羔,配上多士真係一流,如果食得落,我覺得用嚟撈白飯都會好正。 清

白子刺身

蕃茄海葡萄沙律

日本厚岸蠔

馬糞海膽手卷

甲羅燒

清酒煮蜆亦都頗出色,每隻蜆厚肉清甜,連個湯都好正,尤其今晚食咁多刺身,食番啲熱嘢都幾舒服。
清酒煮蜆

不得不提個雜錦天婦羅,個炸粉做得好好,唔會太厚或太稔,亦都唔會太乾,算係幾高質素。
雜錦天婦羅

特盛鰻魚極肥美,肉質唔會太稔,而個燒汁亦非常惹味,係好食嘅,不過真係太大份,我哋兩個人忍唔住食晒,最後飽到上心口。
特盛鰻魚
2018-04-06