2013-08-29 987 瀏覽
今次係舊同事聚會, 又係開心吹水嘅時候.事源有晚同老公去大埔Olive Cafe食飯, 但覺得不太好味, 所以舊同事介紹了昌運的 Once Kitchen. 果然唔錯. 雖然格局裝修一般及有點不協調感, 但整體上是清潔舒適的.4個人決定『圍揼』, 叫了煙鴨胸沙律, 白酒青口燴意粉,蜜糖香芥燒豬手及12oz 美國大草原穀飼牛扒. 餐湯我當然選擇了南瓜忌廉湯.南瓜忌廉湯濃度適中, 足料清甜, 另有少少細粒南瓜, 是日例湯飲得出主廚的誠意, 唔錯! (就係呢一啖湯, 我決定以後唔使去Olive Cafe, 因為Olive Cafe 嗰個南瓜忌廉湯係水水的, 冇味.)煙鴨胸沙律 嘅鴨胸肉有點過甜, 油醋汁亦略為甜了一點點, 份量正常, 分到3人前菜份量的. 白酒青口燴意粉就有點令人失望, 意粉同汁嘅味道係好嘅, cream sauce 唔會過"傑"同過濃, 意粉當然唔會係茶餐廳軟度, 但如果喜歡食 al dente 的可能要特別指示. 出事位係青口, 用的是 blue mussel, 我估係次級急凍貨, 或者係新鮮貨但煲完湯頭先再用, 因為係原全冇味! 真的好可惜. 已向廚房反映, 希望下次
今次係舊同事聚會, 又係開心吹水嘅時候.

雖然格局裝修一般及有點不協調感, 但整體上是清潔舒適的.

南瓜忌廉湯
煙鴨胸沙律 [冇相] 嘅鴨胸肉有點過甜, 油醋汁亦略為甜了一點點, 份量正常, 分到3人前菜份量的.

白酒青口燴意粉就有點令人失望, 意粉同汁嘅味道係好嘅, cream sauce 唔會過"傑"同過濃, 意粉當然唔會係茶餐廳軟度, 但如果喜歡食 al dente 的可能要特別指示. 出事位係青口, 用的是 blue mussel, 我估係次級急凍貨, 或者係新鮮貨但煲完湯頭先再用, 因為係原全冇味! 真的好可惜. 已向廚房反映, 希望下次有改善啦!
白酒青口燴意粉
蜜糖香芥燒豬手係老闆娘推介, 皮果然燒得脆!帶了適量肥肉的脆皮, 咬落去會好滿足!!(我一真相信食豬手唔食肥肉係唔尊重隻豬手!!) 不過, 如果主廚可以有辦法令豬手冇咁dry就更加好! 附上的蜜糖紅酒汁(第一啖以為係用Port =P)係一個 surprise, 酒味是比較濃的. But i like it!
蜜糖香芥燒豬手
12oz 美國大草原穀飼牛扒, 叫了5成, 但其實似7成, 有牛味, 正正常常的牛扒. 其實特別出色的是豬手同牛扒嘅伴菜, 烤 new potatos 以及蓮藕片!!
12oz 美國大草原穀飼牛扒
Overall 係一餐好味的晚餐, 用餐期間見到其他食客的order, 令我垂涎三尺, 例如煎三文魚扒, 燒豬仔骨以及焗豬扒飯! 下次再去試!!希望 Once Kitchen 可以保持水準及加以改善青口啦!
2013-08-28
南瓜忌廉湯