2019-01-24 912 瀏覽
今日同一班朋友黎左銅鑼灣安南食lunch,店內以湖水綠為主調,裝修帶有越南懷舊風情,地方亦都十分寬敞。安南嘢食分量都大,好適合大家一齊開心share。我地一行6個人,嗌左5個菜(春卷、炭燒豬肉、墨魚餅、咖喱牛腩、)同3個甜品(椰青啫喱、咖啡奶凍、焗黑糯米西米布甸),個個都食到好飽。春卷香脆可口,點sauce酸酸甜甜,包埋生菜就清爽啲。墨魚餅出嚟嗰陣仲幾熱,香口得來又咬到墨魚粒。炭燒豬肉個人最中意呢道菜,有豬肉丸同豬肉片。味道甜甜地,炭燒幾香,加埋少少油脂香,jeng。咖喱牛腩咖喱香料味香,有少少辣。牛腩入味又夠淋,牛筋都啱啱好,仲有法包可以蘸咖哩汁食。椰青啫喱三個甜品入面最中意呢個,可惜唔記得影呢個。佢哋話個椰奶雪糕係自家制嘅,有椰肉絲,味道比較甜,但係加埋個清清地嘅椰青啫喱就啱啱好互補左個甜味,罪惡感即時減低左。咖啡奶凍呢個就普通嘅咖啡奶凍味,都okay嘅,但唔係突出。焗黑糯米西米布甸呢個都好食嘅,上面個層係西米布甸,底個層係黑糯米,比較有飽足感嘅一個甜品。

春卷
春卷

香脆可口,點sauce酸酸甜甜,包埋生菜就清爽啲。

墨魚餅
墨魚餅

出嚟嗰陣仲幾熱,香口得來又咬到墨魚粒。

椰青啫喱

咖啡奶凍
咖啡奶凍

呢個就普通嘅咖啡奶凍味,都okay嘅,但唔係突出。