2019-04-25 2740 瀏覽
今日系小編既BESTIE生日,當然一早BOOK定安南同渠慶祝啦,請求左卡位都安排到比我地,真係好開心。一坐低就唧唧咋咋甘不停傾,小編推介比渠地飲呢個熱仙草龍眼蜜,勁正,小編次次黎辦襯必叫既,前菜有蝦多士,個多士極度非常好味道,冇衰過,蝦膠勁彈牙,呢個系小編極度誠意推介既,另外渠地既魚露波菜都好好味,魚露好香唔腥,就算唔喜歡魚露既人都唔會抗拒呢種味道,碟菜勁大碟,小編覺得非常抵食,而渠地既蟹肉粉絲都不俗,但未至於系MUST EAT ITEM,只係小編和BESTIE唔想食河粉甘肥所以至叫粉絲,蟹肉都夠多既,但略顯D味唔系小編喜歡既,有d甜甜酸酸甘LOR,一般啦,還可以接受既,我BESTIE就非常欣賞呢個粉絲啦。另外都有叫個小食,軟殼蟹粉卷,都幾好味,軟殼蟹好大只,同埋唔油膩呀,反而呢個配d甜甜酸酸既醬小編又幾欣賞WOR,最後當然要點甜品啦,本來打算出去第二度食,但小編被佢地一個季節限定既甜品吸引左,就係椰子雪糕黑糯米,本來小編一向對所有椰子既食物極度唔LIKE既,但佢又有小編我最愛既黑糯米WOR,甘都要試下啦,最多撥開D椰子雪糕LOR,好彩我地早一步ORDER渣,話甘快就賣曬,可能雪糕好受D小朋友歡迎啦,加上今日系星期日,特別多一家大細黎幫襯,好彩小編一早要求要坐近門口既卡位,否則入面成千上萬既小朋友,真係乜MOOD都冇曬。講返呢個椰子雪糕黑糯米先,賣相不錯,個椰子味雪糕真心勁濃郁LOR,完全食到系新鮮椰汁整出黎甘,雖然小編唔太LIKE,但BESTIE話個椰子雪糕勁FRESH ,都試左一兩啖,黑糯米好好味道呀,呢個甜品絕對要再ENCORE!縱觀今次用餐體驗不錯,小編唔算係呢度既常客大概兩三個月黎一次,貪佢環境不錯,坐得好舒服,服務都幾好,好快手,食物質素由我7, 8年前黎既時候都幾乎一樣,當然多左好多季節限定既食物,呢個係不錯既,起碼有D新鮮甘,食時令食材都唔會差得去邊。希望呢間餐廳可以保持一貫水準啦,小編之前都有去過另一間連鎖越南餐廳(價錢較大眾化既,時代廣場O個間唔知仲系唔係度)但水準就急劇下降,確實可惜。
蝦多士
熱仙草龍眼蜜
2019-04-14
蝦多士
  • 熱仙草龍眼蜜
要數下一次旅行,該是11月的峇里之旅了,既然最近都會在港的話,就來個味蕾旅遊吧。最近來到了高級越菜食府—安南,來一頓豐富的盛宴,這一行重點更是一系列新菜式。安南珍寶米紙卷 先來的是一系列前菜,喜歡蔬菜類的話,米紙卷該是好選擇,安南出品的賣點是米紙是由越南進口的。 越式沙嗲粉絲蝦煲 越式粉絲煲以魚露為主,所用的粉絲富點咖啡色,是不經漂白的關係,盡收精華之餘,沙嗲味道不過重。 口感似是薯粉,很有嚼勁,好吃!據知所用的是羅氏蝦,肉質是挺飽滿的。 總覺得做得好的粉絲蝦煲,入味的粉絲是比蝦更美味,相信這便是其中之一。 香茅椒鹽巴沙魚柳 據知所用的是越南巴沙魚,肉質很嫰,去骨步驟做得好,入口啖啖肉便是了。脆皮在炸時加入香料,更為惹味。建議在吃時在雪白的魚肉上加上魚露在味道上是會更平衡呢。 香茅咖哩海鮮 想起咖哩,總會想起泰國或日本,又知道原來越南也有咖哩嗎?有別於平常走很辣路線的咖哩,越式咖哩是香而不辣的,這款是內有海鮮的,包括帶子、蝦,蜆和魷魚等等,很豐富。 紅酒燴和牛臉頰 越南曾是法國的殖民地,因此法國菜在越南也是分外馳名的,特別在價錢上是分外吸引。聞說這個和牛臉頰用的是澳洲和牛,肉質

安南珍寶米紙卷

越式沙嗲粉絲蝦煲

香茅椒鹽巴沙魚柳

香茅咖哩海鮮

紅酒燴和牛臉頰
越南曾是法國的殖民地,因此法國菜在越南也是分外馳名的,特別在價錢上是分外吸引。聞說這個和牛臉頰用的是澳洲和牛,肉質夠腍身,好吃之餘還有養顏功效呢。想像假如以紅酒汁伴飯,定必更美味了。

椰青果凍
吃過那麼多味道偏濃的菜式後,來一個清新的椰青果凍確是最好不過了,雖然這是恆常供應的,可是經典便是經典。
椰青果凍有一絲絲椰肉,質感上是有點像大菜膏,清甜感是比得上椰青的~

最爽的是還有一大球椰子雪糕,甜而不膩,一口既可吃到果凍,又吃到雪糕,是雙重享受呢。值得一提的是花生雪糕也很好吃,會是另一種享受呢。

在餐廳吃飯的時候,總喜歡點經典的,就會有小擔心新菜式水準會不穩,可是這次安南的全新菜式的確是有驚喜,特別是越式沙嗲粉絲蝦煲,確很值得吃吃。

在吃飽離開餐廳時更巧遇藝人盧苑茵亦是座上客,在商場大門更遇到周秀娜,還真是星光燿燿呢。

安南
網上訂座即賺里數
網址: https://s.openrice.com/QrRS0JKq200~uGE4CAA
地址: 銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓
電話: 27873922
2019-07-21 536 瀏覽
Been here for both lunch and dinner. It's strange, coz I didn't like it here for dinner, but I loved it here for lunch. Lol... My friend and I shared a snack platter and Pad Thai. Both were very nice. I loved the nutty taste in Pad Thai, and it's perfect with sriracha. Delicious!~~ I really forgot the names of those snacks, but they were all so good! Rich in taste, yet refreshing! The two ordered we had sure balanced well with each other. Perfect match!Reason I liked Vietnamese coffee was that t

Reason I liked Vietnamese coffee was that they used condensed milk, and I just enjoyed taking my time watching hot coffee dripped into the cup. It didn't just taste good, it smelled so good too!
2019-07-09 545 瀏覽
上星期五,拖着身心疲累的身軀,走去利園。晚上同老公一齊去品嚐安南美食,選了一個抄美拖粉,炭烤豬肉. 春卷. 還有一客雞肉小食. 味道有水準. 服務又好!但可以有進步空間. 下次Encore👍🏻時舌尖.再去.細味.一下.
舌尖.再去.細味.一下.
2019-06-22 644 瀏覽
好耐無同舊朋友聚一聚我地肯定有排傾計,黎到咗呢間食越南菜的餐廳。環境好舒適的,裝修精緻,座位也比較寬敞,非常適合聚餐的好地方。炭燒香茅豬扒配炒飯呢個真係超大份,有兩大塊扒,我哋忍唔住問店員係咪畀多咗XD豬扒口感豐滿好香,夠晒入味,係略嫌乾咗少少。炒飯夠濕潤,好味。沙律份量適中,唯牛肉不足醬汁酸酸甜甜,非常開胃,連紅洋葱都好易入口,各人覺得菜式還可以!咖喱牛腩咖喱香料散發出香濃味,有少少辣。牛腩入味又夠淋,牛筋都啱啱好,仲有法包可以蘸咖哩汁食。味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民。

炭燒香茅豬扒配炒飯
呢個真係超大份,有兩大塊扒,我哋忍唔住問店員係咪畀多咗XD

沙律份量適中,唯牛肉不足

咖喱牛腩

味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。
2019-06-19
現金券
2019-06-14 599 瀏覽
朋友食過話好味,今日行街遇到...雖然未肚餓,但見人少少就入去食個early dinner啦🤣個餐牌實在太多菜式啦,選擇困難症嘅我揀咗雙式扎肉粉卷,安南春卷,蛋白蒸蟹,越式炸魚,最後飲返杯越南咖啡!個人推介炸魚,因為越南菜唔係間間有得食㗎

2019-06-13 395 瀏覽
星期日同屋企人去食brunch,想食下越南嘢,就黎左銅鑼灣安南門面簡潔有品味,感覺好舒適多人食嘢既好處就係可以叫好多款菜色😍😋先黎個青木瓜沙律,酸酸辣辣好開胃,青木瓜絲爽脆有口感炸墨魚餅唔係非常脆,但口感一流,好彈牙仲有粒粒墨魚🤤燒墨魚筒我地屋企人好鍾意食墨魚,呢個墨魚筒冇令我地失望,個燒汁好香陪上彈彈既墨魚,好快被ko曬🦑清淡d既選擇有蒸粉卷,餡料非常足,配上厚厚既扎肉都唔錯😋我地後生既一定會叫呢個蒜蓉牛油雞翼,又脆又香口又多汁😍😍到左全場重點喇,就係呢個筍殼魚🐟 炸得黎脆,d魚肉仲好滑好鮮,我最鍾意係配上蔥同辣椒絲食,回味無窮❤️鍾意食肉既朋友有呢兩款牛肉呢個係安南牛柳粒,酸酸甜甜既醬汁陪上牛柳粒,非常唔錯另外仲有咖哩牛筋腩同埋蟹肉炒粉絲Overall大家都非常滿意各個菜色,座位亦非常舒適,絕對會再黎❤️

門面簡潔有品味,感覺好舒適

多人食嘢既好處就係可以叫好多款菜色😍😋

先黎個青木瓜沙律,酸酸辣辣好開胃,青木瓜絲爽脆有口感

炸墨魚餅
唔係非常脆,但口感一流,好彈牙仲有粒粒墨魚🤤

燒墨魚筒

清淡d既選擇有蒸粉卷,餡料非常足,配上厚厚既扎肉都唔錯😋

我地後生既一定會叫呢個蒜蓉牛油雞翼,又脆又香口又多汁😍😍

鍾意食肉既朋友有呢兩款牛肉
呢個係安南牛柳粒,酸酸甜甜既醬汁陪上牛柳粒,非常唔錯

另外仲有咖哩牛筋腩

同埋蟹肉炒粉絲

2019-05-02 833 瀏覽
有冇人同我一樣都好鍾意食越南菜呢?今日越南癮又起就同老公去咗食安南。相比起主菜,我其實更愛叫小食,老公話我去食越南菜食到好似食點心咁(笑)。 我地嗌嘅所有小食件數都係雙數,全部都係四至六件,唔怕唔夠分。第一碟嚟嘅係越南粉卷,每件粉卷都鋪上滿滿嘅炸蒜同脆蝦米,再淋上咗帶少少咸味嘅蔥油。 粉皮晶瑩剔透,厚度適中,口感順滑綿密。 最細心係佢將大部分香港人都唔鍾意食嘅芽菜、香菜分開放,無放埋粉卷上面,我試連埋粉卷食咗幾條芽菜,都幾爽口同冇乜草青味。餡料係半肥瘦肉碎,木耳同蝦米,都算足料。伴碟嘅扎肉亦份量十足,唔係薄薄一片,係同個粉卷一樣厚架!點埋個魚露汁真係好好食,後嚟侍應見我點囇個魚露汁亦有主動幫我添。第二碟係喺香港越南餐廳較少見嘅浮萍餅,如果要我形容,我會將佢形容為有住淡淡米香,食落冇咩味嘅砵仔糕。香港砵仔糕有紅豆,越南砵仔糕有嘅係蝦粒同脆麵包粒同埋蔥油。食法有兩種,一係將帶少少咸咸嘅椰青水汁同辣椒加上浮萍餅,一係就係加魚露汁。對我嚟講算係非常有特色嘅小食。第三碟係人氣好高嘅牛油雞翼,就咁聞落去係少少香茅味,炸蒜味同黑椒味。食落舊雞翼本身唔係好食唔到牛油味,但反而就咁食雞翼上面嘅一粒粒炸蒜

對我嚟講算係非常有特色嘅小食。

第三碟係人氣好高嘅牛油雞翼,就咁聞落去係少少香茅味,炸蒜味同黑椒味。食落舊雞翼本身唔係好食唔到牛油味,但反而就咁食雞翼上面嘅一粒粒炸蒜時就食到好重牛油味。雞翼外皮炸得非常脆,但又唔會脆硬到𠝹損親口。嗰種酥脆係一口落去就會聽到咔滋一聲,咬開雞翼會見到入面係有少少肉汁。非常邪惡又好食!如果係鍾意食香口嘢,牛油雞翼真係必點!

第四碟係香醋蜜椒牛仔骨,相比頭先嗰幾碟遜色啲,個汁油膩感有啲重,不過橙香黑胡椒味好出又甜甜地,如果個汁無咁油相信會更加好食。牛仔骨塊嘅肉質算唔錯,有咬口得嚟又唔韌,牛嘅脂肪比例亦唔錯。

最後一碟嘅馬拉盞炒通菜係最一般,比較好嘅地方係通菜唔會炒到黃晒呢點係加分,啲汁喺曬底,建議撈一撈先食如果唔係食到底會好咸。

好特別嘅脆脆蝦米砵仔糕

上菜速度算正常,我地七點九嗌嘢食,八點五十已經食曬所有嘢買單,侍應服務態度亦唔錯。
記得呢間店開張無耐已經同朋友去食過, 多年之後水準不變, 變既係價錢順化浮萍餅 ~ 好得意! 根本唔係餅而係米糕, 一小碟蒸米糕上有蝦粒, 麵包糠粒 及 蔥, 好特別, 仲好飽肚! 炭燒豬肉 ~ 有豬肉丸同豬肉片, 濃濃炭香味! 讚! 安南蓮藕沙律 ~ 第一次食, 清新可口, 蝦大大隻, 爽口彈牙! 沙律味道唔會過酸! 如果我無記錯個名, 呢杯應該係…椰子沙冰?? 哈哈哈…個名唔記得喇, 不過幾好飲, 仲有濃濃椰子味! 註: 好難得無 order 甜品, 因為個浮萍餅堅飽!
炭燒豬肉 ~ 有豬肉丸同豬肉片, 濃濃炭香味! 讚!

註: 好難得無 order 甜品, 因為個浮萍餅堅飽!
2019-03-11 815 瀏覽
大約一年前來過,印象不錯,尤其椰青大蜆湯更是念念不忘,諗住番黎要encore同試佢地其他野,點知係大失望。椰青大蜆湯啲蜆明顯縮水,而且係冇鮮甜味,個湯就得番椰青水果種甜,同上次食係完全兩回事。甘露大頭蝦係佢地招牌菜之一,本來滿有期待的,但同樣鮮味不足,而且大頭蝦竟然個頭冇乜膏,得好多甜甜地辣辣地嘅醬汁。跟住香橙鴨就唔知點解出奇地乾同硬,而個順化米線係可以一讚佢豬手夠淋同多肉多膠質,但牛展麻麻地,整體唔算特別。其實全餐只有無影相嘅馬拉盞通菜比較好。呢間應該唔會再有下次。
甘露大頭蝦
香橙鴨
椰青大蜆湯
順化米線
2019-03-06 688 瀏覽
<< 好掂的越南菜 • 銅鑼灣 🍴😍>>因為之前吃過安南呢間的下午茶覺得食物味道以及環境都不錯 所以再來😋I tried this restaurant before and I come back again this time! As the environment, food quality are quite good, heading for lunch set this time 😋-🥣🥣🥣午餐 LUNCH🥣🥣🥣-🍴會安雞飯(雞肉伴越式香草及洋蔥配黃薑飯)Hoi An Chicken Rice ( Chicken with Marinated onions & Vietnam herb, served with yellow rice)相片已經看得出有幾好吃叫雞肉配上酸酸甜甜的汁很開胃👍雞很滑 啖啖肉 但雞皮也很多-推介指數(Delicious level)🌕🌕🌕🌑🌑環境 (environment) 🌕🌕🌕🌕🌑
<< 好掂的越南菜 • 銅鑼灣 🍴😍>>

因為之前吃過安南呢間的下午茶
覺得食物味道以及環境都不錯 所以再來😋

🥣🥣🥣午餐 LUNCH🥣🥣🥣
🍴會安雞飯(雞肉伴越式香草及洋蔥配黃薑飯)
相片已經看得出有幾好吃叫
雞肉配上酸酸甜甜的汁很開胃👍
雞很滑 啖啖肉 但雞皮也很多

推介指數(Delicious level)🌕🌕🌕🌑🌑
環境 (environment) 🌕🌕🌕🌕🌑
2019-02-19 473 瀏覽
今日試新餐廳,味道幾好,裝修靚。炒金邊粉,色澤靚,蝦好新鮮,好味。阿女吃會安雞飯,雞肉好滑,我覺得好味,醬好味。佢話有D辣😅😅(可能係有D香葉痴住D雞肉,佢唔鍾意)無訂檯,入座前就話「1點要交檯」我望下時間,12:19,「都得嘅,如果你地D食物上得快」12:36上齊食物,時間係有D趕。啱啱1點埋單。兩張檯距離好近,隔離檯講咩都聽得一清二楚🤣
今日試新餐廳,味道幾好,裝修靚。
炒金邊粉,色澤靚,蝦好新鮮,好味。
無訂檯,入座前就話「1點要交檯」
我望下時間,12:19,「都得嘅,如果你地D食物上得快」
12:36上齊食物,時間係有D趕。
啱啱1點埋單。
兩張檯距離好近,隔離檯講咩都聽得一清二楚🤣

青檸梳打
越南咖啡
XX蝦雞肉炒金邊粉
會安雞飯
越南咖啡
XX蝦雞肉炒金邊粉
會安雞飯
2019-01-24 629 瀏覽
今日同一班朋友黎左銅鑼灣安南食lunch,店內以湖水綠為主調,裝修帶有越南懷舊風情,地方亦都十分寬敞。安南嘢食分量都大,好適合大家一齊開心share。我地一行6個人,嗌左5個菜(春卷、炭燒豬肉、墨魚餅、咖喱牛腩、)同3個甜品(椰青啫喱、咖啡奶凍、焗黑糯米西米布甸),個個都食到好飽。春卷香脆可口,點sauce酸酸甜甜,包埋生菜就清爽啲。墨魚餅出嚟嗰陣仲幾熱,香口得來又咬到墨魚粒。炭燒豬肉個人最中意呢道菜,有豬肉丸同豬肉片。味道甜甜地,炭燒幾香,加埋少少油脂香,jeng。咖喱牛腩咖喱香料味香,有少少辣。牛腩入味又夠淋,牛筋都啱啱好,仲有法包可以蘸咖哩汁食。椰青啫喱三個甜品入面最中意呢個,可惜唔記得影呢個。佢哋話個椰奶雪糕係自家制嘅,有椰肉絲,味道比較甜,但係加埋個清清地嘅椰青啫喱就啱啱好互補左個甜味,罪惡感即時減低左。咖啡奶凍呢個就普通嘅咖啡奶凍味,都okay嘅,但唔係突出。焗黑糯米西米布甸呢個都好食嘅,上面個層係西米布甸,底個層係黑糯米,比較有飽足感嘅一個甜品。

春卷
春卷

香脆可口,點sauce酸酸甜甜,包埋生菜就清爽啲。

墨魚餅
墨魚餅

出嚟嗰陣仲幾熱,香口得來又咬到墨魚粒。

椰青啫喱

咖啡奶凍
咖啡奶凍

呢個就普通嘅咖啡奶凍味,都okay嘅,但唔係突出。

2019-01-21 539 瀏覽
其實香港作為一個美食天堂, 真係可以讓我們食到各地風味美食, 著實是香港人的幸福。這天朋友相約我們到安南吃越南菜, 開頭以為是像 Ocean Center 的芽莊之類的餐廳。不過一早知道是利園商場內的, 必屬高檔次的餐廳了。果然 ~ 餐廳十分古典, 樓底甚高, 枱與枱之間空間足。牆上的畫及裝飾都充滿越南的風格, 環境優雅而寧靜, 不過有 D 暗, 可能較適合情侶來二人世界。這次由朋友發板, 因為她是利園商場的 VIP, 買了很多名牌 "包包" 的結果 ~ 哈哈!安南炭燒豬肉 ~ 充滿香濃炭燒味, 入口 juicy 而不油膩!順化浮萍餅 ~ 這兒以順化菜式而出名, 就點了它!以小碗子裝著白色的蒸米糕, 加上粒粒蝦肉及焗得脆脆的麵包, 層次豐富, 沾上魚露吃, 不錯哩!椰青蒸肉蟹 🦀🦀 ~ 這個不得了, 一上枱我們已經嘩嘩聲讚不絕口。賣相一流, 食指大動, 不客氣了。但因為要落手食而不能再舉機影相了。廚師其實很細心, 連蟹鉗的殼也是敲碎了的, 所以我們也吃得甚有儀態, 哈哈。椰青水也充滿了蟹湯, 吸收了全隻蟹的精華, 喝完一啖又一啖, 完全停不到口。侍應來回幾次想收走隻碟, 也被我們制止了

順化浮萍餅 ~ 這兒以順化菜式而出名, 就點了它!

椰青水也充滿了蟹湯, 吸收了全隻蟹的精華, 喝完一啖又一啖, 完全停不到口。侍應來回幾次想收走隻碟, 也被我們制止了哩。

其實中間也上了兩道菜, 但已忘記影相了。

香醋蜜椒牛仔骨, 很惹味, 肉質鬆軟可口。

越式砂鍋雜菜煲 ~ 配料十分豐富, 份量也不少。

整體用餐感覺良好, 完全不是尖沙咀 "芽莊" 同一個級素的越南菜, 令我對越南菜改觀了不少。
2018-11-14 875 瀏覽
在食肆林立的銅鑼灣,發現利苑商場4樓,原來有一間環境優美的越南餐廳,這天便跟好友在這裏享受了一個中午。餐廳要從地下搭電梯上4樓,4樓共有3間餐廳,中間的一間便是安南了。我們點了些前菜,其中米紙包軟殼蟹好清新,另外浮萍餅也很特別,小碟子盛着白色米糕加上蝦肉和麵包脆脆,最重要是再落魚露。朋友選了滴滴咖啡,我選了清補涼,想不到中式涼茶在越南餐廳有如此不同感受。當我們談天說地時,不知不覺已兩小時,最後品嚐埋甜品便滿足地回家了。

清補涼

甜品