2018-10-12 23 瀏覽
相信好多人都食過韓式炸雞,但就好少食韓式烤雞。上星期約小公主食飯,佢提議食炸雞,我講,不如試下食韓式烤雞啦。立刻上網搵邊間韓式烤雞最多人like 。目標鎖定,去銅鑼灣利舞臺18A嘅DoDam Chicken。小公主先上去DoDam Chicken,我就稍後先到。第一次試這餐廳,入內發現佢的裝修都幾簡約,枱與枱之間有一定的距離,空間感十足,如果一大班人聚會都唔怕搔擾到別人小公主問我要什麼?烤雞、烤雞、烤雞。先黎飲品,雖然炸/烤雞就應該配啤酒,但我地就想飲無酒精飲料,所以我叫左柚子乳酪沙冰($68),好清新的感覺,一入口有柚子味,發現有一絲絲的柚子皮,好香。小公主叫在果汁,Banana Strawberry Smoothie ($65),小公主話泡沫係香蕉碎,加士多啤梨,好味。公主叫左個主菜:烤雞雙拼,韓式辣焗烤雞拼白雪芝士雞($228)上碟後,份量都幾多,兩款雞各有大概7件,每件唔會太大舊,先講辣焗烤雞,雖然係焗雞,但唔多油,真的皮香肉嫰。小公主最愛食食槌雞翼,入哂味,同時有甜甜的燒烤醬汁,我就鍾意雞胸,啖啖肉,又唔乾。白雪芝士雞都好味,表面上加上大量甜的芝士粉,每口也有芝士味,加上嫩滑

小公主問我要什麼?烤雞、烤雞、烤雞

Yuja    Yogurt  Smoothie

Strawberry  Banana  Smoothie
上碟後,份量都幾多,兩款雞各有大概7件,每件唔會太大舊,先講辣焗烤雞,雖然係焗雞,但唔多油,真的皮香肉嫰。小公主最愛食食槌雞翼,入哂味,同時有甜甜的燒烤醬汁,我就鍾意雞胸,啖啖肉,又唔乾。白雪芝士雞都好味,表面上加上大量甜的芝士粉,每口也有芝士味,加上嫩滑雞肉。停唔到口。因為怕辣叫小辣,發現其實唔食得辣都可以叫中辣。伴碟有少量酸蘿白,愛吃酸蘿白就不要錯過了。
韓式辣焗烤雞拼白雪芝士雞
*有提供膠手套,當然也有刀叉及拑。同時有個小垃圾桶放雞骨。

加多個DoDam Salad($138)
這特式沙律除左有大量新鮮生菜、紫椰菜、胡蘿蔔、小蕃茄,仲有菠蘿、乾果及堅果,好似提子、腰果、花生、紅腰豆,加埋大量芝士粉,口感好豐富,及好飽肚,如果唔食得堅果,叫依個沙律前,就要問侍應叫走堅果啦。
DoDam  Salad

下次要試一試DoDam 炸雞,其他枱的炸雞都好似唔錯,仲要試下薯條。
此餐廳收10%服務費
Yuja    Yogurt  Smoothie