2018-11-24 373 瀏覽
同朋友放假一日,行吓街,食吓嘢。去完日本之後,依然好掛住日本嘅美食,朋友就帶我去食和牛午餐喇!依度午餐都有好多選擇,可以燒肉,又可以食涮涮鍋,我哋咁為食就梗係兩樣都叫,可以試晒兩款食法。三色和牛定食有三款和牛,包括上牛排肉,肩眼肉同和排肉。三款油脂比例不同,侍應就建議由比較少油脂嘅牛排肉開始食。雖然油脂相對較少,但係都幾香,又有牛味。我自己就最鐘意食中間嘅一款,油脂多少少,油香撲鼻,牛嘅香氣又濃少少,再點少少酸汁,又可以解膩,配埋珍珠米飯,好味呀!和牛涮涮鍋又係另一個風味。和牛切薄片,放入清湯煮一煮,好快就食得喇!可以選擇點蔴醬或者酸汁,兩樣同和牛都好配合。鍋入面嘅蔬菜都好豐富,有菌類,蘿蔔,青菜,豆腐,粉絲,樣樣都好食。食飽飽又繼續行街!

三色和牛定食
三色和牛定食

和牛涮涮鍋
和牛涮涮鍋

食飽飽又繼續行街!
2018-11-20