2021-06-14 310 瀏覽
呢排天氣熱就特別想食啲開胃嘅菜式,新加坡菜就係不二嘅選擇,見到屯門開咗呢間充滿熱帶風情嘅餐廳,於是就去試一試。餐廳嘅裝修絕對會令人覺得身處係馬來西亞🌴,餐廳職員都着晒充滿東南亞特色嘅服裝,而且餐廳內嘅佈置都好賞心悅目。餐廳亦都貼心,配備濕紙巾,特別係而家疫情,方便你如果唔記得帶酒精搓手液,可以用嚟消毒雙手。點菜方面,我哋叫咗三個菜式,分別係海南雞飯、地道老鼠粉、芒果大蝦米紙卷,至於飲品方面就叫咗香茅橙茶🍊同椰子斑蘭冰🥥。海南雞飯完全符合心目中嘅要求,雞非常嫩滑,一啲都唔會鞋,份量亦好足夠,點一點海南雞必定出現嘅三種醬汁,再配埋軟熟嘅油飯,非常開胃🤤而且仲有一碗冬瓜湯,十分之解暑!老鼠粉嘅配料十分豐富,個人特別鍾意食香脆嘅魚乾同埋花生,味道亦都好惹味,但由於都係主食,同埋都有少少油膩,所以我哋都食唔晒呢個老鼠粉,將剩低嘅都打包,如果下次大家都係份量比較細,建議可以嗌一個主食,再另外加小食,咁就唔怕食唔晒。芒果大蝦米紙卷🥭都係其中一個推薦嘅菜式,可以解一解油膩嘅感覺,芒果果肉香甜,夾埋其他紅蘿蔔絲同椰菜絲,口感爽脆,好開胃,完全係夏天必備嘅菜式🤤兩杯嘢飲都好啱打卡,香茅橙茶係朋友叫嘅,一開

海南雞飯

地道老鼠粉

芒果大蝦米紙卷

兩杯嘢飲都好啱打卡,香茅橙茶係朋友叫嘅,一開始覺得茶嘅味道唔係好出,唔係好飲到橙嘅味道,之後感覺好少少,至於椰子班蘭冰都好重斑蘭嘅味道,絕對冇因為係沙冰而味道淡咗,啱晒平時鍾意斑蘭嘅朋友💚

香茅橙茶&椰子斑蘭冰
海南雞飯