2024-03-11 220 瀏覽
屯馬沿線🚈找美食 下一站屯門🚏C出口 步行大約5-6分鐘🚶‍♀️📍咖吔 (屯門錦薈坊)全店以芥黃底色裝横💛整體環境富有南洋色彩🌴大部分都係卡位闊落設計🛋坐得舒服 好 chill~~😌下午兩點鐘 開始下午茶時間😚茶餐多款 有齊麵 飯 小食 多士及沙津🥗配冷熱飲品👍餓底👭 叫咗4份茶餐 👉👈🐔海南雞飯雞皮金黃爽脆又有🐔味🤭肉質嫩滑 雞胸都唔會乾柴 油飯好味粒粒分明🐔🍚配上特製三色醬😋🍜老街咖哩麵咖哩湯底香濃有🥥香帶點辛辣味❤配料豆卜 火鴨絲 魷魚鬚 蝦幾足量👍入口掛曬湯汁掺摻🍜yummy😋🥗大蝦青木瓜沙律清爽青木瓜 + 大蝦 配上酸辣開胃醬汁😋🍢串燒拼盤 食小食少不了串燒😚分別有雞肉 魷魚鬚 新鮮大蝦🦐熱辣辣配埋惹味馬拉參巴醬食😋洗👅飲品🍊桔仔話梅水 🍹香茅青檸荔枝梳打 最後嘆埋絲滑香濃☕️白咖啡
屯馬沿線🚈找美食 下一站屯門🚏
C出口 步行大約5-6分鐘🚶‍♀️
📍咖吔 (屯門錦薈坊)

全店以芥黃底色裝横💛

最後嘆埋絲滑香濃

☕️白咖啡

2024-03-05
2024-03-06 137 瀏覽
今日去到屯門市中心食新加坡菜😊座位主要是卡位夠舒服👍🏻裝修設計都幾有特色同埋店員都好Friendly會主動加水🫶🏻⭐️海南雞飯套餐有雞湯、油飯、海南雞配埋三款醬料(薑蓉、辣椒醬、黑醬油)海南雞份量都多🤩入口嫩滑而且去左骨好方便配埋醬料食仲有油飯的雞油香和薑黃味正😋⭐️白胡椒肉骨茶肉骨茶用白胡椒底煮味道非常濃味胡椒味好得👍🏻配埋炸油條食好夾&好味😋最近天氣涼涼哋飲完成個人都暖笠笠佢而家仲會用個煲上用火烘住keep住個溫度抵讚❤️排骨大大塊又幾入味 又淋係我食過的肉骨茶之中最出色之一🤟🏻最後忍唔住成個湯都飲晒⭐️斑蘭咖央多士多士烘得脆卜卜🤤而且係用麥皮麵包夠健康內面有咖央醬和牛油🧈牛油味好香🥳味道唔錯⭐️香芒大蝦米紙卷健康之選紙卷包住紫椰菜、青瓜和紅白蘿蔔🥬🥒🥕口感好清新仲有主角大蝦夠彈牙不得不讚佢的配汁-香芒汁將成個米紙卷味道昇華😆而且擺盤又靚令人更開胃
今日去到屯門市中心
食新加坡菜😊
座位主要是卡位
夠舒服👍🏻
裝修設計都幾有特色
同埋店員都好Friendly
會主動加水🫶🏻

⭐️海南雞飯
套餐有雞湯、油飯、海南雞
配埋三款醬料(薑蓉、辣椒醬、黑醬油)
海南雞份量都多🤩

牛油味好香🥳
味道唔錯

⭐️香芒大蝦米紙卷
健康之選
紙卷包住紫椰菜、青瓜和紅白蘿蔔🥬🥒🥕
口感好清新
而且擺盤又靚
令人更開胃
2024-03-04
2024-03-21 43 瀏覽
海南雞絲魚丸蝦湯麵蝦湯味唔係好濃郁,海南雞絲份量唔多,但勝在魚丸、魚腐好味,尤其係油麵+米粉,好索味炸乾蒽惹味香茅橙茶篤篤片橙就出哂橙味,香茅唔會太濃,幾鐘個意整體味道
2024-03-13 59 瀏覽
放咗工之後就同阿媽過嚟呢一間餐廳度食嘢,因為之前喺港島食過一次,所以返屯門再食🤣🤣海南雞飯-$88我哋揀咗普通飯,雞肉滑表現不錯😎👍新加坡喇沙摻摻-$88呢個喇沙一定係必叫㗎啦😎👍 湯底好cream唉好好味,而且魚蛋魚片雞蛋等一啲都冇少放😎😎👍蟹粉蟹肉焗酥盒-$98第一次食這個餐食,有一點驚喜,酥皮脆,趁熱食一流👍👍🥳人均:$100地址:屯門屯隆街1號錦薈坊3樓301-306號舖

海南雞飯-$88
我哋揀咗普通飯,雞肉滑表現不錯😎👍

新加坡喇沙摻摻-$88

蟹粉蟹肉焗酥盒-$98
第一次食這個餐食,有一點驚喜,酥皮脆,趁熱食一流👍👍🥳

人均:$100
地址:屯門屯隆街1號錦薈坊3樓301-306號舖
開業至今一直未有機會來試剛好早上在附近做完工作可以等到午市時間剛開始來試試午市套餐點選了地道推介嘅「新加坡魚丸魚條喇沙米線」+熱馬來拉茶$66 👍👍👍👍本身愛吃喇沙的我也感到非常好吃😋湯底味道濃郁,有點椰香再加上微辣,層次很豐富喔!另外魚丸同魚條又爽口又彈牙,配搭埋幼滑米線午餐真心好滿足❤️食物質素不錯, 唯一是服務員冇乜笑容,少左一份親切感,食物還未食完,好似想趕客咁快快想收我份食物,希望注意一下服務態度!
開業至今一直未有機會來試
剛好早上在附近做完工作
可以等到午市時間剛開始來試試

2024-03-04 43 瀏覽
今日嚟屯門市中心行街屋企人想食海南雞飯 就帶咗佢去錦薈坊嘅咖吔入去嘅裝修都幾有東南亞風情😂同埋下晝入去就係兩個人都仲有卡位可以坐環境好坐得舒服Lunch有set menu可以叫 某啲嘢飲仲係免費點咗餐之後勁快上到餐 差唔多5分鐘內上曬所有嘢 好有效率 屋企人叫咗 海南雞飯+桔仔話梅水飯就應該係雞油香飯 唔係普通白飯嚟呢個餐仲會跟碗冬瓜湯 無骨海南雞份量好多 仲有成三款醬汁可以點杯桔仔話梅水 應該係落咗柚子蜜 所以唔會套酸 甜甜地咁 我就叫咗個 海南雞飯拼肉骨茶肉骨茶落咗白胡椒同勁大粒蒜所以味道都好足 而且有勁大件肉 嘢飲就叫咗杯熱馬來拉茶 小食叫咗沙嗲雞肉串都係份量十足 有成4串 唔會辣食落好香口
今日嚟屯門市中心行街

食落好香口

• 海南雞飯
  • 海南雞飯拼白胡椒肉骨茶
2024-03-03 18 瀏覽
Kaya咖吔假日的中午,普遍食店門外都會擠滿了排隊等候的客人,就當我和小絲苦惱吃甚麼的時候,這間Kaya咖吔竟然不用排隊之餘店內仍有大量吉位,與其他店舖形成強烈對比。看過餐牌又不算貴到付不起,那就入去試試。這間店的裝潢用上了很有東南亞的傢具,擺設,所以入到來就感受到與外邊與別不同的氣氛。因為店內近乎沒有客人,所以我們就選了一個4人窗邊位坐,空間很足夠,很舒適。我們2個人點了:海南雞飯併白胡椒肉骨茶$118大蝦青木瓜沙律$68牛油果五色米紙卷$62凍手工拉茶。海南雞飯併白胡椒肉骨茶以$118來說雞的分量有點少,雞肉無骨嫩滑,但略欠雞味。油飯乾身,每粒都很分明,不過同海南雞相同,味道有點不足。相反肉骨茶的味道就濃郁得多,有很強烈的白胡椒味,喝完很暖胃。凍手工拉茶有點失望,因為味道與茶餐廳的港式凍奶茶差不多。大蝦青木瓜沙律這個沙律是越南牙車快的變奏版,由原本的雞絲變成大蝦,味道除了有很開胃的酸味,還有少許辣味,味道不太傳統,但很不錯。牛油果五色米紙卷單看賣相已經好吸引,這個餸的手工費佔很大的比重,因為味道是預期之內。這個午餐,價錢$273,這個價位應該有食物味道更加好的選擇,而這裡優勝在食物
Kaya咖吔

看過餐牌又不算貴到付不起,那就入去試試。

我們2個人點了:
海南雞飯併白胡椒肉骨茶$118
大蝦青木瓜沙律$68
牛油果五色米紙卷$62
凍手工拉茶。

海南雞飯併白胡椒肉骨茶

以$118來說雞的分量有點少,雞肉無骨嫩滑,但略欠雞味。
油飯乾身,每粒都很分明,不過同海南雞相同,味道有點不足。

凍手工拉茶
有點失望,因為味道與茶餐廳的港式凍奶茶差不多。

大蝦青木瓜沙律

牛油果五色米紙卷

這個午餐,價錢$273,這個價位應該有食物味道更加好的選擇,而這裡優勝在食物的餐具都很精美,賣相很不錯,符合現代人”相機食先”的口味。

阿偉評價:
貴了些許,多出的錢放了在裝潢舒適,食物精緻上。
味道一般。

推介評分:
6.5/10
2024-01-08 265 瀏覽
心血來潮想食海南雞飯,就諗起咖吔出名食海南雞飯,就入去幫襯先服務員態度一流,仲好細心咁安排一個唔會有冷氣吹正既卡位,好貼心海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $118雞肉嘅份量好多,仲要係無骨海南雞而且雞肉十分嫩滑,一D都唔鞋,連平時唔食雞皮既我,見到呢隻雞既皮超級薄身,就諗住試吓啦!真係好彩我有試,雞皮都係爽滑🥹超級好食!而且油飯充滿香茅香味。肉骨茶充滿濃濃白胡椒味,飲完好暖胃新加坡喇沙米線 $88鮮香濃辣的湯頭加上椰漿中和辣度,香氣更加醇厚,搭配Q彈有嚼勁的米線馬拉盞炒椰菜苗 $88

海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $118
雞肉嘅份量好多,仲要係無骨海南雞

新加坡喇沙米線 $88

馬拉盞炒椰菜苗 $88

2024-01-08 149 瀏覽
咖吔嘅食物質素高,有好多款式、下午茶時間去會抵食啲,餐廳現代的裝修坐得舒服、適合同大班朋友或者家人一齊享受美食。檳城蝦麵$68呢碗蝦麵有好多大隻已脫皮既新鮮蝦仁,配埋彈牙鴛鴦麵配米粉、湯汁鮮美,味道非常正宗。份量豐富,值得一試。星洲香辣炒飯$80香辣風味亦可選少辣!啲飯炒得香口、粒粒分明。入面仲加入唔同嘅配料,蝦肉、瘦肉、蝦仔、肉鬆、青瓜、洋蔥同蛋。豐富嘅配料、豐富嘅口感。串燒拼盤$75分別有兩串大蝦仁、兩串雞肉同兩串魷魚,串燒燒得啱啱好、香口入味,而且仲有一個新加坡風味嘅醬汁可以點,非常惹味!班蘭咖吔多士$32係東南亞餐廳必點既招牌小食,多士香脆金黃、外脆內軟配牛油同斑斕醬,好好味😋飲品- 海鹽雪糕椰汁珍多冰+12 、 熱馬來拉茶 枯仔話梅水海鹽雪糕·真心正、賣相吸引、味道亦非常美味。係呢杯要加錢、其他嗰兩款下午茶跟餐都唔需要,而呢到既拉茶- 茶味香濃好滑👍🏻桔仔話梅水味道都濃郁、清甜解渴。

飲品- 海鹽雪糕椰汁珍多冰+12 、
熱馬來拉茶
枯仔話梅水

2023-12-27 121 瀏覽
#街頭雞絲湯粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️#海南雞飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#鹹蛋黃單骨雞翼 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#參谷蟹肉配炸饅頭 ⭐️⭐️⭐️⭐️#香茅青檸荔枝梳打 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#凍桔仔話梅水 ⭐️⭐️⭐️⭐️話說自從我地係新加坡番來之後對海南雞飯係有個癮係到,隔一斷時間就會想去食個海南雞飯,今次就選一間聽說係正宗新加坡嘅餐廳,回味下曾經旅行嘅日子!⭕鹹蛋黃雞翼超好食個人推薦⭕️新加坡海南雞飯果然有個水準係到⭕️估唔到蟹肉都可以配炸饅頭又幾有創意⭕️環境寧靜舒適同朋友傾偈好啱⭕️食海南雞飯配返個椰青超正⭕️特飲都好多款式唔使淨係飲咖啡奶茶
#街頭雞絲湯粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️

⭕️環境寧靜舒適同朋友傾偈好啱
⭕️食海南雞飯配返個椰青超正
⭕️特飲都好多款式唔使淨係飲咖啡奶茶
2023-12-25 93 瀏覽
食客朋友哋大家好!今日去試左新加坡餐廳啲招牌宵夜,海南雞飯真系一絕。雞肉滑得黎又彈牙,入口即化,感覺得出啲廚師功夫系度架!啲飯又黄油香,香氣撲鼻,一夾就知飯粒分明😋。屋企人叫嗰碟新加坡摻摻仲不得了,粗大條嘅蝦仁夠曬鮮,加埋個半熟蛋流嘅黃金,撈一撈,滿口生津。食落去真係幾夠 umph 嘅。勁推介嗰個大蝦青木瓜沙律,新鮮嘅大蝦配上爽口嘅木瓜絲,真係清新得黎又唔會太膩,好適合食完晏飯後做個甜品呢。海鹽雪糕椰汁珍多汁個淡藍色好吸引,飲落去咸淡相間,鹹中帶甜,系一個暑熱天嘅絕配!總括來講,呢家餐廳嘅食物質素相當高,裝潢得體又乾淨,特別適合帶埋朋友一齊嚟拉閘,分享美食👌。走過路過千般唔好錯過啊!

琴日放工同屋企人去咗屯門呢間咖哋食飯😊餐廳環境裝修好靚,好乾淨又舒服 而且員工服務態度超級好😽😽🩷海南雞飯海南雞係冇骨嘅 而且好滑好味🤤🩷馬來炒貴刁炒貴刁好惹味 炒得好香 落單嘅時候,店員有問我哋辣需唔需要另外上 非常之細心👍🏻👍🏻👍🏻🩷老城公雞冰呢個冰椰汁做底 有紅豆芋圓珍多冰 面頭就有椰子味雪芭 唔會過份甜 好食🤤🩷熱青檸紅茶青檸味好香 飲落暖胃又舒服🩷柚子西柚梳打特飲西柚夠鮮甜,好解渴😘😘😘

🩷海南雞飯
海南雞係冇骨嘅 而且好滑好味🤤

🩷馬來炒貴刁

🩷老城公雞冰

🩷熱青檸紅茶
青檸味好香 飲落暖胃又舒服

🩷柚子西柚梳打特飲
西柚夠鮮甜,好解渴😘😘😘
屯門咖吔,已經來過數不清的次數,大概是貓太太光顧得最多的星馬泰冰室。再來下午茶,特意推薦一下幾款貓太太的至愛🍜新加坡摻摻 喇沙No.1推薦,百吃不厭。配料豐富,鋪滿魚蛋、蝦仁、豆卜等。最出色的是湯底,一點辛辣帶椰香、蔥油、花生,令人欲罷不能。油麵加粉條,軟硬度恰到好處。要說美中不足之處,便是湯汁不夠,被麵條索掉。🧇咖吔多士多士很薄,和牛油厚度的比例是1比1。咖吔醬帶點顆粒有口感,很邪惡但也極美味。🐥🍚海南雞飯雞肉份量很,近乎無骨白切雞件,嫩滑而且每塊都連著雞皮。油飯飯粒分明,香口但毫不油膩。套飯附上冬瓜湯和三款海南雞醬。🌯牛油果五色米紙卷可淋上芒果醬。這道真的很純粹,用紅椰菜、青瓜、紅蘿蔔、白蘿蔔和牛油果用米紙皮包裹。貓太太很喜歡吃蔬菜,而由於檯面的餸菜大多數屬濃重口味,來一個米紙卷實在清新。🍗沙嗲雞串燒無可挑剔。薑黃、香茅醃料配辣醬。香呀!🍸香茅青檸荔枝梳打原根香茅和新解檸檬葉,沒有香精冇花冇假。🍦🧋海鹽雪糕珍多冰海鹽雪糕太出色,這根本就是甜品,甚至乎可以說是一道糖水。 大推!

🍜新加坡摻摻 喇沙

🧇咖吔多士

🐥🍚海南雞飯

🌯牛油果五色米紙卷

🍗沙嗲雞串燒
無可挑剔。薑黃、香茅醃料配辣醬。香呀!

🍸香茅青檸荔枝梳打
原根香茅和新解檸檬葉,沒有香精冇花冇假。

🍦🧋海鹽雪糕珍多冰

2023-11-06 208 瀏覽
秋冬正是食蟹季節,肥美多膏,蟹🦀鮮味濃郁,好多餐廳都捉緊時機,以蟹入讚,咖吔都有 ,即刻放工同老公試試😜😜先嚟冰凍椰青!大大隻好清甜!椰青肉都好有椰香😌😌參峇蟹肉配炸鰻頭非常有驚喜🤩份量仲好多添 蟹油、蟹膏、蟹肉三者融合,加上高湯,鮮味爆棚,仲有絲絲蟹肉,用嚟點炸饅頭真係非常match,饅頭亦炸得表面好脆,內裏好鬆軟 !伴白飯應該也很不錯😝😝班蘭咖央多士signature菜式當然要試啦多士香脆,牛油份量剛剛好咖央唔會太甜海南南雞飯拼刺沙米線呢個配搭真係Perfect😍😍一次過可以試晒海南雞、油飯、喇沙🥳🥳海南雞好嫩滑,醬汁亦都惹味,油飯乾身,唔會太油,好香口!喇沙非常足料,魚蛋、豆卜、蝦仁 湯頭非常濃郁,濃而不膩,湯都飲埋👍👍真心很不錯 各種菜式都有質素😬

先嚟冰凍椰青!大大隻好清甜!椰青肉都好有椰香😌😌

參峇蟹肉配炸鰻頭
非常有驚喜🤩份量仲好多添

班蘭咖央多士

海南南雞飯拼刺沙米線

海南雞好嫩滑,醬汁亦都惹味,油飯乾身,唔會太油,好香口!

真心很不錯 各種菜式都有質素😬
2023-10-23 211 瀏覽
🔸參峇蟹肉配炸饅頭 $118全晚最大驚喜! 炸饅頭唔會好乾身, 蟹肉絲加蟹黃粉醬汁, 淨係碗醬我同屋企人都可以食2碗飯!!! 未試過出街食飯會係咁食芡汁😂🔸新加坡喇沙摻摻 $88有蝦、有魚蛋(3款)、仲有半邊溏心蛋, 料俾我想象中多喇沙味道偏重椰香, 但唔會好膩🔸檳城和牛蝦麵 $118相較之下較為欣賞呢款湯底, 但兩款食完都冇話好渴!👍🏻🔸海南雞飯配白胡椒肉骨茶 $118海南雞肉嫩滑, 有得揀油飯/白飯, 揀咗油飯(但唔係特別重油香, 呢度有啲扣分),至於白胡椒肉骨茶, 胡椒太重蓋過其他味道, 同埋感覺上係用胡椒粉😕🔸炒椰菜苗 $88有得揀馬拉盞/蝦醬/參巴醬味, 我地揀咗馬拉盞, 炒得比較濕身, 但味道唔錯, 分量亦公道
🔸參峇蟹肉配炸饅頭 $118
參峇蟹肉配炸饅頭

🔸新加坡喇沙摻摻 $88
有蝦、有魚蛋(3款)、仲有半邊溏心蛋, 料俾我想象中多
喇沙味道偏重椰香, 但唔會好膩
新加坡喇沙摻摻

🔸檳城和牛蝦麵 $118
相較之下較為欣賞呢款湯底, 但兩款食完都冇話好渴!👍🏻
檳城和牛蝦麵

🔸海南雞飯配白胡椒肉骨茶 $118