素聞尖沙咀出名多日式居酒屋,有時咁多間都唔知食邊間好,但今次去試左位於厚福街嘅 鮨一 絕對可以係你嘅選擇!.有成兩層都係佢就知有幾威,黎呢間唔可以唔試佢刺身!首先試嘅係 (細$198碗)雖然係細碗版,但海膽足料足足有三層,下底係吞拿魚蓉同壽司飯,表頭仲有啲金箔,好啱打卡🤓📸開頭可以先攞紫菜夾住海膽就咁食,之後中底層嘅海膽可以連吞拿魚蓉同飯一齊食,三種層次,三種味道交疊在一起,係幸福嘅味道🥰.另一推介係刺身]($220)師傅以華麗嘅刀功,將刺身切到通透,簡直係藝術,而池魚會附上獨有醬料,食落去好新鮮,口感亦唔錯。而係佢後面嘅係帆立貝刺身同劍魚腩刺身,每款刺身都好新鮮,滿足💖.一品料理方面,推介呢個($88) 蠔大大隻 一碗起碼有成4/5 隻,重點係個湯加左少少辣加上蠔嘅鮮味,加上蘿蔔嘅甜味同索哂啲湯汁,飲落開胃又醒神,少少似冬蔭公嘅味道哈哈😄唯一要挑剔嘅係可能始終有限時堂食90分鐘,所以點完嘅菜一下子送哂上擡,變相串燒/湯品一定要趁熱食,俾人感覺有啲急趕😅.Any肥,以同價同區嘅居酒屋相比,呢間嘅食物質素都絕對數一數二,同朋友黎可以開返枝清酒,細細枝300ml $300以內都有選擇🍶慢慢
千層海膽飯(細)

有成兩層都係佢就知有幾威,黎呢間唔可以唔試佢刺身!首先試嘅係 [千層海膽飯](細$198碗)雖然係細碗版,但海膽足料足足有三層,下底係吞拿魚蓉同壽司飯,表頭仲有啲金箔,好啱打卡🤓📸
簿切池魚刺身

另一推介係[簿切池魚刺身]($220)師傅以華麗嘅刀功,將刺身切到通透,簡直係藝術,而池魚會附上獨有醬料,食落去好新鮮,口感亦唔錯。而係佢後面嘅係帆立貝刺身同劍魚腩刺身,每款刺身都好新鮮,滿足💖
辣酒煮廣島蠔

一品料理方面,推介呢個[辣酒煮廣島蠔]($88) 蠔大大隻 一碗起碼有成4/5 隻,重點係個湯加左少少辣加上蠔嘅鮮味,加上蘿蔔嘅甜味同索哂啲湯汁,飲落開胃又醒神,少少似冬蔭公嘅味道哈哈😄唯一要挑剔嘅係可能始終有限時堂食90分鐘,所以點完嘅菜一下子送哂上擡,變相串燒/湯品一定要趁熱食,俾人感覺有啲急趕😅

Any肥,以同價同區嘅居酒屋相比,呢間嘅食物質素都絕對數一數二,同朋友黎可以開返枝清酒,細細枝300ml $300以內都有選擇🍶慢慢嘆,同壽司/刺身絕配!
千層海膽飯(細)
簿切池魚刺身
辣酒煮廣島蠔